Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Advertisements

AMASYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
MEVSİMSEL ALLERJİK RİNİTLİ (MAR) HASTALARDA BRONŞİAL REMODELLİNG’İN İNDÜKTE BALGAMDA VASCULAR ENDOTHELIAL GROWTH FACTOR (VEGF) ÖLÇÜMÜ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
TRAVMAYA METABOLİK CEVAP
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA)
Dr. Perver YETİZ BATMAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
Kırım - Kongo Kanamalı Ateşi İlk Ne zaman Görülmüştür? XII. Yy. İsmail El Cürcani tarafından böyle bir hastalığın varlığı “Kara böcekler ile taşınan kara.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA)
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Adenovirus Parvoviruslar
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ(KKKA)
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (Halka Yönelik)
Kırım Kongo Hemorajik Ateşi -Etiyoloji ve Patogenez-
1. 2 SERUM ÖRNEKLERİNDE HDV VİREMİ BELİRLEMEDE ANTİ-HDV ENZİM İMMUNOASSAY GÖSTERGESİ Dr. Özlem Aydemir Doç. Dr. Mehmet Özdemir 3.
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ

Transplantasyon İmmunolojisi
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI
VİROLOJİ LABORATUVARI ŞEFLİĞİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 16 Ocak 2014 Perşembe İnt. Dr. Cemal.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinde Tedavi
EDİNSEL KOAGÜLASYON BOZUKLUKLARI
Kanatlılarda immun sistem
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Pıhtılaşma faktörleri, kanın pıhtılaşması ve fibrinoliz
VİRAL HEPATİTLERDE SEROLOJİK TANI PROBLEMLERİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Klinik Özellikler Dr. Mustafa Aydın ÇEVİK Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
Viral Hepatitler Prof. Dr. Fehmi TABAK Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Dünyayı tehdit eden ölümcül virüs Ebola, ilk olarak bundan 38 yıl önce, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıktı. Uzun bir aranın ardından 2013'te.
Kabakulak.
İran İsfahan’daki Hemodializ Hastaları, İ.V İlaç Kullanıcıları ve Sağlıklı Kan Donörlerinde TTV Enfeksiyonu Prevelansı’nın Karşılaştırılması Danışman:Prof.Dr.Mahmut.
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ MELİKGAZİ Toplum Sağlığı Merkezi SİNAN ÇETİN.
Sepsis Tanı ve Tedavisi
(Grip) Virüsün Özellikleri ve Tanı
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
Kanamalı hastaya yaklaşım
AKUT DİSSEMİNE ENSEFALOMYELİT Pediatrik Tanı Kriterleri
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
Akut Viral Hepatitte Serolojik Tanı
Viral Hemorajik Ateşler
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2015 Perşembe Ar. Gör. Dr.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA). KKKA ilk olarak 12.yüzyılda Tacikistan’da tanımlandı yıllarında Rusya’nın Kırım bölgesindeki Sovyet askerleri.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Arbovirüsler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Yrd Doç Dr. Aynur Engin Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hst. Ve Kln. Mikrobiyoloji A.B.D, Sivas.
İnsanlara genellikle kenelerle bulaşan; Ateş, üşüme, titreme Yaygın kas ağrıları Baş ağrısı Yüzde ve gözlerde kızarıklık Bulantı-kusma, ishal şikayetleri.
Enfeksiyon Hastalıkları Hastane Enfeksiyonları Adı:
Dr. Engin KORKMAZER Sağlık Bilimleri Üniversitesi
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
KUDUZ. Virüsle oluşan, santral sinir sistemini tutan enfeksiyon hastalığıdır. Etken ve Bulaşma Yolları : Kuduzun etkeni rabies virüsüdür. Sinir hücrelerine.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Periodontal hastalık ve erken doğum, düşük doğum ağırlığı
Sunum transkripti:

Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN İstanbul Üniversitesi,DETAE

EPİDEMİYOLOJİ ETKEN : Bunyaviridae > Nairovirus > KKKA virüsü VEKTÖR : Keneler

YAŞAM DÖNGÜSÜ

ENDEMİK OLDUĞU BÖLGELER DÜNYADA Asya, Doğu Avrupa, Ortadoğu ÜLKEMİZDE Kuzeydoğu Anadolu, Karadenizin gü- ney kesimleri, İç anadolunun doğusu

