AKILLI HIZ KONTROL SİSTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
Advertisements

Günümüz şartları altında insanların en büyük kaygısı artık can ve mal güvenliği haline geldi. Pek çok güvenlik sistemi artık karşılanamayacak kadar pahalı.
KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
İLETİM HATLARINDA KORUMA
(Radio Detection and Ranging)
İŞ BAŞI EĞİTİMİ (TOOLBOX TALK)
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ 2 “GELECEĞİN FREN SİSTEMLERİ”
Gece Yürüyüşlerinde Önlem Alıyorum
3. EGITIM CNY 70 SHARP SENSÖRLER ULTRASONİK SENSÖRLER LDR.
Yaşamak için Sür Drive to Stay Alive (Yaşamak için Sür) defansif sürüş alışkanlıkları edinebilmeniz için hazırlanmış, evinizde de uygulayabileceğiniz çalışma.
RETARDER NEDİR?.
MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI
Yağmurda Kayganlık YAĞMURLU DURUMLARDA ARABA KULLANIRKEN
Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar
YÜKSEK GERİLİM KORUMA RÖLELERİ
HAFIZALI KOLTUKLAR VE AYNALAR
Servis Eğitimi, VK-21 Hoş geldiniz.
EMNİYETLİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ
10 OTOMOBİL SÜRÜCÜSÜNÜN SORUMLULUĞUNU TEK BAŞINIZA ÜSTLENİYORSUNUZ MİNİBÜS SÜRÜCÜLERİ : YOLCULARINIZIN GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE DÜŞÜRECEK İNDİRME VE BİNDİRME.
Defansif, Savunmacı ve Güvenli Sürüş Teknikleri
FİBEROPTİK TABANLI SENSÖRLER GÜVENLİK UYGULAMALARI
MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI
OTOMOBİLLERDE GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Otomatik Şanzıman.
TAKİP MESAFESİ HIZIN YARISI KADAR METREDİR
ARAÇ HAREKET İLETİM SİSTEMLERİ
GSM & ABS (ANTI-LOCK BRAKE SYSTEM)
TRAFİKTE EMNİYET KEMERİ KULLANMANIN ÖNEMİ
TAŞIT GÜVENLİK SİSTEMLERİ
DOĞALGAZ KULLANMANIN KONFORUNU YAŞAYIN Evinize Doğalgaz Tesisatı alırken mutlaka uzman ve yetkili belgeli firmalara iş yaptırılmalı, tabi ki ekonomik çözümler.
MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI
Click to edit Master title style Araçlar Arası ve Altyapı Haberleşme Projesi.
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
Güvenli Sürüş İçin Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Etmenler - Ajanlar (Agents)
ROBOT KONTROLÜ HAZIRLAYANLAR Kenan ÖZTEKTEN Sıla KARASU Arif ADALAR
Kobay Sıçan Davranışlarının RGB-D Kamera Yardımıyla Otomatik İzlenmesi
Avrupa’da hız algısı Bugün Avrupa trafiğinde aşırı hız yaptığınız zaman polis sizi kanunlardan kaçıyorsunuz diye değerlendiriyor. Bu kadar hızlı gittiğine.
TRAFİK Kırmızı ışıkta dur! Sarı ışıkta hazır ol Yeşil ışıkta geç.
Isıtma Sistemlerinin Otomasyonu ve İnternet Üzerinden Kontrolü 2 Şubat 2007 KÜTAHYA İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹ İbrahim UZUN² İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹.
Aktif ve Pasif Güvenlik Sistemleri
Viraja girmeden önce neler yapmamız gerekiyor ülkemiz trafiğinde sürücülerimizin en bariz hatalarından biri, viraja giriş ve çıkışlarda yaşanmakta işte.
Fren Sistemi Fren Sisteminin Görevi Aracın hızını düşürmek,
TEMEL ELEKTRONİK -2-.
İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
Eşdeğer Sürekli Ses Düzeyi (Leq)
Bazı Kısaltmalar İlk Çalıştırma - Marş : Cranking - H/Y (hava / yakıt oranı) 2:1 ile 12:1 arasında motor soğutma suyu sıcaklığına.
TARİHSEL GELİŞİM Benz (Alman mühendis), 1885 yılında üç tekerlekli bir otomobil yaparak 1886 yılında patentini almıştır. Benz’in otomobili tek silindirli,
PROJENİN ADI “Doğrusal Konumlandırıcılar” için Profesyonel Kontrol Ara yüz Tasarımı ve İmalatı.
TAŞITLARDA GÜVENLİK SİSTEMLERİ AKTİF GÜVENLİK SİSTEMLERİ Emniyet “tehlike bulunmaması hali” olarak tanımlanmaktadır. Aktif güvenlik, sürücünün kazadan.
HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERDE DEVRE ÇİZİMİ
Konu : Geçiş Hakkı – Geçiş Kolaylığı – Geçiş Üstünlüğü
Konu : Öndeki Aracı Geçme – Geçilen Araç Sürücüsünün Uyacağı Kurallar
SENSÖRLER NEDIR NE İŞE YARAR
Hasan Esen ZKÜ FEN BİL. ENST. MAKİNE EĞT.BL. ÖĞRENCİSİ
NAKLİYEDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ İNŞ MÜH. ÖZKAN KARADAĞ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI.
Güvenli Sürüş Teknikleri
MOTOR BİLGİSİ Kemal Nurkan NUR
Dış lambalar 3 farklı far tipini tanıtın: - Halojen - BiXenon
Meteorolojik Veri Toplamada Kullanılan Yöntemler
Otonom Taşıtlarda Kontrol Uygulamaları
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
Konu: EĞİTİM AMAÇLI BLDC MOTOR HIZININ PID KONTROLÜ
SRC UYGULAMA SINAVI Sınav Kuralları
EMNİYETLİ SÜRÜŞ (DAHA İYİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ)
Sunum transkripti:

