ÜLKEMİZDE SANAYİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
Advertisements

21-27 Kasım  Sayfa 5: AVM Forum, Vialife  Sayfa 9: Dayanıklı Tüketim Beko, Singer, Vestel  Sayfa 15: Eğlence, Kültür&Sanat, Dernek Ahmet Kaya,
MADENLER.
1. DEVRE DEĞERLENDİRMESİ
Hazırlayan: Selvinaz Keten Numara: 1127 Sınıf:11-B
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
TURKEY Black Sea Mediterranean Sea Use the BUCKET in the
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
TÜRKİYE TOPRAKLARININ AŞINIMA DUYARLILIKLARI
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TÜRK ODA/BORSA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ IV. Dönem Odalar için Eğitim Semineri Ş. Sibel AYGÜN.
SANAYİNİN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE PAYLAŞTIĞIMIZ AVRUPA TOPLU ANKET SONUÇLARI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, KÜTAHYA GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, GAZİANTEP HARRAN ÜNİVERSİTESİ,
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SANAYİ
MARMARA BÖLGESİ.
TÜRKİYE’NİN YERALTI ZENGİNLİKLERİ
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM
TÜRKİYENİN YER ALTI ZENGİNLİKLERİ
ORGAN BAĞIŞI ile İlgili Duyarlılığın Arttırılması
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
TÜRKİYE’DE SANAYİ SEKTÖRÜ
HAZIRLAYAN ÇİĞDEM ÇOLAK
5.SINIF 4.ÜN İ TEÜRETT İ KLER İ M İ Z. Bu ğ day ülkemizin neresinde yeti ş tirlir ?
YÖRE YÖRE HALK OYUNLARIMIZ
TÜRKİYE’DE SANAYİ.
Sanayileşmiş Ülkelerde Şu Özellikler Gözlenir;
ÜRETTİKLERİMİZ EKONOMİK FAALİYETLER TARIM HAYVANCILIK SANAYİ
Merhaba arkadaşlar konumuz ..ÜLKELER ARASI ALIŞVERİŞ
ÖĞRETMENİM: ÜMİT OĞUZHAN
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ Ş. Sibel AYGÜN TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri 21 KASIM 2008 Ankara.
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
İsveç.
TÜRKİYE’DE TARIM.
3-Teknolojik Gelişmeler 4-İhtiyaç ve İstekler
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ Ş. Sibel AYGÜN TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri 19 Ekim 2007 Ankara.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
1 DELL CONFIDENTIAL. 2 NASIL İŞLER? AMAÇ: –Müşterinin teknik desteği kendi adresinde alabilmesidir. –Müşteri Dell Destek Hattını arar. (Hafta içi 9:00-17:30)
ÜLKEMİZDE SANAYİ.
Şubat Ayı İhracat Verileri Basın Toplantısı Erzurum - 1 Mart 2015.
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
İMC MÜHENDİSLİK PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
SON VERİLERLE TÜRKİYE ve ESKİŞEHİR HARUN KARACAN ESKİŞEHİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI Ağustos 2010.
AKREDİTE ODA VE BORSALAR
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
Türkiye’de Diş Macunu Kullanım Miktarı Türkiye’de kişi başına yılda 1 tüp (90 gram) diş macunu düşüyor... Bu oran Rusya’da 293 gr, Çin’de 180 gr, Filipinler’de.
(with Istanbul, Ankara, and Izmir divided for electoral purposes)
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
ADI: MADENLERİMİZ DERS: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENME ALANI: ÜRETİM,DAĞITIM VE TÜKETİM ÜNİTE: ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI KAZANIMLAR:Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
MADENLERİMİZ SUNU SLAYT.
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
Marmara Bölgesini Tanıyalım
BELLİ BAŞLI MADENLERİN
HALK OYUNLARI.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ (KÜSİ)
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Türkei mit Koch International
Sunum transkripti:

ÜLKEMİZDE SANAYİ

TÜRKİYE’DE SANAYİ KOLLARI BESİN SANAYİ *ŞEKER SANAYİ: -1926 da Alpullu ve Uşak ilk şeker fabrikaları kurulmuştur. -Bugün Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç her bölgede şeker fabrikaları vardır. -Şeker fabrikaları şeker pancarı tarımı yapılan alanların yakınında yer alır. -Şeker pancarının geriye kalan atıklarından yaş küspe ve ispirto yapılır.

BİTKİSEL YAĞ SANAYİ En çok ayçiçeği ve zeytinden yağ elde edilir. Bunların dışında pamuk,mısır,susam,soya ve fındık gibi ürünlerden de bitkisel yağ elde edilir. Zeytin yağı fabrikaları:Edremit,Ayvalık (Balıkesir), Gemlik (Bursa), İzmir, Muğla, Aydın, Çanakkale, Balıkesir, Kilis, G.Antep, Adana, ve Antakya vs.

BİTKİSEL YAĞ SANAYİ Ayçiçeği yağı fabrikalarımız: Edirne ve Tekirdağ’da yer alır.İzmir,Adana vs. Margarin yağı fabrikası: İstanbul, İzmir, Adana vs.

UN VE UNLU MAMÜLLER SANAYİİ İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere her bölgemizde un ve unlu mamüller üreten fabrikalar bulunur.

KONSEVE SANAYİİ Meyve suyu:Çanakkale, Balıkesir, Bursa, İstanbul ve İzmir gibi illerde yoğunlaşmıştır.Adapazarı,Kayseri Balık Konserveleri:Çanakkale, Trabzon, Ordu ve Balıkesir gibi illerdir. Et ve süt ürünleri sanayii:Kars ,Erzurum, Ardahan, Van, Trabzon. Mandıra hayvancılığının yaygın olduğu Edirne,Bursa,İzmir,Ankara ve İstanbul gibi illerde yer alır.

ÇAY VE FINDIK SANAYİ Çay fabrikaları: Rize,Trabzon,Ordu, Giresun ve Artvin gibi illerde yer alır. Fındık fabrikaları:Trabzon,Giresun,Ordu

TÜTÜN VE İSPİRTOLU İÇKİLER SANAYİ Sigara fabrikaları:Fabrikalarımız genelde Devlete ait Tekel idaresi tarafından işletilmektedir. İstanbul (Cibali ve Maltepe),İzmir, Manisa(Akhisar), Adana, Samsun,Tokat, Bitlis ve Malatya illerindedir. İspirtolu İçkiler:Üzüm,arpa,anason,çavdar ve şerbetçi otu gibi bitkileden elde edilir.

DOKUMA,DERİ VE GİYİM SANAYİ Sanayi kolları içerisinde en yaygın ve gelişmiş olanı dokuma sanayidir. Pamuklu Dokuma Sanayi:İzmir,Nazilli (Aydın), Denizli,Malatya,Antalya,Manisa ve Adana gibi illerde ve pamuğun ulaştırılabildiği Kayseri,İstanbul,Diyarbakır,Bursa,Uşak, Karaman,Erzincan ve Mersin Yünlü Dokuma Sanayi: Hereke(İzmit), İstanbul, Bursa, İzmir, Uşak, Kayseri, Gazi Antep

Halı ve Kilim Dokumacılığı: El dokuma ve halı ve kilimciliğin yaygın olduğu yerler: Isparta,Bünyan(Kayseri), Gördes,Kula,Demirci(Manisa),Uşak,Tokat, Sivas,Nevşehir,Erzurum ve Ağrı. Fabrikalar: Hereke(İzmit), Uşak, Bünyan(Kayseri), Sivas ve Siirt’te battaniye fabrikaları. İpekli Dokumacılık:Bursa,İstanbul Gemlik’te sun’i ipekli dokuma yer alır.

Hazır Giyim ve Trikotaj Sanayi: İstanbul,İzmir,Bursa,Ankara ve Adana Deri Giyim ve Ayakkabı Sanayi: İzmir,İstanbul,Bolu,Manisa ve Kayseri

MADEN SANAYİ Demir-Çelik Fabrikaları:Karabük, Ereğli(Zonguldak),İskenderun(Hatay), Kırıkkale(Silah üretimi),Divriği(Sivas) ve İzmir’de özel sektöre ait fabrikalarda çelik ve inşaat demiri üretimi yapılır. Bakır İşletmeleri: Maden(Elazığ), Murgul(Artvin), Samsun(Karadeniz Bakır İşletmeleri)

Aliminyum İşletmeleri:Seydişehir(Konya) Ferro-Krom İşletmeleri:Antalya ve Elazığ Kurşun ve Çinko:Keben(Elazığ) ve Kayseri Madeni Eşya:İstanbul,İzmir,Bursa,Ankara, Gazi Antep

MAKİNE SANAYİ Otomotiv sanayi:İzmir, İzmit, Adapazarı, Bursa Otobüs,Kamyon,Minübüs Fabrikalrımız: Adana,Aksaray,İzmir,İzmit ve İstanbul Traktör Fabrikaları: İstanbul, İzmit, İzmir, Ankara, Kayseri, Adapazarı, Konya Demiryolu Araçları:Eskişehir-Lokomotif, Sivas-Lokomotif ve vagon onarımı, Ankara-Yedek parça yapımı, Adapazarı-Vagon üretimi Gemi sanayi:İstanbul,İzmit,İzmir Uçak sanayi:Ankara(F 16),Eskişehir(uçak parçaları) Elektrikli Makine Sanayi: İstanbul, İzmir, Ankara, Manisa, Bursa

ÇİMONTO,CAM VE SERAMİK Çimonto fabrikaları her bölgemizde yer almaktadır. Tuğla ve Kiremit Fabrikaları: Uşak, Manisa, Afyon, İzmir, Kütahya, Bolu, Bartın, Eskişehir Cam sanayi: Paşabahçe(İstanbul), Gebze(İzmit),Mersin,Sinop,Kırklareli Seramik ve Porselen sanayi: İstanbul, Çan(Çanakkale),Söğüt ve Bozhöyük(Bilecik), Yarımca(İzmit),izmir ve Kütahya

ORMAN ÜRÜNLERİ SANAYİ Kağıt Fabrikaları:İzmit, Çaycuma(Zonguldak), Aksu(Giresun), Taşköprü(Kastamonu), Dalaman(Muğla), Çay(Afyon), Taşucu(Mersin), Balıkesir. Kereste Fabrikaları:Bartın, İnebolu(Kastamonu), Düzce,Ordu,Rize, Borçka(Artvin) Mobilya Fabrikaları:İstanbul,İnegöl(Bursa), İzmir,Ankara,Kayseri

HAZIRLAYANLAR: HARUN UYGURLU BÜNYAMİN GÖK YUSUF ÇAKIN 6/B SINIFI ESKİŞEHİR 30 AĞUSTOS ORTA OKULU

BİZİ İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER