Mühendislik Ekonomisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Paranın Zaman Değeri.
Advertisements

Bölüm 4 Paranın Zaman Değeri
PARANIN ZAMAN DEĞERİ Finansal yönetiminin temel amacı işletme değerini maksimum kılacak en uygun yatırım ve finansman kararlarını verebilmektir. Alternatiflerin.
Yard.Doç.Dr. Mehmet ERKAN
PARANIN ZAMAN DEĞERİ Dr.Mehmet Maşuk FİDAN.
IENG 208 MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri
5. BİRİKİMLERİM.
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Temel Anlamıyla Değer Tahmini
Chapter 5 Learning Objectives
Nakit Akışı (Cash Flow) Zaman Çizelgeleri
Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri - 2
Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri - 1
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
KAR PAYI DAĞITIM POLİTİKASI
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
Paranın Zaman Değeri.
FAİZ ORANI DAVRANIŞI.
4. ÜNİTE Paranın Zaman Değeri Finansal Yönetim, 2. Baskı
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
KUR DEĞİŞİMİNİN ETKİLERİ
5. İşletme Dönemi Finansman Planının Hazırlanması
sermayenin karlılığı=vergi sonrası kar/öz kaynakx100
NAKİT BÜTÇESİ İşletmenin gelecekteki çalışmaları ile ilgili olup,belirli bir dönem(genellikle bir yıl) nakit giriş ve çıkışlarının gösterildiği bir tablo.
ÜNİTE 4 PARANIN ZAMAN DEĞERİ
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
MADDİ DURAN VARLIĞI KREDİLİ SATIN ALMAK MI KİRALAMAK MI??
Geri Kazanım/Dönüş Oranı Analizi (Rate of Return (ROR) Analysis)
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
Paranın Zaman Değeri ve Faiz Hesapları
Çalışma Soruları.
Bölüm 4 Faiz Oranları . Ersin Saltık.
Yrd. Doç. Dr. Aynur AKPINAR
Bölüm 4 Paranın Zaman Değeri
PARANIN ZAMAN DEĞERİ Zaman tercihinden dolayı paranın zaman değeri her zaman söz konusudur. Parayı şimdi yada gelecekte almanın tercihi hangisi daha avantajlı.
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Tahviller ve Değerlemesi
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri. BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri.
PARANIN ZAMAN DEĞERİ. 2 PARANIN ZAMAN DEĞERİ KAVRAMI Paranın zaman içerisinde aşınma oranı olarak ifade ettiğimiz kavram, paranın zaman değeri olarak.
FİNANSÇI OLMAYANLARA FİNANS
XXX HİDROELEKTRİK SANTRALİ (HES) PROJESİ
KARABURUN RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ (RES) PROJESİ
PARANIN MAKROEKONOMİDEKİ ROLÜ
Paranın Zaman Değeri.
MALİYET HESAPLAMASI ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Mühendislik Ekonomisi
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Mühendislik Ekonomisi
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FİNANSAL YÖNETİM.
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri. BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri.
NET NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
Ödemeler Dengesi Dr.Dilek Seymen.
DURAN VARLIKLARA AİT ÖZELLİKLİ YATIRIM KARARLARI
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
İÇİNDEKİLER KISIM-I Faaliyet Raporu, Finansal Tablolar, Amortismanlar, Vergiler, Nakit Akımları Finansal Tablolar ve Yıllık Raporlar Amortismanlar Firmalarda.
Faiz Oranları Hakkında
Çalışma Soruları.
Çalışma Soruları.
Finansal Yönetim 2.Bölüm Paranın Zaman Değeri
Sunum transkripti:

Mühendislik Ekonomisi Yrd. Doç. Dr. Gülgün DEDE gulgunk@sakarya.edu.tr

PARANIN ZAMAN DEĞERİ Paranın zaman değeri paranın bekleme fiyatı veya faizidir. Enflasyon, kur ve fırsat maliyetinden dolayı mühendislik ekonomisi açısından önemlidir. Faiz F = P*i*n F = Basit faiz tutarı P = Anapara tutarı i = Yıllık faiz oranı n = Vade (periyot) Faizle biriken para tutarı=P+F F= P ( 1 + i )ⁿ P = Ana para i = Yıllık faiz oranı n = Yıl F = Gelecek değeri

PARANIN ZAMAN DEĞERİ Örnek: i=0.1 için Faizler dönemlik, aylık, yıllık, haftalık olabilir, buna göre formüldeki ‘n’ değişmektedir.

PARANIN ZAMAN DEĞERİ Mühendislik ekonomisinde, alternatifleri değerlendirme ve en son olarak seçim aşamasında finansal açıdan analiz yapıldığı için “paranın zaman değerinin” anlaşılması ve kavranması çok önemlidir.

Paranın Zaman Değeri Paranın zaman değeri faiz oranı cinsinden ölçülür. Faiz paranın maliyetidir. Borç alan için maliyet, borç veren için ise kazançtır.

Paranın Zaman Değeri Her bir proje çalışması için yatırıma, gelir ve gidere ait tablolar, nakit akışları birbirinden farklı olacağı için, mühendislik ekonomisi analizinde kullanılacak olan yöntemlerde birbirinden farklı olacaktır. Şimdiki Değer Metodu (Present Worth) Gelecek Değer Metodu(Future Worth) Yıllık Eşdeğer Miktar Metodu (Yıllık nakit akış met.) (Annual Worth) İç Verim oranı (Internal Rate of Return) Dış Verim oranı (External Rate of Return)

Nakit Akış Diyagramı Her dönem dönemin sonuyla gösterilir. Her hangi bir döneme ait nakit akışı sayının üstünde gösterilir Aşağı doğru olan nakit akışı cepten çıkan parayı (gider) gösterirken, yukarı doğru olan nakit akışı cebe giren parayı (gelir) gösterir.

Dönüşüm Formülleri

Nakit Akışları Tek ödeme Eşit ödeme Düzensiz ödemeli seri Doğrusal artımlı seri Geometrik artımlı seri

Tek ödeme, bileşik faiz, gelecek değeri Tek ödeme, bileşik faiz, şimdiki (bugünkü) değeri P

EŞİT ÖDEMELİ SERİ – GELECEK DEĞER ifadeye “amortisman sandığı faktörü” denir ve kısaca; (A/F,%i, n) şeklinde gösterilir. Bu faktör, gelecekte ulaşılmak istenen yığılmalı miktar için, bir fonda veya sandıkta toplanacak tasarrufun tek bir ödemesinin belirlenmesi için kullanılır. Genel formül;

EŞİT ÖDEMELİ SERİ N dönem boyunca %i kazandıran dönemsel ödemelerin (A) gelecekteki değeri, F

EŞİT ÖDEMELİ SERİ – BİRİKİM HESABI Birikecek para (F), ne kadar zamanda (N) birikmesi gerektiği ve faiz oranı (i) verilince dönemsel ödeme (A) değeri; Bu tür hesaplamalar genellikle sabit varlıkların yenilenmesi için her dönem bir hesaba sabit para yatırması ile ilgili hesaplardır.

Eşit Ödemeli Seri Sermaye/Öz kaynak geri kazanım veya dönemsel ödeme hesaplamaları; Alınan kredi veya yatırım (P), ne kadar zamanda (N) geri ödenmesi gerektiği ve faiz oranı (i) verilince dönemsel ödeme (A) değerini hesaplamak için

EŞİT ÖDEMELİ SERİ – BUGÜNKÜ DEĞERİ Düzgün Serilerde Şimdiki Değer Faktörü N periyodunca yapılan A eşit ödemelerinin i faiz oranına göre bugünkü değeri, P değerini hesaplama; düzgün serilerde şimdiki değer faktörü” olarak adlandırılır ve (P/A, %i, n) kısa gösterimidir. Genel formül;