Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ
İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
Çeliklerde ısıl işlemler. Isıl işlemler Şu ana kadar yavaş soğuma hızlarında elde edilebilecek iç yapılar görüldü. Faz diyagramları yavaş soğumada dengede.
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Fe/C ve Fe/Fe3C Faz diyagramı
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
YANMA (hem kirlilik kaynağı, hem kirlilik kontrol tekniği)
Hidrojen Gevrekliği.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Oğuz GÜLER
C Elementi.
HOŞGELDİNİZ ÜÇLÜ FAZ DİYAGRAMALRI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN Malzeme
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
Bölüm 5 Difüzyon (Yayınma)
. . AÇILAR ..
Maddenin Tanecikli Yapısı
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
KİMYASAL BAĞLAR.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
ELEMENTLER.
KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ İPEK KÖZ
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
ELEKTRON MİKROSKOBU (SEM and TEM)
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Faz kavramı Kristal yapılı malzemelerin iç yapılarında homojen ve belirli özellikler gösteren bölgelere faz (phase) adı verilir. Fazlar; bu atom düzenlerinden.
İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
Proteinler: Yapı ve İşlevleri
KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Üç bileşenli sistemlerde uygulamalar
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ATOMUN YAPISI.
Metallere Plastik Şekil Verme
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
Işığın Kırılması.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Element, Bileşikler ve Karışımlar
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Sunum transkripti:

Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi. Sınırlı çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde kısıtlı çözünebilmesi. a) b)c)

Gibbs Faz kuralı Bir sistemde bileşen ve faz sayısının belirli olması durumunda serbest değişken olup olmadığını belirlemede kullanılan bir kuraldır. F = C – P + 2 Basıncın değişken bir parametre olması durumu Basıncın sabit olması durumu (en çok kullanılan bağıntı) F = C – P + 1 Serbest değişken sayısı Faz sayısı Bileşen sayısı

Erime noktasında Gibbs kuralı Sıvının soğuması  nın soğuması Katılaşma aralığı TA T t Diyagramda saf element için erime noktasındaki (T A ) durum: P = 2 (sıvı ve  olarak 2 faz) C = 1 (Tek bileşen A) F=1-2+1=0 Basınç sabit, kimyasal bileşimde değişmediği için tek değişken olan sıcaklıktır. Ancak buda erime/katılaşma boyunca sıcaklık sabittir- serbest değişken bulunmaz

b noktasında: P=2 (2 Faz: sıvı ve  ) C=2 (Bileşenler: A ve B) F = 2 – = 1 Tek değişken: Sıcaklık c noktasında: P=1 (1 Faz: sıvı) C=2 (Bileşenler: A ve B) F = = 2 Değişkenler: Sıcaklık ve bileşim. a noktasında: P=2 (2 Faz: sıvı ve  ) C=2 (Bileşenler: A ve B) F = 2 – = 1 Tek değişken: Sıcaklık

Gibbs kuralı ve Faz diagramları Gibbs kuralı kullanılarak elde edilen soğuma diyagramları, Faz diyagramlarını oluşturmada önemli bir gereçtir. 

Örnek Cu-40% Ni alaşımı için aşağıdaki sıcaklıklarda serbestlik derecelerini bulunuz (a) 1300 o C, (b) 1250 o C, and (c) 1200 o C. Cu - Ni faz diyagramlarında Basınç sabit olduğu için eşitlik: (1 + C = F + P) olur. (a) 1300 o C, P=1 (Sadece sıvı faz), C=2 (Cu ve Ni) Böylece; 1 + C = F + P = F + 1  F = 2

(b) 1250 o C, İki faz mevcut; P = 2, (Sıvı ve katı) Cu ve Ni den dolayı; C = 2: 1 + C = F + P = F + 2  F = 1 (c) 1200 o C, P = 1, sadece katı faz; C = 2, (Cu ve Ni). 1 + C = F + P = F + 1  F = 2

Terazi kuralı Faz diyagramında, fazların oranlarını ve bileşimlerini bulmak için terazi kuralı (lever rule) kullanılır. Faz diyagramları: Hangi sıcaklık ve bileşimde hangi fazlar var? Bu fazların bileşimi nedir?

T x b a x bileşiminin T sıcaklığında bileşim oranları: b-x x-a S+  S 

Cu-40% Ni faz diyagramında aşağıdaki sıcaklıklarda kompozisyonları bulunuz; (a) 1300 o C, (b)1270 o C, (c)1250 o C, (d)1200 o C. Örnek 40% Ni kompozisyonunda dikey çizgi çizilir; o C o C: Sadece sıvı faz mevcut o C o C: 2 Faz mevcut: Sıvı ve katı. Sıvı (S) faz 37% Ni, Katı (  ) faz 50% Ni konsantrasyonuna sahip.

1250 o C o C: İki faz mevcut. Sıvıda (L) 32% Ni, katıda(  ) 45% Ni mevcut 1200 o C o C: Sadece katı (  ) mevcut; 40% Ni konsantrasyonuna sahiptir.

100 gr ağırlığına sahip Cu-40% Ni alaşımı, 1250 o C de (a) hangi fazlara sahiptir (b) bu fazlarda ağırlığı nedir ?

Sadece 2 faz mevcuttur: Sıvı faz (L) v katı faz (  ). x  ;  nın oranı olacak olursa; x L = 1 - x . Sıvının oranı x  = (40-32)/(45-32) = 8/13 = 0.62 = % 62 x L = 1-x  = = 0.38= % 38  fazının ağırlığı; 100 gr x 0.62 = 62 gr Sıvının ağırlığı; 100 gr x 0.38 = 38 gr.

Örnek Cu-40% Ni alaşımı için aşağıdaki sıcaklıklarda faz oranlarını saptayınız (a) 1300 o C, (b) 1270 o C, (c) 1250 o C, (d) 1200 o C.

Soğuma sırasında iç yapılar

Sıcaklık S, Sıvı , Katı S+  %B Sıvı   TATA TBTB Tamamen sıvı faz Tamamen katı faz.  : %x oranında B elementi içerir. X % 90 Sıvı + % 10  % 60 Sıvı + % 40  % 10 Sıvı + % 90  Tam Çözünme

Hiç Çözünmeme TATA TBTB Ötektik Sıcaklık %B S A+B A+S S+B  X 2 Ötektik Bileşim X1X1 X3X3  1.Alaşım 2.Alaşım3.Alaşım Sıvı A A Proötektik A Sıvı Ötektik A Ötektik B Ötektik Yapı Ötektik A Ötektik B Proötektik B Ötektik A Ötektik B B Sıvı A Kristalleri (Açık renk) B Kristalleri (Koyu renk)

Ötektik Yapı Ötektik reaksiyon; sıvı fazın ani olarak iki ayrı katı faza dönüşmesi reaksiyonudur. Ötektik noktadan uzaklaştıkça, ötektik reaksiyon, dönüşüm öncesi varolan sıvı faz kadar gerçekleşir. Sıvı  (Katı) +  (Katı) Soğuma Ötektik reaksiyon: Ötektik nokta Ötektik Sıcaklık 

F ö = C – P + 1 = 2 – = 0 Katılaşma sırasında çekirdeklenme bir çok noktadan başlar, Bu çekirdekler tabaka şeklinde büürler Birbirlerine temas etmeleri ile ince ve tabakalı yapı meydana gelir, Çekirdeklenme ne kadar çok noktadan meydana gelmişse yapı o kadar ince tabakalı (veya küçük taneli) olacaktır. “A” kristal taneleri (Açık renk) “B” kristal taneleri (Koyu renk)

Ötektik reaksiyon ile oluşan katı faz. –Lamelli (tabakalar şeklinde paketlenmiş) –Nodüler (matris faz içerisinde küresel diğer fazın bulunması) Lamelli yapıda iki katı faz birbiri üzerine paketlenmiş tabakalar şeklindedir. Her bir tabaka bir tanedir. 21 Nodular Yapı Lamelli Yapı

Sınırlı Çözünme

Ötektik Bileşim XöXö Ötektik altı bileşim (hypo) Ötektik üstü bileşim (hyper) %B X1X1 X3X3 X2X2 X4X4 Ötektik Sıcaklık  S  +SS+    ++ TATA TBTB Alaşım sistemlerinin çoğunda görülür. B elementi A nın içerisinde sınırlı olarak çözünebilir. Oda sıcaklığında X 1 kadar, sıcaklık arttıkça (ötektik sıcaklıkta) X 2 kadar çözünebilir. Sıcaklıkla ısıl aktivasyon artar ve boşluk miktarı artar.

Aynı şekilde A elementi B içerisinde sınırlı miktarda çözünebilir. Oda sıcaklığında X 3 kadar, sıcaklık arttıkça (ötektik sıcaklıkta) X 4 kadar çözünebilir. (Sıcaklıkla ısıl aktivasyon artar ve boşluk miktarı artar).

Çözeltiye giremeyen yabancı atomlar kendilerinin çoğunlukta olduğu yeni atom düzeni (faz) oluştururlar. A nın çoğunlukta olduğu katı çözelti  fazını oluşturur, B nin çoğunlukta olduğu katı çözelti  fazını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özellikleri farklı olan iki katı faz  ve  aynı yapıda birarada bulunabilir.  fazı: 2.Faz ve Katı çözelti  fazı: Katı Çözelti

X1X X2X X3X XöXö TATA TBTB %B S  +S S+    ++ IIIIIIIV TöTö Faz diagramları: Sınırlı Çözünme Ötektik öncesi  Ötektik öncesi   (  dan ayrışan) IIIIIIIV

Ötektoid Reaksiyon Soğuma sırasında bir katı fazdan iki ayrı katı fazın oluşması reaksiyonudur.  (Katı)  (Katı) +  (Katı) Soğuma Ötektoid reaksiyon:

Kısmi çözünürlük gösteren alaşım sistemlerinde elementlerin ergime sıcaklıklarının çok farklı olması durumunda meydana gelen faz reaksiyonlarıdır. Peritektik ve Peritektoid Reaksiyon Sıvı +  (Katı)  (Katı) Soğuma Peritektik reaksiyon:  (Katı) +  (Katı)  (Katı) Soğuma Peritektoid reaksiyon:

Sıvı +  (Katı)  (Katı) Soğuma Peritektik reaksiyon:  (Katı) +  (Katı)  (Katı) Soğuma Peritektoid reaksiyon:

Peritektik Peritektoid Ötektik Ötektoid Monotektik

Arafazlar ve Metallerarası bileşikler Faz diyagramlarının birden fazla reaksiyon içermeleri durumunda görülür. Arafazın tekbir kimyasal bileşik olması durumunda metaller arası fazlar söz konusudur. Metaller arası fazlar çok sert ve gevrek malzemelerdir. Arafazlar Metallerarası bileşikler

Sıcaklık ( o C) %C: ağırlık olarak Fe 3 C: Sementit  : Ferrit  : Ostenit Demir Karbon Faz diyagramı T ötektoid T ötektik

(c)2003 Brooks/Cole, a division of Thomson Learning, Inc. Thomson Learning ™ is a trademark used herein under license. Aşağıda verilen faz diyagramında bulunan 3 adet farklı faz reaksiyonlarını tespit ediniz. Örnek 1150 o C, 920 o C, 750 o C, 450 o C ve 300 o C lerde yatay çizgiler vardır 1150 o C: δ + L  γ, peritektik 920 o C: L 1  γ + L 2 a monotektik 750 o C: L  γ + β, a ötektik 450 o C: γ  α + β, a ötektoid 300 o C: α + β  μ or a peritektoid