BİLİMSEL ARAŞTIRMA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARAŞTIRMA KONUSU VE SORUNUN SEÇİMİ
Advertisements

Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
ARAŞTIRMA KONUSUNU BELİRLEME
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİ
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Araştırma Önerisi Araştırma Raporu
Sistem Geliştirme Sistemin tanımı. Sistemin Temel özellikleri
Yrd.Doç.Dr. Ali Murat SÜNBÜL Selçuk Üniversitesi, Egt.Fak.
24 Kalite yönetimi.
Problem Çözme Becerileri
PROGRAM TASARIMI
Stratejik Planlama. Stratejik Planlama-1 A: İşi doğru yapma B: Doğru işi yapma A: Etkinlik B: Etkililik.
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
BİLİMSELLİK GÜNCELLİK FAYDALILIK Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Danışman: Prof.Dr.Mustafa ERGÜN Hazırlayan: Özlem K.GENELİOĞLU.
STRATEJİK PLANLAMA.
ÜNİTE 5: PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
EĞİTİMDE KALİTE ÖDÜLÜ EKİP RAPORU
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
ARAŞTIRMA ARAŞTIRMA TÜRLERİ ARAŞTIRMADA NİTELİKLER VE TUTUMLAR.
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
EPİDEMİYOLOJİK ARAŞTIRMA PLANLANMASI
Bilim Adamının Özellikleri:
Öğretİmİn PlanlarI.
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
UZEM TANITIM.
Müşterilere Karar Vermelerinde Yardımcı Olmada Pazarlama Araştırması Kullanma Bu bölüme araştırma sürecini ele alarak başlanmaktadır. Daha sonra.
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’na göre AR- GE; kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bunun yazılım.
Yrd. Doç. Dr. Duygu GÜR ERDOĞAN
II Hafta Plan Nedir? Eğitim-öğretimde Plan Yapmanın faydaları
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
EĞİTİMİN BİLİMSEL TEMELLERİ
Sistem Yaklaşımı.
Nitel Araştırma Sonuçlarının Raporlaştırılması
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ
YONT 409 PROJE YÖNETİMİ.
FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE LABORATUAR KULLANIMI
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ DERSİ 4. Hafta
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
YÖNETİM FONKSİYONLARI
NİCEL ARAŞTIRMALAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
VERİLERİN TOPLANMASI Doç. Dr. Ender DURUALP.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 1
BİLİMSEL YÖNTEM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR
PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Öğretimin Planlanması
Araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacı ile planlı ve sistematik olarak, verilerin toplanması, çözümlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlaştırılması.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
PROBLEM ÇÖZME.
Araştırma Olayların incelenmesi, bilgilerin toplanması, düzenlenmesi, analiz ve senteze tabi tutulması, yorumlanması, değerlendirilmesi ve anlamlı bilgiler.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE YÖNTEM
Problemi Tanımlama.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel araştırma türleri
Anket ve Likert Ölçekler
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Veri Toplama Araçları Anket, Gözlem vb.
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
Nicel ve Nitel Araştırmalar
Sunum transkripti:

BİLİMSEL ARAŞTIRMA

Bilimsel araştırma nedir? Bilimsel araştırma: «problemlere güvenilir çözümler aramak amacı ile planlı ve sistemli olarak, verilerin toplanması (analizi), yorumlanarak değerlendirilmesi ve rapor edilmesi sürecidir.» Bilimsel araştırma, kısaca bir aydınlanma sürecidir. Araştırma zihinsel yada fiziksel, doğrudan yada dolaylı olarak hissedilen bir güçlük/ problemin çözümü amacıyla başlar. «var olan şeylerin hepsi» araştırmaya konu olabilir.

Bilimsel araştırmanın türleri 1-Temel Araştırmalar: bilginin salt bilgi olarak değerlendirilip, bilgi dağarcığına eklendiği araştırmalar 2-Uygulamalı Araştırmalar: bilginin «denemeli uygulamalarla» mevcut durumun iyileştirilmesinde fiilen kullanılması, kullanılabilme yol ve yöntemlerinin geliştirilmesi

Bilimsel araştırmanın türleri- TEMEL ARAŞTIRMALAR Salt amacı var olan bilgiye yenilerini katmaktır. «Bilgi,bilgi içindir» anlayışı egemendir. Temel araştırmalar ile farklı düzeylerde bilgi üretilebilmektedir: Anlama/ Açımlama Ayrıntı saptama Neden-sonuç ilişkisi saptama Kuram geliştirme

Bilimsel araştırmanın türleri- TEMEL ARAŞTIRMALAR Açımlama(exploratory) düzeyi Bilgi üretiminin ilk aşamasıdır. Problemin gerçekten ne olduğu, hangi değişkenlerin etkisinde oluştuğu, durumu aydınlatmak için en uygun yaklaşımların neler olabileceği ana hatlarla belirlenmeye çalışılır. Ayrıntı saptama düzeyi Problem tanımlandıktan, ilgili değişkenler belirlendikten sonra, değişkenler tek tek yada aralarındaki olası ilişkilerin de aranabileceği bir düzenleme içinde tanınmaya çalışılır. Bu düzeyde değişkenler olabildiği ölçüde geçerli ve güvenilir biçimde sayısallaştırılmaya çalışılır.

Bilimsel araştırmanın türleri- TEMEL ARAŞTIRMALAR Neden-sonuç ilişkisi saptama düzeyi Daha kontrollü koşullarda değişkenler arasında nedensel ilişkiler aranır. Neden?, niçin? gibi sorular cevaplandırılır. Kuram geliştirme düzeyi Bilimsel araştırmanın son aşamasıdır. Belirlenen sorunlar ve değişkenler çerçevesinde genel bir ilke, model ortaya çıkarılır.

Bilimsel araştırmanın türleri- UYGULAMALI ARAŞTIRMALAR Üretilmiş yada üretilmekte olan bilginin denemeli uygulamasıdır. Daha çok pratiğe yönelik, bilgi üretmekten çok bir sorun çözmeyi amaçlayan araştırmalardır. Ürettikleri bilgi düzeyi bakımından ikiye ayrılır: Aksiyon araştırmaları AR-GE Araştırmaları

Bilimsel araştırmanın türleri- UYGULAMALI ARAŞTIRMALAR Aksiyon araştırmaları Uygulayıcılar ve soruna taraf olanların katılarak çözüm aradıkları araştırmalardır. Elde edilen sonuçlar yerel niteliklidir, genelleme amacı taşımazlar. Aksiyon araştırmalarının toplum kalkınmasında, pek çok örgüt probleminin çözümünde ve eğitim programlarının geliştirilmesinde son derece yaygın ve etkili bir yer vardır.

Bilimsel araştırmanın türleri- UYGULAMALI ARAŞTIRMALAR AR-GE Araştırmaları Daha çok somut ürün geliştirmeye yönelik araştırmalardır. Teknolojinin geliştirilmesi AR-GE araştırmalarını bir ürünüdür. AR-GE araştırmalarının aşamaları ürün/uygulama ile özlenen durumun kararlaştırılması mevcut ürün/durumun güçsüzlüklerinin giderilmesi için çözüm yollarını araştırılması Amacı gerçekleştirebileğine inanılan yeni bir ürün/ uygulamanın geliştirilmesi Ürün/ uygulamanın gerçek durumlarda denenmesi ve değerlendirilmesi Deneme sonucuna göre gerekirse ürün/uygulamada değişiklikler yapılması Amaca ulaşana kadar yada yaklaşımın başarısız olduğu anlaşılana kadar son iki işlemin tekrarlanması Deneme başarılı ise ürün/ uygulamanın uygulanabileceğinin kararlaştırılması

BİLİMSEL ARAŞTIRMANIN AŞAMALARI Araştırma probleminin tanımlanması ve işlevsel Araştırma amaçlarının ortaya konulması Araştırma yönteminin belirlenmesi Ön denemenin yapılması Yöntemin uygulanarak verilerin toplanması Verilerin çözümlenmesi, yorumlanması Çözüm önerilerinin geliştirilmesi Belli bir biçimde rapor edilmesi

BİLİMSEL ARAŞTIRMANIN TEMEL NİTELİKLERİ Literatürde bulunmayan «yeni bilgi» toplar. Problem çözmeye yönelik yansız ve sistemli bir süreçtir. Bir şeyi empoze etmeyi değil, onu tanımlamayı sınamayı amaçlar. Bir uzmanlık işidir. Araştırma ile tüm eleştiriler karşısında yıkılmayacak bir sonuca ulaşmak amaçlanır. Olabildiğince sayılarla ifade edilebilen veriler toplanır, sonuçlar sayılarla ifade edilmeye çalışılır.

BİLİMSEL ARAŞTIRMANIN TEMEL NİTELİKLERİ Araştırmanın dayanakları ortak ölçütlere göre herkesçe gözlemlenebilir, sınanabilir verilerdir. Toplanan veriler belli bir sistem bütünlüğünde yorumlanmalıdır. Araştırma başkalarınca tekrarlanabilir niteliktedir. Diğer araştırmacı ve bilim adamları için de anlam ifade eder. Önemli tüm süreç ve sonuçları ile rapor edilen bir çalışma bütünüdür.

BİLİMSEL ARAŞTIRMAYA KARŞI YANLIŞ TUTUMLAR 1- araştırmanın önemini anlayamamadan kaynaklanan yanlış tutumlar Alışkanlıklara aşırı bağlılık Kişisel görüşünü üstün tutma Gelişmenin otomatik olarak gerçekleşebileceği inancı 2- araştırmanın sınırlıklarını bilememeden kaynaklanan yanlış tutumlar Araştırmacıya tapma Çabuk sonuç bekleme Bilimsellik ile doğa bilimleri eşleştirmesi

DOĞA VE TOPLUM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA Doğa bilimlerinde kaydedilen önemli gelişmelere nazaran sosyal bilimler geride kalmış gibi görünmektedir. Doğa ve toplum bilimlerinin gelişmişlik düzeylerindeki bu ayrılığın olası nedenleri: Toplum bilim araştırmalarını yeniliği İnsanın kendi türünü inceleme güçlüğü Sonuç alıcı araştırma alışkanlığındaki yetersizlik Araştırmaya karşı geliştirilmiş yanlış tutumların varlığı

BİLİMSEL ARAŞTIRMANIN PLANLANMASI Yöntemsel Planlama Araştırma planı problemin seçilmesinden araştırıp rapor edilmesine kadar geçen tüm süreçlerin önceden düşünülmesini ve kendi içinde tutarlılığı olan bir bütün oluşturulmasını gerektirir. Araştırmacı, işe başlamadan ne yapmak ve nasıl yapmak istediğini çok iyi planlamalıdır. İyi planlanmış bir araştırmanın yürütülmesi, büyük ölçüde rutin işlerden oluşur. Araştırmacının hazırladığı ayrıntılı plan başkalarınca da anlaşılıp uygulanabilir nitelikte olmalıdır.

BİLİMSEL ARAŞTIRMANIN PLANLANMASI Süre ve Olanakların Planlanması Araştırmacı, çalışmalarının zaman ve maliyet planını iyi yapmak zorundadır. Bu sürece ilişkin PERT, CPM, GANT gibi çeşitli teknikler geliştirilmiştir. Genel olarak yapılacak işler sıralanır, her bir işlem için «en olası zaman» belirlenir. Zaman hesapları yapılırken bu işleri fiilen yürütecek kişi ve kurumlarla da işbirliği yapılmalıdır.

BİLİMSEL ARAŞTIRMA ÖNERİSİ VE HAZIRLANMASI Araştırma planı’nın yazılı dökümüne «araştırma önerisi» denir. Bir araştırma önerisinde olması gereken bilgiler şunlardır: 1-araştırmanın adı 2-problem (ve alt konu başlıkları) 3- araştırmanın amacı 4- araştırmanın önemi 5- varsayımlar(varsa) 6- sınırlılıklar(varsa) 7- tanımlar 8- yöntem 9- süre ve olanaklar 10-geçici anahatlar 11-ekler (varsa) 12-kaynakça

BİLİMSEL ARAŞTIRMA ÖNERİSİ VE HAZIRLANMASI Geçici anahatlar, bir raporun «içindekiler» sayfasını andırır; neyin, nerede ve hangi ilişkiler içinde ele alınacağını belirtir. Anahatları önceden hazırlamanın 3 temel yararı vardır: Araştırma bütünlüğünü görmeye, gerekirse daha uygun ilişki düzenlerinin getirilmesine yardımcı olur. Veri toplama aşamasında, bölüm ve alt bölümleri dolduracak nitelik ve nicelikte verilerin toplanmasını kolaylaştırır. Araştırma raporunun yazılmasını kolaylaştırır.

ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI Araştırma raporunun temel amacı, araştırma ile varılan sonucu «başkalarına» duyurarak bilgide birikimi ve denetlenebilirliği (açıklığı) sağlamaktır. Rapor yazma, tümü ile araştırmacının kendisi tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir.