Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BEN BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİYİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BEN BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİYİM"— Sunum transkripti:

1 BEN BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİYİM

2 Bir insanın yaşamını devam ettirmek için gerek duyduğu kaynaklara ihtiyaç denir.

3 İhtiyaçlarımız ikiye ayrılırlar
Temel ihtiyaçlar (zorunlu) Sosyal ihtiyaçlar (lüks ihtiyaç)

4 Bu ihtiyaçlarımızı karşılamazsak yaşamımız tehlikeye girer.
1-TEMEL İHTİYAÇ BESLENME BARINMA GİYİNME Bu ihtiyaçlarımızı karşılamazsak yaşamımız tehlikeye girer.

5 BESLENME:

6

7 BARINMA:

8 GİYİNME:

9 Ancak temel ihtiyaçları karşılamamız ZORUNLUDUR.
İnsanların sosyal ihtiyaçları karşılanmadığı zaman hayatlarında fazla bir değişiklik olmaz. Ancak temel ihtiyaçları karşılamamız ZORUNLUDUR.

10

11 Bilinçli Tüketici Nasıl Olunur?
Yasalar tüketicilere birçok avantajlar sağlar. Bu avantajlara TÜKETİCİ HAKLARI diyoruz. Alışveriş yaparken bu hakları kullanmalıyız. Sahip olduğumuz hakların yanında bilinçli bir tüketici olarak da çeşitli sorumluluklarımız vardır. Nedir bu sorumluluklarımız?

12 Satın alacağımız malların kalitesi ve fiyatı hakkında araştırma yapmalı, aynı kalitedeki uygun fiyatlı ürünleri seçmeliyiz. Alacağımız ürünlerde TSE (Türk Standartları Enstitüsü) damgasının olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Çünkü bu damganın olduğu ürünleri üreten firmalar önceden belirlenen şartlara uymak zorundadır. Yani hatalı veya hayatımızı tehlikeye sokacak bozuk ürünleri tüketime sunamazlar.

13

14 Bu durumda nereye başvurmalıyız?
Garanti belgesi olan ürünleri almalıyız. Böylece aldığımız ürünün bozulması halinde zarara uğramayız. ÖNEMLİ Tüketici olarak çeşitli haklara sahip olduğumuzu unutmayalım. Aldığımız ürün bozuk ya da hatalı çıktı ise iade etmeli veya değiştirmeliyiz. Bu durumda satıcı güçlük çıkarırsa ilgili yerlere başvurmalıyız. Hakkımızı aramazsak paramız boşa gider. Bu durumda nereye başvurmalıyız?

15 Tüketici haklarını korumak amacıyla Tüketiciyi Koruma Derneği ve Tüketiciyi Koruma Vakfı gibi çeşitli kuruluşlar vardır. Ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Belediyelerde tüketici haklarını koruyan kurum ve kuruluşladır.

16 Elektrik, su, doğalgaz ,petrol,kömür vb
Elektrik, su, doğalgaz ,petrol,kömür vb. kaynakların bitebileceğini unutmayalım çocuklar. Bilinçli tüketiciler bu kaynakları dikkatli kullanırlar. Kalite belirleyen belli başlı kuruluşlar; İSO-9001 (Uluslararası Standart Organizasyonu) CE (Avrupa Birliğine Uygunluk)

17


"BEN BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİYİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları