PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü
Advertisements

DIŞ TİCARET BİRİMİ DEİK TEMSİLCİLİĞİ
Web sitesinin kullanımı konusunda yardımcı olma amacı taşıyan bu sunum İMMİB AB Mevzuatı Uyum Şubesi tarafından hazırlanmıştır.
PERFORMANS KRİTERLERİ
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
ARTEV Management Platform ‘Intellectual Asset Management at Enterprises ARTEV Consortium Partners Entelektüel Varlık Yönetimi - Mevzuat Altyapısının Ekonomik.
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU.
MAKEDONYA T.C. Üsküp Büyükelçiliği-Ticaret Müşavirliği
HİZMETLERİMİZ İthalat, İhracat, Transit Gümrük İşlemleri,
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetim Birlikleri ve hizmetlerin verilmesi.
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
Uluslararası Hareketlilik ve Finansman İzmir Ekonomi Üniversitesi Oturumu.
RUS-TÜRK İŞ VE YATIRIM ZİRVESİ 'Rusya'ya Yatırımlarda Vergisel Yapılanma Alternatifleri' Ersin NAZALI, LL.M., MSc Vergi Bölümü Yöneticisi, Avukat, E.Hesap.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ
Tanımlar Madde 43 İthal eşyasının gümrük kıymeti: İthal eşyası üzerinden advalorem sisteme göre gümrük vergisinin hesaplanmasına.
TÜRKİYE'DE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi 12 HAZIİRAN 2013.
Av. Yasin Beceni (LL.M.) Yönetici Ortak BTS&Partners 04 Aralık 2014.
Tarife Dışı Dış Ticaret Politikası Araçları
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ DIŞ TİCARETTE BAŞLICA RİSKLER 1. ALICI RİSKİ: Mal bedelini kasıtlı olarak ödemez, ödeme güçlüğüne düşebilir,
Dünya Ticaret Örgütü ve Uluslararası Ticaret
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
DIŞ TİCARET’İN TANIMI DIŞ Ticaret Nedir ?
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
Dolaysız Yabancı Sermaye Yatırımı
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
Uluslar arası İşletmecilik İlk Bakış
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ. MÜDÜRLÜĞÜMÜZ FAALİYETLERİ Danışmanlık Niteliğindeki Hizmetler Operasyonel Hizmetler Maddi Destekler.
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEYAHAT ACENTALARINA SAĞLANACAK TURİZM DESTEĞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
AHUM Destekleri: İHRACAT UYGULAMASI
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
2016 Kayseri Ticaret Odası.
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
Neşe İLOĞLU Marka Uzmanı 06/01/2017
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
FİKRİ VE SINAİ HAKLARIN GÜMRÜKLERDE KORUNMASI
EKON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
Depolama Tesİslerİnİn mevzuat açIsIndan durumu
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
ULUSLARARASI BANKACILIK
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
Yrd. Doç. Dr. Alpaslan ÖZMEN
Uluslararası İşletme Yönetimi
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
Küresel Pazar Seçme Kararları ve Giriş Stratejileri
Sunum transkripti:

PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI

Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan kaynaklanan, uluslararası ticaretin normal seyrini etkileyen her türlü politika ve uygulamaları ifade etmektedir.

Tarife ve Gümrük Engelleri  Ürünlerin yanlış tarife satırında sınıflandırılması  Gümrük idaresinin gereksiz belge talebi  Gümrük Müşavirliği hizmetlerinde yaşanan problemler  Minimum ya da referans fiyat uygulamaları  En Çok Kayrılan Ülke ve Ulusal Muamele Kurallarına Aykırı Uygulamalar  Gümrük vergilerinin olması gerekenden daha yüksek düzeyde uygulanması  İthalatçı ülkenin gümrük prosedürleri ile ilgili bilgi ve verilerine ulaşılamaması

Hizmet Ticareti Engelleri Uluslararası anlaşma ve kurallara uygun olmayan;  Yerli hizmet veya hizmet sağlayıcıları ile yabancı hizmet ya da hizmet sağlayıcıları arasında ayrımcı uygulamalar. Ör. Kayıt yükümlüğü, lisans alma yükümlükleri veya zorunlu bazı teknik standartlara uyum mükellefiyetleri  Kota uygulamaları, sermaye veya büyüklük sınırlamaları  Ticari varlık oluşturma ya da genişletme konusunda sınırlamalar  Sahiplik veya yönetim açısından getirilen sınırlamalar  Hizmet sunumu yapacak kişilerin milliyeti bakımından getirilen sınırlamalar  Sermaye veya kar aktarımı ya da ilgili ülkede giriş çıkışta yaşanan sıkıntılar

Standartlar, Test, Etiketleme veya Sertifikasyon Engelleri  Uluslararası anlaşma ve kurallara uygun olmayan teknik mevzuat, zorunlu standart uygulamaları  Teknik mevzuat ve standartların çok sık değiştirilmesi  Külfetli ve zaman alıcı test gerekleri  Külfetli ve zaman alıcı sertifikasyon (Belgelendirme) gerekleri  Belirsiz süreç  Diğer

