ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TED ANTALYA KOLEJİ REHBERLİK HİZMETLERİ.
Advertisements

İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
ÜNİVERSİTEYE UYUM SÜRECİ
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği, 2 Koç Üniversitesi
NEDEN TIP FAKÜLTESİ. Derya SEZEN. , Aysun KELEŞOĞLU. , Emine KARAHAN
EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
Hazırlayan : Ali ARSLAN ELETRONİK SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ / 2008
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
İLERİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERSİ MAKALE SUNUMU
Anket Geliştirme.
Sefa BARIŞ U Eşref TİRYAKİ U Taha AKKOL U
PowerPoint’te Görselleri Kullanarak Etkili Sunum Hazırlama
TRAFİKTE ÖFKE.
TRABZON İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
Yrd. Doç. Dr. Cemalettin DEMİRELİ
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
BAŞARI ÇALIŞMA ve KARİYERLER
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUKLARI KİTAP MİKTARI İLE KİTAP TÜRÜNÜN AKADEMİK BAŞARI ÜSTÜNE ETKİSİ NUTELLA ESRA SİVAS HABİBE NUR AMARATLICAN.
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.
LUCID GRUBU Ekim YAPAR Hilal Nur CAN. ROMANTİK İLİŞKİLERDE KALIP YARGILARIN İLİŞKİ İSTİKRARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
AROMAT İ K KEK İ K YA Ğ I KOKUSUNUN DERS TUTUMU ÜZER İ NE ETK İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Grup adı : Şizoid grup üyeleri : Barış POLATTAĞ, Emine serap YILMAZ problem cümlesi: Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin bağlanma stillerinin bazı değişkenlere.
BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME. BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME.
GENEL İŞLETME İŞLETMENİN AMAÇLARI
AZDAVAY ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
ERGENLİK.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Araş. Gör. Meryem Berrin BULUT ve Doç. Dr. Nuri BALOĞLU
Lefkoşa Bölgesi Madde Kullanımı Yaygınlığı ve Tutum Araştırması
SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI
SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI
AFETE HAZIRLIK VE BİLGİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
ÖZÜRLÜLERİN SOSYO DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ (Ankara, 2004)
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
Deniz Tekin Ersan Şükran Alan
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
URAL, A. ve KELEŞ, Y. (2011). Türkiye’deki Üniversitelerde Çalışan Öğretim Elemanlarının Akademik Özgürlüklerine İlişkin Görüşleri. V. Lisansüstü Eğitim.
Fatma Kübra ÇELEN, Aygül ÇELİK & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU
SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Anket ve Likert Ölçekler
Sunum transkripti:

ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner

ERGENLİK Ergenlik dönemindeki yaş sınırları kuramcılara göre farklılık göstermekle birlikte en geniş yaş aralığı olarak kabul edilebilir (Ertem ve Yazıcı, 2006). Ergenlik dönemi tanımlanırken uzmanların, genelde olumsuz sıfatları kullandıkları göze çarpmaktadır

Sosyal ve kültürel çevrenin ergenlik hakkındaki görüşleri ve beklentileri, tutumları, meslek seçimi ve kendini geliştirme gibi konularda ergene sağlanan olanaklar da bu dönemde yaşanan sıkıntıların yoğunluğunu ya da çeşitliliğini etkileyebilir.

Herhangi bir toplumdaki ergenlerin ruh sağlığı sorunlarının belirlenmesi aşamasında, o toplumun ergenlerine yönelik algılarının, beklentilerinin, kalıp yargılarının anlaşılması gerekmektedir (Sahin ve ark., 2003; akt.Dinçel, 2006).

ERGEN – ÖĞRETMEN İLİŞKİSİ Ergenin sosyal çevresi içinde yer alan öğretmenlerin de ergenlere karşı olan algılarını belirlemek önemlidir. Çünkü 11 – 21 yaş arasında bulunan ergen henüz eğitim sistemi içerisindedir ve anne-babadan sonra en çok etkileşim içerisinde bulunduğu yetişkin; öğretmenidir.

Eğer öğretmenler çoğu kitapta yazıldığı gibi ergenliği fırtına ve stres dönemi olarak algılar, ergenlere olumsuz özellikler atfederlerse, davranışları da buna göre şekillenecektir.

