HASTA / YARALININ OLAY YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Advertisements

DS FA.EU.TE5 04.SNM.EG
KARDİYO-PULMONER-SEREBRAL RESÜSİTASYON (CPR)
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
YARALANMALARDA İLK YARDIM
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
YARALANMALARDA İLKYARDIM
VII. BÖLÜM KIRIK,ÇIKIK ve BURKULMALARDA İLKYARDIM
DS FA.EU.TE1 04.SNM.EG
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
TEMEL İLKYARDIM BİLGİSİ BURSA ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI EĞİTİMİ 29.Ocak.2011 Dr. Ersan TAŞCI.
HASTA / YARALININ VE OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
TANIMLAR KAZA NEDİR ? FELAKET NEDİR ? İLKYARDIM NEDİR ?
İLK YARDIM-İLK MÜDAHALE SEMİNERİNE
 İnsanlar çevrelerindeki uyarıları beş duyu ile algılayıp bazı olaylara uygun tepkiler gösterirler.  Bu duyular görme, işitme, tatma, koklama, dokunma.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
ANKARA Acil Sağlık Hizm. Şb.
KIRIK,ÇIKIK,BURKULMALARDA İLKYARDIM
İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
HASTA/YARALI VE OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Ideal İLK YARDIM.
2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2-HASTA/YARALININ VE OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
5-YARALANMALARDA İLKYARDIM
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
HASTA / YARALININ DEĞERLENDİRİLMESİ
2. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
(5)- YARALANMALARDA İLK YARDIM
İLKYARDIM. Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda sağlık görevlilerinin yardımı sağlanana kadar hayatın kurtarılması ya da durumun.
Yaralanmalar Bölüm 5.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
Temel Yaşam Desteği Bölüm 3.
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır.
Hasta – Yaralı ve Olay Yeri Değerlendirme
1 TEMEL İLK YARDIM UYGULAMALARI BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
1.  Bebek ve küçük çocuklarda burun delikleri dardır.  Dişler ve diş etleri hassastır.  Dil, ağız boşluğu ile orantılı olarak değerlendirildiğinde.
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
Temel İlk Yardım Yapan= Fatih Kemal Yalçın
HASTA/YARALININ ve OLAY YERİNİN
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKADEMİ AKAD ÖZEL EĞİTİM MERKEZİ.
BEBEKLERDE SOLUNUM YOLU TAM TIKANIKLIKLARINDA İLKYARDIM
YABANCI CİSİM ASPİRASYONUNDA İLK YARDIM
(3)-TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
(2)-HASTA YARALININ VE OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
GEMİDE ACİL TIBBİ DURUM TEMEL EĞİTİM
BİLİNCİ KAPALI (KOMA)OLAN HASTA / YARALIYA İLK YARDIM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Bir önceki sunumlar daha ayrıntılı!!!!!!!!!!!!!11
BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ ( 0-1 YAŞ)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Doç. Dr. Ayhan SARITAŞ Acil Tıp AD
İNSAN VÜCUDU.
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
İLKYARDIM İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER (II)
BURKULMALARDA İLKYARDIM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
Sunum transkripti:

HASTA / YARALININ OLAY YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

ÖNCELİK SIRASININ BELİRLENMESİ 1.DERECEDE ÖNCELİĞİ OLAN H / Y’LAR ( AĞIR ) Bilinci kapalı olanlar, Soluk alıp – veremeyenler, Şiddetli kanaması olanlar, Ağır yanığı olanlar.

ÖNCELİK SIRASININ BELİRLENMESİ 2.DERECEDE ÖNCELİĞİ OLAN H / Y’LAR ( ORTA ) Orta derecede kanaması olanlar, Orta derecede yanık. 3.DERECEDE ÖNCELİĞİ OLAN H / Y’LAR (HAFİF) Kırık, kanama, Burkulma, çıkık, Hafif yanık, sıyrık.

HASTA YARALI DEĞERLENDİRMESİ ÖNCE GÜVENLİĞİ UNUTMA!! H / Y’ NIN BİLİNCİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: Yetişkin ve çocuklarda bilinç kontrolü; Omuzlarından dokunarak ve seslenerek, Bebeklerde bilinç kontrolü; Bebeğin ayak tabanına vurulması ile yapılır.

HASTA YARALI DEĞERLENDİRMESİ BİLİNCİ YERİNDE DEĞİLSE: 1 – 1 - 2 ARANIR H / Y’ NIN BİRİNCİ DEĞERLENDİRMESİ YAPILIR. A. (AIRWAY) SOLUNUM YOLU AÇIKLIĞININ SAĞLANMASI, B. (BREATHING) SOLUNUMUN KONTROLÜ VE SAĞLANMASI, C. (CIRCULATION) DOLAŞIMIN SAĞLANMASI ( DIŞ KALP BASISI UYGULANMASI ).

HASTA YARALI BİRİNCİ DEĞERLENDİRMESİ A.)SOLUNUM YOLU AÇIKLIĞININ SAĞLANMASI Yetişkin ve çocuklarda; Ağıza kör dalış yapılarak ağız içindeki yabancı maddeler temizlenir. Bebeklerde; Cisim görülüyorsa iki parmakla alınır ( Kör dalış yapılmaz ) . 1

HASTA YARALI BİRİNCİ DEĞERLENDİRMESİ A.) SOLUNUM YOLU AÇIKLIĞININ SAĞLANMASI: Kör dalıştan sonra bir el alına, diğer elin üç parmağı da çeneye konulur. Baş- Çene Pozisyonu verilerek dil kökünün geriye gitmesi engellenir . Solunum yolu açıklığı sağlanır. 2.

BAŞ - ÇENE POZİSYONU VERİLMESİ

HASTA YARALI BİRİNCİ DEĞERLENDİRMESİ B.) SOLUNUMUN KONTROLÜ VE DEĞERLENDİRİLMESİ: İlkyardımcı başını h / y’nın göğsüne bakacak şekilde çevirir ve yüzünü h / y’nın yüzüne yaklaştırarak 5 saniye süreyle solunumu dinlemeye ve hissetmeye çalışır. Buna BAK – DİNLE - HİSSET yöntemi denir.

HASTA YARALI BİRİNCİ DEĞERLENDİRMESİ BİRİNCİ DEĞERLENDİRME SONUCUNDA; EĞER BİLİNCİ KAPALI, SOLUNUM YOK İSE; H / Y’YA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SAĞLANIR.

HASTA YARALI BİRİNCİ DEĞERLENDİRMESİ Birinci değerlendirme sonucunda; Bilinç kapalı fakat Solunum varsa h / y’ ya Koma Pozisyonu verilir. ...ve diğer h / y’lar incelenir.

HASTA YARALI DEĞERLENDİRMESİ EĞER BİLİNCİ VARSA: İKİNCİ DEĞERLENDİRME YAPILIR. Bu genel kontrol amaçlıdır ve dikkatle yapılması gerekir.

HASTA YARALI İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ GÖRÜŞEREK BİLGİ EDİNME: Kendini tanıtma, H / y’nın ismini öğrenme ve adıyla hitap etme, H / y’nın endişelerini giderme, hoşgörülü ve nazik davranarak güvenini sağlama, Olayın mahiyetini sorma, Kişisel özgeçmişlerini alma, Ne yedikleri ve ne zaman yedikleri, kullandığı ilaçlar ve alerjisi olup olmadığını sorarak kaydetme.

HASTA YARALI İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ BAŞTAN AŞAĞI MUAYENE YAPILIR: Bilinç düzeyi, anlama, algılama vb. Solunum sayısı, ritmi, derinliği, Nabız sayısı, ritmi, gücü, Vücut ısısı, nemlilik, renk kontrol edilir.

BAŞ MUAYENESİ Saç, saçlı deri, baş ve yüzde yaralanma morluk vb... var mı? Kulak ve / veya burundan sıvı, kan geliyor mu? Ağız içinde yabancı madde olup olmadığı kontrol edilir.

AĞRI VARSA İŞLEM HEMEN DURDURULUR. BOYUN MUAYENESİ Ağrı Hassasiyet Şişlik Şekil bozukluğu araştırılır. Aksi ispat edilinceye kadar boynun zedelendiğinden şüphelenilmelidir !!! AĞRI VARSA İŞLEM HEMEN DURDURULUR.

GÖĞÜS KAFESİ MUAYENESİ Saplanmış cisim, açık yara, şekil bozukluğu, morarma, kanama var mı? Göğüs kafesi genişlemesi normal mi? Bel boşluğundan yararlanılarak sırt kısmı da ellerle kontrol edilir.

BEL MUAYENESİ Saplanmış cisim, açık yara, şekil bozukluğu, morarma, kanama var mı? Eğer karın kısmı sert ve gerginse iç kanama olabilir. Daha sonra elleri aşağıya kaydırarak kalça kısmı kontrol edilir.

KOL VE BACAKLARIN MUAYENESİ Kuvvet - his kaybı, ağrı, şişlik, şekil bozukluğu var mı? Nabız noktalarından nabız alınıyor mu? En son olarak h / y’nın elimizi sıkmasını isteyerek hareket kaybı olup olmadığına bakılır.

DEĞERLENDİRME

HASTA / YARALI 1. VE 2. DEĞERLENDİRİLMESİ GRUP ÇALIŞMASI