ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ İÇİN KAPASİTE VE BÜTÜNLEŞİK ÜRETİM PLANLAMASI KARTAL EFE ERKEKLER ALİ ERGİN HALİL EMRE TOK GÜNEŞ ÇELEBİ CEM GÜLEÇ ŞİRKET DANIŞMANLARI: ŞİRKET DANIŞMANLARI: ALİ KARGINER MUSTAFA KOŞAR İLKER PARLAK AKADEMİK DANIŞMANLAR: AKADEMİK DANIŞMANLAR: ÖMER ÖZTÜRKOĞLU BAHAR TURAN YAŞAR ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ürünler % Ürün Grupları Bazında Net Satışların Dağılımı Pınar Et Hakkında Kaynakça Problem Tanımı Dana ve kanatlı şarküteri ürünlerinin üretim bölümlerinin ayrılmasıyla kapasitedeki değişiklikler, İstasyon bazında kapasite ve iş yükü arasındaki dengesizlik, İstasyonlardaki kapasitenin yönetilememesi Çözüm Metodolojisi Parametreler Karar Değişkenleri Sonuçlar Sistem Analizi Modelleme ve Problem Formulasyonu ŞARKÜTERİ TAZE ET İLERİ İŞLENMİŞ ÜRÜNLER DİĞERLERİ Dana ve kanatlı üretimlerindeki fırınlarda aşırı işlem süresi darboğazlar meydana getirmektedir. Paketlemede ise 6. makinada en yaygın kullanılan makine olduğu için darboğaz meydana gelmektedir. Bu da fabrika tarafından da onaylanmıştır. Bütünleşik üretim planlama modelin sonuçları üretim planlama yöneticilerine bir girdi olarak sunmaktadır ve detaylı olarak kendileri planları geliştirmektedirler. KDS, ileri düzeyde yöneticilere kayıp satışları önlemeye yardımcı olmaktadır. %6% Sonuçlar 523, TL485, TL Tüm istasyonlardaki vardiya sayısı incelenerek, fabrika iş gücünü dinamik olarak işçileri diğer istasyonlara kaydırabilir veya önleyici bakımları ve temizlik faaliyetlerinde etkili bir şekilde kullanılabilir. Şirketin gerçek verileri kullanılarak iş yükü – kapasite karşılaştırma aracı test edilmiştir ve istasyonlardaki fazla iş yükü, potansiyel darboğazları, potansiyel yatırım gereklilikleri yada kapasite artırımını gözlemlemek için çok faydalı olduğu belirtildi. Kısıtlar PAKETLEMEPAKETLEME DANA&KANATLIDANA&KANATLI Chen, J.C, Kou-Hang, C., Chien –Hsin, L., Chia-Wen, V., & Chia-Lin, Y.(2011). A study of a heuristic capacity planning algorithm for weapon production system. International Journal Of Electronic Business Management, 9(1), Nahmias S.(2008). Production and Operations Analysis, Mcgraw – Hill International Edition, 6th Edition Chen C.S, Mestry S., Damodran P., Wang C.(2009). The capacity planning problem in make-to-order enterprises, Elseiver, Mathematical and Computer Modelling 50 (2009) 1461_1473 DANADANA KANATLIKANATLI PAKETLEMEPAKETLEME Soru: Verilen zaman içerisinde hangi ürün üretilip üretim miktarı ne kadar olacaktır? Talebi karşılamak için kaç tane vardiya ve fazla mesai gerekecektir ? Soru: Verilen zaman içerisinde hangi ürün üretilip üretim miktarı ne kadar olacaktır? Talebi karşılamak için kaç tane vardiya ve fazla mesai gerekecektir ? Toplam Fazla Mesai Toplam Vardiya Sayısı Kapasite eksikliği Nedeniyle Kaybedilen Satış % Toplam İşyükü ve Makine Maaliyeti Potansiyel Tasarruf : 37,500 TL 2015 Mayıs Ayı Gerçekleşen Üretim2015 Mayıs Ayı Model Çıktısı Üretimi 1985’de Kemalpaşa, İzmir’de üretime başlayan Pınar Et fabrikası 2013 yılında 593 milyon TL toplam brüt satışla sektörün lider firmasıdır. Şarküteri Ürünleri Sucuk Salam Sosis Donuk Et Ürünleri Burger Köfte Kaplanmış ürün Taze Et Ürünleri Hindi Dana Kuzu Başarı !