NED İ R? Olasılık, sonucu kesin olmayan olayları sayılarla ifade eder. Olasılık teorisi günümüzde şans oyunlarının yanısıra, ekonomi, spor,siyaset, bilimsel.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 OLASILIK • Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı.
Advertisements

OLASILIK ÇEŞİTLERİ.
OLASILIK Hatırlatma : Örnek: Bir torbada 1 den 10 a kadar numaralanmış etiketler bulunmaktadır. Bir çekilişte asal sayı olan bir etiket çekme olasılığı.
OLASILIK.
KÜMELER.
10.Hafta istatistik ders notlari
BAĞINTI SAYISI VE ÇEŞİTLERİ Kim korkar matematikten?
1 OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı.
MATEMATİK.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
İstatistik eİKT-203 Hafta 04: Permutasyon, Kombinasyon, Olasılık
3. Hipergeometrik Dağılım
Rassal Değişken S örnek uzayı içindeki her bir basit olayı yalnız bir gerçel (reel) değere dönüştüren fonksiyona rassal değişken adı verilir. Şu halde.
RİZE ÜNİVERSİTESİ BAHAR YARI YILI MATERYAL DERSİ
MATEMATİK 6. SINIF KONU: KÜMELER.
DERS İÇERİĞİ Olasılık, ortaya çıkışı ve anlamı Örneklem uzayı
MADE IN BAL.
Olasılık ve Olay Çeşitleri
BİNOM DAĞILIMI.
Örnek Alıştırmalar 1. Hilesiz bir zar atıldığında zarın üst yüzünün
PERMÜTASYON.
Olasılık Çeşitleri OLASILIK ÇEŞİTLERİ.
OLASILIK DAĞILIMLARI Bu kısımda teorik olasılık dağılımları incelenecektir. Gerçek hayatta birçok olayın dağılımı bu kısımda inceleyeceğimiz çeşitli olasılık.
KÜMELERDE İŞLEMLER KÜMELERDE BİRLEŞİM İŞLEMİ KÜMELERDE KESİŞİM İŞLEMİ
PİYANGO SAYISAL LOTO.
Olasılık Hesapları Rassal herhangi bir olayın, belli bir anda meydana gelip gelmemesi konusunda daima bir belirsizlik vardır. Bu sebeple olasılık hesaplarının.
KESİRLER.
BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ OLAYLAR
KÜMELER.
Şartlı Olasılık Bir olayın olasılığından söz edebilmek için bir alt kümeyle temsil edilen bu olayın içinde bulunduğu örnek uzayının belirtilmesi şarttır.
UGUR KOCA Konu : OLASILIK
OLASILIK.
DERS:MATEMATİK 8 KONULAR TARİH 10. HAFTA KASIM A)ÖĞRENME ALANI
OLAY, İMKÂNSIZ OLAY, KESİN OLAY
OLASILIK.
KESİKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK DAĞILIMLARI
ÜNİTE 2 OLASILIK, İSTATİSTİK VE SAYILAR
SORU: Bir madeni para ardı ardına 10 kez atıldığında kaç kez tura gelir? Tahmin edin. : : : :
1. Bir zar ardı ardına iki kez atılıyor. Birinci atışta 6 ve
MATEMATİK 1 POLİNOMLAR.
HAZIRLAYAN: MURAT KULA
OLASILIK İÇİNDEKİLER: Çıktı Evrensel Küme Örnek Uzay Olay
KÜMELER ERDİNÇ BAŞAR.
OLASILIK İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ.
OLASILIK İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
İSTATİSTİK UYGULAMALARI
Olasılık dağılımları Normal dağılım
İSTATİSTİK YGULAMALARI: SINAVA HAZIRLIK
Kesikli Olasılık Dağılımları
Tacettin İnandı Olasılık ve Kuramsal Dağılımlar 1.
MUSTAFA ŞAHİN MATEMATİK ÖĞRETMENİ
Rastgele Değişkenlerin Dağılımları
OLASILIK. OLASILIK Olasılık olayların olabilirliğinin sayılarla ifadesidir. Olasılığın günlük hayatımızda bir çok uygulama alanı vardır. Örneğin; sayısal.
DÖRT İŞLEM PROBLEMLERİ
1 OLASILIK 2. 2 TÜMLEYEN, BİRLEŞİM, KESİŞİM E ve F olaylarına sahip bir örneklem uzayı S olsun. olduğu açıktır. S de olup da E de olmayan noktaların kümesine.
3. Hipergeometrik Dağılım
DERS1 Prof.Dr. Serpil CULA
DERS2 Prof.Dr. Serpil CULA
Ünite 8: Olasılığa Giriş ve Temel Olasılık Hesaplamaları
OLASILIK HAZIRLAYAN : MUSTAFA ÖZÇELİK.
KÜMELERDE KESİŞİM VE BİRLEŞİM İŞLEMİ
OLASILIK İrfan KAYAŞ.
1- Değişim Aralığı (Menzil) Bir serideki en büyük değer ile en küçük değer arasındaki fark olarak tanımlanır. R= X max –Xmin 2 – Ortalama Sapma Seriyi.
OLASILIK DAĞILIMLARI Bu kısımda teorik olasılık dağılımları incelenecektir. Gerçek hayatta birçok olayın dağılımı bu kısımda inceleyeceğimiz çeşitli olasılık.
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Olasılık Bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma veya gözlenme oranıdır Olasılık, denemelerin olası sonuçları ile ilgilenir.
MATEMATİK DERSİ PARALARIMIZ
Sunum transkripti:

