CÜMLEDE YAPI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
2.GENEL KÜLTÜR BİLGİ YARIŞMASINA
Advertisements

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ Öğrencilerin aldıkları puanlar kadar yaptıkları doğru tercihler de iyi bir liseye adım atmalarına yardımcı olacaktır.8.sınıf.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Cümlenin Öğeleri Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
CÜMLE TÜRLERİ: 4. ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER. İşin, oluşun, hareketin, durumun, kılışın yüklemde nasıl anlatıldığına göre cümleler çeşitlere ayrılır. Burada.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
Yıl Ocak gece yarısı. Mustafa Kemal’in özel treni Eskişehir’e doğru gidiyor. Bu yolculuk bir kamuoyu yolculuğu olacak ve Gazi, savaş sonrası.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
TÜRK DİLİ II Okutman Vedat BALKAN Hafta 1. Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir yargıyı, bir olayı ve bir eylemi tam olarak anlatan kelime veya kelime grubuna.
CÜMLE TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
FİİLLER (EYLEMLER).
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
TAMLAMALAR.
KENDİMİZİ TANIMAK MESLEKLERİ TANIMAK MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ SEÇMEK İSTEDİĞİM MESLEKLER HAKKINDA NERELERDEN BİLGİ ALABİLİRİM.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ARAPÇA BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ AHMET ARSLAN.
ZARFZARF (BELİRTEÇ) ZARF yer zamanölçüniteliksoru belirteçBir fiilin, bir fiil şeklinin (fiil ismi, sıfat-fiil, zarf-fiil), sıfatın veya kendi türünden.
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Sözsüz İletişimin Özellikleri
FİİLDE MASTAR VE KİP.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Ahmetlerden kitabımı aldım. B)Adana’nın kuzey batısı karlıdır. C)Onu Nisanın 13’ünde.
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
AYAKKABICI Ayakkabıcı, yeni getirdigi malları vitrine yerleştirirken, sokaktaki bir çocuk onu izlemekteydi.
Mert ÇELİKTOPUZ Türkçe / Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
İSİM-FİİL GRUBU ve SIFAT-FİİL GRUBU
yapIlarIna göre fİİller
Cümlenin yapısı Dildeki her anlam biriminin yapısı bir şekilde incelenir. Mesela kelimelerin yapısı aldıkları eklere ya da iki kelimenin bir arada veya.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
FİİLLERDE ÇATI.
klasik mantik önermeler
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
KİŞİLİK GELİŞİMİ KİŞİLİK KURAMLARI SAVUNMA MEKANİZMALARI
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Bugün neler öğreneceğiz?
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
Verilen cümlelere uygun şekilde cevap veriniz
PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
FİİLİMSİ.
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
İleri Algoritma Analizi
4. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

CÜMLEDE YAPI

CÜMLEDE YAPI YÜKLEMİN TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER ANLAMINA GÖRE CÜMLELER YAPI BAKIMINDAN CÜMLELER

YÜKLEMİN TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER FİİL CÜMLESİ İSİM CÜMLESİ

-ikisi arasında bir yarış düzenleyeceğiz. -Sevgili öğrenciler; bu etkinlikte İsim cümlelerinden Jery, Fiil cümlelerinden ise Tom sorumlu olacak. -ikisi arasında bir yarış düzenleyeceğiz. -İyi olan kazansın dostum.  -Başarılar, Tom.

Yavaş yavaş sallanıyor, yapraklar ağaçlarda. -İlk görev sizlerin… Aşağıdaki cümlelerin yüklemlerini bularak, ilgili soruları cevaplayınız. Yavaş yavaş sallanıyor, yapraklar ağaçlarda. Bugün yeni eğitim dönemine başladık. Bu mevsimde bizim oralar bir başka güzeldir. Adana’dan uçakla dönmüş. Dün onun doğum günüymüş. Hangi cümlelerin yüklemleri mastar ekini alabilmektedir? Fiil kökenli yüklemler hangi ekleri almışlardır? İsim kökenli yüklemler hangi ekleri almışlardır?

