Genetik Çeşitlilik Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK FURKAN MUSA KANTÜRK.
Advertisements

KONU:HAYVANLARI SINIFLANDIRALIM Hayvanlar İkiye Ayrılır
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
MAYOZ BÖLÜNME
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
EVRİMSEL DEĞİŞİM MEKANİZMALARI
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK. BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK Biyolojik Çeşitliliğin Önemi: İnsanların başta gıda olmak üzere temel ihtiyaçlarının karşılamasında vazgeçilmez.
TRANSGENİK BİTKiLER.
Kalıtım ve Çevre.
Türleşme Mekanizmaları
Adaptasyon, bir organizmanın, belirli bir çevrede ya ş ama ve üreme ş ansını artıran kalıtsal özellikler ya da özellikler toplulu ğ udur. Adaptasyonlar,
TOHUM OLUŞUMU.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
GENETİK HASTALIKLAR - AKRABA EVLİLİĞİ
MODİFİKASYON ve MUTASYON
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
CANLILARDA ÜREME.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
Biyoteknoloji ve Genetik II
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
HAZIRLAYANLAR SERKAN ÖZTÜRK KADİR HASKIRIŞ
Yaşam ağacı: Sınıflandırma ve Filogeni
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ.
MUTASYON ve MODİFİKASYON
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
ADAPTASYON VE EVRİM.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Şehit Polis İsmail
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Canlıların Dünyasını Gezelim ve Tanıyalım.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Türlerin Kökeni-Darwin Devrimi
ŞEKİL 8.4 Bir kuş, uygun habitat ve besin arama yerini, yerel bir seviye (sol üst), bir ara peyzaj seviyesi (bir ağaç üzerinde tüneme, ortada)
BİTKİLER VE SU.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER
AKRABA EVLİLİKLERİ OLASI RİSKLERİ.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
MOD İ F İ KASYON MUTASYON ADAPTASYON DO Ğ AL SEÇ İ L İ M EVR İ M VARYASYON.
 Bunların dışında ; eksik ya da fazla organlılık, genetik hastalıkların ve kanser çeşitlerinin tümü mutasyondur.  Mutasyonlar genellikle zararlıdır.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
NESLİ TÜKENEN VE TÜKENMEKTE OLAN CANLILAR.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
ANKARA ÜNİVERSİTESİ BEYPAZARI MESLEK YÜKSEKOKULU EKO TURİZM DERSİ Öğr
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
POPULASYON EKOLOJİSİ. POPULASYON EKOLOJİSİ POPULASYON EKOLOJİSİ: Aynı habitat’da yaşayan türdeş topluluklardır. POPULASYON EKOLOJİSİ: Bir populasyon’un.
MEDİKAL BİYOLOJİ.
Türkiye’nin Biyolojik Çeşitliği
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
POPULASYON GENETİĞİ.
CANLILAR YAĞMUR CANLI VE BİTKİLER  İnsan doğada tek başına değildir. Çevremize baktığımızda bizimle birlikte iç içe yaşayan başka insanlar görürüz.
Ultraviyole,ani sıcaklık
Biyoteknoloji ve Genetik II
 Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde yaklaşık civarında bitki ve civarında hayvan türü olduğu tespit edilmiştir. Üstelik.
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
ÇEVRE K İ RL İ L İĞİ CAFER BERK SARIAL İ O Ğ LU
MUTASYON Mutasyon gen yapısının değişmesi sonucu ortaya çıkan ve kalıtsal değişikliğe sebep olan bir olaydır..
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK.
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
Sunum transkripti:

Genetik Çeşitlilik Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ

Genlerdeki değişkenlik Genetik çeşitlilik, bir tür içindeki çeşitliliği tanımlar. Her türün bireylerinin genetik farklılığı, o türün kendi içinde genetik çeşitliliği demektir. Tür çeşitliliği, genellikle belirli coğrafik sınırlar içindeki türlerin toplam sayısını ifade eder. Tür çeşitliliğinin çok olması genetik çeşitliliğin zenginliğini de beraberinde getirir.

Bazı bireyler artmakta olan kirlilik yüküne dayanma gücü bulabilirken, farklı gen dizilimlerine sahip olan diğer bireyler; çevresel koşulların tamamen aynı olduğu durumlarda bile, üreme güçlüğüne düşebilirler ve hatta ölümlerle karşılaşabilirler

Öncekiler yaşamını sürdürürken; sonraki (birey)'ler ise, bu çevreyi terk eder veya ölürler; 'doğal seçilim' ('natural selection') olarak adlandırılır ve bir habitat içinde genetik çeşitliliğin yokolmasına yol açabilir

Bununla birlikte, habitat içinde artık mevcut olmayan bireyler; 'daha hızlı büyüme sağlayan genleri' veya, 'diğer baskı faktörlerine karşı daha iyi bir direnç gösterebilen genleri' de taşımış olabilir

Genetik mühendislik teknikleri ile yeni bitki soyları geliştirilmekte ve bu sayede daha önce yetiştirilmeyen bitkiler elde edilmektedir.

Bu bizlere genetik çeşitliliğin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır… Ancak bu gelişmeleri getirdiği bazı sorunlar vardır. Örneğin, faydalı gen aktarımı ile geliştirilen bir ürünün; yaygın olarak ekimi; olası çevre koşullarının değişmesi ya da bir virüs enfeksiyonu sonucunda tüm ürünü yok etme tehlikesiyle karşı karşıya bırakmaktadır

GENETİK ÇEŞİTLİLİK VE NEDENLERİ

Genetik çeşitliliğin 3 temel kaynağı vardır: Mutasyonlar Gen akışı Eşey ve genetik karılma

1. Mutasyonlar DNA’da meydana gelen değişikliklerdir. Tek bir mutasyonun büyük etkileri olabilir, fakat çoğu durumda, evrimsel değişim çok sayıda mutasyonun birikimine dayanır

Meyve sineğinin gelişimini kontrol eden genlerdeki mutasyonlar, bir çift yerine iki çift kanat gibi önemli morfolojik değişimlere neden olabilir.

2. Gen akışı genlerin bir popülasyondan diğerine her türlü hareketidir

3. Eşey ve genetik karılma Eşey, bir popülasyona yeni gen kombinasyonları kazandırabilir. Bu genetik karılma genetik çeşitliliğin bir diğer önemli kaynağıdır.

Her mutasyon evrim için önemli değildir. Vücut hücrelerinde gerçekleşen bedensel mutasyonlarsonraki nesillere aktarılmaz.

Türkiye’nin Genetik Çeşitliliği Bir tür içinde zengin bir genetik çeşitlilik olursa, bitki ve hayvan genetikçileri değişen ihtiyaçlara cevap veren, yeni koşullara uyabilen ve istenilen özellikleri sergileyen yeni bitki ve hayvan ırklarını üretebilirler.

Türkiye’nin Tür Çeşitliliği Türkiye 120 memeli, 400’ü aşkın kuş türü, 130 kadar sürüngen, 400’e varan balık türüyle biyolojik çeşitlilikte tür çeşitliliği açısından çok zengindir. Türkiye’de ayrıca 30000 civarında omurgasız hayvan türü bulunmaktadır. Ülkemiz, alageyik ve sülünün anavatanıdır. Türkiye, soyu tükenmekte olan Akdeniz fokunun yaşam alanlarına sahip ender ülkelerdendir.

Ülkemizde 95’i buğday, 91’i mısır, 22’si arpa, 19’u pirinç, 16’sı süpürgedarısı, 11’I yulaf ve 2’si de çavdar çeşidi olmak üzere 256 tahıl çeşidinin bulunduğu saptanmıştır. Bu çeşitlilik bahçe bitkileri ve meyve türlerinde de belirgindir. Yerli çiftlik hayvanı türleri açısından da zengin bir genetik çeşitliliğe sahip olan Türkiye’de yerli hayvan ırklarının yabancı ırklarla çiftleşmesi genetik aşınmaya yol açmaktadır.