NED İ R? Olasılık, sonucu kesin olmayan olayları sayılarla ifade eder. Olasılık teorisi günümüzde şans oyunlarının yanısıra, ekonomi, spor,siyaset, bilimsel tespitler, meteoroloji, sigortacılık, bankacılık gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

İ LG İ L İ TER İ MLER Deney ve Çıktı Yeni bilgi kazanmak ve olayların gelişimini incelemek için yapılan denem ve testlere deney denir. Bir deneyin mümkün olan her türlü sonucuna çıktı denir.

Madeni bir para havaya atılır ve yere düştü ğ ünde paranın yazı yüzü ya da tura yüzü üste gelir. Burada paranın havaya atılması bir deneydir. Deneyin sonucu, Yani yazı veya tura gelmesi belli de ğ ildir. Deney sonucunda bulunabilece ğ i için bu deneyin çıktıları madeni paranı yazı veya tura gelmesidir. Aynı şekilde bir tavla zarının atılması bi deneydir. 1 gelmesi, 2 gelmesi, 3 gelmesi, 4 gelmesi, 5 gelmesi ve 6 gelmesi ise bu deneyin çıktılarıdır. ÖRNEK

Örnek (Örneklem) Uzayı Bir deneyde elde edilebilecek tüm sonuçların kümesine örnek uzay denir ve E ile gösterilir. Örnek uzayın her bir elemanına ise örnek nokta denir. Olay Örnek uzayın her bir alt kümesine bir olay denir. E örnek uzayına kesin olay, boş kümeye ise olanaksız (imkansız) olay denir. Bir örnek uzaya ait iki olayın ara kesitleri (kesişimleri) boş küme ise bu iki olaya ayrık (ba ğ ımsız) olaylar denir.

Bir madeni paranın atılması deneyinin çıktıları : Y (yazı) ve T (tura) dır. Örnek uzayı : E = {Y, T} dir. Buna göre, bir madeni paranın atılması sonucu, yazı veya tura gelmesi olayına (örnek uzaya) kesin olay denir. Paranın dik gelmesi olayı ise olanaksız olaydır. ÖRNEK

Bir madeni paranın arka arkaya iki kez (veya iki madeni paranın birlikte) atılması deneyinde örnek uzayını bulunuz. ÇÖZÜM : ÖRNEK Y T Y T Y T YY YT TY TT 1.atış2.atış E = {YY, YT, TY, TT} olup s(E) = 4 tür.

Bir madeni para atıldı ğ ında s(E) = 2 ¹ =2 İki madeni para birlikte atıldığında s(E) = 2² = 4 Üç madeni para birlikte atıldığında s(E) = 2³ =8 n madeni para birlikte atıldığında s(E) = 2ⁿ dir.

İ çinde 3 kırmızı ve 4 beyaz bilye bulunan torbadan bir çekilişte 2 bilye çekme deneyindeki; a. Örnek uzayın eleman sayısı kaçtır? b. Çekilen bilyelerin aynı renkte olma olayının eleman sayısı kaçtır? ÖRNEK ÇÖZÜM : a. Torbada 3+4=7 tane bilye olup bunlardan 2 tane bilyeyi C(7,2) =7! = 21 farklı şekilde çekebiliriz. 5!.2! Yani s(E) = 21 dir. b. Çekilen bilyeler aynı renkte olacaksa, 3 kırmızı bilyenin 2 si veya 4 beyaz bilyenin 2 si çekilmeli. O halde C(3,2) + C(4,2) = 3+6=9olur. ÇÖZÜM : a. Torbada 3+4=7 tane bilye olup bunlardan 2 tane bilyeyi C(7,2) =7! = 21 farklı şekilde çekebiliriz. 5!.2! Yani s(E) = 21 dir. b. Çekilen bilyeler aynı renkte olacaksa, 3 kırmızı bilyenin 2 si veya 4 beyaz bilyenin 2 si çekilmeli. O halde C(3,2) + C(4,2) = 3+6=9olur.

3 kız, 4 erkek ö ğ rencinin bir sıraya yan yana oturma deneyindeki; a. Örnek uzayın eleman sayısı kaçtır? b. Kızların bir arada olması olayını eleman sayısı kaçtır? c. Erkeklerin bir arada olması olayının eleman sayısı kaçtır? ÖRNEK ÇÖZÜM : a. 3 kız + 4 erkek= 7 kişi sıraya yan yana 7! Kadar farklı şekilde oturabilce ğ inden s(E) = 7! dir. b. Kızlar bir arada olaca ğ ından 3 kız bir eleman gibi düşünülürse, 4 erkekle birlikte 5 eleman oluşur. Bunların sıralanma sayısı 5! Olur. Ayrıca 3 kız kendi aralarında 3! Kadar yer de ğ iştirebilece ğ inden, s(A) = 5!.3! bulunur. c. Erkekler bir arada olaca ğ ı için erkekler bir eleman olarak düşünülür ve kızlarla birlikte toplam 4 eleman olur. Bunlar kendi aralarında 4! farklı şekilde sıralanabilirler. Erkekler kendi içlerinde 4! şekilde sıralanabilirler. Bu yüzden s(A) =4!.4! olur. ÇÖZÜM : a. 3 kız + 4 erkek= 7 kişi sıraya yan yana 7! Kadar farklı şekilde oturabilce ğ inden s(E) = 7! dir. b. Kızlar bir arada olaca ğ ından 3 kız bir eleman gibi düşünülürse, 4 erkekle birlikte 5 eleman oluşur. Bunların sıralanma sayısı 5! Olur. Ayrıca 3 kız kendi aralarında 3! Kadar yer de ğ iştirebilece ğ inden, s(A) = 5!.3! bulunur. c. Erkekler bir arada olaca ğ ı için erkekler bir eleman olarak düşünülür ve kızlarla birlikte toplam 4 eleman olur. Bunlar kendi aralarında 4! farklı şekilde sıralanabilirler. Erkekler kendi içlerinde 4! şekilde sıralanabilirler. Bu yüzden s(A) =4!.4! olur.

Bir zarın atılması deneyinde meydana gelebilecek üç olay aşa ğ ıda verilmiştir. A = Tek sayı gelmesi = {1, 3, 5} B = Çift sayı gelmesi = {2, 4, 6} C = Asal sayı gelmesi = {2, 3, 5} ÖRNEK Yukarıda görüldü ğ ü gibi A ve b olaylarının ortak elemanı yoktur. Zarın bir kez atılmasıyla sadece bir kümeye ilişkin bir sonuç ortaya çıkar. B ve C olaylarının ortak noktası 2 dir. Bu yüzden bu iki olay ayrık olmayan olaylardır.

ÖRNEK E örnek uzayında iki olay A ve B olsun. P(A’) = 1/3 P(B) = 1/4 ve P(AnB) 1/6 ise P(AuB) kaçtır? ÇÖZÜM : P(A) + P(A’) = 1 P(A) + 1/3 = 1 P(A) = 2/3 P(AuB) = P(A) + P(B) – P(AnB) = 2/3 + 1/4 – 1/6 = 3/4 ÇÖZÜM : P(A) + P(A’) = 1 P(A) + 1/3 = 1 P(A) = 2/3 P(AuB) = P(A) + P(B) – P(AnB) = 2/3 + 1/4 – 1/6 = 3/4

ÖRNEK E = {1, 2, 3, 4, 5} eş olumlu örnek uzay ise P(2) + P(5) toplamı kaçtır? ÇÖZÜM : S(E) = 5tir. P(1) = P(2) = P(3) = P(4) = P(5) = 1/5 P(2) + P(5) = 1/5 +1/5 = 2/5 olur. ÇÖZÜM : S(E) = 5tir. P(1) = P(2) = P(3) = P(4) = P(5) = 1/5 P(2) + P(5) = 1/5 +1/5 = 2/5 olur.

Bir madeni paranın arka arkaya üç kez atılması sonucu en az iki yazı gelmesi olasılı ğ ı kaçtır? ÖRNEK ÇÖZÜM : E = {YYY, YYT, YTY, TYY, YTT, TYT, TTY, TTT} s(E) = 8 dir. İ stenen olay A = {YYY, YYT, YTY, TYY} s(A) = 4 tür. P(A) = s(A) = 4 = 1 s(E) 8 2 ÇÖZÜM : E = {YYY, YYT, YTY, TYY, YTT, TYT, TTY, TTT} s(E) = 8 dir. İ stenen olay A = {YYY, YYT, YTY, TYY} s(A) = 4 tür. P(A) = s(A) = 4 = 1 s(E) 8 2