AKILLI HIZ KONTROL SİSTEMİ Akıllı hız kontrol sistemi veya ayarlanabilen mesafe kontrol sistemi olarak ta adlandırılmaktadır. ACC sistemleri; CC sistemine ek olarak, önünde seyreden diğer araçları algılar ve öndeki araçla arada emniyetli bir mesafenin bırakılması için aracın hızını öndeki aracın hızına göre düzenleyen bir sistemdir.

Temel Teori Gerçek Performans Özelliklerinin Temelini Araçların Güvenli Takip Mesafesinde çalışmaları oluşturmaktadır .

AKILLI HIZ KONTROL SİSTEMİ VE DİĞER ARAÇLARLA ETKİLEŞİMİ

AKILLI HIZ KONTROL SİSTEMİ VE MESAFE ÖLÇÜMÜNÜN YAPILMASI Öndeki Aracın Göreceli Hızı Ve Aradaki Mesafe Sürekli Ölçülür. Gerekli emniyet mesafesi araç hızı ile orantılı olarak değişir. Araç hızlı giderken mesafe fazla, yavaş giderken ise az olmalıdır. Şeridin boş veya öndeki aracın hızlı gittiği durumlarda sistem CC gibi davranır. Ancak önde daha yavaş giden bir araç algılandığında araç hızı da otomatik olarak düşürülür.

AKILLI HIZ KONTROL SİSTEMİNDEKİ ÖN TEDBİRLER Hız Ayarlama Uyarı veya Uyarma Frenleme Direksiyon veya Yönlendirme Ön-Çarpışma (Ön Gerilimli Emniyet Kemeri, Hava Yastığı, Yaya Koruma, Frenleme Işıkları...)

ACC SİSTEMİNİN TEMEL ÇALIŞMA ŞEMASI

LAZER RADAR SENSÖRÜNÜN ÖNDEKİ TAŞITI ALGILAMASI . Kumanda / İşletme Butonları . Kontrolör . Motor ve Vites Kutusu

AKILLI HIZ KONTROL SİSTEMLERİ 30 TAŞITI ALGILAYABİLME ÖZELLİĞİNE SAHİPTİRLER

AKILLLI HIZ KONTOL SİSTEMİNİN 3 ANA PARÇASI Radar Tabanlı Sistem - Öndeki Objelerin Hızını, Mesafesini ve Genişliğini Rapor Eder Gelişmiş Kontrol Unitesi - Fren ve Gaz Kelebeği Kontrolünü Gösterge Panelinde Gösterir İzlenim-İşlem - Taşıtı Kontrol Eden Gelişmiş Kontrol Ünitesi Ondan Topladığı Bilgileri Birleştirir

