Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DENETİM & UYUM YÖNETİMİ D. B.
Advertisements

KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
T.C. NURDAĞI KAYMAKAMLIĞI
Zinde İSG Etiği DRUZ.
Kamu Yönetimi Etiği Personel Genel Müdürlüğü Ahmet DÜZGÜN
Bankacılık Etik İlkeleri
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanlığı
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
İÇ KONTROL SİSTEMİ VE İÇ KONTROL STANDARTLARI
T.C. ADIYAMAN VALİLİĞİ Etik Haftası Çalışmaları
KAMU HARCAMA SÜRECİ AÇISINDAN SAYIŞTAY VE ROLÜ. Bağımsızlık ve Tarafsızlık Bağımsızlık, Sayıştay ın bir yüksek denetim ve yargı kurumu olarak varlığının.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
İç Denetim.
İÇ DENETİM KAMUDA İÇ DENETİM T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
Mehmet YERTUTANOL Mali Hizmetler Uzmanı
Ankara, 25 Mart 2011 Mehmet KAYA Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri HSYK’ nın Anayasal Değişiklik Doğrultusunda Yeniden Yapılandırılması.
VERGİ İNCELEMESİ, MÜKELLEF HAKLARI VE YMM’LERİN HAK VE SORUMLULUKLARI
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
KAMUDA İÇ DENETİM (5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu)
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve TOBB-TEPAV
Hazırlayanlar: Ahmed Özdemir Enes Sartaş Ali Caner Akyüz Atakan Cengiz
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
YÖNETİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
ETİK KODLARI RIDVAN SEZER NESİB GORAL.
İÇ KONTROL UYUM EYLEM PLANI VE YOL HARİTASI. İÇ KONTROL İç kontrol genel olarak idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;
Ersoy N, Akpınar A. KOU, Tıp Fak. Tıp Tarihi ve Etik AD.
Kamu Görevlileri Etik Kurulu
Etik, bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan ortak yaşamı mümkün kılan ahlaki açıdan doğru - yanlış ya da iyi – kötü gibi terimleri içinde.
ETİK SÖZLEŞME.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
NASIL VERGİ MÜFETTİŞİ OLUNUR ? VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
Kamuda Etik 1. 1.Kamuda Etik Bütünlüğün sağlanması temel hedef olmak üzere etik değerler, demokrasi ve hukuk devletinin esasıdır. Bu değerler vatandaşları.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
KAMU GÖREVLİLERİNİN UYMALARI GEREKEN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ.
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
ALTINCI BÖLÜM ÇALIŞMA KAĞITLARI VE DENETİMİN RAPORLANMASI
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 04 Kasım 2015 KAMU’DA ETİK KÜLTÜRÜ.
ÖĞRETMEN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI OLUNUR ? NASIL.
Hazırlayan Bölüm / Departman Adı Hazırlayan Kişi Ad Soyad Hazırlayan Kişi Ünvan KOSGEB REHBERLİK VE DENETİM KURULU YÖNETMELİĞİ RG : 05/06/2011/ /02/2011.
MALİYE BAKANLIĞI VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI 1 V ergi D enetim Kurulu Başkanlığı.
1 T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI Cengiz ULUTAŞ İç Denetim Birimi Başkanı Nisan 2010.
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
Yolsuzluğun önlenmesİ ve etİğİn teşvİkİ İçİn teknİk destek projesİ
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
MALİ DENETİME GİRİŞ.
İnceleme Dairesi Başkanlığı
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
Çıkar Çatışması ve Etİk
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
YÜKSEKÖĞRETİM ÜST KURULUŞLARI İLE YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ ODTÜ – PDB
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
TEST 1.
Sunum transkripti:

Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı VERGİ DENETİM KURULU Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı Serdar TAŞDÖKEN Vergi Müfettişi 18/Mart/2016

Vergi Denetimi Nasıl Yürütülmeli? Vergi inceleme elemanları inceleme esnasında mesleki şüphecilik ile hareket etmeli ve karşılaştığı durumlar hakkında en doğru sonuca götürecek mesleki yargıda bulunmalıdır.

Vergi İnceleme Elemanlarının Seçimi-I Doğruluk, dürüstlük Davranış tarzı ve özgüveni Kavrama, anlama ve analiz etme yeteneği Araştırmacılık yönü

Vergi İnceleme Elemanlarının Seçimi-II Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği Md. 17: «(2) Sözlü sınavlar, adayın; a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücünün, b) Liyakati, temsil kabiliyeti, bilgi düzeyi, davranış ve tepkilerinin mesleğe veya göreve uygunluğunun, c) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığının, ç) Genel yetenek ve genel kültürünün, d) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının, değerlendirilmesi suretiyle yapılır.»

Vergi İnceleme Elemanlarının Yetiştirilmesi-I Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği Md. 27: «(1) Vergi Müfettiş Yardımcılarının yetiştirilmesinde aşağıdaki amaçlar güdülür: a) Görev ve yetki alanlarına giren konularda, yeterli bilgi, ihtisas ve deneyime sahip olmalarını sağlamak. … c) Görev ve yetki alanlarına giren konularda bilimsel araştırma yapma becerilerini kazandırmak. d) Analitik düşünme, takım çalışması ve iletişim becerilerini geliştirmek. …»

Vergi İnceleme Elemanlarının Yetiştirilmesi-II Refakat Süreci Refakat sonunda düzenlenen değerlendirme formunda yer alan kriterler: 30 farklı kriter Bunlardan bazıları; Karar verme yeteneği Dikkat derecesi Muhakeme ve nüfuz yeteneği Kendine güven duygusu Bağımsız iş yapma yeteneği

Vergi İnceleme Süreci-Mesleki Şüphecilik ve Mesleki Yargıyı Etkileyen Başlıca Unsurlar Mesleki deneyim Vergi kanunları ve düzenleyici çevre Mükelleflerin içinde bulundukları durum İnceleme konusu işlemin türü

Vergi İncelemesi- Yasal Çerçeve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu- Md. 134-147 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Md. 19/e: « e) Vergi inceleme ve denetimleri ile raporlamaya ilişkin standart, ilke, yöntem ve teknikleri geliştirmek, inceleme ve denetim rehberleri hazırlamak, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların uyacakları etik kuralları belirlemek.»

Vergi İncelemesi- İkincil Mevzuat Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği Vergi İncelemelerinde Uyulacak Esaslar Hakkında Yönetmelik Vergi Müfettişleri Mesleki Etik Davranış İlke ve Kuralları Hakkında Yönerge Vergi İnceleme Rehberi

Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği Vergi Müfettişlerinin sorumlulukları Md. 41: «(1) Vergi Müfettişleri, görevlerini yerine getirirken aşağıdaki temel kurallara uyarlar. Yetkili makamlar tarafından verilen iş ve görevleri süresinde ve eksiksiz olarak tamamlarlar. …. e) İnceleme, teftiş ve soruşturmayla görevli bulundukları sırada, bu işlerle ilgili bulunanlara konuk olamazlar, doğrudan veya dolaylı olarak soruşturmayla ilgili olanların hizmet ve ikramlarını kabul edemezler, bunlarla alışveriş yapamazlar, borç alıp veremezler. …»

Vergi İncelemelerinde Uyulacak Esaslar Hakkında Yönetmelik Vergi İncelemelerinde Uyulacak Temel İlkeler Md. 5: «1) Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, vergi incelemelerini yürütürken, aşağıda yer alan temel ilkelere uyarlar: … d) Görevin yerine getirilmesinde sürekli gelişimi, saydamlığı, tarafsızlığı, dürüstlüğü, kamu yararını gözetmeyi, hesap verilebilirliği ve öngörülebilirliği esas almak. e) Tüm eylem ve işlemlerde yasallık, adalet ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda hareket etmek, tarafsızlıklarını engelleyecek herhangi bir etkiye izin vermemek. g) Görevlerini, unvanlarını ve yetkilerini kullanarak kendileri, yakınları veya üçüncü kişiler lehine menfaat sağlamamak.»

Vergi Müfettişleri Mesleki Etik Davranış İlke ve Kuralları Yönergesi Mesleki Etik Davranış İlkeleri: Tarafsızlık ve nesnellik Eşitlik Mesleki Şüphecilik Doğruluk ve dürüstlük Gizlilik Mesleki Yargı Çıkar çatışmasından kaçınma Nezaket ve saygı Yetkinlik ve mesleki özen - Mesleğe uygun davranış

Vergi İnceleme Rehberi Mükellefin muhasebe sisteminin ve iç kontrol mekanizmalarının analiz edilmesi ve riskli alanların tespiti. Örnek: İlişkili kişilerle yapılan işlemler her zaman için bir risk unsuru olarak görülmelidir. İnceleme kanıtlarının elde edilmesi: - Hesaplar arasında tutarlılık testleri, analitik hesaplamalar, nakit akışı tablolarıyla veya kaydi stok kontrolleriyle, - Üçüncü kişiler nezdinde yapılan karşıt incelemelerle, - Mükellefin veya üçüncü kişilere ait harici belgeler ve faaliyet raporları üzerinde yapılan incelemelerle, - Hesaplar üzerinden yapılacak sayısal veya parasal örneklemelerle, - Mükellefin fiziki ortamının gözlemlenmesiyle, sahada yapılacak incelemelerle veya fiili envanter sayımları yapmak suretiyle.

Mesleki Şüpheciliğin Güçlendirilmesi ve Mesleki Yargı Kalitesinin Arttırılması İnceleme elemanının hesap verilebilirliğinin arttırılması İnceleme sürecinde denetim

Sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederim. Serdar TAŞDÖKEN Vergi Müfettişi