Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SORULAR. 1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, geçişsiz bir fiildir? a)Çocuklar elmaları soymadan yediler. b) Bir tanecik kibrit, koca ormanı yaktı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SORULAR. 1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, geçişsiz bir fiildir? a)Çocuklar elmaları soymadan yediler. b) Bir tanecik kibrit, koca ormanı yaktı."— Sunum transkripti:

1 SORULAR

2 1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, geçişsiz bir fiildir? a)Çocuklar elmaları soymadan yediler. b) Bir tanecik kibrit, koca ormanı yaktı. c)Çocuk yeni alınan bisikletten düştü. d)Müdür, erki sekreterini işten çıkarmış. e)Ormandaki oduncular, kuru ağaçları kestiler.

3 Cevap : C

4 2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde –t, -r, -dır(-tır) ekleri getirilmeden de fiil, nesne alabilecek durumdadır? a)Çocuk ağaçtan düştü. b)Haberi alınca eve doğru koştu. c)Söylediğin bu söze herkes güldü. d)Sabaha karşı derin bir uykuya daldı. e)Üç gün, üç gece içti.

5 Üç gün üç gece çay içti. Cevap : e

6 4)“Geçişli eylemler eklerle tekrar geçişli yapılırsa ettirgen fiil olur.” Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki açıklamaya örnek yoktur? a)Yeni yaptıracağı evin planını çizdirdi. b)Bakkaldan iki ekmekle bir gazete aldırdı. c)Kendisine sataşanı ağabeyine dövdürdü. d)İnadıyla istediği plakları buldurdu. e)Mışıl mışıl uyuyan çocukcağızı uyandırdı.

7 Cevap : e Uyandı geçişsiz fiildir.

8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işi yapan belirtilmemiştir. a)Konu döndü dolaştı İran olaylarına geldi. b)Gönlünde yalancı bir güneş açmıştı. c)Her biri bir yerde, başları eğik gidiyordu. d)Konuyu bir de onlarla görüşecektik. e) Birbirine geçen iki odada domino oynanıyordu

9 Cevap : e Oynayan belli değil.

10 6)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, fiilde karşılıklı yapma anlamı yoktur? a)Kız arkadaşlarına laf atılınca, dövüştüler. b)Dershanede karşılaşınca hasretle kucaklaştılar. c)Odadaki telefonun başına üşüştüler. d)Sonunda iyi bir fiyat üzerinde anlaştılar. e)Kapı ağzında yarım saat söyleştiler.

11 Cevap : C Birlikte anlamı var.

12 7) Aşağıdakilerin hangisinin yüklemi çatı bakımından farklıdır? a)Eşyalar kasabaya gönderilmiş b)Orhan başka bir işe verilmiş. c)Bahçenin çitleri kırılmış. d)Kayalıkların yakınında vurulmuş. e)Düşman kuvvetleri geriye çekilmiş.

13 Cevap : e Özne almış.


"SORULAR. 1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, geçişsiz bir fiildir? a)Çocuklar elmaları soymadan yediler. b) Bir tanecik kibrit, koca ormanı yaktı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları