03.03.2007 İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme PGCluster ile PostgreSQL'de etkin kümeleme Devrim Gündüz Onur Yalazı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Veritabanı Nedir?
Advertisements

VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
Hüseyin Gömleksizoğlu
A. Betül Oktay Elif Edoğan Zeliha Çetin
MySQL Veritabanı Sunucusu ve MySQL Veritabanı Kullanımı
 Ofis dışından erişim  Kurulum gerekmez  Internet Explorer, Mozilla FireFox, Google Chrome, Safari üzerinden çalışma  Sade ve basit arayüz Web Avantajları.
Ders-2 Haber Grupları, Web Tabanlı Öğrenme, Kişisel Web Sitesi Hazırlama Aslı Ergün.
Microsoft Danışman Öğrenci
Mete Özay, Tuğba Taşkaya Temizel Enformatik Enstitüsü ODTÜ ODTÜ Kampüs Izgara Hesaplama Uygulaması.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
SQL Server da Veritabanı Yönetiminin Otomatikleştirilmesi
HP HAVEn Herşeyin Analizi
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Küme Bilgisayarlar Onur Temizsoylu Grid ve.
Veritabanı Kopyalama/Taşıma
SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE)
Veritabanı Temel Kavramlar ve
Depolama Alan Ağları – SAN Ağa Bağlı Depolama - NAS
Management Studio Kullanımı
VIEW lerle çalışmak 11.BÖLÜM.
Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi
Windows Server 2008’e Genel Bakış Microsoft Windows Server 2008, bilgi teknolojileri (BT) uzmanlarının altyapıları üzerindeki kontrollerini maksimum seviyeye.
Database Mirroring Database Mirroring (DM), veritabanının çökme veya süreklili ğ inin aksaması durumlarında ikinci bir kopya üzerinden işlemlere devam.
Sinan YALÇINKAYA Veritabanı Tasarımı Sinan YALÇINKAYA Burdur / Mart 2007.
ŞİŞECAM’DA BİLGİ GÜVENLİĞİ
SQL SERVER Giriş A. Betül Oktay Ayşe Betül Oktay 2006.
SQL SERVER STORED PROCEDURE
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
HAFTA 6-7.
TR.NET Teknik Destek Uzmanı
ZAMANLANMIŞ GÖREVLER. Linux sistemde bazı işlerin istediğiniz zamanlarda ya da zaman aralıklarında otomatik olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz. Yani.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
Ağ ve Sistem Güvenliği’nde Yaygın Problemler
Kümeleme Algoritmaları
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Veri tabanı Bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerdir. Bilgisayar ve ağ ortamındaki bilginin temel.
Yeni Veritabanı Oluşturma
Veri Tabanı Yönetimi Dersi 7. Laboratuvarı Arş. Gör. Pınar CİHAN.
PRODECURE, TRIGGER, INDEX, BACKUP
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
BM-308 Paralel Programlamaya Giriş Bahar 2016 (1. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ. Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Her kurum için, vermekte olduğu hizmeti herhangi bir nedenden dolayı veremez duruma.
Web Teknolojileri Hafta İçerik  Hosting (Barındırma)  Domain (Alan Adı)  Ücretli Hosting ve Domain Siteleri  Ücretsiz Hosting ve Domain Siteleri.
Konu : WİNDOWSTA VERİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ Hazırlayan : Güray Mantar
Bölüm 4 : VERİ MADENCİLİĞİ
E-YEDEKLEMELİ SAKLAMA. E-Yedeklemeli Saklama E-Faturalarınız ve e-arşiv faturalarınız EDM e-fatura sistemine kaydolmanız ile beraber sistem üzerinden.
Linux ve Özgür Yazılm Şenliği PostgreSQL'de Veri Kurtarma Teknikleri POSTGRESQL 'de İleri Seviyede Veri Kurtarma ve Yedekleme Devrim Gündüz.
İstanbul 8. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği PostgreSQL Veritabanı Sunucusu Yönetim Temelleri Devrim GÜNDÜZ PostgreSQL.
Türkiye'de Internet Konferansı PostgreSQL Veritabanı Sunucusu 8.2 neler getiriyor? Devrim GÜNDÜZ PostgreSQL Geliştiricisi PostgreSQL Kullanıcıları Derneği.
İstanbul İTÜ Bilişim Günleri 2007 PostgreSQL Veritabanı Sunucusu 8.3 sürümü neler getiriyor? Devrim GÜNDÜZ
GÖZDEHAN ÖZTÜRK  Sunucu (Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan.
 Active Directory, ağ kaynaklarını verimli bir şekilde yönetmenize olanak sağlayan, genişletilebilir bir dizin hizmetidir. Bu dizin hizmeti, ağda bulunan.
DATA CENTER.
One Touch Video Kurumlar, İşletmeler ve Çağrı Merkezleri için internet tabanlı ve mobil etkileşimli video çözümü 2010 Avaya Inc. All rights reserved.
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ Fatma tekin no:
MOODLE Fuat ÇATALKAYA Uzaktan Eğitim Sistemi.
Access Eğitimi Eğitim İçerikleri Bilgegüç Bilişim Danışmanlık.
MUHASEBE YEDEKLEME.
HAZIRLAYAN: ELİS MERCAN( )
PostgreSQL ile Kümeleme Uygulamaları
VIEW lerle çalışmak 11.BÖLÜM.
Active Directory.
ACTIVE DIRECTORY.
TETİKLEYİCİ ( Trigger)
Felaket Merkezi Berk Aydoğdu
LDAP ( LİGHTWEİGHT DİRECTORY ACCESS PROTOCOL )
SQL SERVER STORED PROCEDURE
KEPMutabakat Çözümü.
Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
Transaction.
Web Teknolojileri Hafta 12.
Sunum transkripti:

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme PGCluster ile PostgreSQL'de etkin kümeleme Devrim Gündüz Onur Yalazı

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme Ajanda Kümeleme nedir? Veritabanlarında kümeleme kavramları Etkin-etkin kümeleme kavramı Kümelemeye neden gereksinim duyulur? Kurumsal pazardaki gereksinimlere nasıl yanıt verir? PGCluster nedir? Neler getiriyor? PGCluster'ın özellikleri PGCluster-II neler getirecek? Sorular

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme Kümeleme nedir? Kümeleme kavramı Kümeleme çeşitleri Etkin-Pasif Etkin-etkin kümeleme Ortak depolama Verinin ayrı ayrı tutulması Yedekli çalışma imkanı Daha düşük başarım

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme Veritabanlarında kümeleme kavramı ● Yüksek Bulunurluk/Erişilebilirlik (High- availability) ● Yüksek Başarım (High Performance) ● Sorun Atlatma (Failover) ● Yedekleme

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme Veritabanlarında kümeleme kavramı Eş Zamanlı/Eş Zamansız Veri Eşleme (Synchronous/Asynchronous Replication) Yük Dengeleme (Load Balancing) Etkin / Pasif / Bekleme Durumu Ara-Uygulama (middleware) Sürekli Bağlantı (Persistant Connection) Bağlantı Havuzlama (Connection Pooling)

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme Kümelemeye neden gereksinim duyulur? Kurumsal pazarın gereksinimleri nelerdir? 7/24 bulunurluk PGCluster ile kesintisiz hizmet Sorun anında veri kurtarabilme Uzak noktalara replikasyon Daha hızlı erişim süresi Yük dengeleme

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme Kümelemeye neden gereksinim duyulur? Kurumsal pazarın gereksinimleri nelerdir? Büyük verilerin kontrol edilebilmesi Ortak depolama alanı Yedekleme Arttırımlı yedekleme Normal yedekleme Replikasyon uçlarından istenen makina gerçek zamanlı yedek için kullanılabilir.

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme PGCluster nedir? PostgreSQL için etkin-etkin kümeleme yazılımı Multimaster, synchronous Okuma işlemlerinin daha fazla olduğu ortamlar için daha iyi çözüm Çok büyük veritabanları için uygun değil Yedekleme imkanı Kolay veri kurtarma Bağlantı havuzlama (Connection pooling)

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme PGCluster nedir? PostgreSQL'e bir yama olarak geliyor. PGCluster 1.7 => PostgreSQL 8.2 PGCluster 1.5 => PostgreSQL 8.1 PGCluster 1.3 => PostgreSQL 8.0 Sadece yamayı ya da yamalanmış PostgreSQL'i indirebilme imkanı

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme PGCluster nasıl çalışıyor?

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme PGCluster nasıl çalışıyor? Yük dengeleyiciye gelen sorgu, uçlardan birisine yönlendirilir. Bu uç, replikasyon sunucusuna sorguyu iletir. Replikasyon sunucusu, diğer küme uçlarına sorguyu iletir ve yanıt bekler. Hepsinden olumlu yanıt geldiğinde, replikasyon sunucusu kendisine sorguyu ileten sunucuya onay mesajını verir. Sorgunun sonucu yük dengeleyiciye, sonra da uygulamaya gider.

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme Yüksek bulunurluk nasıl sağlanıyor? Her bir sunucu yedekli çalıştırılabilir. Çift yük dengeleyici, çift replikasyon sunucusu gibi En az 3 sunucu ile 7/24 çalışma imkanı Replikasyon sunucusu ve veritabanı sunucularından birsi sorun yaşadığında diğer(ler)i devreye giriyor.

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme Kurtarma işlemi nasıl gerçekleşiyor? rsync ile ( -o “-R”) SSH üzerinden Sıkıştırma mümkün ssh anahtarlarını unutmamak gerekli :-) Farklı olan dosyalar kopyalanıyor. Global/, pg_xlog/, base/ pg_clog/ dizinleri kopyalanır. pg_dump ile (-o “-U” ) pg_dump ile bir küme ucundan veri alınır. pg_hba.conf içinde gerekli izin olmalı

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme Kurtarma sürecinde sistemin durumu Bir uca kurtarma gerektiğinde, süreç başlayınca kalan uçlardan birisi küme dışına çıkar. Rsync / pg_dump ile bu iki veritabanı birbirine eşlenir. RLOG ile bu iki veritabanı 3. veritabanına eşlenir. İşlem bitince bu iki uç da kümeye katılır. Ek bir komut vermeye gerek yoktur.

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme Neler replike edilebiliyor? CREATE, DROP, ALTER... COPY now() ve random() gibi fonksiyonlar Large objectler Saklı yordamlar (stored procedure) Tüm transactionlar PREPARE ile hazırlanmış sorgular Kaynak: PGCluster – Kanada sunumu

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme PGCluster-II neler getirecek? Ortak depo kullanabilme Postmaster' lar arasında paylaşılan IPC IPC en hızlı yöntemdir. Daha iyi yazma başarımı Replikasyon sunucusuna gerek kalmıyor

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme Kaynaklar Tecrübe! ~120 saatlik test Webde şu anda yeterli bilgi yok; SSS hazırlıyorum adresi yakında devreye girecek. E-posta listesi

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme Resim için Eşref Atak'a teşekkürler.

İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme PGCluster ile PostgreSQL'de etkin kümeleme Devrim Gündüz Onur Yalazı