Menşe Kuralları ile İlgili Engeller  Menşe ülke belgelendirmesi ve işaretlemesi ile ilgili problemler  Menşe kazandırma ile ilgili problemler  İthalatçı ülkenin meşe kuralları ile ilgili bilgi ve verilerine ulaşılamaması

Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması ile İlgili Problemler  Patentli, markalı ya da telif hakkına sahip ürünlerin dış pazarlarda taklidi  Patent, marka ya da telif hakkının yabancı ülkelerde tescil ettirilmesinde yaşanan sorunlar

Yatırımlarla Bağlantılı Ticari Engeller  Yatırım ortamının öngörülebilir olmaması, kuralların sık sık değiştirilmesi ya da uluslararası kurallara aykırı olması  Yatırımlarda belli oranlarda ya da belli miktarlarda yerli ürün kullanılması zorunluluğu  Yatırımcının belli oranda yerli ürün kullanılması karşılığında vergi veya teşvikten yararlanabilmesi  Yatırım için gerekli olan ürün kadar ya da belli oranda yerli ürün ihracının şarta bağlanması  Yatırımlarla ilgili kuralların yerli ve yabancı yatırımcılar bakımından farklı uygulanması  Yatırımların devletleştirilmesi ya da yatırımcıların elinden alınması

Diğer Pazara Giriş Engelleri  Yerel ürünlerin uluslararası kurallara aykırı olarak sübvanse edilmesi nedeniyle pazara girişin mümkün olmaması  Anti-damping, sübvansiyon ve korunma önlemleri uygulamalarının haksız uygulanması  Pazarın uluslararası kurallara aykırı şekilde yerli bir firma ya da tekel tarafından kontrolü  Ürünün ülke içinde dağıtımı, pazarlanması, satılması, satın alınmasına ilişkin belgelendirme, lisans verme gibi şartlar konusunda toptancılar, perakendeciler, müşteriler bakımından sınırlamalar getirilmesi

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda pazara giriş faaliyetlerinin planlanması ve ihracatçılarımızın dış pazarda karşılaştıkları pazara giriş engellerine çözümler üretilmesi amacıyla Pazara Giriş Komitesi ile Komite altında çalışacak iki Çalışma Grubu kurulmuştur. Pazara Giriş Engelleri Nasıl Çözülür ?

Pazara Giriş Engelleri Çalışma Grubu Görev: Ülkemizin dış pazarlarda karşılaştığı pazara giriş engellerinin ortadan kaldırılması amacıyla politikalar geliştirmek ve girişimlerde bulunmak

Pazara Giriş Engelleri Bildirimi Nasıl Yapılır ? – Direkt firmalar tarafından doldurulan Ekonomi Bakanlığı web sitesinde yer alan pazara giriş formunun doldurulmasıpazara giriş formunun Ya da – Özel Sektör Çatı Kuruluşları – Bakanlık Birimleri – Ticaret Müşavirlikleri/Ataşelikleri

İlk Değerlendirme ve Veri Toplama Bildirimin ÇG’ye ulaşmasının ardından ilk değerlendirme: Sorun PGE mi? – Yurt içinde karşılaşılan sorunlar – ÇG’nin görev alanına girmeyen sorunlar – PGE niteliği olmakla beraber, değerlendirme yapılacak yasal alt yapının bulunmadığı sorunlar Veri toplama – araştırma – firmalardan bilgi/belge talebi – ilgili ticaret müşavirlikleri

Pazara Giriş Engelleri DTÖ’ye Şikayet Edilebilir Geçici nitelikte olmama, diğer bir deyişle sistemik hale gelme Aynı ürünü ihraç etmek isteyen tüm firmaların ihracatını etkiliyor olma Sorunun üzerinden belli bir zamanın geçmesi ve ilgili ithalatçı ülke birimleriyle temasa geçilmiş olmasına rağmen bir sonuç alınamamış olma Sorunun ithalatçı ülke tarafından uygulanan bir önlem ya da uygulama sebebiyle gerçekleşiyor olması ve Sorunun firmadan kaynaklı, evrak eksikliği gibi usule ilişkin bir eksiklikten kaynaklanmıyor olması

Değerlendirme ve Girişim Değerlendirme – ülkenin iç hukuku – ikili anlaşmalar – uluslararası anlaşmalar Girişim – İkili ülke dairesi – Genel Müdürlüklerimiz – Ticaret Müşavirliklerimiz – Gerektiğinde toplantılara katılım sağlanması Girişimlerin takibi Gelişmelerin bildirim sahiplerine iletilmesi

DTÖ Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması Kasım 2014 tarihinde kabul edildi Şu ana kadar 74 ülke onayladı. Üye ülkelerin 2/3’ü onayladığında yürürlüğe girecektir (108 Ülke) Ülkemizin onay süreci tamamlanmıştır. (17 Mart 2016) Ulusal Ticaretin Kolaylaştırılması Komitesi PGE muhatap odak noktası işlevi görebilecektir

Teşekkürler Aylin BEBEKOĞLU Daire Başkanı T.C. Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü