TÖREL- AHLAK GELİŞİMİ AHLAK; Bir toplumda bireylerin tümü için geçerli ve uyulması gereken davranışlar, kurallar bütünlüğüdür. AHLAKLI OLMA; Toplumun gelenek,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AHLÂK GELİŞİM KURAMLARI
Advertisements

Suç kötü doğru yanlış yasak Bölüm 6 Ahlak Gelişimi.
SINIF YÖNETİMİ Sınıf; eğitim-öğretim etkinliklerinin
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
(Rehberlik Danışmanı)
AHLAK GELİŞİMİ
ÇOCUK GELİŞİMİNDEN NE ANLIYORUZ?
AHLAK GELİŞİMİ RPDA 213 Yonca Aybay.
AHLAK GELİŞİMİ.
Tuncay Yavuz ÖZDEMİR Eğitim Psikolojisi/BÖTE
AHLAK GELİŞİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLER
AHLAK GELİŞİMİ Prof. Dr. Kurtman ERSANLI.
AHLAK GELİŞİMİ.
Öğr.Gör.Dr. Diğdem Müge Siyez
BÖLÜM 1. BÖLÜM 1 Biyolojik, Bilişsel ve Sosyo-Duygusal Süreçler B) Gelişimin Doğası Biyolojik, Bilişsel ve Sosyo-Duygusal Süreçler Gelişim Dönemleri.
Prof. Dr. Kurtman ERSANLI
Ahlak Gelişimi.
AHLAK NEDİR?.
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
Ahlak Gelişimi.
EĞİTİMİN PSİKOLOJİK TEMELLERİ
BİLİŞSEL (KOGNİTİF) GELİŞİM
BİLİŞSEL VE DİL GELİŞİMİ
ÇOCUK GELİŞİMİNE FARKLI BAKIŞ AÇILARI
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
BÖLÜM 10 ERKEN ÇOCUKLUKTA DUYGUSAL ve SOSYAL GELİŞİM.
Etik İle İlgili Temel Kavramlar
(Piaget, Kolberg ve Gilligan)
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
BÖLÜM 5 Birey, Toplum ve Başkaları: Sosyal Beceriler.
BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler. BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler.
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ
AHLAK GELİŞİMİ Öğr. Gör. İdris KARA.
Ahlaki Gelişim 2 Kohlberg.
Ahlak gelişimi Barış Uzun b Burak Aktaş b
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
AHLAK GEL İ Ş İ M İ. Ahlak gelişimi, bireyin toplumun de ğ er yargılarını benimseyerek içinde bulundu ğ u çevreye uyumunu ve kendi ilke ve de ğ er yargılarını.
HEMŞİRELİK FELSEFESİ VE BAKIMDAKİ DEĞİŞİMLER
AİLENİN TANIMI, ÖNEMİ VE TARİHSEL GELİŞİMİ
AHLAK : Bir toplumun belli bir dönem de bireysel ve sosyal davlanışlarını düzenleyen kuralların bütünüdür. AHLAK GELİŞİMİ: Toplumun tüm değerlerine kayıtsız.
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
İnsan davranışlarının değişimi
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
AHLAK GELİŞİMİ KURAMLARI
HAZIRLAYANLAR ESMANUR ÖZDEMİR EDA AKKUŞ NURSEMA YALÇIN
GENEL OLARAK ETİK ve AHLAK KAVRAMLARI
EĞİTİM PSİKOLOJİSİ 4.HAFTA
SOSYAL BİLGİLER DEĞER ÖĞRETİMİ.
GENÇLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
ETİK KAVRAMI VE TÜRLERİ
Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi
Ahlak Gelişimi.
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
Ahlak Gelişimi Lawrence Kohlberg Carol Gilligan
AHLAK GELİŞİMİ L. KOHBERG.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ABD'nin New York eyaletine bağlı Bronxville bölgesinde dünyaya gelen Kohlberg, varlıklı bir ailede büyüdü ve dönemin en ünlü özel okullarından olan Philips.
Ahlak Gelişimi J. Piaget
Test 1.
DİNİ GELİŞİM PROF. DR. CEMAL TOSUN ANKARA ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİMİN PSİKOLOJİK TEMELLERİ Öğr. Gör. Osman ALBAYRAK RİZE.
Ahlak Gelişimi - Kohlberg
MÜHENDİSLİK ETİĞİ.
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ (3-6)
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM YAŞ
TEMEL HUKUK Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
AHLAK GELİŞİMİ Öğr. Gör. İdris KARA.
Sunum transkripti:

TÖREL- AHLAK GELİŞİMİ AHLAK; Bir toplumda bireylerin tümü için geçerli ve uyulması gereken davranışlar, kurallar bütünlüğüdür. AHLAKLI OLMA; Toplumun gelenek, görenek, yöntem, kural ve alışkanlıklarına uyularak ortak kültürel davranışa sahip sosyal insan anlamındadır.

AHLAK GELİŞİMİ Çocuğun kültürel kurallara uyum sağlarken yanlış davranışlardan belli doğru davranışları değerlendirme ve ayırt etmesinde kendine yol gösteren ilkeler sürecidir. Ahlak gelişiminin üç temel boyutu bulunmaktadır. Bunlar; 1) Bilişsel (etik kurallar ve bilgiler, iyi ve kötüye ilişkin davranış yargısı) 2) Davranışsal(etik ilkeleri gerektiren gerçek davranış) 3) Duygusal(geleneksel suçluluk duygusu )

Jean Piaget’in Ahlak Gelişimi Kuramı Çocuklukta ahlak kavramı ilk dönemden başlayarak gelişimsel bir sıra izler. Piaget’e göre çocuğun bilişsel gelişimi ile ahlaki yargıları arasında ilişki bulunmaktadır.

Ahlaki Gerçeklik Dönemi(doğumdan 7 yaşa kadar) Bu dönem bilişsel gelişimin duyusal hareket ve işlem öncesi gelişimlerini kapsar. Ahlak gelişimi dışa bağlı ahlak öncesi dönemdir. Ebeveynin kuralları doğru ve değişmezdir. Yedi yaşa kadar çocukların kuralları yoktur.

Özerk Ahlak Dönemi(8- 11 yaş) Bu dönemde çocuğun ahlak ilişkileri olgun tepkilere dayanmaktadır. Çocuklar kuralları uygulamada tutarsız davrana bilir ancak kuralları kabul eder.

Ahlaksal Kıyaslama(11 yaştan12 yaşa kadar) Ahlak gelişim dönemlerini kıyaslama genelde ergenlik döneminde yapılmaktadır. Özel durumlarda ciddi işlevsel düşünme ile ahlak değerleri ve idealler gerçek uygulamalara odaklanmıştır.

Lawrence Kohlberg’ in Gelişimi Kuramı Piaget’in kuramını genişleterek oluşturmuştur. Çocuğun eylemlerinden ziyade yargıları üzerinde durmuştur. Ahlaki ikilemler; Kurallara ve otoriteye uyma, çatışma yaşayan bireylerin ihtiyaçları ve iyilikleri yönünde tercih yapmaya dayanmaktadır. Lawrence’in kuramı altı yargı evresinden ve bu evreleri kapsayan üç düzeyden oluşur;

KOHLBERG’İN AHLAK GELİŞİM DÜZEYLERİ VE EVRELERİ 1- Gelenek öncesi düzey Kurallar başkaları tarafından düzenlenir.

Ahlak Gelişimi Evreleri 1- Ceza ve İtaat Eğilimi Çocuk otoriteye uyar ve cezadan kaçınır. 2- Bireyselcilik ve Araçsal Amaç Eğilimi Bireyin kendi ihtiyaçları önemlidir. Bazen diğerlerinin de ihtiyaçlarını dikkate alır. Aldığı ölçüde verir

2- Geleneksel Düzey Toplumun beklentileri sonuçları düşünülmeksizin önemlidir. Bireyin kendi ihtiyaçları gurubundakilere göre ikinci plandadır. Kanunlara uyma ve sosyal düzeni koruma önemlidir.

3- Gelenek Sonrası Düzey Bireyin kendine özgü ahlak ilkelerini seçtiği ve değer sistemini örgütlediği düzeydir.

Ahlak Gelişimi Evreleri 1- Ceza ve İtaat Eğilimi Çocuk otoriteye uyar ve cezadan kaçınır. 2- Bireyselcilik ve Araçsal Amaç Eğilimi Bireyin kendi ihtiyaçları önemlidir. Bazen diğerlerinin de ihtiyaçlarını dikkate alır. Aldığı ölçüde verir

3- İyi Çocuk Eğilimi İyi davranış başkalarına yardım etmek ve başkalarını mutlu etmektir.4- Otorite ve Sosyal Düzeni Sürdürme Eğilimi Kanunlara ve sosyal düzene uymak önemli.Doğru davranış, bireyin sosyal düzen ve otoriteye uygun olarak görevini yerine getirmesidir.

5-Sosyal sözleşme eğilimi: Kanunlar toplumun iyiliği için değiştirilebilir. Değerler ve kanunlar eleştirilir. 6-Evrensel İlkeler Eğilimi: Birey kendine özgü ahlak ilkelerini örgütler. İlkeler eşitlik adalet insan haklarına dayanır.