RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RADYASYONUN DAMARLANMA (ANGIOGENESIS) ÜZERİNE ETKİSİ
Advertisements

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
HAVVA YILDIRIM BAKIRKÖY İMAM HATİP LİSESİ MEZUNU TRABZON YENİYÜZYIL ÜNİVERSİTESİ TIBBİ GÖRÜNTÜLEME BÖLÜMÜ
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
Taze Otlar & Baharatlar.
BAKTERISINDEN PEROKSIDAZ ENZIMININ SAFLAŞTIRILMASI VE KINETIĞININ ARAŞTIRILMASI Parham Taslimi.
ALFA-BETA-GAMA Ekleyen: Netlen.weebly.com.
BESİN SATIN ALMA, BESİN HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
KONU: BESİNLERİN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
Zırhlama-NCRP151 / SRS-47 Mehmet Tombakoğlu Hacettepe Üniversitesi
RADYASYON NEDİR? Tehlİkelerİ nelerdİr? FİRMA ADI.
Kararsız çekirdekler enerji vererek kararlı hale geçerler. Parçacık veya elektromanyetik dalga olarak yayınlanan bu enerjiye RADYASYON denir. Kararsız.
Gıda Üretiminde etik: Gıdaların Işınlanması
Gıda mikrobiyolojisi Gıdada bulunan parazitler
gıda sanayinde kullanılan asitler
RADYOTERAPİ MERKEZLERİ ARASINDA UYGULANMAKTA OLAN TLD İLE ABSORBLANAN DOZ KARŞILAŞTIRMA PROGRAMININ DEĞERLENDİRMESİ Doğan Yaşar, PhD Çekmece Nükleer Araştırma.

Antioksidanlar Antioksidan nedir?
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
Toprak Organik Maddesi, Kolloid ve KDK Özellikleri
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Hazır Gıdalar Açlık, yalnızca yemeklerden önce duyulan sevimsiz bir duygu degildir, aynı zamanda dünyada her yıl yüz binlerce kisinin ölümüne yol açan.
Beslenme nedir ? İnsanının yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her birinden yeterli miktarlarda.
PROJESİ.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
1. Giriş.
ET VE ET ÜRÜNLERİ.
ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI
PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
Radyoterapide Tedavi Alanları RT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre enerji seçilirRT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre.
GIDALARDA PATOJEN İNDİKATÖRLERİ
WMcB2008 Radyasyon nedir? Radyasyon iki kategoride sınıflandırılabilir Radyasyon iki kategoride sınıflandırılabilir -
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
RADYASYON, RADYASYON FİZİĞİ VE ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ
biyoteknoloji ve önemi
İçme Suyunda Dezenfeksiyon Muhammed HAS y
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Dr. Çiğdem Soydal A.Ü.T.F Nükleer Tıp Anabilim Dalı
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
İYONİZE RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Ebru Sedef KAPLAN, Gizem GÜNAY, Aynur Gül KARAHAN
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Haşlama makine ve ekipmanları
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
Bakteri- Virus- Mantar
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Sunum transkripti:

RADYOAKTİFLİK

GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en etkilisi gama, en az etkili olanı alfa üçüncü tipi ise beta radyasyondur.

GIDALARDA IŞINLAMA ◦ Işınlama uygulamaları ısıl olmayan güncel yeni gıda muhafaza teknikleri arasındadır. Genel olarak gıda ışınlama gıdaların pozitif ve negatif yükler oluşturabilecek derecede iyonize edici ışın kaynaklarına maruz bırakılmasıdır. ◦ Bu yöntemde gıdalar gama ve X-ışınları kullanılarak istenilen teknolojik amaca uygun olarak yeterli dozda ışınlanmaktadır.

GIDALARDA IŞINLAMA ◦ Gıda ışınlama mikroorganizmaların DNA’sını tahrip ederek mikrobiyal faaliyetleri kısıtlayan bir yöntemdir. Bu yöntem gıdalarda bulunan patojenleri yok ederek gıdaların güvenirliğini arttırmaktadır. ◦ Işınlamanın etkisi temel olarak iki mekanizma ile açıklanmaktadır: 1.Fiziksel (direkt) etki 2.Kimyasal (indirekt) etki

GIDALARDA IŞINLAMA ◦ Fiziksel etkide ışınlar doğrudan mikroorganizmalar ve enzimlerle etkileşerek yapılarındaki kimyasal bağların kırılmasına yol açarak moleküllerin parçalanmasına sebep olurlar. ◦ Kimyasal etkide ise ışınların direk etkisi sonucunda oluşan yeni metabolitler gıdada bulunan bileşikler ile etkileşime girerek ışınlamada elde edilen sonucu ortaya koymaktadırlar.

GIDALARDA IŞINLAMA ◦ Gıda ışınlamada gama ışınları, X ışınları ve hızlandırılmış elektronlar olmak üzere üç çeşit radyasyon kaynağı kullanılmaktadır. Bu üç kaynağın yaydığı enerjiye iyonize edici radyasyon adı verilmektedir. X-ışınlarının elde edilmesi oldukça maliyetli olduğundan sanayide kullanılmamaktadır. ◦ Gıdalarda kullanılacak ışınlama dozu genellikle bir gıda ürününün birim hacmi tarafından absorbe edilen radyasyon enerjisinin miktarı olarak ifade edilmektedir. Bu amaç ile uluslararası birim sistemi Gray (Gy) birimini kullanmaktadır. Bir Gy; ışınlanan 1 kg madde tarafından absorbe edilen 1 Joule’lük enerji miktarına eşittir. En yüksek radyasyon dozu Gy’dir.

Çizelge 1. Gıdalarda izin verilen ışınlama doz grupları Kullanım amacıDoz (kGy)Ürün Düşük doz (<1) Filizlenmenin engellenmesi Patates, soğan, sarımsak Böcek ve parazitlerin dezenfeksiyonu Tahıllar, baklagiller, kurutulmuş meyve ve sebzeler Orta doz (<10) Raf ömrünü uzatma Taze balık, çilek Patojen mo’ların öldürülmesi ve bozulmaların önlenmesi Taze ve dondurulmuş deniz ürünleri, çiğ veya dondurulmuş et ve tavuk Yüksek doz (>10) Endüstriyel sterilizasyon30-50 Et, kümes hayvanları, su ürünleri, hazır gıdalar Belirli gıda katkı maddeleri ve bileşenlerinin dekontaminasyonu 10-50Baharatlar, enzim karışımları

GIDALARDA IŞINLAMA ◦ Işınlama uygulaması günümüzde yaygın olarak baharatların sterilizasyonunda kullanılmaktadır. Bunun dışında kanatlı etlerinin ve meyve sebzelerin sterilizasyonu ışınlama ile yapılmaktadır.