Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLK YARDIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLK YARDIM."— Sunum transkripti:

1 İLK YARDIM

2 GENEL İLK YARDIM BİLGİLERİ

3 KAPSAM İlk yardım nedir? Acil tedavi nedir?
İlk yardım ve acil tedavi arasındaki fark nedir ? İlk yardımın öncelikli amaçları nelerdir ? İlk yardımın temel uygulamaları nelerdir ? İlkyardımcı kimdir ? İlkyardımcının müdahale ile ilgili yapması gerekenler nelerdir ? İlkyardımcının özellikleri nasıl olmalıdır ? İlk yardımın ABC’si nedir ? “Hayat (Yaşam) Kurtarma Zinciri” nedir ?

4 İLK YARDIM NEDİR?

5 Toplumumuzda genel bir anlayış olarak, ilk yardım ile acil yardım ifadeleri birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Oysa acil yardım, sağlık çalışanları tarafından gerekli donanımla yapılan tıbbi müdahaleleri kapsamasına rağmen; ilk yardım, bu konuda eğitim almış kişilerce, olay yerinde bulunan malzemelerle, ilaçsız olarak yapılan uygulamalardır.

6 İLK YARDIM NEDİR ? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, *hayatın kurtarılması ya da *durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla, olay yerinde, tıbbi araç-gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle, ilaçsız olarak yapılan uygulamalardır.

7 ACİL TEDAVİ NEDİR ? Hasta ve yaralılara; *olay yerinde, *ambulansta veya *acil tedavi ünitelerinde *doktor ve *sağlık personeli tarafından yapılan tıbbi müdahalelerdir.

8 İLK YARDIM VE ACİL TEDAVİ ARASINDAKİ FARK
ºİlk yardım konusunda eğitim almış kişilerin, *olay yerinde ve *olay yerinde bulabildiği malzemelerle yaptığı *ilaçsız hayat kurtarıcı müdahalelerdir. ºSağlık personeli tarafından *tıbbi, araç ve gereçler kullanılarak yapılan *ilaçlı müdahalelerdir.

9 İLK YARDIMIN ÖNCELİKLİ AMAÇLARI NELERDİR?
Hayati tehlikenin ortadan kaldırılması Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesinin sağlanması H/Y’nın durumunun kötüleşmesini engelleme İyileşmeyi kolaylaştırma Kaza yerinde başka kaza ve zararların olmasını engelleme

10 İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI
KORUMA BİLDİRME KURTARMA K B K

11 İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI
KORUMA Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için *olay yerinin değerlendirilmesini ve *güvenli bir çevre oluşturulmasını kapsar. *En önemli işlem; olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek “güvenli bir çevre” oluşturmaktır.

12 İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI
KORUMA Ör: Trafik kazası ise; Araçtan benzin sızıntısı var mı? Araç uçurumun kenarında mı? Evde gaz sızıntısı var mı? Duman sızıntısı var mı (yangın)?

13 İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI
BİLDİRME Olay / kaza, mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefon veya diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir.

14 İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI
BİLDİRME ACİL DURUMLARDA 1 1 2 ’ Yİ ARAYINIZ. Türkiye'de ilk yardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir.

15 BİLDİRME 112 NASIL ARANIR? araması sağlanmalı.
ÖNCE sakin olunmalı ya da sakin olan bir kişinin araması sağlanmalı. 112 merkezi tarafından sorulan sorulara net bir şekilde cevap verilmeli. Kesin yer ve adres bilgileri verilirken, olayın olduğu yere yakın bir caddenin ya da çok bilinen bir yerin adı verilmeli. Kimin, hangi numaradan aradığı bildirilmeli.

16 112 112 NASIL ARANIR? KISA, ÖZ VE ANLAŞILIR olarak;
Adınızı Soyadınızı, Telefon Numaranızı, Olayın tanımını, H/Y’ ların sayısını, H/Y’ ların durumunu, Kesin yeri ve adresi, İlk yardım uygulaması yapıldıysa ne yapıldığını belirtin, Telefonu 112 Acil Servisi kapatmadan siz kapatmayın!! (112 hattında bilgi alan kişi, gerekli olan tüm bilgileri aldığını söyleyinceye kadar telefon kapatılmamalıdır.) 112

17 KURTARMA (İLKYARDIMCININ MÜDAHALE İLE İLGİLİ YAPMASI GEREKENLER)
İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI KURTARMA (İLKYARDIMCININ MÜDAHALE İLE İLGİLİ YAPMASI GEREKENLER) **Olay yerinde hasta/yaralılara müdahale hızlı ancak sakin bir şekilde yapılmalıdır.

18 KURTARMA (İLKYARDIMCININ MÜDAHALE İLE İLGİLİ YAPMASI GEREKENLER)
Hasta/yaralıların durumu değerlendirilir (ABC) ve öncelikli müdahale edilecekler belirlenir. Hasta/yaralının korku ve endişeleri giderilir. Hasta/yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişiler organize edilir. Hasta/yaralının durumunun ağırlaşmasını önlemek için kendi kişisel olanakları ile gerekli müdahalelerde bulunulur.

19 KURTARMA (İLKYARDIMCININ MÜDAHALE İLE İLGİLİ YAPMASI GEREKENLER)
Kırıklara yerinde müdahale edilir. Hasta/yaralı sıcak tutulur. Hasta/yaralının yarasını görmesine izin verilmez. Hasta/yaralı hayati tehlikede olmadığı sürece hasta/yaralı hareket ettirilmeden müdahale yapılır. Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112).

20 KURTARMA Ağır hasta/yaralı bir kişi, hayati tehlikede olmadığı sürece
ASLA yerinden kıpırdatılmamalıdır!

21 İLKYARDIMCI KİMDİR ? İLKYARDIMCI; ilk yardım tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta veya yaralıya tıbbi araç - gereç ve ilaçsız olarak mevcut imkanlarla ilk yardım uygulayabilen eğitim almış kişi ya da kişilerdir.

22 İLKYARDIMCININ ÖZELLİKLERİ
İlkyardımcı, kendi can güvenliğini tehlikeye atmamalı!

23 İLKYARDIMCININ ÖZELLİKLERİ
İlkyardımcı olayın sorumluluğunu alarak gerekli müdahaleleri doğru ve kendinden emin bir şekilde uygulamalıdır. İlkyardımcı, önce kendi can güvenliğini korumalı. İnsan vücudu ile ilgili temel bilgilere sahip olmalı. Sakin, kendine güvenli ve pratik olmalı. Eldeki olanakları değerlendirebilmeli. Olayı anında ve doğru olarak haber vermeli (112’yi aramak). Çevredeki kişileri organize edebilmeli ve onlardan yararlanabilmeli. İyi bir iletişim becerisine sahip olmalıdır.

24 HAYAT KURTARMA ZİNCİRİ
Hayat kurtarma zinciri 4 halkadan oluşur. Son iki halka ileri yaşam desteğine aittir ve ilkyardımcının görevi değildir.

25 HAYAT KURTARMA ZİNCİRİ
1.Halka - Sağlık kuruluşuna haber verme (112) 2.Halka - Olay yerinde yapılan Temel Yaşam Desteği 3.Halka - Ambulans ekiplerince yapılan müdahalelerdir. 4.Halka - Hastane acil servisleridir.

26 HAYAT KURTARMA ZİNCİRİ

27 İLK YARDIMIN ABC ‘Sİ Bilinç kontrol edilmeli, bilinç kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir: “Uluslararası standartlarda ABC ingilizce sözcüklerin baş harflerinden oluşmaktadır.” A irway  (Havayolu) B reathing  (Solunum) C irculation (Dolaşım)

28 İLK YARDIMIN ABC ‘Sİ

29 İLK YARDIMIN ABC ‘Sİ A İRWAY  Havayolunun Değerlendirilmesi (Açılması) B REATHİNG  Solunumun Değerlendirilmesi C İRCULATİON  Dolaşımın Değerlendirilmesi

30 İLK YARDIMIN ABC ‘Sİ A  Hava Yolu Açıklığının Değerlendirilmesi
(Baş Geri - Çene Yukarı Pozisyonu) B  Solunumun Değerlendirilmesi, (Bak-Dinle-Hisset) C  Dolaşımın Değerlendirilmesi, (Şah Damarından 5 sn. nabız alınarak yapılır.)


"İLK YARDIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları