Tanım: (Lyapunov anlamında kararlılık)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sadık Sayim Oğuz Yelbey Ali Pala Mustafa Dursun
Advertisements

Devre ve Sistem Analizi Projesi
Projemizin İçeriği: Anahtarlanmış Doğrusal Sistemler
Devre Parametreleri Burada devrenin doğrusal, toplu, sınırlı, zamanla değişmeyen olduğu kabul edilmekte ve bu durum LLF ile gösterilmektedir. Deltay y.
MATRİS-DETERMİNANT MATEMATİK.
POLİNOMLARIN KÖKLERİNİ BELİRLEMEYE İLİŞKİN YÖNTEMLER VE BU YÖNTEMLERİN SİSTEM KARARLILIĞIYLA OLAN İLİŞKİSİ Hazırlayan:Cihan Soylu.
RAYLEIGH YÖNTEMİ : EFEKTİF KÜTLE
KARMAŞIK SAYILAR.
MKM 311 Sistem Dinamiği ve Kontrol
MKM 311 Sistem Dinamiği ve Kontrol
4.1 Kararlılık ) s ( R D(s): Kapalı sistemin paydası
Geçen hafta anlatılanlar Değişmez küme Değişmez kümelerin kararlılığı Bildiğimiz diğer kararlılık tanımları ve değişmez kümenin kararlılığı ile ilgileri.
V2’nin q1 doğrultusunda ki bileşenine
Devre ve Sistem Analizi
Devre ve Sistem Analizi Neslihan Serap Şengör Devreler ve Sistemler A.B.D. oda no:1107 tel no:
Elektrik Devrelerinin Temelleri dersinde ne yapacağız? Amaç: Fiziksel devrelerin elektriksel davranışlarını öngörme akım ve gerilim Hatırlatma Teori oluşturken.
A1 sistemi A2 sistemi Hangisi daha hızlı sıfıra yaklaşıyor ? Hatırlatma.
Hatırlatma: Durum Denklemleri
Kararlılık Sıfır giriş kararlılığı Tanım: (Denge noktası) sisteminin sabit çözümleri, sistemin denge noktalarıdır. nasıl belirlenir? Cebrik denkleminin.
Dinamik Yapay Sinir Ağı Modelleri Yinelemeli Ağlar (recurrent networks) İleri yolGeri besleme.
1. Mertebeden Lineer Devreler
Zamanla Değişmeyen Lineer Kapasite ve
Lineer, Zamanla değişmeyen 2- Kapılılar Zorlanmış çözüm ile ilgileniyor İlk koşullar sıfır 1- kapılılar için tanımladığımız Thevenin-Norton eşdeğerlerini.
ISIS IRIR ITIT Z=10e -j45, 3-fazlı ve kaynak 220 V. I R, I S, I T akımları ile her empedansa ilişkin akımları belirleyin.
Toplamsallık ve Çarpımsallık Özelliği
Devre Denklemleri: Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
+ + v v _ _ Lineer Olmayan Direnç Bazı Özel Lineer Olmayan Dirençler
Düğüm-Eyer dallanması için ele alınan ön-örneğe yüksek mertebeden terimler eklense davranışı yapısal olarak değişir mi? Bu soru neden önemli Lemma sistemi.
2- Jordan Kanonik Yapısı Elemanter işlemler: (1) Satır (Sütun) değiştirme (2) Satır (Sütun)’u bir sabit ile çarpma (3) Satır (Sütun ) toplama Elemanter.
2- Jordan Kanonik Yapısı
HİPERSTATİK SİSTEMLER KUVVET YÖNTEMİ
GrafTeorisine İlişkin Bazı Tanımlar
Tanım: ( Temel Çevreler Kümesi)
1-a) Şekildeki devrede 5 Gauss yüzeyi belirleyin ve KAY yazın.
Thevenin (1883) ve Norton (1926) Teoremleri
Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
Elektrik Devrelerinin Temelleri dersinde ne yapacağız? Amaç: Fiziksel devrelerin elektriksel davranışlarını öngörme akım ve gerilim Hatırlatma Teori oluşturken.
Negatif-Pozitif Geribesleme Devreleri Lineer bölgede v in vdvd ioio +vo+vo v in ioio +vo+vo +-+- vdvd.
Lineer Direnç Devreleri Lineer, zamanla değişmeyen direnç elemanları Bağımsız kaynaklar Amaç: Özel bir grup direnç elemanlarından oluşmuş devrelerin çözümü.
Lineer cebrin temel teoremi-kısım 1
Devre ve Sistem Analizi
Dinamik Sistem Dinamik sistem: (T, X, φt ) φt : X X a1) φ0=I
Devre Fonksiyonu: Özellik: Herhangibir devre fonksiyonunun genliği w’nın çift fonksiyonudur, fazı da her zaman w’nın tek fonksiyonudur. Tanıt: ve Lemma’dan.
Devre Denklemleri KAY: KGY: ETB:.
Sürekli Sinüsoidal Hal
h homeomorfizm h homeomorfizm h 1-e-1 ve üstüne h sürekli h
Eleman Tanım Bağıntıları
Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
İşlemsel Kuvvetlendirici
Eleman Tanım Bağıntıları
Özdeğerler, Sıfırlar ve Kutuplar
Seri ve Paralel 2-uçlu Direnç Elemanlarının Oluşturduğu 1-Kapılılar
Hatırlatma: Kompleks Sayılar
1-a) Şekildeki devrede 5 Gauss yüzeyi belirleyin ve KAY yazın.
+ + v v _ _ Hatırlatma Lineer Olmayan Direnç
+ - i6 =2i i ik1 =cos2t Vk2 =sin(3t+15) R1 C6 ik1 Vk2 R1 = R1 = 1 ohm
Teorem 2: Lineer zamanla değişmeyen sistemi
Sinir Hücresi McCulloch-Pitts x1 w1 x2 w2 v y wm xm wm+1 1 '
G grafının aşağıdaki özellikleri sağlayan Ga alt grafına çevre denir:
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik
Hatırlatma Yörünge: Or(xo)
SSH’de Güç ve Enerji Kavramları
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik ve Kararlılık
Lemma 1: Tanıt: 1.
Teorem: (Tellegen Teoremi) ne elemanlı bir G grafında KAY’sını
Bir ağaç seçip temel kesitlemeleri belirleyelim Hatırlatma
Matrise dikkatle bakın !!!!
Ön bilgi: Laplace dönüşümü
Teorem: (Tellegen Teoremi) ne elemanlı bir G grafında KAY’sını
%%van der pol sistemine ilişkin denklemleri çözelim%%% clear %%ilk değer%% x1(1)=0.5; x2(1)=0.5; x_v(:,1)=[x1(1); x2(1)]; %%parametreler%% muu=0.4;
Sunum transkripti:

Tanım: (Lyapunov anlamında kararlılık) sistemine ilişkin bir denge noktası olsun. Verilen herhangi bir için eşitsizliği eşitsizliğini gerektirecek şekilde bir bulunabiliyorsa denge noktası Lyapunov anlamında kararlıdır. Tanım: (Asimptotik kararlılık) sistemine ilişkin bir denge noktası olsun. 1) Sistem Lyapunov anlamında kararlı, 2) eşitsizliği ifadesini gerektirecek şekilde bir bulunabiliyorsa denge noktası Asimptotik kararlıdır.

Sistemi Lyapunov anlamında kararlıdır Teorem: Sistemi Lyapunov anlamında kararlıdır Nasıl oluyorda sistemin Lyapunov anlamında kararlılığından bahsedebiliyoruz? Tanıt: Sistemin çözümü Normun özelliği Lyapunov anlamında kararlılığın tanımında olarak tanımlanırsa kararlı olsun ama sınırlı olmasın ‘nin sınırlı olmayan elemanı vardır. i. olacak şekilde seçilsin Lyapunov anlamında kararlılığın tanımından sistem karasız, çelişki:

Teorem: Sistemi asimptotik kararlıdır Tanıt:Bir önceki teoreme benzer şekilde. Teorem: ve A’nın özdeğerleri olsun. 1) sistemi kararlıdır ve olan özdeğerler katsız 2) sistemi asimptotik kararlıdır Sıfır durum kararlılığı Tanım: (SGSÇ kararlılığı) sistemi sonlu giriş-sonlu çıkış kararlıdır tüm sonlu girişler için çıkışda sonludur.

Routh- Hurwitz Kriteri reel katsayılı çok terimli. Routh-Hurwitz kriteri bu çok terimlinin köklerinin reel kısımlarının sol yarı düzlemde olması için çok terimlinin katsayılarının sağlaması gereken koşulu verir. Çok terimlinin katsayıları

Tablo oluşturulduktan sonra kararlılık için nasıl bilgi verecek? İlk sütuna bak, ilk sütunun tümü pozitif ise çok terimlinin köklerinin reel kısımları negatiftir ........... Tablodaki bir satıra ilişkin ilk sütun sıfır ama diğerleri sıfırdan farklı ise bu sıfır yerine koyup tabloyu oluşturmaya devam et. Eğer ‘un üstündeki katsayının işareti altındaki ile aynı ise kompleks kök vardır. Ancak işaret farklı ise köklere ilişkin reel kısım pozitiftir.

