MOD İ F İ KASYON MUTASYON ADAPTASYON DO Ğ AL SEÇ İ L İ M EVR İ M VARYASYON.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Advertisements

MUTASYON-MODİFİKASYON
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
ADAPTASYON: Bir canlının bulunduğu ortamda yaşama ve üreme şansını
KÖK HÜCRE MUHAMMED KARAKAYA A-9-D.
LOLİUM PERENNE (İNGİLİZ ÇİMİ).
MAYOZ BÖLÜNME
ADAPTASYON.
Adaptasyon.
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
KALITIM Hazırlayan: Tuncay AYDEMİR Zonguldak /Devrek İSTİKLAL İ.Ö.O.
Kalıtım ve Çevre.
ADAPTASYON: Bir canlının bulunduğu ortamda yaşama ve üreme şansını
Adaptasyon, bir organizmanın, belirli bir çevrede ya ş ama ve üreme ş ansını artıran kalıtsal özellikler ya da özellikler toplulu ğ udur. Adaptasyonlar,
Çevre Etkenlerinin Kalıtımdaki Rollerine Örnekler
KALITIM.
KALITIM.
KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR
MODİFİKASYON ve MUTASYON
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
A) Genetik Hastalıklar B) Akraba Evliliği
MAYOZ BÖLÜNME.
ADAPTASYON, EVRİM, VARYASYON, DOĞAL SEÇİLİM
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
FEN ve TEKNOLOJİ / ADAPTASYON VE EVRİM
Çevre Etkenlerinin Kalıtımdaki Rollerine Örnekler
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
ADAPTASYON VE EVRİM.
ÇEVRENİN KALITIMA ETKİLERİ
MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON EVRIM SELEKSIYON
Mayoz bölünme.
GENET İ K.  ANNE, BABA VE O Ğ UL DÖLLER ARASINDAK İ BENZERL İ KLER İ VE FARKLILIKLARI AÇIKLAYAN B İ L İ MDALINA GENET İ K DEN İ R.
KALITIM.
MODİFİKASYON Sağlık Slaytları
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
DNA ve GENETİK KOD ve GENETİK KAVRAMLAR
Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
Genetik Çeşitlilik Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
FARKLI YERLERDE FARKLI CANLILAR
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
Kalıtım – Kalıtsal Özelliklerimi Nasıl Kazandım? Mendel’in Kalıtıma Kazandırdığı Bilgiler Kalıtsal özelliklerin yavruya aktarımına da kalıtım denir. Genetik,
 Bunların dışında ; eksik ya da fazla organlılık, genetik hastalıkların ve kanser çeşitlerinin tümü mutasyondur.  Mutasyonlar genellikle zararlıdır.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MUTASYON-MODİFİKASYON DENİZCİLER İLKÖĞRETİM OKULU / RİZE
MUTASYON-MODİFİKASYON
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
KALITIM VE KALITSAL HASTALIKLAR
MUTASYON.
POPULASYON GENETİĞİ.
MAYOZ BÖLÜNME.
Ultraviyole,ani sıcaklık
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
Eşeysiz Üreme
KONULAR A) Genetik Hastalıklar B) Akraba Evliliği.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
MODİFİKASYON MUTASYON VARYASYON DOĞAL SELEKSİYON ADAPTASYON ÖRNEKLERİ.
MUTASYON Mutasyon gen yapısının değişmesi sonucu ortaya çıkan ve kalıtsal değişikliğe sebep olan bir olaydır..
Hayatın Başlangıcı Bu konuda birçok görüş ve hipotez vardır.
GENETİK.
Sunum transkripti:

MOD İ F İ KASYON MUTASYON ADAPTASYON DO Ğ AL SEÇ İ L İ M EVR İ M VARYASYON

 Canlılarda belirli bir karakterin meydana gelmesinde kalıtımın yanı sıra çevrenin de önemli bir etkisi vardır.  Kan grubu, dil yuvarlama gibi bazı özellikler sadece kalıtımla belirlenirken ; boy uzunlu ğ u, zeka gibi bazı özelliklerin ortaya çıkmasını genetik yapı ve çevre belirler.

NOT: Fenotipin ortaya çıkmasında genetik yapı ve çevresel etkiler birlikte görev alır.

 Canlıların fenotipinde çevrenin etkisi ile meydana gelen ve kalıtsal olmayan de ğ i ş ikliklere modifikasyon denir. NOT : Modifikasyonlar kalıtsal de ğ ildir !!!

 Çuha çiçe ğ i 30 derecenin altında kırmızı,daha yiksek sıcaklıklarda pembe açarlar.

 Spor yapan bir ki ş inin kaslarının geli ş mesi

 Yazın güne ş lenen bir ki ş inin ten renginin güne ş etkisiyle koyula ş ması

 Sirke sineklerinin 16 derecede düz kanatlı 25 derecede kıvrık kanatlarının olması

 Larvaların arı sütü ile beslenenlerinde n kraliçe arı, bal özü ile beslenenlerinde n i ş çi arı olu ş ması

MOD İ F İ KASYON ÖRNEKLER İ

 Himalaya tipi tav ş anlarının do ğ al ortamlarında ayak,burun,kulak ve kuyruk bölgelerindeki tüyler siyahtır.  Sırt bölgesindeki tüyler tra ş lanıp bu bölgeye buz konulursa tüyler siyah renkte çıkar.  E ğ er siyah tüyler tra ş lanıp tav ş an do ğ al ortamına bırakılırsa,tüylerinin yine beyaz renkte çıktı ğ ı gözlemlenir.

