SÖZCÜĞÜN YAPISI Sözcük oluşturmanın çeşitli yolları vardır: -Başka dilden alma -Köke, ek getirme -Farklı sözcükleri bir araya getirme Sözcüğün oluşum şekli,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÖZCÜĞÜN YAPISI Sözcüğün yapısını üç grupta inceleyebiliriz: Basit sözcük, türemiş sözcük, bileşik sözcük. Şimdi bunları ayrıntılarıyla görelim.
Advertisements

Büyük insanlar her zaman büyük düşünür. Soğuk insanlara ben de soğuk davranırım. Atlas Okyanusu’nu yüzerek geçti. Biz her gece uğultularını dinlerdik.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
KELİMEDE YAPI.
YAZIM KURALLARI.
ALFABETİK SIRA. 1. İlk harfe göre sıralanır. 2. İlk harfler aynı ise sırayla diğer harflere bakılır. Yalı Yaban Yeşil Yemin 1- yaban 2- yalı 3- yemin.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
CÜMLEDE YAPI.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ZAMİRLER.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
FİİLLER (EYLEMLER).
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ZARFZARF (BELİRTEÇ) ZARF yer zamanölçüniteliksoru belirteçBir fiilin, bir fiil şeklinin (fiil ismi, sıfat-fiil, zarf-fiil), sıfatın veya kendi türünden.
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Sözsüz İletişimin Özellikleri
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
İşlev Açısından Kelime Türleri
Metinlerin Sınıflandırması
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
yapIlarIna göre fİİller
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
SES OLAYLARI.
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
FİİLLERDE ÇATI.
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
EKLER VE KELİME YAPISI.
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Çekİmlİ Fİİl Nedİr ? Fiilin en temel özelliği; o eylemi yapan bir kişisinin ve yapılma zamanının bulunmasıdır. Yani işin kim tarafından ve ne zaman yapılmış.
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
EKLER VE KELİME YAPISI.
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Öğr. Gör. Asuman Reyhan KURT
FİİLİMSİ.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
TÜRKÇE - SES OLAYLARI CİHANGİR ÇAĞLAR.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

SÖZCÜĞÜN YAPISI Sözcük oluşturmanın çeşitli yolları vardır: -Başka dilden alma -Köke, ek getirme -Farklı sözcükleri bir araya getirme Sözcüğün oluşum şekli, onun yapısını belirler Buna göre sözcüğün yapısı üç grupta incelenir : BasitTüremiş Birleşik televizyon yol-cu açık-göz

YAPI BAKIMINDAN SÖZCÜKLER 1- Basit Sözcük Yapım eki almamış sözcüklerdir. *Çekim eki alabilirler. *Kök halindedirler. Kitapları benim masama bırakmışsın sanırım. Kitap – lar – ı çoğul hal eki eki ben-im ilgi eki masa – m – a iyelik hal eki eki bırak – mış – sın ö.g.zaman şahıs eki eki san – ır – ım gen.zaman şahıs eki eki

YAPI BAKIMINDAN SÖZCÜKLER 2- Türemiş Sözcük Yapım eki alan sözcüklerdir. *Cümledeki görevlerine göre belli türleri karşılarlar. Böylece hem yapı hem görevce adlandırılırlar: Türemiş isim, türemiş fiil, türemiş sıfat… Bu köşeye bir kitaplık kurmak lazım. kitap- lık türemiş isim Bana bir silgi verebilir misin? Sil- gi türemiş isim Sınıf başkanımız çok dalgın biriydi dal-gın türemiş sıfat O her zaman büyük düşünürdü. Büyü-k türemiş zarf

Yolda çok hızlı yürürdü. Çocuklar asla sevgisiz yaşayamaz. Çok acıktım, haydi yemeğe gidelim. O her zaman yanında çalışanları gözetirdi. Şiir, özellikle gençler arasında çok tutuluyor. Yaprakların hışırtısı, kuşların cıvıltısına karışmıştı. hız-lı türemiş zarf sev-gi-siz türemiş zarf aç-ık-dı-m türemiş fiil göz-et-ir-di türemiş fiil tut-ul-(u)yor türemiş fiil hışır-tı-(s)ı türemiş isim cıvıl-tı-(s)ı-(n)a türemiş isim. Etraf bembeyaz olmuş, göz kamaştırıyordu be-m-beyaz basit isim “-siz” eki ; isimlerden zıtlık, yokluk ve bulunmama ifade eden isimler yapmaya yarayan bir ektir Varlık, çokluk bildiren “-lı –li” ekinin olumsuzu olarak kullanılır. Renk-li  renk-siz “ beyaz” sözcüğünün ilk hecesinden oluşturulan “bem” hecesi ek değildir.