5 Doktor ve 6 hemşire arasından 3 kişilik bir ekip oluşturulacaktır. Bu ekipte en az 2 doktor bulunma olasılı ğ ı kaçtır? ÖRNEK ÇÖZÜM : = 11 kişiden 3 kişi C(11,3) = 11! = 165 farklı şekilde seçilebilir. 8!.3! Ekipte 2 doktor bulunacaksa; 2 doktor, 1 hemşire ya da 3 doktor bulunabilir. Buna göre istenen olayın eleman sayısı C(5,2). C(6,1) + C(5,3) = = 70 P(A) = s(A) = 70 = 14 s(E) ÇÖZÜM : = 11 kişiden 3 kişi C(11,3) = 11! = 165 farklı şekilde seçilebilir. 8!.3! Ekipte 2 doktor bulunacaksa; 2 doktor, 1 hemşire ya da 3 doktor bulunabilir. Buna göre istenen olayın eleman sayısı C(5,2). C(6,1) + C(5,3) = = 70 P(A) = s(A) = 70 = 14 s(E)

Bir topluluktaki 12 bayanın 7 si gözlüklü ve 9 erke ğ in 6 sı gözlüklüdür. Bu topluluktan seçilen bir kişinin erkek veya gözlüklü olma olasılı ğ ı kaçtır? ÖRNEK ÇÖZÜM : Erkek olma olasılı ğ ı: P(E) Gözlüklü olma olasılı ğ ı: P(G) P(EuG) = P(E) + P(G) – P(EnG) 9/21 + 3/21 – 6/21 = 16/21 olur. ÇÖZÜM : Erkek olma olasılı ğ ı: P(E) Gözlüklü olma olasılı ğ ı: P(G) P(EuG) = P(E) + P(G) – P(EnG) 9/21 + 3/21 – 6/21 = 16/21 olur. BayanErkek Gözlüklü76 Gözlüksüz53

Bir madeni para ile zar birlikte atılıyor. Paranın tura ve zarın asal sayı gelme olasılı ğ ı kaçtır? ÖRNEK ÇÖZÜM : Paranı tura gelme olasılı ğ ı P(A) = 1/2 Zarın asal sayı gelme olasılı ğ ı P(B) =3/6 = 1/2 olup paranın tura gelmesi zarın asal sayı gelmesini etkilemedi ğ inden bu iki olay ba ğ ımsızdır. O halde, paranın tura ve zarı asal sayı gelme olasılı ğ ı P(AnB) = P(A).P(B) = 1/2. 1/2 = 1/4 ÇÖZÜM : Paranı tura gelme olasılı ğ ı P(A) = 1/2 Zarın asal sayı gelme olasılı ğ ı P(B) =3/6 = 1/2 olup paranın tura gelmesi zarın asal sayı gelmesini etkilemedi ğ inden bu iki olay ba ğ ımsızdır. O halde, paranın tura ve zarı asal sayı gelme olasılı ğ ı P(AnB) = P(A).P(B) = 1/2. 1/2 = 1/4

İ ki tavla zarının birlikte atılması deneyinde üst yüze gelen sayıların toplamının 8 oldu ğ u bilindi ğ ine göre, sayıların ikisinin de çift sayı olm olasılı ğ ı kaçtır? ÖRNEK ÇÖZÜM : Üst yüze gelen sayıların toplamının 8 olması olayı, B = {(6,2), (5,3), (4,4), (3,5), (2,6)} dir. Üst yüze gelen sayıların ikisinin de çift olma olayı A = {(2,2), (2,4), (2,6), (4,2), (4,4), (4,6), (6,2), (5,4), (6,6)} dir. AnB = {(6,2), (4,4), (2,6)} P(A/B) = s(AnB) = 3/5 s(B) ÇÖZÜM : Üst yüze gelen sayıların toplamının 8 olması olayı, B = {(6,2), (5,3), (4,4), (3,5), (2,6)} dir. Üst yüze gelen sayıların ikisinin de çift olma olayı A = {(2,2), (2,4), (2,6), (4,2), (4,4), (4,6), (6,2), (5,4), (6,6)} dir. AnB = {(6,2), (4,4), (2,6)} P(A/B) = s(AnB) = 3/5 s(B)

Bir sınıftaki ö ğ rencilerin %75 i matematik dersinden, %60 ı Türkçe dersinden, %50 si ise her iki dersten geçmiştir. Sınıftan rastgele seçilen bir ö ğ rencinin Türkçe dersinden geçti ğ i bilindi ğ ine göre matematik dersinden kalma olasılı ğ ı kaçtır? ÖRNEK ÇÖZÜM : P(M’nT) s(T) = %10 / %60 =1/6 ÇÖZÜM : P(M’nT) s(T) = %10 / %60 =1/6 % 25 %50%50 % 10