 Genetik olarak özde ş tek yumurta ikizlerinin kilo, boy ve zekalarının farklı olması çevredeki farklılıklardan kaynaklanır.

 DNA molekülünün kendini e ş lemesi sırasında bazen bazı hatalar meydana gelir.Bu hataların olu ş tu ğ u DNA bölümündeki genlerde de ğ i ş iklik olur.  Canlıların genlerinde meydana gelen de ğ i ş imlere mutasyon denir.  E ğ er olu ş an mutasyonlar e ş ey hücrelerinde ise yavrulara aktarılır.

ALB İ NO ALTI PARMAKLILIK VAN KED İ S İ

NOT:Mutasyonlar canlıların yapısında de ğ i ş ikli ğ e neden oldu ğ u için genetik çe ş itlili ğ e yol açarlar.

 Bazen mutasyonlar üreme hücrelerinde de ğ il de vücut hücrelerinde gerçekle ş ir.Vücut hücrelerinde ortaya çıkan mutasyonlar; do ğ um izleri,tav ş an dudaklılık gibi durumlara yol açar. NOT:Sıcaklık,kimyasal maddeler,ilaçlar,zararlı ı ş ınlar gibi etkenler mutasyonlara neden olabilir.

 Bir canlının bulundu ğ u ortamda üreme ve ya ş ama ş ansını artıran kalıtsal özelliklerin bütününe veya ortama uyum sa ğ lama yetene ğ ine adaptasyon denir.

Kutup tilkisi Çöl tilkisi Bazı canlılar kuru iklimli çöllerde ya ş amaya uyum sa ğ lamı ş ken,bazıları so ğ uk iklimli kutup bölgelerine uyum sa ğ lamı ş tır. Kutuplarda ya ş ayan hayvanların burun ve kulaklarının küçük olması adaptasyona örnektir.

 Bukalemunun bulundu ğ u ortama uygun olarak renk de ğ i ş tirmesi, adaptasyona örnektir.

 Develerin hörgüçlerinde ya ğ depo etmeleri adaptasyon örne ğ idir.

 A ğ aç dallarında ya ş ayan çekirgelerin görünü ş lerinin a ğ aç dallarına benzemesi adaptasyona örnektir.

 Kaktüs bitkisi ya ş adı ğ ı çöl ortamına uyum sa ğ lamak için gövdesinde su depo eder.

 Kurak bölgelerde ya ş ayan bitkilerin kökleri topra ğ ın derinliklerine kadar iner. Ayrıca yaprakları küçük ve tüylüdür.  Nemli bölgelerde ya ş ayan bitkilerin kökleri topra ğ a yakındır ve bu bitkilerin yaprakları oldukça geni ş tir.

 Canlılardan bulundukları ortama uyum sa ğ layanlar ya ş amlarına devam eder. Uyum sa ğ lamayanlar ise zamanla yok olur.  Ortama uyum sa ğ layan canlıların ya ş amlarını sürdürmesi, uyum sa ğ layamayanların ortamdan elenmesine do ğ al seçilim (seleksiyon) denir.

NOT:Canlılardan ya ş adıkları ortama uyum sa ğ layabilen ve bu konuda ba ş arılı olan bireyler ; üreme,hayatta kalma yönünden avantajlı oldukları için bu özelliklerini nesilden nesile aktarırlar.

 Süt veren inek ırklarının üretilmesi, bol et veren hayvanların ço ğ altılması,sera bitkicili ğ i için tohumların üretilmesi ise yapay seçilim örnekleridir.

 Canlı türleri, uzun yıllar boyunca nesilden nesile de ğ i ş ime u ğ ramı ş ve ilk özelliklerinden farklı hale gelmi ş lerdir.Bu de ğ i ş im sürecine evrim denilmektedir.

Evrim teorisine göre;  Türler uzun zaman içerisinde kalıtsal yönden farklılıklar kazanmı ş lardır.  Ortama uyum sa ğ layan canlıların ya ş amaya devam etmeleri kendi atalarından farklı özelliklere sahip yeni türler olu ş turmalarına neden olmu ş tur.

 Lamarck,kullanılan organların ve yapıların geli ş ece ğ ini,kullanılmayan organların ve yapıların körelece ğ ini söylemi ş tir.  Ayrıca sonradan kazanılmı ş,kalıtsal olmayan karakterlerin nesilden nesile aktarılabilece ğ ini belirtmi ş tir.

Lamarck’a göre eskiden zürafaların boyunları kısaydı.A ğ açların yapraklarına yeti ş ebilmek için zamanla boyunları uzamı ş tır.Bu özellikleri de yavrularına aktarılmı ş tır.

NOT:Lamarck, çevre ş artlarının etkisiyle canlılarda meydana gelen de ğ i ş ikliklerin kalıtsal oldu ğ unu savunmu ş tur.

 Darwin’e göre ; evrimin gerçekle ş mesinde varyasyon ve do ğ al seçilim olayları görev yapar.  Darwin,ortama uygun yapı ve özellikte olan canlıların ortama uyum sa ğ ladıklarını ve ya ş amlarını devam ettirdiklerini söylemi ş tir.  Ortam ko ş ullarına uyum sa ğ layamayanların ise elendi ğ ini,yok oldu ğ unu belirtmi ş tir.

 Aynı türdeki canlılar arasında bulunan çe ş itliliktir.  Kalıtsal varyasyonların olu ş masında mayoz bölünme, e ş eyli üreme ve mutasyonlar etkilidir.