SORU: Altı çizili sözcükleri yapıları bakımından inceleyiniz? Bütün sevgileri atıp içimden Varlığımı yalnız ona verdim ben Elverir ki bir gün bana derinden Ta derinden bir gün bana gel desin sev - gi - ler - i Fiil k. F  İ çoğul hal y.e. eki eki var - lık - ım - ı İsim k. İ  İ iyelik hal y.e. eki eki yalın - ız İsim k. İ  İ y.e. ben - e isim k. Hal eki de - sin Fiil k. Şahıs eki emir kipi Türemiş isim Basit zamir Basit fiil

SORU: Altı çizili sözcükleri yapıları bakımından inceleyiniz Yaşamı kendince algılayıp yorumlamak yerine, önüne konduğu gibi kabul eden insanlar, düşünce tembelidir. yaş - a - m - ı İsim k. İ  F F  İ hal y.e. y.e. eki al - gı - la - (y)ıp Fiil k. F  İ İ  F zarf-fiil y.e. y.e. y.e. yor - um - la - mak Fiil k. F  İ İ  F isim-fiil y.e. y.e. y.e yer - i - (n)e İsim k. İyelik hal eki eki düş - ün - ce İsim k. İ  F F  İ y.e. y.e.

YAPI BAKIMINDAN SÖZCÜKLER 3-Birleşik Sözcük İki farklı sözcüğün bir araya gelmesiyle oluşan sözcüklerdir. Birleşme sırasında sözcüklerde ses aşınması ya da ses türemesi olabilir: Pazar – ertesi -> Pazartesi Sütlü- aş -> sütlaç Af olmak -> affolmak Birleşme, farklı türdeki sözcüklerin farklı biçimlerde kullanılmasıyla oluşabilir: Atatürk (eksiz iki ad) Mirasyedi (bir isim, bir çekimli fiil) Birkaç (iki sıfat) Biçerdöver (iki çekimli fiil) Çıtçıt (ikileme) Bakakalmak (iki fiil) Birleşme sırasında sözcükler anlamlarını yitirebilir: rüzgârgülü (ikinci sözcük anlamını yitirmiş) aslanağzı (iki sözcük de anlamını yitirmiş) Hissetmek HanımeliAkciğerGökdelen bal arısısuböreği (bir isim, bir fiilimsi) (birinci sözcük anlamını yitirmiş) His- etmek (b.siz ad tamlaması biçiminde)(sıfat tamlaması biçiminde) (iki sözcük de anlamını taşıyor)

Bileşik sözcükleri yapılışlarına göre şöyle sıralayabiliriz: a. İsim Tamlaması Yoluyla b. Sıfat Tamlaması Yoluyla c. İyelik Ekinin Kaynaştırması Yoluyla d. İki Çekimli Fiilin Kaynaşması Yoluyla e. Bir İsimle Bir Çekimli Fiilin Kaynaşması Yoluyla f. İsim ve Fiilimsinin Kaynaşması Yoluyla

a. İsim Tamlaması Yoluyla Oluşan Bileşik Sözcükler “Komşunun çocuğu kuşpalazına yakalanmış.” “Onlar düğünden sonra balayına gidecekler.” “Üzerinde camgöbeği renginde bir kazak vardı.” “Bahçenin bir köşesine aslanağzı ekmişlerdi.” kuş palaz-ı: belirtisiz isim tamlaması bal ay-ı:belirtisiz isim tamlaması cam göbek-i:belirtisiz isim tamlaması aslan ağız-ı :belirtisiz isim tamlaması Bazen bu yolla oluşan isimlerin - özellikle yer isimleri – sonunda iyelik ekinin düştüğü görülür: “Edirnekapısı -> Edirnekapı” “Kadıköyü -> Kadıköy”

b.Sıfat Tamlaması Yoluyla Oluşan Bileşik Sözcükler “O ne açıkgöz adamdır bilsen.” “Buradan Acıgöl’e gidebilir miyiz?” “Buralarda eskiden çok sivrisinek olurdu.” “Bu mevsim tam karatavuk avlama mevsimidir.” açık - göz sıfat isim Acı - göl sıfat isim Sivri - sinek sıfat isim Kara –tavuk sıfat isim

c. İyelik Ekinin Kaynaştırması Yoluyla Oluşan Bileşik Sözcükler “Burası bağrıyanık insanların diyarıdır.” “Çocukları fazla başıboş bırakmamalıyız.” “O sütübozuk adama güvenir miyim hiç?” bağır - ı – yanık İsim iyelik sıfat baş - ı - boş İsim iyelik sıfat Süt - ü - bozuk İsim iyelik sıfat

d. İki Çekimli Fiilin Kaynaşması Yoluyla Oluşan Bileşik Sözcükler “Odaya yeni bir çekyat alalım.” “Bu denizlerde gelgit olayı pek görülmez.” “Ekinler biçerdöverlerle biçilip ambarlara doldurulurdu.” “Onunla uyurgezer diye dalga geçerlerdi.” Çekimli sözcükler birleşerek kendi anlamlarından farklı bir anlam ifade eder, ya da tür değişikliğine uğrayıp ad ve sıfat görevinde sözcükler oluştururlar. çekyat gelgit biçerdöver uyurgezer

e. Bir İsimle Bir Çekimli Fiilin Kaynaşması Yoluyla Oluşan Bileşik Sözcükler “Onun gibi mirasyedi birinden, başka ne beklenir.” “Yeni bir ateşkes imzalanacakmış.” “Bu lokantada imambayıldı güzel yapılır.” Gerçek anlamlarında düşündüğümüzde bir cümle özelliği gösterirler. mirasyedi ateşkes imambayıldı

f. İsim ve Fiilimsinin Kaynaşması Yoluyla Oluşan Bileşik Sözcükler “Bu bölgede günebakan yetişmiyormuş.” “Ahmet karakaçan ın sırtına binmiş gidiyordu.” “Böyle oyunbozan lık edersen seninle geçinemeyiz.” “Bu limana bir dalgakıran yapmak lazım.” “Onun gibi çöpçatan birini görmedim, doğrusu.” Birincisi isim soylu sözcük, ikincisi sıfat-fiil olan sözcüklerden bileşik sözcük oluşmuştur. Bunlardan başka yollarla da bileşik sözcük oluşturulabilir. Önemli olan iki ayrı sözcüğün kaynaştığını anlayabilmektir.

Birleşik Sözcüklerin Yazımı a. Anlam kayması yoluyla kurulan bileşik sözcükler bitişik yazılır: ♦ Akbaba, suçiçeği, devetabanı b. Ses değişimi yoluyla oluşmuş bileşik sözcükler bitişik yazılır: ♦ Güllaç (güllü aş) ♦ Kahvaltı (kahve altı) ♦ Niçin (ne için) c. Tür değişmesi yoluyla oluşmuş bileşik sözcükler bitişik yazılır: ♦ mirasyedi, uyurgezer, sıkboğaz d. Yardımcı birleşik eylemler, bileşme sırasında ses değişikliği olmuşsa bitişik; ses değişikliği olmamışsa ayrı yazılır: hal-olmak zan-etmek seyir-etmek kayıp-olmak fark-etmek muhtaç-olmak hallolmak zannetmek seyretmek kaybolmak fark etmek muhtaç olmak

e. Kurallı birleşik eylemler her zaman bitişik yazılın Anlayıvermek, görebilmek, uyuyakalmak, düşeyazmak f.Anlamca kaynaşmış bileşik fiiler bitişik yazılır: Vazgeçmek, başvurmak, hoşgörmek