TANZİMAT EDEBİYATI 1. DÖNEM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NAMIK KEMAL ( ).
Advertisements

Türklerin tarih içinde karşılaştıkları üç farklı medeniyetin son halkası Batı medeniyetidir.
TANZİMAT EDEBİYATI.
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
TANZİMAT EDEBİYATI.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Tarafından yayınlanmaktadır.
Zeynep Lal Kırmızyeşil 11C
TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ
Edebiyatımızdaki İlkler
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
TANZİMAT EDEBİYATI 3 Kasım 1839’da ilan edilen Tanzimat Fermanı ile hem siyasi hem de edebiyat yaşamımızda yeni bir dönem başlamıştır. Tanzimat hareketi.
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
ŞİNASİ ( ) 1860'dan sonra gelişen edebiyatımız ise bütün istikametlerde Şinasi'nin başlattığı yollardan yürümüştür.
TÜRK EDEBİYATINDA ROMAN
KIZILCAHAMAM ANADOLU LİSESİ
TANZİMAT EDEBİYATI ( ) Tanzimat ve ondan sonra gelen yeniliklerle edebi ve fikir hayatımız, Batı ile tanıştı yılında Tercüman-ı Ahval gazetesi.
BATI ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
GARİP AKIMI (I. YENİ).
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
NAMIK KEMAL HAYATI VE ESERLERİ
Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??
TANZİMAT EDEBİYATI
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Ahmet Şuayip’ in Biyografisi
TANZİMAT EDEBİYATI ( ) FETHİYE MEHMET ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ MÜCAHİD SERÇEK TÜRK ED. ÖĞRT.
EDEBİYATIMIZDA İLKLER
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TANZİMAT EDEBİYATI ÇIKMIŞ SORULAR.
TANZİMAT EDEBİYATI I. GİRİŞ II. OLUŞUMU III. ÖZELLİKLERİ
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
Tanzimat dönemi öğretici metinler
Nedim’in Hayatı.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BESNİ ANADOLU İMAM HATİP VE İMAM HATİP LİSESİ TURK DİLİ VE EDEBİYAT DERSİ ÖĞRETMENİN ADI SOYADI:AHMET KURT HAZIRLAYANLAR; SEYDİ EMRE MEHMET SEVİNDİ.
TANZİMAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
TANZİMAT EDEBİYATI.
AHMET VEFİK PAŞA
İBRAHİM ŞİNASİ
NAMIK KEMAL.
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
Servet-İ fünun edebİyatI
XIX. yy. edebiyatımızın girişimler dönemidir. Roman, öykü, tiyatro alanlarında ilk örnekler verilmiş, şiirdeki başkaldırmalar.
NAMIK KEMAL
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
ZİYA GÖKALP ( ).
ŞİNASİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1.Tanzimat Dönemi sanatçılarından kimleri tanıyorsunuz? 2.Türk Edebiyatında yazılan ilk tiyatro oyununun adını biliyor.
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
EDEBİ KİŞİLİĞİ ve ESERLERİ
NamIK KEMAL.
İBRAHİM ŞİNASİ.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
21 Aralık 1840'ta Tekirdağ'da doğdu, 2 Aralık 1888'de Sakız Adası'nda öldü. Asıl adı Mehmed Kemal. Namık adını ona şair Eşref Paşa verdi. Babası, II.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ. TANZİMAT EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ Divan edebiyatına bir tepki kişiliğinde doğan Tanzimat edebiyatı;Divan.
XIX. yy. edebiyatımızın girişimler dönemidir. Roman, öykü, tiyatro alanlarında ilk örnekler verilmiş, şiirdeki başkaldırmalar.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
FECR – İ ÂTİ TOPLULUĞU ( 1909 – 1912)
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
Alt Başlık. ELEŞTİRİ NEDİR?  Şiir, tiyatro, hikâye, roman, resim, heykel, film gibi bir sanat veya düşünce eserinin, zayıf ve güçlü yönleri göz önünde.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Sunum transkripti:

TANZİMAT EDEBİYATI 1. DÖNEM www.dersistan.net HAZIRLAYAN: ZEYNEL BOZKALE

BİLİNMESİ GEREKENLER Sanat toplum içindir . Dilde sadeleşme ve hece ölçüsü Fransız edebiyatının etkisi var. Halk edebiyatını savundular. Şiirde biçim değil içerik önemlidir. Vatan ,millet hak , hukuk ,hürriyet ve meşrutiyet gibi kavramlar. Eski nazım şekilleriyle yeni kavram ve duygular www.dersistan.net www.dersistan.net

Tiyatro ,roman ,hikaye ,makale ve eleştiri gibi yazı türleri Noktalama işaretleri Sanatçılar siyasetle de ilgilenmiştir. Roman tekniği bakımından zayıftır. Uzun tasvirlere ve beklenmedik tesadüfler. Romanın akışı zaman zaman durdurulur. Cariyelik kurumunun kötülüğü ve yanlış batılılaşma Kişiler tek yanlı ele alınır. Konular günlük hayattan ve tarihten alınır. www.dersistan.net www.dersistan.net

TANZİMAT 1. DÖNEMİN SANATÇILARI ŞİNASİ NAMIK KEMAL ZİYA PAŞA AHMET MİTHAT EFENDİ AHMET VEFİK PAŞA ŞEMSEDDİN SAMİ YUSUF KAMİL PAŞA DİREKTÖR ALİ BEY www.dersistan.net www.dersistan.net

ŞİNASİ (1826_1871) www.dersistan.net Yeniliğin öncüsüdür. Tercüman-ı ahval ve Tasvir-i Efkar gazeteleri İlk makaleyi yazmıştır.(Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi) Şiirlerinde konu birliğine ve bütün güzelliğine önem vermiştir. Kısa cümleli bir nesir yapısı meydana getirmiştir. Düşüncelerini yalın ve açık bir anlatımla söyler. Konuşma dilini ,yazı dili haline getirmeye çalışmıştır. Şiirlerinde aruz ölçüsü kullanmıştır. Noktalama işaretlerini ilk defa kullanmıştır. Eserleri : Tercüme-i Manzume Durub-u Emsal –i Osmaniye Şiirleri :Müntebat-ı Eş’ar ,Divan-ı Şinasi Şair Evlenmesi www.dersistan.net www.dersistan.net

ZİYA PAŞA (1829_1880) www.dersistan.net Doğu kültürüyle yetişmiş ,sonradan batıya yönelmiştir. Fikirleriyle yenilikçidir,şiirlerini divan şiiri üslubuyla yazmıştır. Edebi yönüyle eskiye bağlıdır. Şiir ve İnşa isimli makalesinde halk şiirinin bizim gerçek şiirimiz olduğunu yazı dilimizin halkın konuşma dili temel almasını savunur. Sade dil savunur,fakat Arapça ve Farsça kelime ve tamlamalarla yüklü bir dil kullanılmıştır. Harabat isimli divan şiiri antolojisinde Şiir ve İnşa makalesindeki fikirlerinin tam tersini söyler. Terci-i Bent ve Terkib-i Bentleriyle ünlüdür. Atasözü haline gelmiş veciz sözleri de vardır. Eserleri: Eş’ar –i Ziya Külliyat-ı Ziya Zafername: Hiciv türünde kasideleri var,Ali paşayı yermek için yazmıştır. Defter-i Amal : Hatıra türü yazılarını toplar. Rüya : Nesir olarak yazılmıştır. www.dersistan.net www.dersistan.net

NAMIK KEMAL (1840-1888) www.dersistan.net Vatan şairi olarak tanınır. Vatan ,millet ,hürriyet ve adalet konularını işlemiştir. Mecazlardan ,manzumlardan arınmış bir şiir dili vardır. Bütün edebiyat türlerinde eser vermiştir. Tiyatro ona göre bir eğlence değil edebi bir okuldur Tiyatro ile ilgili görüşlerini Celalettin Harzemşah isimli yapıtının önsözünde açıklamıştır. Ziya Paşa’nın Harabat’ına karşılık Tahrib-i Harabat’ı yazmıştır. Eserleri: Tiyatroları :Vatan Yahut Silistre ,Akif Bey , Zavallı Çocuk ,Gülnihal ,Kara Bela Celalettin Harzemşah Tarih alanında ve İslam dini ile ilgili eserler olarak : Renan Mudafanamesi , Kanije Kalesi ve Osmanlı tarihi Biyografileri de vardır. İlk edebi roman yazmıştır. İntibah eser Son Pişmanlık adıyla Magosa da yazılmıştır.Eserin diğer bir adıda Sergüzeşt-i Ali Bey’dir. İlk tarihi roman yazarıdır.Cezmi tarihi bir olayı anlatır.II.Selim zamanında İranlılarla yapılan bir savaşın anlatıldığı romanda roman kahramanı Cezmi vatansever bir askerdir. www.dersistan.net www.dersistan.net

AHMET MİTHAT EFENDİ (1844_1912) Asıl gayesi halkı ,yetiştirmek ve bilgilendirmektir. Edebiyat ,tarih,coğrafya ,ziraat ve iktisat alanında otuz altısı roman olmak üzere iki yüze yakın eser vardır. Bazı tiyatro denemeleri yapmışsa da pek başarılı olamamıştır. Dili sade ve düzgündür. Halka okuma zevkini aşılamıştır. Romanları teknik yönden kusurludur. Romanın akışını keserek uzun uzun açıklamalar yapar,bilgi verir. Eserleri: Bazı romanları: Felatun Bey'le Rakım Efendi, Hasan Mellah, Hüseyin Fellah, Yeniçeriler, Paris'te Bir Türk Kızı Hikaye türünün ilk örneği sayılan Letaif –i Rivayat isimli hikaye kitabıdır. www.dersistan.net www.dersistan.net

AHMET VEFİK PAŞA (1823_1891) www.dersistan.net Milliyetçilik ve Türkçülük fikirlerinin savunucusudur. Tiyatro alanındaki çalışmaları ile ünlüdür. Halkı tiyatroya alıştırmıştır.Bunun içinde Bursa da bir tiyatro yaptırmıştır. Tarih ve dil sahasında önemli eseri Lehçe-i Osmani Seçere-i Türki adlı eseri Osmanlıca’ya çevirmiştir. Tarih eserleri: Fezleke –i Tarih-i Osmani , Hikmet-i Tarih, Moliere’nın hemen hemen bütün eserlerini tercüme etmiştir.   ŞEMSETTİN SAMİ (1850_1904) İlk roman yazarıdır. Taaşşuk-ı Talat ve Kamus-ı Türki isimli sözlük yazarıdır. Kamus-ı alem Kamus –ı Fransevi isimli sözlüklerin de yazarıdır. Victor Hugo ‘nun sefillerini çavirmiştir. Robenson Cruzoe ‘u da tercüme edilmiştir. www.dersistan.net www.dersistan.net

www.dersistan.net