SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Advertisements

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
1 ÇEVRE ANALİZİ Ocak-2007 T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI.
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ÇELTİK – AKGÖL PROJESİ Feyzullah PARLAK ( Planlama Başmüh. ) Metin PEKTAŞ.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Sunum Planı İçerik Değişikliği Öngörülen Tedbirler
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
AKARÇAY HAVZASI.
Değer ve Tedarik Zinciri Analizleri
1 MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME Abdülkadir GÖKTAŞ Daire Başkanı 23 Mayıs 2006.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Türkiye’deki Yüzey ve Yeraltı Su Kaynakları Dengesi.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
İL YATIRIM PROGRAMI HAZIRLIK VE İZLEME SÜRECİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI
TOPLANTI GÜNDEMİ Açılış Sunum Soru-Cevap Kapanış.
İKS AR-GE İLİŞKİSİ. İKS Uygulamaları Kapsamında İl/İlçe AR-GE’lerin görevleri.
Sıcak Noktaların Belirlenmesi, Gürültü Azaltım Önlemlerinin Seçilmesi ve Eylem Planlama– 31-Ağustos -4 Eylül, Antalya Bu proje Avrupa Birliği ve.
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
1 Altunkaya ÇAVUŞ Amasya MÜLGA TEBLİĞ İLE REVİZE TEBLİĞ ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARKLAR 2.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Modelleme Eylem Planı (MODEP)
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
SEKTÖREL SU TAHSİSİNDE SU SİCİLİ
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Havza Yönetimi Daire Başkanı
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
Havza Paydaşlar Toplantısı Genel Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok DSİ 6. Bölge Müdürlüğü Tesisleri Adana 19 Kasım 2015.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI TARIM SEKTÖRÜ ADANA TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL
Sunum İçeriği Ülkemizde İçme Suyu Kaynaklarının Korunması ile İlgili; –Yasal Çerçeve –Kurumsal Yapı –Özel Hüküm Belirleme Çalışmaları.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI. ALFAR’IN TANITIMI PROJENİN AMACI ORGANİZASYON YAPISI İŞ PROGRAMI HAVZANIN GENEL TANITILMASI SU KAYNAKLARI VE.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
RİSKLİ YENİDOĞAN BEBEKLERDE HEMŞİRELİK BAKIMI VE GÜVENLİ TABURCULUK
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Ulusal Hedeflerinin Oluşturulması 1.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı
Sunum transkripti:

SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi Dairesi Başkanlığı Kasım 2015 – Antalya

 Amaç ve Kapsam  Proje Bileşenleri  Proje Çalışmaları o Tamamlanan Çalışmalar o Gerçekleştirilecek Çalışmalar

Proje Dayanağı  645 Sayılı KHK: ‘Nehir havza yönetim planlarına uygun olarak sektörel bazda su kaynaklarının tahsislerine ilişkin gerekli koordinasyonu yapmak’ Yetkili ve sorumlu kuruluşlar için önemli bir rehber doküman Başlangıç: Nisan 2015 Bitiş: Eylül 2016

 Mevcut durum analizleri kapsamında Havzanın hidrolojik yapısı ve su kaynakları potansiyeli Havzanın tahsis edilebilir su potansiyeli ve sektörel taleplerin neler olduğu Havzada çevresel, sektörel ve münferit olarak ne kadar suya ihtiyaç duyulduğu belirlenmektedir. Proje kapsamında, o Mevcut Durum Analizi o Tematik Analizler o Sektörel Su Tahsis Planı o Sektörel Su Tahsisi Haritaları

 Tematik analizler kapsamında Kuraklık öngörüsüne karşılık ne gibi önlemlerin alınacağı belirlenecek Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı için çeşitli su tahsisi senaryoları geliştirilecek Çevresel, ekonomik, sosyal analizler gerçekleştirilerek su kullanım optimize edilmesi sağlanacak Düzenlenecek eğitim ve çalıştay gibi toplantılarla çalışmalarda elde edilen teknik birikimden faydalanılacaktır. Mevcut durum ve gelecek için sosyal, ekonomik ve çevresel analizler yapılarak optimum su tahsisi belirlenecek; nihayetinde Sektörel Su Tahsisi Planı Raporu hazırlanacak ve Sektörel Su Tahsisi Haritaları oluşturulacaktır.

