BESİN GRUPLARI. SÜT VE TÜREVLERİ 1……. Pastörizasyon: Sütün fabrikalarda çeşitli işlemlerden geçirilerek, yabancı maddelerden ayrılması ve belirli bir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Ulusal Süt Konseyi
Advertisements

21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
Anne Sütü "Sağlıklı Nesiller, Emzirilen bebeklerden Oluşacak"
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
MEGEP ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
BESİN GÜVENLİĞİ.
Gıdalarımızı saklama kuralları
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
Süt işlemenin besin değerlerine etkisi…???
SÜT HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HERŞEY
BESİN SATIN ALMA, BESİN HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
SÜT VE BİLİNÇLİ GIDA TÜKETİMİ MAYIS SÜT HAFTASI
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
BEBEK GEBELİK GENÇLİK ÇOCUK YAŞLILIK BESLENME Yaşam Döngüsü.
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
MENOPOZ VE BESLENME.
KONU: BESİNLERİN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
BESİNLERİ SATIN ALMA, HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYE SÜT, ET, GIDA SANA0YİCİLERİ VE ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
Besin ve İçerikleri.
EKMEK İSRAFININ ÖNLENMESİ
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
İçme Sütü Teknolojisi.
TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI ÖĞRENCİ TEMSİLCİLİKLERİ Gaziantep Üniversitesi.
FAYDALI BESİNLER.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
BESLENME REHBERİ 1.
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
DÖRDÜNCÜ HAFTA Gıda koruyucuları, antioksidanlar,
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ.
ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1
MADDELERİ TANIYALIM.
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
MİKROSKOBİK CANLILAR.
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Besin Grupları (4 Grup)  Süt ve ürünleri  Et ve ürünleri, yumurta, kurubaklagiller  Taze sebze ve meyveler  Ekmek ve diğer tahıllar.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Sağlıklı Beslenme.
Menü Planlama.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
KİMYASAL VE FİZİKSEL DEĞİŞME
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
Mikrobiyoloji Kültür Sayımı
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
İçme Sütü Teknolojisi-1
Sunum transkripti:

BESİN GRUPLARI

SÜT VE TÜREVLERİ 1…….

Pastörizasyon: Sütün fabrikalarda çeşitli işlemlerden geçirilerek, yabancı maddelerden ayrılması ve belirli bir sıcaklığa getirildikten sonra ani soğutulma uygulaması ile yapılır. Bu işlem, ortalama C ısıda ve 15 saniye tutulması ile yapılmaktadır. Pastörize süt, buzdolabında 4-5 C’ de yazın 1 gün, kışın ise 2-3 gün saklanabilir.

Uzun ömürlü süt (UHT): Fabfikaya gelen süt çeşitli işlemlerden geçirilerek temizlendikten sonra, C ‘de 2-6 saniye ısı ile mikroplar öldürülür. Sterlize edilmiş “tetra pak “ denilen kutulara doldurularak hava geçirmeyecek şekilde kapatılır. Süte yüksek ısı ugulandığı içi bu işleme UHT (ultra high temperature) denir. Uzun ömürlü süt, oda sıcaklığında yaklaşık 1,5 ay, buzdolabında 3 ay bozulmadan saklanabilir. Büyüme ve diş sağlığı için önemli bir besin olan sütün günde iki bardak tüketilmesi gerekir.

2. Peynir Peynir mayası (renin) ile sütün katılaştırılması sonucu elde edilen, içeriğinde yaşamsal değeri çok yüksek olan protein, kalsiyum ve fosfor bulunan değerli bir besin maddesidir.

3. Peynir Altı Suyu Peynir üretimi yapılırken elde edilen bir yan üründür. Peynir altı suyu Whey protein olarak adlandırılır.

3. Yoğurt Süt’ün yoğurt mayası ile mayalandırılması sonucu elde edilen bir besindir. Bu organizmalar yoğurtta bulunduğu için mayalandırma işlemi bir miktar yoğurtla yapılmaktadır. Yoğurdun besin değeri hemen hemen sütle aynıdır. Biyolojik değeri yüksek ve hazmı kolaydır.

4. Çökelek Yağı alınmış yoğurun, kaynatılıp katılaştırılması ile elde edilen bir besin maddesidir. Çökeleğin uzun süre dayanabilmesi için bol miktarda tuzlanarak muhafaza edilmektedir. Ancak, taze ve tuzsuz olanları da satın almak mümkündür.

5. Süt Tozu Sütte bulunan suyun, ısı yöntemi ile uçurulması sonucu elde edilir. Süt tozunda yaklaşık % 5 oranında su bulunur ve sıcak su içerisinde kolaylıkla eriyerek süt şekline dönüşebilir. Süt tozları kuru, ışıksız ve serin yerde muhafaza edilmelidir.

6. Kefir Sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt türevidir. Sütteki tüm besin maddelerini içerdiği için besin değeri oldukça yüksek olan kefir, yapısındaki mikroorganizmalardan dolayı sindirimi kolay olan kefir, çok değerli bir besin maddesi olarak kabul edilmektedir.