3. HAFTA 03 Mart 2016. MATEMATİKSEL İŞLEMLER Aritmetik Islemlerde Öncelik Durumu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fonksiyonlar Hafta 4.
Advertisements

BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
4. HAFTA Mart 2010.
EXCEL FORMÜLLER&FONKSİYONLAR
MATLAB’ ta İfadeler.
Java.lang.math.
HESAPLAMA FONKSIYONLARI
Java.lang.math
Örnek Adam asmaca oyununun programının yazılması.
SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
Elektronik Tablo Programı Formüller ve Fonksiyonlar
Sayısal Analiz / Uygulama
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
e =
SAYISAL DEVRELER BÖLÜM-2 Sayı Sistemleri ve Kodlar
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.

% A10 B20 C30 D25 E15 Toplam100.  Aynı grafik türü (Column-Sütun) iki farklı veri grubu için de kullanılabilir. 1. Sınıflar2. Sınıflar A1015 B20 C3015.
Merkezi Eğilim Ölçüleri (Ortalamalar)
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
BÖLÜM 4 PROGRAMLAMA DİLLERİ. PROGRAMLAMA DİLLERİNDE KULLANILAN VERİ TİPLERİ Bilgisayarda işlenen veriler iki türdür: Sayısal Alfasayısal.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB Yrd.Doç.Dr. Cengiz Tepe.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
Örnek 1 Kullanıcının girdiği bir sayının karesini hesaplayan bir program yazınız.
MED 167 Making Sense of Numbers Değişkenlik Ölçüleri.
BSE 207 Mantık Devreleri Sayı sistemleri Sakarya Üniversitesi.
9. HAFTA 25 Nisan2016. Fonksiyon M-Dosyaları Fonksiyon dosyaları ilk satırda “function” kelimesi bulunan “.m” uzantısı bulunan dosyalardır. MATLAB içinde.
GEOMETRİK CİSİMLER VE HACİM ÖLÇÜLERİ
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
3. HAFTA. MATrix LABoratory MATLAB, mühendislik ve bilimsel uygulamaları ile tüm dünyada bir çok alanda yaygın olarak kullanılan yazılımdır.  sayısal.
1 Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Alıştırmalar Bu bölümdeki problemler “C Dersi Çözümlü Problem Kitabı”, N. E. Ça ğ ıltay, C. E. Selbes, G. Tokdemir, ve Ç.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
Excel 2007.
Fonksiyonel Programlama
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ TÜREV.
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
EETE233 Mikrodenetleyiciler ArduIno ile Programlama
RİZE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2016 (7. Sunu)
MODEL YETERSİZLİKLERİNİ DÜZELTMEK İÇİN DÖNÜŞÜMLER VE AĞIRLIKLANDIRMA
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
SAYI DOĞRUSU ÜZERİNDE ÇIKARMA İŞLEMİ YAPALIM
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER
MATEMATIKSEL IŞLEMLER
MATEMATİK ORAN ORANTI.
FOTOGRAMETRİ - I Sunu 6 Doç. Dr. Eminnur Ayhan
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
ARDUİNO Arduino Eğitimleri Bölüm 4 Programlama Dili Temelleri - II
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet
Bölüm 7 İfadeler ve atamalar.
BİLGİSAYAR programlama II
Teknoloji Fakültesi Mekatronik MTM326 Veri Toplama ve İşleme
Komut düzeyi kontrol yapıları
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
Serbest (Basit) Giriş/Çıkış İşlemleri Formatlı Giriş/Çıkış İşlemleri Temel Kütüphane Fonksiyonları (Intrinsic Functions) Karşılaştırma Operatörleri ve.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Bilgisayar II 8 Mart Mart
Değerler ve Değişkenler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
4. HAFTA.
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Sunum transkripti:

3. HAFTA 03 Mart 2016

MATEMATİKSEL İŞLEMLER

Aritmetik Islemlerde Öncelik Durumu

TEMEL İSTATİKSEL İŞLEMLER max: Verilerin en büyük değerini bulur min: Verilerin en küçük değerini bulur length: Veri sayısını bulur sum: Verilerin toplamını hesaplar prod: Verilerin çarpımını hesaplar median: Verilerin ortanca değeri hesaplar std: Verilerin standart sapmasını hesaplar mean: Verilerin ortalama değerini hesaplar yani aritmetik ortalama alır sort: Verilerin azalan sırada sıralar

MATLAB’DE KULLANILAN ÖZEL DEĞERLER VE SABİTLER Değişken AdıAçıklama ans Bir işlemin son cevabı (answer) veya bir ifadenin değeri pi pi sabiti:  = i veya j imajiner birim,  -1 eps (epsilon yani  ) Kayan-nokta bağıl doğruluğu (relative precision), 2e-52 realmin En küçük kayan-nokta (floating-point) sayısı, 2e-1022 realmax En büyük kayan-nokta (floating-point) sayısı, (2-  )e1024 yani 2e1024’den çok az küçük inf Sonsuz (infinity) yani realmax dan daha büyük bir sayı 1/0 NaN Sayı değil (Not-a-Number) 0/0

Format Komutu: Matlab, değerlerin sayısal formatını format komutu ile kontrol eder. Bu komut sayıların kaç hane yani kaç ondalıkla veya diğer bir deyişle kaç digit gösterileceğini belirler. MATLAB KomutuÖrnek (15.793) format long (16 digit) format short e e+001 (4 digit ve üstel gösterim) format long e e+001 (16 digit ve üstel gösterim) format rat 5417/343 (oransal gösterim) format short (4 digit) Matlab’ ta sayısal sonuçların görüntülenmesinde bazı kurallar mevcuttur. Herhangi bir format düzenlemesi yapılmamış ise Matlab, sonuç tamsayı ise tamsayı, sonuç ondalıklı ise sayıyı virgülden sonra 4 basamak olacak şekilde görüntüler. Tabi bu sayısal formatta değişiklikler yapılabilir.

ÖZEL MATRISLER

FONKSİYONLAR

TRİGONOMETRİK FONKSİYONLAR Matlab’de trigonometrik fonksiyonlarda derece yerine radyan kullanılır. 2π=360 veya π=180derecedir. Örneğin derece cinsinden sin(30)=0.5 tir. MATLAB’da aynı işlem Sin(30)=-0.99 bulunur. sin(30*pi/180)

UYGULAMA

LOGARİTMİK ve ÜSTEL FONKSİYONLAR

DOĞAL LOGARİTMA 1- Matlab’de matematikten bildiğimiz doğal logaritma gösterimi ln olarak değil doğrudan log olarak gösterilmektedir. lnx=logex demektir. x değeri için Matematikte lnx Matlab’de log(x)

e sabit sayısı yani e= veya kısaca e=2.71 sayısı e olarak tanımlanmamıştır. Bunun yerine bir sonraki konuda göreceğimiz exp(1) fonksiyonu kullanılabilir. » exp(1) ans =

MATLAB’da x değeri için normal logaritma 10 tabanındadır ve bir x değeri için genel yazımı log10(x) şeklindedir. Doğal logaritma da olduğu gibi negatif sayıların logaritmaları reel sayı değildir ve sıfır için değeri sonsuzdur. 0 ile 1 arasındaki (0 ve 1 dahil değil) değerleri negatiftir. ÖRNEK: log1, log10, log100 ve log 1000, sonra log2, log5, log3/5 ve sonra da log0 ve log(-4) değerlerini bulalım. NORMAL LOGARİTMA

ÜSTEL İFADELER ve KAREKÖK x değeri için sqrt(x) diğer fonksiyonumuz karekök alma işlemini gerçekleştiren sqrt fonksiyonudur.

YUVARLATMA İŞLEMLERİ fix: Sıfıra doğru yuvarlatma yapar floor: -∞ ‘a doğru en yakın tamsayıya yuvarlatma yapar ceil: +∞ ‘a doğru en yakın tamsayıya yuvarlatma yapar round: En yakın tamsayıya yuvarlatma yapar