Tablodaki bir satırın tümü sıfır ise bu ya aynı değerli değişik işaretli kök var demektir, ya da eşlenik sanal kök var demektir. Bu durumda bir üst satırdan yararlanarak oluşturulan yardımcı çok terimlinin türevi alınarak elde edilen çok terimlinin katsayılarından yararlanılır. Böylece oluşturulan tablonun ilk sütununda işaret değişikliği yoksa kökler sanal eksen üzerindedir ....... Örnek

s- Tanım Bölgesinde Devre Denklemleri KAY: KGY: ETB:

‘in elemanları sabitler veya 1. dereceden çokterimliler cebrik denklem Bilinmiyenler ‘in elemanları sabitler veya 1. dereceden çokterimliler ‘in bir çokterimlisi Lineer zamanla değişmeyen N devresinin tek çözümü vardır Zorlanmış çözüm Öz çözüm Tam çözüm Girişlere ait bilgi İlk koşullara ait bilgi

Genelleştirilmiş Düğüm Gerilimleri Yöntemi KAY: KGY: ETB: Yöntem: 1. Adım: düğüm için KAY’nı yaz 2. Adım: 1. grup elemanların eleman tanım bağıntılarını yerleştir, 2. grup elemanların eleman tanım bağıntılarını yaz.

3. Adım: eleman gerilimlerini düğüm gerilimleri cinsinden yaz 4. Adım: düğüm gerilimlerini ve ikinci grup elemanların akımlarını bul

Devre Denklemleri: Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi KAY: KGY: ETB: Yöntem: 1. Adım: göz için KGYı’nı yaz 2. Adım: 1. grup elemanların eleman tanım bağıntılarını yerleştir, 2. grup elemanların eleman tanım bağıntılarını yaz.

3. Adım: eleman akımlarını çevre akımları cinsinden yaz 4. Adım: çevre akımlarını ve ikinci grup elemanların gerilimlerini bul Örnek

Çözümün Varlığı ve Tekliği Tablo Denklemleri Düğüm Gerilimleri Yöntemi

1. satır ile 4. satırın yerini değiştir. ? 1.satır 2.satır 3.satır 4.satır 5.satır 1. satır ile 4. satırın yerini değiştir. 1.satır 2.satır 3.satır 4.satır 5.satır 1. sütun ile 4. sütunun yerini değiştir.

5. satır – M2 (s) * 3. satır 5.satır 2. satır*Y1 + 4. satır 1.satır 4. satır - A1 * 1. satır 4.satır 5. satır – M2 (s) * 3. satır 5.satır

_ Öz Çözüm ve Devreye İlişkin Öz Frekanslar i Varsayımlar: + _ v i N-devresi lineer zamanla değişmeyen Varsayımlar: Çözüm var ve tek Bağımsız kaynak yok Özçözümler Denklem takımının özelliği nedir? Çözüm Tahmini Belirlenmesi gereken iki büyüklük var, bunlar nasıl belirlenir? Çözüm var ve tek

olması için gerek ve yeter koşul nedir? sabit reel katsayılı bir çok terimli, ne olarak adlandırılır? yapan değerlerine N devresinin öz-frekansları adı verilir. Öz-frekanslara daha önce ne isim vermiştik? Öz-frekansları elde etmek için ne öneririsiniz? Öz-frekanslar nasıl büyüklükler olabilir? Örnek Devreye ilişkin özfrekansları belirleyiniz. Kararsız modu uyaran ilk koşulları belirleyiniz.

Üç devre Na Nb , Nc devrelerinin öz-frekansları ve dir, ve empedans fonksiyonu her üçü için aynıdır. Burada ne olmuş, devrelerin özelliği ne?

Na devresi: is girişi ile kararsız mod et uyarılabilinir ancak bu mod vo çıkışında gözlenmiyor. Nb devresi: is girişi ile kararsız mod et uyarılamaz ancak bu mod vo çıkışında gözlenebilir. Nc devresi: is girişi ile kararsız mod et uyarılamaz ve vo çıkışında da gözlenemez.