-Örneklerden yola çıkarak isim ve fiil cümlelerinin tanımlarını nasıl yaparız? -Yüklemi isim soylu bir kelime olup, ek-fiilin zamanlarından biri ile çekimlenmiş olan cümlelere İsim cümleleri denir. - Yüklemi çekimli bir fiil olan cümleler Fiil cümleleridir. Bu fiil şahıs ve kip eki alarak çekimlenir.

-Şimdi ,Tom ve Jery cümle kurma yarışı yapacaklar ve kurdukları cümleleri yandaki kazana atacaklar.Bakalım hangisi daha fazla cümle kuracak? CÜMLE KAZANI

Benim doğduğum köyler de güzeldi. Aynı fıkrayı beşinci anlatışıydı. Yeni yerler keşfedeceğiz. Her türlü zorluğa göğüs geren benim. Komşu, komşunun külüne muhtaçtır. Aç ayı oynamaz. El için kuyu kazan, evvela kendi düşer. Bir handa, yorgun argın, tatlı bir uykudaydık. Demir nemden, insan gamdan çürür. Cesurun bakışı, korkağın kılıcından keskindir. Kusursuz dost arayan, dostsuz kalır. Onu ikna etmek zordur. -Hiç şansın yok Jery!... -Ben kazana-cağım Tom! TOM JERY ……….. CÜMLE ………… CÜMLE

YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER KURALLI CÜMLE EKSİLTİLİ CÜMLE DEVRİK CÜMLE

-Türkçe öge dizilişinde kural aşağıdaki gibidir. -Yüklemin sonda olup olmamasına göre cümleleri ikiye ayırırız. ÖZNE+ TÜMLEÇ+YÜKLEM

-Aşağıdaki cümleleri inceleyerek yüklemi sonda olanları belirtiniz. Kapalıçarşı'dan düdük sesleri gelmeye başladı. Babam pencerenin önünde oturuyordu. Sarı gül vardır dikenlerin içinde. Geceleyin bir ses böler uykumu. Çocuklar bahçeye doğru yürüyorlardı. Onu yıllardır görmüyorum.

-Örneklerden yola çıkarak kurallı ve devrik cümlenin tanımını yapınız. -Kurallı Cümle:Yüklemi sonda bulunan cümledir. -Devrik cümle: Yüklemi başta ya da ortada bulunan cümlelerdir.

CÜMLE KAZANI -Neden ağlıyorsun Jery? -Kafam karıştı.Kazandaki cümleleri yüklemin yerine göre ayıramıyorum. CÜMLE KAZANI

-Üzülme çocuklar sana yardım eder dostum. Çok insan anlayamaz eski musikimizden. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. Hissetmiyordu artık ellerini. Gülme komşuna, gelir başına. Her derdin çaresi bulunur. Ağır, ağır çıkacaksın bu merdivenlerden. Aya haber sal çıksın bu gece . Öğretmen kızmasın diye sessizce oturdum. Doktor, tıptaki son gelişmeleri anlattı.

-Soru şu: Eksiltili cümle nedir? -Kötü bir haberim var çocuklar.Tom’u çölde rehin almışlar.Jery onu kurtarmak istiyor.Ama Fidyeciler ona bir soru sormuşlar.Ancak doğru cevaplarsa Tom kurtulacak. -Soru şu: Eksiltili cümle nedir? -Nedir acaba?

-Eksiltili cümle yüklemi olmayan cümlelerdir, dostum. -Hadi o zaman Tom’u kurtaralım.

-Hangi cümleyi seçersem Tom’u canavardan kurtarabilirim? Bize yol göründü. Derken, karşı köyde bir çay molası… Yakındır elbet buluşmamız. En fazla sen mi çalıştın?

-Yuppppppiiiiii! Özgürlük ne güzel!... -Gelecek derste görüşmek üzere çocuklar.Bol bol soru çözmeyi unutmayın!

HAZIRLAYAN: SEMA KILINÇ