Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hayati Siirleri Eserleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hayati Siirleri Eserleri"— Sunum transkripti:

1 Hayati Siirleri Eserleri
özdemir asaf Hayati Siirleri Eserleri İREM ÖZTAMEL 9/H 1354 SİRİNYER ANADOLU LİSESİ

2 ÖZDEMİR ASAF HAYATI Asaf (11 Haziran 1923; Ankara - 28 Ocak 1981; İstanbul), Cumhuriyet dönemi Türk şairlerdendir. 11 Haziran 1923 tarihinde Ankara'da doğdu. Asıl adı Halit Özdemir Arun'dur. Babası Mehmet Asaf Şura-yı Devlet'in kurucularındandır. Babasının öldüğü yıl, 1930, Galatasaray Lisesi'nin ilk kısmına girdi yılında 11. sınıfta, bir ek sınavla Kabataş Erkek Lisesi'ne geçip 1942 yılında mezun oldu. Hukuk Fakültesi'ne, İktisat Fakültesi'ne (3. sınıfa kadar) ve bir yıl Gazetecilik Fakültesi'ne devam etti. Bu

3 ÖZDEMİR ASAF HAYATI arada Tanin ve Zaman gazetelerinde çalıştı ve çeviriler yaptı. İlk yazısı Servet-i Fünun, Uyanış dergisinde çıktı yılında Sanat Basımevi'ni kurdu ve kitaplarını Yuvarlak Masa Yayınları adı altında yayımladı 'de Mehmet Ali Aybar öncülüğünde kurulan Temel Hakları Yaşatma Derneği'nin kurucularından oldu.[1] 28 Ocak 1981'de hayata veda eden Özdemir Asaf'ın ilk eşi Sabahat Selma Tezakın'dan Seda isimli bir kızı; ikinci eşi Yıldız Moran'dan ise Gün, Olgun ve Etkin adında üç oğlu vardır.

4 ESERLERİ » AŞK » SENİ SAKLAYACAĞIM » ÖZLEM » AŞKIM » DUYGUSAL
» HOŞÇAKAL  » SENİ SEYREDERDİM » AKIL GÖZÜ  » BU SEVGİDİR   YALNIZLIK 

5 ESERLERİ » BİLSEYDİ EĞER » SANA » AŞK ŞARKISI » YALNIZLIĞIN ADI
» İSTİYORUM  » DO  » LAVİNİA  » AĞLAMAK  » SUSMANIN İKİNCİ YÜZÜ  » BENDEN SONRA MUTLULUK  » 2=1 

6 ESERLERİ » SUSMAK » KELEBEK » BEKLE DEDİ » ANSIZIN » UMUT YAPRAKLARI
» GERÇEK DEĞER  » ONARMAK ZORDUR  » MUHASEBE  » BİR GECE  » BEN DEĞİLDİM  » KELİMELER

7 ESERLERİ » BİZ » GİDEN » YALNIZLIĞA ÖVGÜ » İLK » ÇIRILÇIPLAK » İSİMSİZ
» SABAHA KADAR  » BAĞLILIK  » MUM ALEVİ İLE OYNAYAN KEDİNİN ÖYKÜSÜ  » YAŞAYAN ÖLÜM  » BEN SİZE NE YAPTIM 

8 ESERLERİ » AŞKIN BALADI » DENİZİN DELİSİ » CAN » MESAJ » ANMAK UNUTMAK
» SÖYLE  » BİR ŞEY İNSANA AİT  » SESİN RENGİ  » DÜN SABAHA KARŞI  » BİR ADAM » YUVARLAĞIN KÖŞELERİ 

9 ESERLERİ » ÇOCUKÇADA BEN DE VARIM » GECE » ÇOK UZUN BİR ÖYKÜ
» İÇİN İÇİN  » O AKŞAM  » BİR ŞEYİN ADI  » ANLAM  » AN  » DENKLEM  » DUVARA ASTIĞIM  » Kİ 

10 ESERLERİ » ÖLMEYEN » KORKU » NOKTASIZ » ŞİİR » BİRAZ SONRA
» AYNANIN OYUNU  » ARTAKALAN  » UYUMAK  » YAPMA ÇİÇEKLER  » ŞİMDİ  » SU 

11 ESERLERİ » TAŞLAMA » SESİNİZ ÖLÜMÜN YÜKSELİŞİ VE ÇÖKÜŞÜ » HAKSIZLIK
» ANAHTAR  » GÜNBEGÜN  » BİL  » ADALET  » ESKİ ÖYKÜ  » KÜÇÜK EV  » YANILGI 

12 ESERLERİ » Ç » SEMPATİ » ÖYKÜ » DALINI UNUTMA » MUM » UYANMALI
» Ç  » SEMPATİ  » ÖYKÜ  » DALINI UNUTMA  » MUM  » UYANMALI  » KARMAŞIK DOĞRU  » BAŞLAMALAR  » MÜZİK  » O YOLDA » KALMAK TÜRKÜSÜ 

