EĞİTİMDE İLK YENİLEŞME HAREKETLERİ DÖNEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
Advertisements

EĞİTİMDE İLK YENİLEŞME HAREKETLERİ DÖNEMİ
KALİTE ETİKETLERİ VE ÖDÜLLER Ayşe SAYLIK TR Ulusal Destek Servisi.
REHBERLİK VE VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ MERKEZİ. ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
 1 – 5 Yaş Grubu  6 Yaş Anaokulu  7 – 16 Yaş İlk öğretim  Lise Eğitimi İSVEÇ EĞİTİM SİSTEMİ.
DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
MEHMET EM İ N YURDAKUL ORTAOKULU REHBERL İ K SERV İ S İ teog.
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
Sosyal güvenlik Devletin; sosyal sigorta, sosyal yardım ve benzeri araçlarla halkın sosyal durumunu güvence altına almasıdır.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
FP. TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN GEÇMİŞİ Orta Asya Türkleri’nin Müslüman olmadan önce örgün eğitim kurumlarının olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak Türk Kültürü’nün.
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Özgür IRKIÇATAL Donanım Koordinatörü
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ Kazanım Osmanlı Devleti'nde ıslahat hareketleri sonucu ortaya çıkan kurumlardan.
TEOG YAKLA Ş IRKEN 7. SINIF TEOG B İ LG İ LEND İ RME SEM İ NER İ.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
Program Tasarım Modelleri
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
ATATÜRK’ÜN SPORA VE SPORCUYA VERDİĞİ ÖNEMİ ÖĞRENELİM
Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Ammare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu.
CUMHURİYET ÖNCESİ GRAFİK SANATI GELİŞİMİ
Engelli Amerikalılar Yasası (Americans with Disabilities Act -ADA)-(1990)
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Atatürk'ün Öğrenim Hayatı
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
EĞiTiMDE iLETiŞİM VE EĞiTiM ARAÇLARI
TÜRKİYE’DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
Din Kültür Ve Ahlak Bilgisi
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
Osmanlı Eğitim Sistemi
İDARİ-ASKERİ- AKADEMİK-ADLİ PERSONEL AYRIMI
Karşılaştırmalı Eğitim
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
Milli Eğitim Bakanlığı örgüt yapısı
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
ÇUMRA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
Gazetecilik Etiği ve Toplumsal Sorumluluk
ÖĞRENME STİLLERİ.
Osmanlı’da Eğitim-Öğretim
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Abbasilerde Eğitim ve Öğretim
ÜNİTE 15 ÜSTÜN ZEKALI ÖĞRENCİLER
Sunum transkripti:

EĞİTİMDE İLK YENİLEŞME HAREKETLERİ DÖNEMİ (1776-1839)

Bu Dönem Eğitiminin Temel Özellikleri Eğitimde yenileşmeye askeri okullar açılarak başlanmıştır. 1826’da Yeniçeri Ocağı kaldırılmıştır. “Vak’a-i Hayriye”. İlköğretim zorunluluğu ilk kez bu dönemde getirilmiştir. Batı ile ilişkiler artmış ve ilk kez 1830’larda Avrupa’ya öğrenci gönderilmiştir. Takvim-i Vekayi: Türkçe yayınlanan ilk gazete

Yenileşme Döneminde Açılan Askeri Okulların Açılma Nedenleri: Osmanlıların savaşlarda yenilgileri çoğalması. 18. y.y. da Osmanlılara gelen yabancı uzmanlar Medreselerin bir şey diyememesi

Açılan Askeri Okullar: Mühendishane-i Bahri-i Hümayun (1776) İlk askeri deniz okuludur. Osmanlılarda Batıya açılan ilk pencere olan bu okula ilk başta okuma yazma bilmeyen çocuklar (Okuma-yazma, Arapça, Farsça, Fransızca, Matematik, Denizcilik Bilgileri) alınıyordu daha sonra kaptan ve subayların 13-16 aşında olan Kur’an’ı okumuş, yazı yazabilen çocukları alınmaya başlandı. 3 yıl. 1. ve 2. sınıfta İlmihal, Arapça, Hesap, Hendese, Cebir, Resim. 3. sınıfta uzmanlık sınıflarına ayrılırdı. 1842’lerden itibaren Fransızca seçimlik, İngilizce zorunlu hale getirildi.

Açılan Askeri Okullar: Mühendishane-i Berri-i Hümayun (1795) Bu Askeri Kara Okulu’nda topçuluk, istihkam, haritacılık öğretimi yapılıyordu. Okula önce, lağımcı (istihkam) ocağı neferlerlerinden 50 ve humbaracı (topçu) ocağı neferlerinden 30 nefer olmak üzere 80 kişi alınmış, bunlara 1 hoca, 5 kalfa ve 1 Fransızca muallimi ve mütercim tayin edilmiştir. 4 yıl.

Şakirdan, Salı ve Cuma günleri dışında okulda bulunacak, Pazartesi ve Perşembe günleri sahraya çıkarak uygulama yapacaktır. Falaka 4. sınıfta, öğrenciler, istihkam, yol, bina, köprü vs. gibi devlet inşaat ya da tamiri için taşraya giderlerdi. Gittikleri yerlerin haritalarını çıkarıp okula getirmişlerdir.

Sınıf-ı rabi (1. sene) Sınıf-ı salis (2. sene) Sınıf-ı sani (3. sene) Sınıf-ı evvel (4. sene) Hüsn-i Hat İmla Resim Arabi Mukaddimat-ı Hendese Rakam Fransızca İlm-i hesap Usul-i Hendese Coğrafya Müsellesat-ı Müsteviye Tahtit-i Arazi Tarih-i Harb Fenn-i Mahrutiyat Hesab-ı Tefazuli ve Tamami Cerr-i Eskal İlm-i Heyet Fenn-i Remi Fenn-i Lağım Talim Nazariyatı İstihkam

Kırımlı Büyük Hüseyin Efendi İshak Efendi * AbdurrahmanEfendi Bu okulun ilk hocaları Kırımlı Büyük Hüseyin Efendi İshak Efendi * AbdurrahmanEfendi Sakıp Efendi Yahya Efendi Ömer Efendi Bu hocalar dönemin en erdemli hocaları olarak kabul edilmekteydiler. Batı dillerini ve müsbet bilimleri çok iyi bilen kişilerdi.

Açılan Askeri Okullar: Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Mamure (1827) Tıp ve cerrahlık öğretimi yapan, Müslümanlardan tabip ve cerrah yetiştirmeyi amaçlayan bir askeri okuldur. 4 yıl. Arapça, Türkçe, Fransızca, Sarf ve Nahiv, İmla, Kitabet, ilaçların, bitkilerin ve hastalıkların Arapça ve Türkçe adları, boş zamanlarda Din dersleri, Cerrahlık uygulaması, Fransızca olarak şekillerle Anatomi ve Tıp bilimine giriş, sonra yeteneklerin seçilip hastanede cerrahlık uygulaması yapmaları.

Açılan Askeri Okullar: Mekteb-i Fünun-i Harbiye (1834) Okulun ilk öğrencileri, ordunun bir taburunu teşkil ediyordu. İki kısımdan oluşur. Önce 8 adet hazırlık sınıfı var. İkinci kısımda mesleki bilgiler veriliyor. Öğrenciler, Viyana, Paris, Londraya gönderilmişlerdir. Avrupa’dan öğretmen getirtilmiştir. Çağına göre ileri bir öğretim kurumu haline gelmiş. Subaylar, sivil okullarda müspet bilim dersleri okutmuşlar.

KISIM 1. Sınıf (Müptediler): Kum üzerine parmakla sülüs ve rakam, meşk ve talimi, İki harfli lugatlar, Elifba cüzü kıraati 2. ve 3. sınıflar: Üç harfli lügatlar ile Amme cüzü talimi 4. ve 5. sınıflar: İlm-i Hal ve Akaid-i İslamiye ve diniyye taş tahtaları, takrir. 6. sınıf: Askeri talimname ve kanunname 7. ve 8. sınıflar: Tuhfe, Nuhbe, Sarf, Rik’a yazı ve müsvedde yazma II. KISIM 8. Sınıfın yetenekli erlerinden 100 kişi seçilerek bu kısma alınır. Bu kısımda yer alan dersler: İlm-i hesap, Mecmuatu’l Mühendisin, Harita Tersimi, Topografya Ameliyatı, Ameliyat-ı Hendese, lm-i Hendese

Açılan Askeri Okullar: Mızıka-ı Hümayün Mektebi (1834) 1826’da Yeniçeri Ocağının kaldırılması ile eski Mehterhane de ortadan kalkmıştı. Bu nedenle ordunun ihtiyacı olan yeni bir mızıka mektebi açıldı.

Yenileşme Döneminde Açılan Sivil Okullar Rüşdiye Mektepleri (1839) Sıbyan mektepleri ile askeri okullar arasında yer almıştır. Çocukların Rüşt yaşına kadar bu yeni okullarda okumaları düşünüldüğü için bunlara Rüşdiye adını II. Mahmut vermiştir. 14 yaşında bitirilecek. 2 yıl. Sınıf sınıf ders yapılıyor.

Yenileşme Döneminde Açılan Sivil Okullar Mekteb-i Maarif-i Adliye (1839) Rüşdiye düzeyindedir. Sivil memur yetiştirmeyi amaçlar.

Yenileşme Döneminde Açılan Sivil Okullar Mekteb-i Ulum-i Edebiye (1839) Rüşdiye düzeyinde olan ve gerek halka gerek memur olacaklara yanlışsız yazı yazabilme, bir konuyu kaleme alabilme öğretimi yapmak üzere kurulmuştur. Öğrenciler 18 yaşına kadar okulda kalabilecek ve kabiliyetlerine göre değişen miktarda bir aylık (burs) alacaklardı.

Beşiktaş Cemiyet-i İlmiye Beşiktaşta bir araya gelen üst düzey, serbest ve ileri görüşlü, bazı müsbet bilimleri bilen bilim adamları ve aydınlardan oluşan bir topluluktur. Bu semtte gençler bu kişilerin konaklarına gidip bilgilerinden faydalanmaya çalışıyorlardı. Cemiyet içindeki önemli isimler: İsmail Ferruh Efendi Şanizade Ataullah Mehmet Efendi Melekpaşazade Abdülkadir Bey Kethuzade Mehmet Arif Efendi

İlköğretim Zorunluluğu Nasıl Getirilmiştir? İlköğretim zorunluluğu ile bir girişim eğitimde ilk yenileşme dönemine rastlar. Bu, II.Mahmut’un 1824’te yayınladığı bir fermandır. Daha önceki dönemlerde okuma yazmanın gereği üzerinde duran fermanlar çıkarılmışsa da, 1824 fermanı bu konuyu geniş olarak ele aldığı için zorunluluğu getiren ilk belge kabul edilmektedir.

Avrupa’ya öğrenci gönderilmesi ve bunun toplumdaki etkileri II.Mahmut döneminin son 15 yılında, yabancılarla ilişkiler ve Avrupa usullerine yönelmeler her geçen gün önem kazanmaya başlamıştır. 1834’den itibaren, Viyana, Paris ve Londra’ya askeri öğrenci ve genç subay gönderilmiştir. Amaç: 1. Harbiye ve öteki askeri okullara yetenekli, bilgili öğretmen yetiştirmek 2. Kültürlü ve teknik bilgi sahibi subay yetiştirmek 3. Tophane, Baruthane, Fişekhane, Dökümhane gibi askeri fabrikalara subay yetiştirmek.

Avrupa’ya öğrenci gönderilmesi ve bunun toplumdaki etkileri nelerdir? İngiltere’ye giden genç Osmanlı subayları 1 yılda İngilizce öğrenerek Woolwich Kraliyet Harp Akademisi’ne alınmışlar ve topçuluk, deniz subaylığı, deniz inşaat mühendisliği öğrenimi görmüşlerdir. Ayrıca, Avrupa’dan öğretmen subaylar, teknik elemanlar getirilmiştir. Tazimattan sonra, askerlik dışında çeşitli alanlarda Batıya, özellikle Fransa’ya çok sayıda öğrenci ve nitelikli ustalar yetiştirmek için çeşitli zanaatlarda (torna, döküm, makine, terzilik…) çıraklar gönderilmiştir. Bu dönemde Avrupa’ya gönderilen öğrencilerin %70’i Müslüman, %30’u Hıristiyan tebaadandır. Görülüyor ki Devlet, Milliyet ve Din ayrımı yapmamıştır.

Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa Kavalalı Paşa Okuma yazma bilmeyen fakat zeki ve çalışkan bir yöneticidir. Mısırda tarım, ticaret, askeri eğitim öğretim alanında önemli yeniliklere imza atmıştır: Ordunun eğitimi için Fransız subaylar getirme Tıp okulu açma Gazete çıkarma 1831 isyan etmiş ve Osmanlı ordusunu yenilgilere uğratmıştır.

Sümbülzade Vehbi İran elçiliği ve çeşitli şehirlerde kadılık görevleri yapmıştır. Tuhfe-i Vehbi Nuhbe-i Vehbi Lutfiyye-i Vehbi adlı kitapları yazmıştır. Tuhfe-i Vehbi farsça kelime ezberletme amaçlı bir çeşit sözlüktür. Nuhbe-i Vehbi arapça kelime ezberletme amaçlı bir çeşit sözlüktür. Lutfiyye-i Vehbi ahlak ve davranış kitabıdır. Çeşitli bilimlerin yararlarını tartışmış, bazılarını gereksiz olarak nitelendirmiştir. İnsan davranışlarına ilişkin tavsiyelerde bulunmuştur.