Thevenin (1883) ve Norton (1926) Teoremleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Seri ve Paralel Rezonans Devreleri ve Uygulamaları
Advertisements

Sadık Sayim Oğuz Yelbey Ali Pala Mustafa Dursun
DEVRE TEOREMLERİ.
Süperpozisyon Teoremi Thevenin Teoremi Norton Teoremi
DEVRE TEOREMLERİ.
AC DEVRE ANALİZİ (Sinüzoidal Kaynak Devre Analizi)
İKİ KAPILI AĞ (NETWORK) MODELLERİ
Projemizin İçeriği: Anahtarlanmış Doğrusal Sistemler
Devre Parametreleri Burada devrenin doğrusal, toplu, sınırlı, zamanla değişmeyen olduğu kabul edilmekte ve bu durum LLF ile gösterilmektedir. Deltay y.
Laplace Transform Part 3.
Mustafa Kösem Özkan Karabacak
Devre & Sistem Analizi Projesi
DEVRE TEOREMLERİ.
AC DEVRELER ve ANALİZİ Temel AC devre analizinde de DC devre analiz adımları kullanılır. Şu ana kadar yaptığımız tüm analiz adımları Zaman-Uzayında.
OTO
Pspice
Elektrik Devrelerinin Temelleri Neslihan Serap Şengör Devreler ve Sistemler A.B.D. oda no:1107 tel no:
Devre ve Sistem Analizi
Devre ve Sistem Analizi
Devre ve Sistem Analizi Neslihan Serap Şengör Devreler ve Sistemler A.B.D. oda no:1107 tel no:
Elektrik Devrelerinin Temelleri dersinde ne yapacağız? Amaç: Fiziksel devrelerin elektriksel davranışlarını öngörme akım ve gerilim Hatırlatma Teori oluşturken.
Hatırlatma: Durum Denklemleri
Tanım: (Lyapunov anlamında kararlılık)
1. Mertebeden Lineer Devreler
Maksimum Güç Transferi Teoremi
Zamanla Değişmeyen Lineer Kapasite ve
Lineer, Zamanla değişmeyen 2- Kapılılar Zorlanmış çözüm ile ilgileniyor İlk koşullar sıfır 1- kapılılar için tanımladığımız Thevenin-Norton eşdeğerlerini.
ISIS IRIR ITIT Z=10e -j45, 3-fazlı ve kaynak 220 V. I R, I S, I T akımları ile her empedansa ilişkin akımları belirleyin.
Toplamsallık ve Çarpımsallık Özelliği
Devre Denklemleri: Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
Toplamsallık ve Çarpımsallık Özelliği
+ + v v _ _ Lineer Olmayan Direnç Bazı Özel Lineer Olmayan Dirençler
Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
Elektrik Devrelerinin Temelleri dersinde ne yapacağız? Amaç: Fiziksel devrelerin elektriksel davranışlarını öngörme akım ve gerilim Hatırlatma Teori oluşturken.
Lineer Direnç Devreleri Lineer, zamanla değişmeyen direnç elemanları Bağımsız kaynaklar Amaç: Özel bir grup direnç elemanlarından oluşmuş devrelerin çözümü.
Devre ve Sistem Analizi
Devre Fonksiyonu: Özellik: Herhangibir devre fonksiyonunun genliği w’nın çift fonksiyonudur, fazı da her zaman w’nın tek fonksiyonudur. Tanıt: ve Lemma’dan.
Devre Denklemleri KAY: KGY: ETB:.
Sürekli Sinüsoidal Hal
Temel kanunlardan bizi ilgilendirenler şunlardır:
Eleman Tanım Bağıntıları
İşlemsel Kuvvetlendirici
Eleman Tanım Bağıntıları
Özdeğerler, Sıfırlar ve Kutuplar
Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
Seri ve Paralel 2-uçlu Direnç Elemanlarının Oluşturduğu 1-Kapılılar
Hatırlatma: Kompleks Sayılar
+ + v v _ _ Hatırlatma Lineer Olmayan Direnç
+ - i6 =2i i ik1 =cos2t Vk2 =sin(3t+15) R1 C6 ik1 Vk2 R1 = R1 = 1 ohm
Çok-Uçlu Direnç Elemanları
Ders Hakkında 1 Yarıyıl içi sınavı 11 Nisan 2010 % 26
Maksimum Güç Transferi Teoremi
Hatırlatma * ** ***.
Teorem 2: Lineer zamanla değişmeyen sistemi
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik
Lineer olmayan 2-kapılı Direnç Elemanları
SSH’de Güç ve Enerji Kavramları
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik ve Kararlılık
Lemma 1: Tanıt: 1.
Teorem: (Tellegen Teoremi) ne elemanlı bir G grafında KAY’sını
Maksimum Güç Transferi Teoremi
Bir ağaç seçip temel kesitlemeleri belirleyelim Hatırlatma
Matrise dikkatle bakın !!!!
Thevenin (1883) ve Norton (1926) Teoremleri
Teorem: (Tellegen Teoremi) ne elemanlı bir G grafında KAY’sını
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

Thevenin (1883) ve Norton (1926) Teoremleri Amaç: Lineer, zamanla değişmeyen çok uçlu, iki uçlu direnç kapasite endüktans ve bağımsız akım ve gerilim kaynaklarından oluşmuş bir N 1-kapılısının basit bir eşdeğerini elde etmek. Thevenin Eşdeğeri: Sürekli sinüzoidal halde Thevenin Teoremi: Lineer direnç, kapasite, endüktans ve bağımsız kaynaklardan oluşan bir 1-kapılının sürekli sinüzodal halde bir Thevenin eşdeğeri mevcuttur, eğer kapının gerilim fazörü kapının akım fazörü cinsinden tek bir şekilde belirlenebiliyorsa, yani kapı akım kontrollü ise. + _ v i 1-kapılı devre + _ V I ZTH VTH ZTh Thevenin empedansı Kaynaklar sıfırlanığında kapıda görülen eşdeğer empedans VTh Açık devre gerilimi Kapı açık uç bırakıldığında kapıda oluşan gerilim

Norton Eşdeğeri: Norton Theorem in sinusoidal steady analysis: A 1-port circuit that consists of linear resistor, capacitor, inductors and independent sources has a Norton equivalent circuit in sinusoidal steady state if the port current phasor can be uniquely determined for a given port voltage phasor, in other words, if the 1-port is voltage-controlled. + _ v i 1-kapılı devre + _ V I YN IN GN Norton iletkenliği Kaynaklar sıfırlandığında kapıda görülen eşdeğer iletkenlik. IN Kısa devre akımı Kapı kısa devre edildiğinde kapıdan akan akım

Thevenin Eşdeğer Devresi Nasıl Bulunur? Bunun için iki yol bulunur: + _ V I 1-kapılı devre Kapıya sinüzoidal bir akım kaynağı bağlanır. _ Elde edilen devre fazörel analizle çözülür ve I* ile V* fazörleri arasındaki ilişki bulunur. V* I* I=I* ve V=-V* kapı bağıntıları kullanılarak I ile V arasındaki ilişki şeklinde bulunur. + Bu denklemi sağlayan devre 1. slayttaki gibi çizilir. + _ V I 1-kapılı devre Bağımsız kaynaklar sıfırlanır ve ZTh = V / I empedansı yapılabiliyorsa seri-paralel işlemler yardımıyla, aksi takdirde yukarıdaki yol ile bulunur. I=0 kabul edilir (yani kapı açık uç bırakılır) ve kaynaklar da hesaba katılarak kapıya düşen Vth=V gerilimi bulunur.

Thevenin Eşdeğer Devresi Nasıl Bulunur? Bunun için iki yol bulunur: + _ V I 1-kapılı devre Kapıya sinüzoidal bir akım kaynağı bağlanır. + I* Elde edilen devre fazörel analizle çözülür ve I* ile V* fazörleri arasındaki ilişki bulunur. V* + - I=I* ve V=-V* kapı bağıntıları kullanılarak I ile V arasındaki ilişki şeklinde bulunur. _ Bu denklemi sağlayan devre 1. slayttaki gibi çizilir. + _ V I 1-kapılı devre Bağımsız kaynaklar sıfırlanır ve ZTh = V / I empedansı yapılabiliyorsa seri-paralel işlemler yardımıyla, aksi takdirde yukarıdaki yol ile bulunur. I=0 kabul edilir (yani kapı açık uç bırakılır) ve kaynaklar da hesaba katılarak kapıya düşen Vth=V gerilimi bulunur.

Thevenin ile Norton Arası Geçişler Thevenin Eşdeğeri: N kapılısı akım kontrollü değilse Thevenin eşdeğeri yok Norton Eşdeğeri: N kapılısı gerilim kontrollü değilse Norton eşdeğeri yok Norton eşdeğeri yok Thevenin eşdeğeri yok

Örnek: Aşağıdaki devrede bağımlı akım kaynağının uçlarında görülen Thevenin eşdeğerini bulunuz!

Örnek: Aşağıdaki devrede bağımlı akım kaynağının uçlarında görülen Norton eşdeğerini bulunuz!

_ SSH’de Devre Fonksiyonları + E1 IS Yalnız bir kaynak olsun. ≠0 N Lineer zamanla değişmeyen elemanlar Yalnız bir kaynak olsun. Vdk ‘nın Is den nasıl etkilenir? w’ya bağlı olarak! ≠0

_ SSH’de Devre Fonksiyonları + E1 IS Lineer zamanla değişmeyen elemanlar Vdk ‘nın Is den nasıl etkilenir? w’ya bağlı olarak! ve değişkeni (jw) olan reel katsayılı polinomlardır. Sadece N devresine bağlı, Is ‘den bağımsız.

İlgilenilen her büyüklük için benzer fonksiyonlar tanımlanabilir: Empedans Fonksiyonu Giriş Empedans Fonksiyonu Gerilim Transfer Fonksiyonu Akım Transfer Fonksiyonu

Devre Fonksiyonlarının Simetri Özellikleri Ön Bilgi: Lemma: kompleks değişkeninin reel katsayılı polinomu olsun 1) 2) z n(z)’nin sıfırı olarak isimlendirilir. Tanıt: 1) 2) (1)’den

ve değişkeni (jw) olan reel katsayılı polinomlardır. Teorem: SSH’deki bir devrede det⁡(𝑇(𝑗𝑤))≠0 olan 𝑤 değerleri için her devre fonksiyonu tanımlıdır ve 𝑗𝑤’nın reel katsayılı iki polinomunun oranı şeklinde verilebilir. ve değişkeni (jw) olan reel katsayılı polinomlardır. Sadece N devresine bağlı, Is ‘den bağımsız. Lemma: kompleks değişkeninin reel katsayılı polinomu olsun 1) 2) z n(z)’nin kökü olarak isimlendirilir.

Devre Fonksiyonu: Özellik: Herhangi bir devre fonksiyonunun genliği w’nın çift fonksiyonudur, fazı da her zaman w’nın tek fonksiyonudur. Tanıt: ve Lemma’dan ’nin fazı olduğundan

_ + N-Devresi Vs (t) Sonuç: Devrenin w frekansındaki davranışını belirlemek için genlikleri ile fazlarını belirlemek yeterli.