GÜZEL SANATLAR İÇERİSİNDE EDEBİYATIN YERİ  YE Şİ M ÖZDEM İ R  BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MAİ VE SİYAH.
Advertisements

SANAT FELSEFESİ ESTETİK.
BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
GÜZEL SANATLAR İÇERİSİNDE EDEBİYATIN YERİ
HazIrlayan:Vecİhe –PInaR AVCI 4/a 138
ESTETİK VE SANAT FELSEFESİ
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
DİLİN İŞLEVLERİ.
Dil ve Anlatım Performans Ödevi Ela Başaran Gülden Karademir
KEREM GUVENTURK CAN DIVITOGLU 11/C
ALGILAMA YÖNETİMİ BÖLÜM 7.
GARİP AKIMI (BİRİNCİ YENİ AKIMI)
Güzel sanatlar içinde edebiyatın önemi
HAZIRLAYAN:ZEYNEP HALİL
FOTOĞRAF, GERÇEKLİK VE GERÇEĞİN TEMSİLİ
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
BİLİMSELLİK GÜNCELLİK FAYDALILIK Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Danışman: Prof.Dr.Mustafa ERGÜN Hazırlayan: Özlem K.GENELİOĞLU.
1-5 NİSAN GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
GÖZ KULAK BURUN DİL DERİ
GÖRSEL SANATLAR 4.SINIF.
GÜZEL SANATLAR İÇERİSİNDE EDEBİYATIN YERİ
Batuhan Avcı.  Bilim; do ğ ada bulunan her ş eyin deney ve gözlemler sonucu mantıklı ve tutarlı bir biçimde yorumlanması sonucu elde edilen çalı ş malar.
Endüstrİ ÜRÜNLERİ TASARIMI
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
SANAT(ESTETİK)FELSEFESİ
GÖSTERMEYE BAĞLI DÜZYAZI TÜRLERİ
DOODLE(KARALAMA) İLLÜSTRASYON ÇALIŞMASI
SANAT TARİHİ Nurdan Gül Kökten.
ESTETİK VE SANAT FELSEFESİ
ANLATIMA HAZIRLIK.
SANAT FELSEFESİ Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni.
SANATTA GÜZELLİK ANLAYIŞI
BÖLÜM 10 OYUN. BÖLÜM 10 OYUN 1. Fiziksel Büyüme ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler Oyun, çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişimini.
Yrd.Doç.Dr. Özcan PALAVAN
ÖĞRENCİ ; -BÜŞRA YILDIRIM -10/E -425
1- Gündelik Bilgi 2- Dini Bilgi 3 - Teknik Bilgi 4- Sanat Bilgisi
KELİMEDE ANLAM VE KAVRAM. Sözcükler, farklı anlamları, anlam birimlerini içinde barındıran bir yapıdır. Bunlar sırasıyla şöyledir: Kavram: Bir varlığın.
YE Şİ M ÖZDEM İ R BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ MANZUME VE ŞİİR.
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ-9.sınıf
EDEBİYAT NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?.
Şiir: Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, çekici/etkileyici bir dil ve ahenkli mısralar içinde aktarılmasıdır. EdebiyatEdebiyat türlerinin.
Yeni İletişim Teknolojileri ve Etik
SANAT ESERLERİNİN ÖZELLİKLERİ
DERS İŞLENİŞ ÖRNEĞİ 5 E MODELİ
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
Bölüm 1 : Genel Kavramlar
SANAT FELSEFESİ.
METİN- EDEBÎ METİN Yeşim ÖZDEMİR BAŞAKŞEHİR ANADOLU LİSESİ
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
Anlatım Türleri Betimleyici Anlatım Öyküleyici Anlatım
Sanat Felsefesi Sanata felsefi bakış. Sanat nedir?
Metinlerin Sınıflandırması
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
BİLME-BİLGİ EDİNME, BİLGİ EDİNMENİN YOLLARI VE ÖNEMİ
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
5.Sınıf KONUĞA İKRAM (Dinleme Metni) Hazırlayan: Ömer TÖK
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Edebiyatın Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi
DRAMA UYGULAMALARI, DRAMANIN DİĞER SANAT ALANLARI İLE İLİŞKİSİ
SANAT FELSEFESİSANAT FELSEFESİ Sanatçı Sanat Eserinin Özellikleri Ve NitelikleriSanat Eserinin Özellikleri Ve Nitelikleri.
ÖRAV CESUR SORULARLA KOÇLUK 3.ÖDEV SINIF VİZYONU
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
DOKU.
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
İKNA SÜRECİ.
V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK.
Sunum transkripti:

GÜZEL SANATLAR İÇERİSİNDE EDEBİYATIN YERİ  YE Şİ M ÖZDEM İ R  BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ

Sanat Nedir? Sanat, insanların, kendilerini ve doğa karşısındaki duygu ve düşüncelerini çizgi, renk,biçim, ses, söz, ritim gibi unsurlarla güzel ve etkili bir biçimde,kişisel bir üslupla ifade etmesidir.

Sanatı güzel sanatlar ve zanaat olmak üzere ikiye ayırabiliriz: 1-Güzel Sanatlar: Güzel Sanatlar insanda heyecan ve hayranlık uyandıran sanatlardır. 2-Zanaat: Marangozluk,demircilik, dülgerlik gibi el işçiliğine dayanan ve bir fayda amacı güden sanatlardır.

Sanatın Özellikleri  1-Evrenseldir.  2-Ruhu e ğ itir ve güzelle ş tirir.  3-Özgündür.  4-Güzellik meydana getirmeyi amaçlar.  5-De ğ i ş ik malzemelere ihtiyaç duyar.  6-Temelinde insan vardır.

 Görsel (plastik) sanatlar: Maddeye biçim veren sanatlardır. Bu madde taş, mermer, boya, çamur vb. olabilir. Görsel sanatlar, adından da anlaşılacağı üzere göze hitap eden sanatlardır.  İşitsel (fonetik) sanatlar: Sese biçim veren, malzemesi ses ve söz olan sanatlardır. Edebiyat, fonetik bir sanattır. Çünkü edebiyatın malzemesi, dildir. Dil ise seslere dayanan bir iletişim sistemidir.  Dramatik (ritmik) sanatlar: Harekete biçim veren sanatlardır. Dramatik sanatların çoğunda hareket öğesinin yanında işitsel ve görsel öğeler de bulunur.

Bilim ile güzel sanatlar arasındaki farklar: 1-Sanat canlandırma; bilim açıklamadır yani bilim bütünüyle gerçek ve nesnel; sanat kurgusal ve özneldir. 2-Bilimde doğruluk sanatta güzellik aranır. 3-Bilim nesnelerin nedenlerini anlamamızda sanat ise onların biçimlerini görmemizde yardımcı olur. 4-Bilim geneldir, kişiye göre değişmeyen gerçekleri açıklar; sanat kişiseldir, bireysel duyguları, hayalleri yansıtır. 5- Bilim akla; sanat ruha hitap eder. 6-Bilim beş duyuyla algılanabilen gerçeklere odaklanır;sanat duygular, korkular, inançlarla ilgilenir.

GÜZEL SANATLAR VE EDEB İ YAT  Edebiyat dille gerçekle ş tirilen bir güzel sanat dalı etkinli ğ idir.Ana malzemesi dildir.Bu da edebiyatı di ğ er sanat dallarından ayıran özelli ğ idir. .Edebiyat duygu,dü ş ünce ve hayallerin ki ş ide be ğ eni uyandıracak biçimde söz ya da yazıyla ortaya konulması amacını ta ş ır.

 - Edebi eser planlıdır, geli ş igüzellik yoktur; özgündür.  -Edebiyatın temelinde kurgu vardır; gerçeklerle beslense bile bunu belli bir kurguyla anlatır.  -Yarar sa ğ lama ikinci plandadır; en önemli ö ğ e estetiktir.  -Üslup çok önemlidir.