AMAÇ Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin ergenlik dönemindeki öğrencileri nasıl algıladıklarını ortaya koymaktır.

YÖNTEM Bu çalışma betimsel bir çalışma olup çalışmanın katılımcıları 2010 – 2011 Eğitim Öğretim yılında eğitim veren 191 öğretmen ve akademisyenden oluşmaktadır. Katılımcıların demografik özelliklerini ve ergen bireylere karşı olan algılarını belirlemek amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen Ergen Algısı Anketi kullanılmıştır. Elde edilen veriler ki-kare (chi-square) ile test edilmiştir.

Ergen Algısı Anketi 10 tane farklı kademelerden öğretmene açık uçlu sorular yöneltilmiş ve onların ergenlere atfettikleri özellikler belirlenmiştir. Ergenler ile ilgili yazılmış olan kitapları incelenmiştir. Seçilen 32 sıfat yazılmıştır.

Anketin ilk bölümünde katılımcıların cinsiyetleri, eğitim durumları, sosyo- ekonomik durumları, yaşları, meslekleri ve çalıştıkları kademeler sorulmaktadır. İkinci bölümünde ise ergenlerin özelliklerini tanımlayan 32 ifade bulunmaktadır. Anket; üçlü likert tipinde olup katılıyorum, kararsızım ve katılmıyorum şeklinde işaretlenebilmektedir.

ÇALIŞMA GRUBU Katılımcıların 127’si kadın, 64’ü erkektir.

Katılımcıların, 145’i öğretmen, 46’sı akademisyendir.

Katılımcıların 56’sı birinci kademe, 49’u ikinci kademe, 34’ü ortaöğretim ve 51’i üniversitede çalışmaktadır.

BULGULAR Öğretmenlerin Ergenlere Atfettiği İlk Üç Özellik KatılıyorumKararsızımKatılmıyorum Uysaldırlar Ağırbaşlıdırlar Toplumsal değerlere önem verirler

KatılıyorumKararsızımKatılmıyorum Heyecanlıdırlar Çabuk öfkelenirler Arkadaşlarının etkisi altında kalırlar Öğretmenlerin Ergenlere Atfetmediği İlk Üç Özellik

Katılımcılar genel olarak olumlu özellikleri ergenlere atfederken, olumsuz özellikleri daha az atfetme eğilimindedirler. Her ne kadar literatürde ergenler ile ilgili olumsuz özellikler ön plana çıkarılsa da, öğretmenlerin olumlu özellikleri ön plana çıkardıkları görülmektedir.

Cinsiyete Göre Atfedilen Olumsuz Özellikler MeanDfSig. Kadın19,96848,037 Erkek19,421

Erkeklerin kadınlara göre daha olumsuz özellikler atfetme eğiliminde oldukları görülmektedir.

Çalışılan Kademeye Göre Atfedilen Olumsuz Özellikler MeanDfSig. Birinci kademe 43,08984,036 İkinci kademe 47,632 Ortaöğreti m 45,176 Üniversite44,431

Çalışılan kademeye göre bakıldığında ilköğretim birinci kademede çalışan öğretmenlerin diğer kademede çalışanlardan daha fazla olumsuz özellik atfetme eğiliminde olduğu görülmektedir.

SONUÇ Sonuç olarak; özellikle ergenlerle çalışan öğretmenlerin, etiketleme yapmaması, olan her türlü durumu ergenlik döneminin olumsuz özelliklerine atfetmemesi önemlidir. Görülmektedir ki; ergenlerle çalışmayan kesimin, onlara atfettiği olumsuz özellikler daha fazladır.

Bu durumda bize, her türlü kademedeki öğretmenlerin ergenleri tanıması gerektiğini, önyargılardan uzak durmaları gerektiğini söylemektedir. Özellikle Üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde okuyan öğrencilere ergenlik döneminin özellikleri iyice anlatılmalı ve önyargılardan uzak yaklaşmaları gerektiği gösterilmelidir.

TEŞEKKÜRLER… Psi. Dan. Selen DEMİRTAŞ-ZORBAZ Psi. Dan. Tuğba KURT Psi. Dan. Mehmet Osman ÇETİNER