GÖRÜLDÜĞÜ AYLAR

ÖLÜM ORANI % 3 - %30

BULAŞ YOLLARI  Keneler (% 53) İnkub: 3.4 ( 2- 7) gün Isırması Ezilmesi  Kan - vücut sıvıları – dokular İnkub: 4.7 ( 2- 9) gün Çiftlik hayvanları Akut infekte hastalar Swanepoel R. et al. Rev Infect Dis. 1989, vol 11,suppl 4

MATERYAL ve METOD → TC Sağlık Bakanlığı → Toplam 399 vaka 19 vaka ( % 4.8 ) → Ölüm Kuzeydoğu Anadolu, Karadeniz’in güney kesimleri Halsizlik, Kanama Lökosit ve trombosit sayısında azalma 2002 – 2004 → Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi → 30 vaka IgM ve PCR sonuçları pozitif

MATERYAL ve METOD Leptospira, Salmonella, Riketsia, Brucella, Toxoplasma, CMV, Hepatit A, B, C serolojisi: Negatif Hastalardan iki örnek alındı (akut dönem ve iyileşme dönemi). Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) enfeksiyonu için IL-6, IL-10 ve TNF-α → ELISA PCR

MATERYAL ve METOD DIC SKORU( Dissemine Intravascular Coagulopati= Yaygın Damar İçi Pıhtılaşma Bozukluğu): 1)Trombosit sayısı ( / ml) 2)Fibrin yıkım ürünü (Artış var / yok) 3)Uzamış protrombin zamanı (N ≤ 3 sn.) 4)Fibrinojen seviyesi (1 pg / ml) Total skor ≥ 5→ Aşikar DIC

SONUÇLAR 30 hasta; Hayvancılık, besicilik Ortalama yaş: 44 ( 16 – 81) 14 bayan Yaş, cinsiyet oranı, şikayetlerin başlangıcından hastaneye kabul arasındaki süre; ölümcül KKKA ile ölümcül olmayan KKKA hastaları ile benzer.

SONUÇLAR Her iki grupta; AST, ALT, LDH ve CPK yüksekliği Lökopeni, trombositopeni Ölümcül KKKA’da; AST, ALT ve LDH anlamlı yüksek PT ve aPTT anlamlı uzun Fibrinojen düzeyi anlamlı düşük

SONUÇLAR Ölümcül KKKA’lı hastalar; IgG: negatif IgM: sadece bir vaka pozitif

SONUÇLAR Ölümcül KKKA’lı hastalar; Aşikar DIC

SONUÇLAR

DIC Skoru – Sitokin İlişkisi: IL-6 ve TNF-α seviyeleri ile DIC skoru korele. IL-10 seviyesi ile DIC skoru korele değil.

TARTIŞMA Viral hemorajik ateşlerin ortak patogenezi; Bireyin immun sistemini zayıflatmak, Kapiller kırılganlık, Virüsün replikasyonu.

TARTIŞMA Endotel hasarının iki yolu: 1.Viral ajanlarla veya virüsün kontrol ettiği konak kaynaklı faktörlerle indirekt olarak, 2.Virüsün endotel hücrelerinde replikasyonu ve enfeksiyonuyla direkt olarak.

TARTIŞMA Viral hemorajik ateşlerin ortak patogenezi; Ebola hemorajik ateşi; Lenfositlerin damar içi ve lenfoid organlarda masif apopitozu Proinflamatuar sitokinlerden IL-1 ve IL-6 koagülasyonu uyarırken, IL-10 koagülasyonu düzenler.

TARTIŞMA Viral hemorajik ateşlerin ortak patogenezi; Sarı humma; Proinflamatuar sitokinlerden IL-1, IL-6 ve TNF-α yüksek.

TARTIŞMA Muhtemel bir patogenez: Viral hemorajik ateşlerde proinflamatuar sitokinlerin aşırı salınımı → monosit ve makrofajların aşırı aktivasyonu → hemofagositik sendrom.

TEŞEKKÜRLER…