Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SES CİSİMLERİN TİTREŞMESİ SONUCU OLUŞUR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SES CİSİMLERİN TİTREŞMESİ SONUCU OLUŞUR"— Sunum transkripti:

1 SES CİSİMLERİN TİTREŞMESİ SONUCU OLUŞUR

2 Ses Titreşimdir Gitar çalan birisini seyre derken, gitarın tellerine vurduğunu ve tellerin ileri geri titreştiğini görü rüz. Bu titreşim havayı titreştirir ve titreşen hava ses olarak kulağımıza ge lir.

3 Ses Titreşimdir Ses, nesnelerin bir etki ile titreşmesiyle ortaya çıkar. Sesin oluşması için, titreşim hareketinin olması gerekir. Titreşim hareketini davul, saz ve gitar gibi bazı müzik aletlerinde görebiliriz. Ancak flüt, kaval, ney gibi müzik aletlerinde titreşim hareketini göremeyiz.

4 Ses Titreşimdir İnsan sesi, gırtlağımızdaki ses tellerinin akciğerlerden gelen havanın etkisiyle titreşme sonucu olur. Ses telleri ne kadar hızlı titreşirse ses o denli yüksek çıkar.

5 Ses Titreşimdir Konuşurken elimizi gırtlağımıza bastırdığımızda titreşim hareketini hissedebiliriz. Evimizin yanından geçen kamyon ya da uçak camlarımızı titreştirerek ses çıkarır. Bu olaylar bize sesin bir enerji olduğunu gösterir.

6 Yarasalar, Ses Dalgalarını Nasıl Kullanır?
Yarasalar, avlanmak için sesten yararlanırlar. Uçarken, insanların duyamayacağı denli yüksek sesler çıkarır. Bu seslerin yankıları yarasaya geri döner ve çevreleri hakkında bilgi verir. Yarasa, sesin yankısına göre yönünü değiştirerek herhangi bir yere çarpmadan uçmayı başarır.

7 Sonar Nasıl Çalışır? Sonar, ses dalgalarıyla deniz altının ve deniz dibinin şeklini, deniz yatağındaki gemi enkazlarını belirlemek ve balık sürülerini bulmak için kullanılır.


"SES CİSİMLERİN TİTREŞMESİ SONUCU OLUŞUR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları