ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜNEŞ SİSTEMİ ve GEZEGENLERİ
Advertisements

Öğretmen Ziya Kılıçözlü İlköğretim Okulu
SEMA TUNA.
GÜNEŞ SİSTEMİ.
Güneş Sistemi ve Ötesi:Uzay Bilmecesi
1.Dünya’nın şekli ile ilgili en doğru bilgi aşağıdakilerden hangisidir? a)Dünyanın uzaydan çekilen fotoğrafları b)Eski insanların söylediklerinden edindiğimiz.
DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
Dünya ve Ay.
AY DEDE.
Ad : zeynep soyad : demIr sinif : 7-d no : 1944
HANDAN ÖZBEY KADER YILDIZ SEVİM DARAK
DÜNYAMIZ.
Hazırlayan:Ayten Adalı-Yadikar Bağçeli_s2
GEZEGENLER VE UYDULARI
Özboyacı İlköğretim Okulu
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DÜNYAMIZ.
Özboyacı İlköğretim Okulu
HAZIRLAYAN İHSAN DURAK
DÜNYAMIZ,AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
GÜNEŞ SİSTEMİ.
DÜNYA ve UZAY.
Dünyamız ve Gökyüzü Dünyamızın şekli Dünyamızın katmanları
DÜNYA, GÜNEŞ ve AY.
Ay’ın Evreleri Ay'ın görünen değişik şekillerine Ay'ın evreleri denir.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ:UZAY BİLMECESİ
DÜNYAMIZIN UYDUSU AY NESLİHAN YAVAŞOĞLU.
DÜNYA HAZIRLAYAN ESRA ARIÇ
HAYAT BİLGİSİ 2.SINIF DÜNYA VE UZAY
DÜNYA’NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ
AY DEDE.
ÜNİTE: 5 YER YÜZÜNDE VE GÖKYÜZÜNDE GÖRDÜKLERİMİZ.
Merve BAĞCI Fen bilgisi Öğretmenliği
GÖKYÜZÜ Lale Bahçesi Yaz Okulu.
Ay dede.
Gökyüzünde Gördüklerimiz Dünya’mız Yeryüzü
GÜNEŞ SİSTEMİ. GÜNEŞ SİSTEMİ Gezegenler ve uyduları ile Güneş’in oluşturduğu sisteme güneş sistemi adı verilir. Gezegenlerin tümü Güneş’in çevresinde,
Dünya, Güneş ve Ay.
Dünyamız.
GÖKYÜZÜ Hazırlayan:Murat GÜNDÜZ Sınıf Öğretmenliği 4-B 1. Öğretim
ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ A.B.D HAYAT BİLGİSİ ÖĞRETİMİ HAZIRLAYAN: EDANUR ALAS.
A. DÜNYA’NIN ŞEKLİ Dünya, kutuplardan hafifçe basık, Ekvator’dan şişkin kendine has bir şekle sahiptir. Buna geoit denir. Dünya’nın geoit şekli, kendi.
Dünya ve Ay Mahmut YORDAM3 Dünya ve Uzay 1.Gökyüzünde gördüklerimiz 2.Gök cisimleri a. Güneş b. Ay c. Dünya.
8 ÜNİTE Dünyamız, ay ve yaşam kaynağı güneş. DÜNYA, GÜNEŞ VE AY'IN ŞEKİLLERİ VE BÜYÜKLÜKLERİ Dünya’nın şekli hakkındaki görüşler Eski Mısırlılar, dünyayı.
DÜNYA, GÜNEŞ VE AY Hikmet SIRMA.
Dünya ve Ay.
GÜNEŞ SİSTEMİ EMRE HANGÜL 9/A ANADOLU ASTRONOMI SUNUMU.
GÜNEŞ SİSTEMİ EMRE HANGÜL 9/A ANADOLU ASTRONOMI SUNUMU.
GEZEGENLERİN OLUŞUMU Gezegenler, merkezde oluşan Güneş’in çevresinde artakalan gaz ve tozdan meydana geldi. Bu toz ve gaz bulutu, başlangıçta Güneş’in.
GEZEGENLER GEZEGENLER İLE İLGİLİ BİLGİLER:. GEZEGEN NEDİR? Gezegen veya planet, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi.
AY’IN GÖRÜNÜŞÜ NEDEN DEĞİŞİR. Ay; yerkürenin tek doğal uydusudur. Ay’da oksijen, su ve atmosfer yoktur. Ay çıplak gözle görülebilir. Ancak bir ışık kaynağı.
Evrenin yapIsI ve geçmişe bakIş
DÜNYA ve UZAY.
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ ve GEZEGENLERİ
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
VENÜS DÜNYA MARS JÜPİTER SATÜRN URANÜS NEPTÜN MERKÜR NE YAPMALISIN?
Hazırlayan : Ayla EROĞLU_3/B. UZAY Dünya’yı ve bütün yıldızları içine alan boşluğa, UZAY denir.
Hazırlayan : BARAN ÇELEBİ_7/D. UZAY Dünya’yı ve bütün yıldızları içine alan boşluğa, UZAY denir.
Güneş Sistemi Güneş sistemi, güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle; gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE GEZEGENLER
YAKUPHAN GÜLTEKİN 9/C EVRENİ TANIYALIM Evrenin yapısı ve geçmişe bakış  Her bilim dalında olduğu gibi astronominin de kendine özgü terim ve kavramları.
1 DÜNYA ve UZAY A. Gökyüzünde Gördüklerimiz B. Dünya’mız C. Yeryüzü Hazırlayan Galipsercan Aslan 5B No 172 Öger Ortaokulu Manavgat Sorgun.
Güneş Sistemi ve Tutulmalar
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
GÜNEŞ, DÜNYA ve AY.
Güneşten aldığı ışığı Dünyamıza yansıtan ve bu şekilde gözlemlenen Ay Güneşten ışık alma durumuna göre farklı şekillerde gözlemlenir. Yeni ay evresi.
PROJE 2 GÜNEŞ SİSTEMİ İPEK KİBAR YASEMİN ÖZDEM. İŞARETLERİN ANLAMLARI Konu ile ilgili ana sayfaya Konu ile ilgili ana sayfaya bağlanır. bağlanır. Gezegenlerin.
ÜNİTE: 5 YER YÜZÜNDE VE GÖKYÜZÜNDE GÖRDÜKLERİMİZ
Sunum transkripti:

ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY

UZAY VE EVREN Dünya’mızı ve diğer gök cisimlerini her yandan saran sonsuz boşluğa uzay denir. Dünya ve diğer gök cisimlerinin uzay ile birlikte oluşturduğu bütüne de evren denir. Evrende; Galaksiler (gök adaları), Yıldızlar ve yıldız sistemleri, Kuyruklu yıldızlar, meteorlar (gök taşları) Küçük gezegenler (asteroitler) bulunur.

GALAKSİ (GÖK ADALARI) Evrende çok sayıda yıldız ve yıldız sistemleri bulunur. Bu yıldızların oluşturduğu yıldız sistemlerinin meydana getirdiği yıldız kümelerine galaksi denir. Bu galaksilerden bir de Samanyolu Galaksisidir.

YILDIZ VE YILDIZ SİSTEMLERİ Çekirdeğinde meydana gelen olaylar sonunda enerji üreten (ısı ve ışık) gazlardan oluşmuş parlak cisimlere yıldız denir. Bir yıldız ve bu yıldızın etrafında dönen gök cisimlerinin meydana getirdiği topluluğa yıldız sistemi denir. Güneş sistemi bir yıldız sistemidir.

GEZEGENLER VE UYDULAR Kendisi ısı ve ışık kaynağı olmayıp, sadece yıldızlardan aldığı ısı ve ışığı yansıtan gök cisimlerine gezegen denir. Bilinen gezegenler; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton’dur.

KUYRUKLU YILDIZLAR Kendileri ısı ve ışık üretmedikleri halde, Güneş’e yaklaştıklarında aldıkları ışıkları yansıtarak görünürler.

METEORLAR (GÖK TAŞLARI) Güneş Sistemi’nde gezegenler arasında bulunan katı gök cisimleridir. Yeryüzüne inen gök taşlarına meteorit denir. Yıldız kayması olarak adlandırılan olay gerçekte atmosfere girerken yanan meteorların yaydığı ışıktır.

GÜNEŞ DÜNYA VE AY’IN ŞEKLİ Güneş Sistemi’nin merkezinde bulunan orta büyüklükte bir yıldızdır. Güneş’ten küçük yıldızlar olduğu gibi, Güneş’ten çok büyük yıldızlarda vardır. Güneş sıcaklığı çok yüksek ve sürekli ışıldayan büyük bir gaz topu gibidir. Küre şeklinde olan Güneş’te meydana gelen ısı ve ışık enerjisi Dünya’ya ulaşarak canlılığın devamını sağlar.

DÜNYA Kutuplarda hafif basıktır. Ekvatorda şişkincedir. Dünyamızın şekli küreye benzer. Canlıların yaşadığı tek gezegen olarak bilinmektedir. Bunun nedeni; Atmosfer, su, yüzey sıcaklığının uygunluğu, gece ile gündüz sıcaklık farkının az olmasıdır.

AY Dünya’nın tek doğal uydusudur. Hem kendi çevresinde, hem de Dünya çevresinde döner. Küre şeklindedir. Kendisi ışık kaynağı değildir. Güneş’ten aldığı ışınları yansıtarak ışıklı görünür<

GÜNEŞ, DÜNYA VE AY’IN BÜYÜKLÜKLERİ Dünya yaklaşık Ay’ın 4 katı büyüklüğündedir. Güneş’in bir basketbol topu büyüklüğünde olduğunu varsayarsak; Dünya ancak bir leblebi tanesi, Ay ise yarım pirinç tanesi büyüklüğünde olur. Güneş’in Dünya’ya uzaklığı 149 500 000 km, Ay’ın Dünya’ya uzaklığı 384 000 km’dir.

DÜNYA’NIN KENDİ ETRAFINDAKİ DÖNME HAREKETİ VE SONUÇLARI Dünya kendi ekseni çevresinde batıdan doğuya doğru döner. Bir tam dönüşünü 24 saatte tamamlar. Bu süreye 1 gün denir. Bu dönüş sırasında Güneş ışınlarını alarak Dünya’nın bir bölümü aydınlanır. Bu aydınlanma süresine gündüz denir. Güneş ışınlarını alamayan karanlık bölgeye de gece denir. Gündüz ve gece süreleri her zaman birbirine eşit değildir.

21 Mart ve 23 Eylül’de Dünya’nın her yerinde gündüz ve gece süreleri eşittir. 21 Aralık’tan 21 Haziran’a kadar gündüzler uzar. 21 Haziran’da en uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. 21 Haziran’dan 21 Aralık’a kadar gündüzler kısalır. 21 Aralık’ta en uzun gece, en kısa gündüz yaşanır. Dünya, Güneş çevresindeki bir tam dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar. Bu süreye 1 yıl denir.

GÜNEŞ, DÜNYA ÇEVRESİNDE DÖNER Mİ? Dünya, kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru dönerken Güneş’i doğudan görmeye başlayıp, batıdan kaybeder. Dünya’dan bakan bir gözlemci Güneş’i doğudan batıya doğru hareket ediyormuş gibi görür. Güneş’in gökyüzünde hareket ediyor gibi görünmesinin nedeni Dünya’nın güneş çevresinde dönerken, aynı zamanda kendi ekseni etrafında da dönmesidir. NOT: Uzay boşluğundaki tüm maddeler gibi Güneş’te hareket eder.

AY’IN HAREKETLERİ Ay; Kendi çevresinde, Dünya çevresinde ve Dünya ile birlikte Güneş çevresinde dönerek hareket eder. Dünya çevresindeki hareketini 27 gün 7 saatte tamamlayan Ay’ın kendi çevresindeki bir tam dönüşü de yaklaşık bu süre kadardır. Bu yüzden Dünya’dan Ay’ın hep aynı yüzü görünür. Dünya ile birlikte Güneş çevresinde ise 365 gün 6 saatte döner.

AY’IN EVRELERİ Ay, ışık kaynağı değildir. Güneş’ten aldığı ışıkları Dünya’mıza yansıtır. Ay, Dünya ile birlikte Güneş etrafında dönerken ışık alabilen yüzü aydınlık görülür. Bu yüzden Ay’ın aydınlık görülen yüzü farklıdır.

YENİ AY Yeni ay evresinde Ay’ın Dünya’ya bakan yüzü güneş ışınlarını almadığı için görünmez.

İLK DÖRDÜN Yeni ay evresinde yaklaşık bir hafta sonra Ay’ın Dünya’ya bakan yüzünün yarısı ışıklı görülür. Bu evreye ilk dördün evresi denir.

DOLUNAY İlk dördün halinden yaklaşık bir hafta sonra, Ay’ın Dünya’ya dönük yüzünün tamamı görünür. Ay’ın bu haline dolunay evresi denir.

SON DÖRDÜN Dolunay evresinden yaklaşık bir hafta sonra, Ay’ın Dünya’ya dönük yüzünün yarısı görünür. Ay’ın bu haline son dördün evresi denir. Ay son dördün evresinden yaklaşık bir hafta sonra tekrar yeni ay evresine gelir.

Hazırlayan : Adem TIMARTAŞ Yeşilbayır İlköğretim Okulu 5/A Sınıf Öğretmeni