13 ESERLERİ » ŞARKI » O IŞIK » BİRİKİK İNSANIN ŞARKISI » ALTINCI GÜN
» GÖLGENİZ  » SORULAR  » KOCAMAN » SOLUK  » ÖĞÜT  » GÜLÜNÇ OLAN  » ÖZET 

14 ESERLERİ » SEÇİM » NASIL » FAL » SESİN YARGILANIŞI » DEĞİL » MACERA
» DÜŞMAN  » BAKİ  » TELAŞ  » YÖN  » ÖNCE 

15 ESERLERİ DENEME-ÖYKÜ:  Yuvarlağın Köşeleri 1 (Etika) (1961)  Yuvarlağın Köşeleri 2 (Etika) (1986)  Dün Yağmur Yağacak (Öykü) (1987)  Özdemir Asafça (Deneme) (1988)

16 SENİ SAKLAYACAĞIM Seni saklayacağım inan Yazdıklarımda, çizdiklerimde Şarkılarımda, sözlerimde. Sen kalacaksın kimse bilmeyecek Ve kimseler görmeyecek seni, Yaşayacaksın gözlerimde. Sen göreceksin duyacaksın Parıldayan bir sevi sıcaklığı, Uyuyacak, uyanacaksın. Bakacaksın, benzemiyor Gelen günler geçenlere, Dalacaksın. Bir seviyi anlamak Bir yaşam harcamaktır, Harcayacaksın. Seni yaşayacağım, anlatılmaz, Yaşayacağım gözlerimde; Gözlerimde saklayacağım. Bir gün, tam anlatmaya... Bakacaksın, Gözlerimi kapayacağım... Anlayacaksın.

17 YALNIZLIĞA ÖVGÜ Mutluluğun gözü kördür, Yalnızlık sağır. Ondandır biri tökezleyerek yürür, Öbürü uykusunda bile bağırır. Mutluluk yalnız kendisini görür; Unutur bu yüzden ilkin kendisini. Yalnızlık kendi tutukluğunda özgür, Boyuna bekler dönsün diye sesini. Mutluluk alışır kendisine, ölümden beter; Borçsuzluğuyla övünür, ama kedisi doğurmaz. Yalnızlığın gidecek bir yeri yoktur; Boyuna kapısına döner, açan olmaz. Mutluluğun mezarları, yalnızlığın heykeli var... Her ikisinin de saksılarında çiçek. Biri hep başka bir renkle solar, Öbürüyse ha açtı, ha açmayacak.

18 ÖLÜMÜN yÜKSELİŞİ VE ÇÖKÜŞÜ
Ne zaman bir yakını ölse birinin, Onu ilk-ölüm sanır kalır o. Ne zaman bir sevdiği ölse birinin, Onu en-ölüm alır kalır o. Ne zaman bir saydığı ölse birinin, Onu hep-ölüm bulur kalır o. Ne zaman bir-bildiği ölse birinin, Onu son ölüm sayar kalır o. Ne zaman bir umduğu ölse birinin, Onu yok-ölüm duyar kalır o. Ne zaman bir her şeyi ölse birinin, Kendini ölümlerle yaşar kalır o. Ne zaman bir kendisi ölse birinin, Ölümlerde kendini yaşar kalır o.

19 BEKLE DEDİ  Bekle dedi gitti Ben beklemedim, o da gelmedi... Ölüm gibi bir şey oldu Ama kimse ölmedi...

20 ÖZDEMİR ASAF’IN ÜNLÜ SÖZLERİ
Ne derseniz deyin, Heykellerin saçı yoktur. Dünüyle ünlü insanlar bugün gün yüzü görmezler. Her seven sevilenin boy aynasıdır. Sevmek sevilenin o aynaya bakmasıdır. Sevilenin yanlışı görünmez, sevilmeyenin görüntüsü yanlıştır. Damla biraz daha küçük veya büyük olamayacağı gibi ben de biraz daha şöyle biraz daha böyle olamam.

21 ÖZDEMİR ASAF’IN ÜNLÜ SÖZLERİ
Evlilik, iki kişilik yalnızlıktır. Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu, birinciliği beyaza verdiler . Bir sevgiyi anlamak, bir yaşam harcamaktır... Harcayacaksın! Bugüne en uzak gün, dün. Dün sabaha karşı kendimle konuştum. Ben hep kendime çıkan bir yokuştum. Yokuşun başında bir düşman vardı. Onu vurmaya gittim ve kendimle vuruştum.

22 ÖZDEMİR ASAF’IN ÜNLÜ SÖZLERİ
Yalnızlık paylaşılmaz, paylaşılsa yalnızlık olmaz. Sustuğunu bilen olgundur, bildiğini susan değil. Ben ölseydim, o belki ağlardı. Ama o ağlasaydı, ben ölürdüm.

23 ÖZDEMİR ASAF’IN ÜNLÜ SÖZLERİ

24

25


"Hayati Siirleri Eserleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları