EKLER SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SIRA NO: 21 HAZIRLANAN KONU: YAPI BİLGİSİ (YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ)
Advertisements

SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
SÖZCÜK YAPISI HAZIRLAYAN; ONUR BUĞTEKİN 5/A 232.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
ADI:SEVİM SOYADI:ÇAT SINIFI:9/C NUMARA:58 OKULU:BÜNYAN ANADOLU LİSESİ
Sözcük (Kelime) Bilgisi
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK YAPISI
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER).
SÖZCÜKTE YAPI.
Fiilimsiler Konu Anlatımlı Slayt.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
yapIlarIna göre fİİller
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR. Sözcük (Kelime) Bilgisi  Bir sözcükten ekler ayrıldıktan sonra geriye kalan anlamlı en küçük parçaya kök.
ek kök ekler Yapım ekleri Çekim ekleri Yapılarına göre sözcükler
ADLAR 1.ANLAMLARINA GÖRE ADLAR: A.VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR:
İSİMLER(ADLAR).
İSİMLER(ADLAR)
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
SÖZCÜK YAPISI ...
A)Ağacın kurdu içinde olur. B)El ile gelen düğün bayram.
YAPI BİLGİSİ.
Canlı,cansız varlıklara verilen sözcüklere isim(ad) denir.
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
yapIlarIna göre fİİller
1)Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü fiildir?
=>CÜMLEDE ANLAM<=
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
Sözcük (Kelime) Bilgisi
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
-Yalın Hali -E Hali -İ Hali -De Hali -Den Hali
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
EKLER.
YAPILARINA GÖRE İSİMLERİ
SÖZCÜKTE YAPI.
Fiiller (Eylemler).
TEST ÇÖZMEK İSTER MİSİNİZ?
SÖZCÜKTE YAPI.
BASİT SÖZCÜK BİRLEŞİK SÖZCÜK TÜREMİŞ SÖZCÜK
Hakan Satılmış Türkçe Öğretmeni
YAPILARINA GÖRE ADLAR ÇEKİM EKLERİ: Sözcüklerin anlamlarını değiştirmeden onları cümle içinde biçimlendiren eklerdir. YAPIM EKLERİ:Eklendiği sözcüğün anlamını.
YAPILARINA GÖRE FİİLLER TÜRKÇE / ZARFLAR (BELİRTEÇLER) Eren TAŞKAYA
YAPISINA GÖRE KELİMELER Basit Kelimeler Türemiş Kelimeler
Hakan Satılmış (Türkçe Öğretmeni) Biz uygarlıktan,bilimden ve fenden güç alıyor ve ona göre yürüyoruz.
YAPIM EKLERİ Yapım ekleri, mevcut kelimelerden (isim ve fiil köklerinden) farklı ve yeni anlamlı kelimeler türetmeye yarayan eklerdir. Yapım ekleri, mevcut.
EKLER VE KELİME YAPISI.
SELÇUK TÜREYEN 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
TÜMCE (CÜMLE) Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği bildiren sözcük ya da sözcük dizilerine tümce (cümle) denir. Göçmen kuşlar yurdumuzdan.
EK FİİL / EK EYLEM /.
Ergun DÖNMEZ İRFANİYE İLKÖĞRETİM OKULU. BASİT SÖZCÜKLERTÜREMİŞ SÖZCÜKLERBİRLEŞİK SÖZCÜKLER İRFANİYE İLKÖĞRETİM OKULU.
ADLAR (İSİMLER).
Basit Türemiş Birleşik
İSİMLER(ADLAR).
ADLAR (İSİMLER).
5.Sınıf KONUĞA İKRAM (Dinleme Metni) Hazırlayan: Ömer TÖK
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK YAPISI
Sözcük (Kelime) Bilgisi
TÜRKÇE Doğacan Özdemir.
ÖĞRETMENİM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN.
İSİMLER. İSİM NEDİR? Varlıkları karşılayan sözcüklere isim denir. Canlı veya cansız olsun her varlığın ismi olabileceği gibi duyguların ve düşüncelerin.
KÖKLER EKLER.
KELİME YAPISI KÖK – EK – GÖVDE
Sunum transkripti:

EKLER SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ

EKLER

Türkçe öğretmen “Yeni konu hazırlanın !” dedi . Sözcüklerin cümledeki görevleri (hangi öğe oldukları) belli mi?

Türkçe öğretmenimiz “ Yeni konulara hazırlanın !” dedi. Sözcüklerin cümledeki görevleri belli oldu mu? ÇEKİM EKLERİ  ...................................................... ...................................................... ...................................................... ...................................................... ......................eklere, çekim ekleri denir.

YAPIM EKLERİ Türk : Türkiye’de yaşayan kimse. Türkçe:Türkler’ in konuştuğu dilin adı. ...........................değişti.   Öğret(mek):Bildiklerini başkalarına aktarmak. Öğretmen :İşi öğretmek olan kimse. .............................değişti.  Hazır :Bir işi yapmak için gerekenlerin tamam olması. Hazırlan(mak): Bir işi yapmaya başlamak .............................değişti. ............................................................................... ............................................................................... ..................................... eklere, yapım ekleri denir.

YAPIM EKLERİ Türkler’ in konuştuğu dilin adı. Anlamı değişti. Öğret(mek):Bildiklerini başkalarına aktarmak. Öğretmen :İşi öğretmek olan kimse. Hazır :Bir işi yapmak için gerekenlerin tamam olması. Hazırlan(mak): Bir işi yapmaya başlamak tanımını ............................................................................... ............................................................................... ..................................... eklere, yapım ekleri denir.

Buna göre ekler ikiye ayrılır:

1-     ÇEKİM EKLERİ: A)Adların durum ekleri: evi, eve, evde, evde, evden B)Tamlama ekleri: evin kapısı, C) Çoğul ekleri: gemiler, insanlar, D) Zaman ve kip ekleri: geliyor, konuşmuş, bilmeli, okusa, E) Kişi ekleri: biliyorum, geleceksin, okuyacağız, koşacaksınız. Gelirler, F) İyelik ekleri: evim, sözlerin, kitabı, görevimiz, komşunuz, okulları

YAPIM EKLERİ: A) Addan Ad Türeten Ekler: -lik: taşlık -men: göçmen -dan: sıradan B)    Fiilden Ad Türeten Ekler: -me: kazma -mek: bilmek -iş: bakış -ecek: gelecek (yıl) -er: güler (yüz) C)    Addan Fiil Türeten Ekler: -le: karala -al: azal -l: incel -ülde: gürülde -ar: morar -len: sinirlen D)    Fiilden Fiil Türeten Ekler: -il: seçil -n: süslen -ış: yazış

YAPILARINA GÖRE SÖZCÜK TÜRLERİ

Yapım eki almamış, başka sözcüklerle birleşmemiş, kaynaşmamış, kök durumundaki sözcükler basit sözcük denir   Örnekler: ...............................,.................................., ....................................., ......................................... UYARI: Yalnızca çekim eki almış sözcükler basit sözcüktür. Defterler, gelmiştiniz, odalarda...

Yapım eki almış sözcüklere ........................ sözcük ya da ..................... denir. Örnekler:........................, ............................... ,............................., ................ UYARI: Bir sözcüğün türemiş sayılabilmesi için; kök ile gövde arasında bir anlam bağının bulunması gerekir. ÖRNEK:YOL : Bir yere gitmek için geçilen yer. (Basit) YOLCU: Yola giden kimse (Türemiş) Kök ile gövde arasında anlam bağı var.  ÖRNEK: “BALIK” sözcüğü türemiş değildir. “BAL” ile “BALIK” arasında anlam bağı yoktur.

Birden fazla sözcüğün birleşmesi, kaynaşması ya da öbekleşmesi yoluyla oluşan yeni anlamlı sözcüklere ........................ denir. ÖRNEK : Aslanağzı, yardım etmek, ...................................., .....................................,

DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