AKILLLI HIZ KONTOL SİSTEMİNİN PARÇALARININ ARAÇTAKİ GÖSTERİMİ

AKTİF İZLEME KAMERASI

ACC SİSTEMİNİN GECE GÖRÜŞÜNDE ÇALIŞMASINI SAĞLAYAN KAMERALAR

ACC SİSTEMİNİN VİRAJLARDA TAKİP MESAFESİNİ SAĞLAMASI 1- TARAMALI RADRLA ANTEN YÖNETİMİ Bu yöntemde; anten, titreşimli bir motora bağlıdır ve saniyede on kez belli bir açıyı tarar. Algılanan nesne, o anki anten açısıyla eşleştirilir. 2- STEREOSKOPİK YÖNTEM Bu yöntemde ise iki anten kullanılır. Tam karşıdaki nesnelerin yansıması her iki antene aynı gecikmeyle gelirken, açılı nesnelerde antenlere ulaşacak ekoların gecikmesi farklı olacaktır. Sayısal sinyal işleme birimi, direksiyon algılayıcısından gelen direksiyon açısı bilgisi ile, algılanan nesnenin uzaklık ve açısı bilgilerini karşılaştırarak nesnenin bulunduğu şeride karar verir.

ACC SİSTEMİNİN MOTORA MÜDAHALESİ Hız kontrolü, bir elektronik motor güç yönetim sistemi gerektirir. Böyle bir sistem; taşıtın arzulanan hıza çıkmasına olanak verir yada eğer bir engel algılanırsa, otomatik olarak gaz kelebeğini kapamayla taşıtın hızını keser.

ACC SİSTEMİNİN AKTİF FREN MÜDAHALESİ Yapılan deneyler; gaz kelebeği müdahalesinin, tek başına taşıtın yavaşlamasını yeterince sağlayamadığını göstermiştir. Bunda dolayı, önde yavaş hareket etmekte olan bir taşıtın ani olarak şerit değiştirmesi gibi durumlarda vuku bulmasında acil frenleme mümkün olamamaktadır. ACC sistemi, sadece yumuşak fren müdahalesine izin verir.

ACC Sisteminin Taşıtı Frenlemesi İçin Hız Kesme Kontrolü ABS Modülatörü; Modülatördeki selenoid valflerle, tekerlek basıncı ayarlanır. Elektronik Frenleme - Son kontrol Elamanlı Frenleme (Brake by wire); Frenleme uygulayan her bir tekerlekteki son kontrol elamanına frenleme sinyali göndermeyle yapılır. Akıllı Basınç Arttırıcısıyla (smart booster); Hava akış valfinin kontrol edilmesiyle yapılır.

ACC SİSTEMİNİN DEVRE DIŞI KALDIĞI DURUMLAR Sürücü Frene Bastığında: ACC sistemi devre dışı kalır. Sürücü Taşıtın Hızını Arttırdığında: ACC sistemi aktif kalır. Fakat sistem, eğer yeni bir seyir hızı ayarlanmazsa sürücü gazı keser kesmez taşıt daha önce ayarlanan hıza döner. Öndeki Engeli Algılama: ACC sistemi, önündeki şeritteki daha yavaş seyreden bir taşıtı algıladığında devreden çıkar.

ACC HIZ KONTROL SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SİSTEM, trafiğin akışıyla seyir davranışlarını koordine ederek sürücünün yorgunluk ve stresini azaltır. Dolayısıyla sürüş ve yol emniyeti sağlar. Yeterli frenleme etkinliği ile oldukça kullanışlı bir sistemdir. ACC SİSTEMİ, hem gaz kelebeğini hem de frenleri kontrol edebilir. FRENLEME KONTROLÜ, sürücüsü tarafından yavaşlatılan bir taşıtla kıyaslanabilecek kadar düzgün yavaşlama temin etmektedir. HASSAS DALGALI RADARLARIN KULLANILMA SIYLA; sistem, değişik hava koşullarına rağmen öndeki trafik durumunu algılayabilmektedir.