 Doğrudan çıktılar; Çevresel Akış Analizi Ekonomik Analiz Havza Bazlı Sektörel Su Tahsis Planı

 Dolaylı Çıktılar; Projeksiyon seçenekleri ile kalkınma politikalarına uyumlu tahsis uygulamalarına destek Bilimsel, adil su paylaşımı Kurak dönemler için tahsis önceliklerinin belirlenmesi Su kaynaklarının kullanımının kısa,orta ve uzun vadede planlanması Su tahsisinin sektörel denetimi

 Tamamlanan Çalışmalar Sözleşme 20 Nisan 2015 tarihinde imzalandı. Proje 29 Nisan 2015 tarihinde başladı. Proje Açılış Toplantısı, 26 Mayıs 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

 Tamamlanan Çalışmalar 30 Haziran 2015 tarihinde proje değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda çalışmaların kapsamı belirlendi, bu doğrultuda ilgili kurumlardan veri temini sağlandı. Mevcut Durum Analizi Raporu hazırlık aşamasında. 17 – 18 Eylül 2015 tarihlerinde Kayseri, Niğde ve Adana illerinde arazi çalışması gerçekleştirildi.

Bahçeli Barajı Zamantı Sulama Birliği

Seyhan Barajı Aşağı Seyhan Ovası Sulaması

Kılıçlı Göleti

Proje kapsamında Yönlendirme Komitesi & Çalışma Grubu oluşturuldu. I. Yönlendirme Komitesi Toplantısı 1 Ekim 2015’te gerçekleştirildi.

Tematik Analizler: Mevcut durumların birbirleriyle ilişkileri kurulacaktır. o Nüfus analizleri, o Çevresel akış analizleri, o Sektörel Gelişim ve Sektörlerin Su Talep Projeksiyonu o Ekonomik analizler  Nüfus analizleri, Nüfus projeksiyonları (proje bitiminden 20 yıl sonrasına kadar) Demografik yapıların ve mevcut planların değerlendirilmesi Sektörel gelişmelerin dikkate alınması

 Çevresel akış analizleri, Ekosistemin (özellikle sucul ekosistemin) zarar görmemesi ve su kaynaklarının yenilenme kapasitesi aşılmadan kullanımı için gereken optimum ve en az akış oranı tespit edilecektir. Normal dönem için akışların seyri, Kurak dönemde alınacak teknik ve sektörel önlemler, belirlenecektir.

 Sektörel Gelişim ve Sektörlerin Su Talep Projeksiyonu Faaliyet kollarının ve gelişme potansiyelinin belirlenmesi Mevcut planlar doğrultusunda su ihtiyacının projeksiyonu Sektörel projeksiyonlar ile su bütçesi projeksiyonlarının mukayesesi sonucu miktar üzerindeki baskı ve etkilerin belirlenmesi Sektörel gelişimlerin sürdürülebilir kullanıma etkileri Kuraklık öngörüsü doğrultusunda sektörel etkiyi en aza indirecek tedbirler Kuraklık şiddetine göre sektörlerin etkilenebilirlik derecelerinin (normal durum, hafif, orta ve şiddetli kuraklık durum olmak üzere 4 sınıf) sayısallaştırılmış analizi Sosyo-ekonomik değerlendirmeler neticesinde sektörel önceliklendirmeler

 Ekonomik analizler 5, 10 ve 20 yıllık dönemde su potansiyelinin talebi karşılayamaması öngörüsüne karşılık alternatif sektörel gelişim önerisi ekonomik analizlerle desteklenecektir. Kurak dönem koşullarında sektörler arası önceliklendirmenin değişimi ve sektörel tahsis önerisi ekonomik analizlerle desteklenecektir. Sektörel su taleplerini etkileyebilecek faktörler değerlendirilerek ekonomik analizleri yapılacaktır. Geliştirilecek sektörel su tahsis planlama modeli ile havza özelinde sektörel su tahsis planı hazırlanmasına yönelik sentezler ekonomik ve ekolojik optimum düzey gözetilerek sentezlenecektir.

Sektörel Su Tahsis Planı Sektörel su tahsis kararları açıklanacak, genel ve özel hükümlerin yer alacağı sektörel su tahsisi planı ortaya konacaktır Bir yıl sonrası için sektörel su tahsisi, Beş, on ve yirmi yıl sonrası için sektörel gelişim, değişim ve dağılıma göre sektörel su tahsisi, Kuraklık simülasyonunun sonuçlarına göre sektörel su tahsis dağılımı stratejisi ve planı hazırlanacaktır. Plana ek olarak metodoloji raporu hazırlanacaktır.

Sektörel Su Tahsisi Haritaları 1, 5, 10 ve 20 yıl sonrası için, ayrıca kuraklık simülasyonu (normal durum, hafif, orta ve şiddetli kuraklık) sonuçlarına göre sektörel gelişim, değişim ve dağılıma göre ayrı ayrı hazırlanacaktır.

Havza Bilgilendirme Toplantıları Tematik analiz, çapraz etki analizi ve kuraklık simülasyonu konularında eğitimler Su Kaynakları Tahsis Modeli kullanımı eğitimi

 Seyhan Havzası için Sektörel Su Tahsis Planı  Su kullanımlarının sektörel olarak değerlendirilmesi  25 Nehir Havzası için benzer planların hazırlanması

İletişim: