Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

STAJ YAPILAN KURUM : AKYEM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "STAJ YAPILAN KURUM : AKYEM"— Sunum transkripti:

1 STAJ YAPILAN KURUM : AKYEM
HAZIRLAYAN RIDVAN BUDAK STAJ YAPILAN KURUM : AKYEM ( BEYZA YEM) LTD ŞTİ

2 Tarihçesi Ve Genel Bilgiler
Akyem Ltd. Şti. Mustafa ÇALIŞKAN tarafından 1979 da Adana’ da kuruldu. Şirketin ilk kuruluş amacı büyükbaş hayvan yemi üretmektir ‘ dan günümüze çeşit arttırımına gidilerek kanatlı hayvan yemleri ağırlıklı olmak üzere üretime devam etmektedir. Kurulduğu yer Mersin yolu üzeri 19. Km Çukobirlik – ADANA. Bulunduğu yer konumu ile fabrikanın oluşturabileceği zararlı gaz ve diğer atıkların çevre kirliliğini, insan sağlığını etkilememesi ya da minimize etmesi için çok ideal bir yerdir.Merkeze uzak, şehrin temiz havasını kirletmeden, filtreli bacalarla işlem yapılmaktadır. AKYEM- BEYZA PİLİÇ, 1999 yılında m2’lik açık alanı, m2’lik kapalı alanı ve saatte adetlik piliç kesme kapasitesiyle beyaz et sektöründeki ayrıcalıklı yerini almıştır

3

4 Türkiye Ekonomisine Katkısı
AKYEM; kalitesiyle, gerek yem sektörünün, gerekse piliç eti sektörünün gelişmesinde önemli rol oynamakta ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Ülkemizde broiler civciv, kanatlı ve büyükbaş hayvan yemi, piliç eti ve ileri işlenmiş et ürünleri konusunda büyük ölçekli yatırımlarıyla Türkiye’de faaliyetlerini sürdürmektedir. Dünya standartlarındaki yem kalitesiyle AKYEM sektörde öncülerdendir – 2015 yıllarından Türkiye’nin en büyük 500 firması arasına Beyza Piliç ortaklığıyla girmeyi başarmıştır. Akyem- Beyza Piliç toplamda 1500 ‘ den fazla kişiye istihdam kaynağıdır. Üreticilere bakım ve besleme konusunda eğitimler veren şirket, ülkemiz hayvancılığının gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır.

5

6 Üretim Akış Diyagramı Yemin Üretimden Laboratuvara gelişi
Yemlerin Türüne Göre Ayrılması Ayrılan Yemlerin Analizler için Öğütülmesi Yemlerin Rutubetlerinin Tayini İstenilen Analizler İçin Gerekli Öğütülmüş Yemin Kullanılması Analiz Sonuçlarının Kayıt Edilmesi Fabrika Müdürüne İletilmesi

7 Fabrikada Araştırma Laboratuvarı bulunmamaktadır
Fabrikada Araştırma Laboratuvarı bulunmamaktadır. Analiz Laboratuvarında gerekli analizler yapılmaktadır.

8 Üretilen yemler dışında analizi bakılan bazı hammedeler de vardır
Üretilen yemler dışında analizi bakılan bazı hammedeler de vardır. Mısır, Buğday, Kepek, Arpa ve Soya fasulyesi bunlardan başlıcalarıdır. Yemlerde ve Ham maddelerde bakılan önemli analizler şunlardır : Ham Protein Analizi Nişasta Analizi Ham Yağ Analizi Üreaz aktivitesi Ham Kül Analizi Selüloz Analizi Palet durabilite testi Kalsiyum Analizi

9 Yemlerin Türlerine Göre Ayrılıp Öğütülmesi

10 Yemlere göre olması gereken içerikler
Başlangıç Yemi: Civcivlere verilir. Protein oranının fazla olması gerekir. (1-7 gün) Civciv Büyütme Yemi: Civcivlere verilir. Enerjisi yüksektir. Protein miktarı başlangıç yemine göre biraz daha düşüktür. Piliç Yemi : Protein düşüktür. Enerjisi yüksektir. Civcivlikten Piliç aşamasına geçmişler için verilir. Kesim Öncesi Yemi: Yağ ve Enerjisi yüksek , Protein düşük olur. Kesimden 1 hafta öncesinden verilmeye başlanır.

11 Yemlerin Nem Tayini Yapısında bir terazi ve ısıtıcı bulunduran cihaz, örneğin başlangıç ağırlığını ve kurutma  süresince oluşan ağırlık kaybını hesaplayarak kısa sürede % nem veya kuru madde oranını hesaplar.  Cihazın örnek koyma haznesine yaklasık 2-3 g örnek yüzeye yaydırılarak koyulur. Çalışma sıcaklığı ve süresi ayarlandıktan sonra kapağı kapatılarak cihaz çalıştırılır. Ekranda okunan %nem veya kurumadde değeri sabit olunca (ürüne göre değişken olmakla beraber yaklaşık dakika) deney sona erer ve cihaz ekranında sırası ile % nem ve % kurumadde değerlerini verir.

12 Yemlerin Nem Analizi Nem tayin cihazının içindeki hazneye kabı yerleştirilir. Cihaz açılıp sıfırlanması beklenir. Kabın içine yaklaşık 10 gr numune serilir. Kapak kapatılıp START düğmesine basılır. Cihaz işlemi bitirip kendisi durur. Cihaz Özel lambayla ısıtma işlemi yapar. Herhangi bir ısıtıcı kaynak aynı görevi görmez. 110 C’ ye kadar ısıtılır. 45 dk boyunca kalır. Yüzde nem miktarı dijital göstergeden okunur.

13

14 Ham Protein Tayini Proteinler, amino asitlerin zincir halinde birbirlerine bağlanması sonucu oluşan büyük organik bileşiklerdir. Protein, beslenmemizin önemli bir parçasıdır. Hayvanlar her aminoasiti sentezleyemediklerinden, temel ihtiyaçlarını gıda yoluyla almak zorundadırlar. Sindirimde hayvanlar yedikleri proteini serbest amino asitlere parçalayıp bunlarla yeni proteinler sentezler.

15 HAM PROTEİN NEDİR? Sülfürik asitle yakılan yemlerden amonyağın açığa çıkarılıp bunun hidroklorik asitle titre edilmesiyle edilen azot miktarı ya da Yemlerin kimyasal analizlerinde kjeldahl yöntemiyle bulunan azotun 6, 25 faktörüyle çarpılması sonucu elde edilen, gerçek protein ve amonyak, amino asit ve nitratlar gibi azot içeren maddeleri kapsayan yemdeki azotlu maddelerin toplamı olarak adlandırılır.

16 Metodun prensibi, analiz için öğütülüp, karıştırmak veya benzeri işlemlerle homojen hale getirilmiş yem örneklerinin uygun katalizörler yardımı ile derişik sülfürik asit ile 420°C civarında muamele edilerek organik kütlenin parçalanması, proteini oluşturan aminoasitlerin amin grubundaki ( ve protein kaynaklı olmayan diğer azot kaynaklarındaki ) NH2 formunda bulunan azotun amonyum azotuna yükseltgenmesi, amonyum azotunun da derişik NaOH ile ortamın kuvvetli alkalileştirilmesi sonucunda NH3 halinde su buharı ile birlikte destile edilerek, toplama kabındaki çözelti tarafından tutucu olarak ayarlı bir asit çözeltisi kullanıldığında ayarlı bir NaOH çözeltisi ile titre edilerek, azot miktarının hesaplanması ve uygun katsayılarla çarparak protein olarak ifade edilmesi ilkesine dayanır 

17 Bu yöntemde 4 aşama vardır:
Yaş Yakma: Homojenize edilmiş 2 g numune tartılır. Üzerine katalizör konur. Yakma işlemini hızlandırmak için katalizör kullanılır. Kaynama taşı atıldıktan sonra 15 ml derişik H2SO4 eklenir. Isı ayarı yapılarak(420C’de 1 h) yakılır.  Amaç: Proteinlerin denature olmasıdır. Nötralizasyon: Meydana gelen amonyum sülfattan [(NH4)2S04) amonyağı (NH3) serbest hale getirmek için ortama kuvvetli bir baz(NaOH) ilave etmek gerekir. Destilasyon: Yaklaşık 40°C ye kadar soğutulan balon destilasyon cihazına konur ve destilasyon işlemi gerçekleştirilir. Titrasyon: Erlen içindekiler N/7 lik H2SO4 ile titre edilir

18 Ham Protein Analizinin Yapılışı
Numunelerden yaklaşık 1 gram alınır. Üzerine yaklaşık 3 gram katalizör konulur. 15 ml teknik H2SO4 eklenerek protein yaş yakma ünitesinde 1 saat 420C de ısıtılır.

19 Renk berraklaştıktan sonra cihaz kapatılır ve 30 dk soğuması beklenir
Renk berraklaştıktan sonra cihaz kapatılır ve 30 dk soğuması beklenir. Daha sonra üzerine 50 ml saf su ilave edilir. Destilasyon yapılır. Destilasyon için bir erlene numunenin cinsine göre yeteri kadar N/7 lik H2SO4 alınır. Üzerine 10 damla metilen kırmızısı damlatılır.

20 Kenarları saf su ile yıkanıp destilasyon cihazının sağ tarafına hortum içine girecek şekilde yerleştirilir. 9 dk destilasyon yapılır.Sol taraftaki numune tüpü alınır ve dökülür.Sağ taraftaki erlen alınır. Hortum saf su ile yıkanır.Alınan erlen N/7 lik NaOH ile titre edilir.Erlen eğer sarı renkli olmuşsa N/7 lik H2SO4 ile titre edilerek harcanan miktar tespit edilir.

21 Gerçekleşen reaksiyonlar; Organik Madde + H2SO4 + ısı+katalizör →(NH4)2SO4 +H20+CO2+S02 (Yaş Yakma) (NH4)2SO4 + 2NaOH → Na2SO4 +2 H2O + 2NH3 (Nötralizasyon) NH3 + H3BO3 → NH4H2BO3 (Destilasyon) NH4H2BO3 + HCl → NH4Cl + H3BO3 (Titrasyon) Ham protein 100 g örnekte gram olarak miktarı aşağıdaki denklemden hesaplanır: Ham protein = Toplam azot miktarı x 1.25

22 HAM YAĞ TAYİNİ HAM YAĞ : Bitki ve hayvan dokularında bulunan, suda çözünmeyen, eter, kloroform ve benzen gibi organik eriticilerde çözünebilen, mum, klorofil, yağ asidi ve yağda eriyen vitaminler gibi karmaşık kimyasal yapıda bulunan, yağımsı görünüşleriyle belirgin, havadan kolayca oksijen aldıklarından acılaşan ve bu nedenle birlikte oldukları diğer değerli besin maddelerinin tahrip olmasını hızlandırabilen yağ ve yağ benzeri organik bileşiklerin uzaklaştırıldıktan sonraki hali, yağın ham halidir.

23 Yağların Önemi, Faydaları ve Görevleri:
Yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin vücut tarafından kullanımı için gereklidirler, Karbonhidratlardan yeterince enerji sağlanamadığı durumlarda enerji ihtiyacını karşılarlar, Hücre zarına ve deriye esneklik kazandırırlar, Büyüme, gelişme ve deri sağlığı için gerekli olan ve vücutta sentezlenemeyen yağ asitlerinin alınması için gereklidirler, Deride ve organların çevresinde depolanan yağlar vücudu soğuktan ve darbelerden korurlar, Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlarlar, Ayrıca, yağlar hücrenin yapı maddelerindendir.

24 HAM YAĞ ANALİZİ Behere Ham Yağ kartuşu konulur. Yaklaşık 5 gr numune tartılır. Kartuşun ağzı pamuk ile kapatılır. Ekstraktöre yerleştirilir. Ekstraktörün alt kısmı bir balona yerleştirilir.Üzerine petrol eteri ilave edilir. Üst ucu cihaza takılır. 80 C de 6 saat damıtma yapılır. Cihazın küvetindeki su saf su olmalıdır.

25 6 saat sonunda balon sudan çıkartılır
6 saat sonunda balon sudan çıkartılır. Damlama durunca ekstraktör çıkarılır. Petrol eteri boşaltılır. Sistem tekrar ısıtmaya alınır. Damlama duruncaya kadar devam edilir. Damlama durduktan sonra petrol eteri boşaltılır.Balon alınarak etüvde 2 saat kadar 110 C de bekletilir. Daha sonra oda sıcaklığında soğutularak tartılır. Hesaplama yapılır. Yağ miktarı bulunur. [(Yağlı balon − Dara ) ∕ Numune miktarı ]x 100 = % Yağ

26 NİŞASTA TAYİNİ Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbohidrattır. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Bitki hücrelerinde nişastanın oluşumu plastid denen organellerde  gerçekleşir. Nişasta suda çözünmez. Sindirilmesi hidroliz yoluyla olur, bu reaksiyonu katalizleyen amilaz enzimleri glikozlar arasındaki bağları keserler. Hayvan ve insanlar amilaz enzimlerine sahip olduklarından nişastayı sindirebilirler. Farklı tip amilazlar nişastayı farklı biçimlerde parçalarlar. Nişasta parçalandıkça dekstrin, maltoz ve nihayet glikoza dönüşür. Maltoz ayrıca maltaz enzimi tarafından da sindirilebilir.

27 Nişasta Analizi 100 lük balona yaklaşık 2.5 gr numune tartılır. 4’lü pleyt ısıtıcı üzerinde 400 lük beherlere yarıya kadar saf su konularak kaynatılır. Ayarı 3. kademede olmalıdır. Numune üzerine % lik HCl den 25 ml ilave edilir. İyice çalkalanır. Tekrar huniyi yıkayarak 25 ml daha %1.128 lik HCl ilave edilir. Kaynamakta olan suya ilk numune konur. 3 dk suyun içinde çalkalanır. Numuneler ikişer ikişer suya konulur. Böylece işlemlerde sıkışma olmaz.

28 Carrez Çözeltileri birbiri ile tepkimeye girerek K2ZNFe(CN)6 ‘ yı oluşturur. Bu reaksiyon sırasında az çözünür ya da yüksek M.A.’lı bileşikler adsorpsiyonla birlikte çökecek ve kalan örneğimiz ışığı iyi geçirecek bir sıvı haline gelecektir. Polarimetrede doğru okuma yapabilmek için berraklık çok önemlidir. REAKSİYONLARI Carrez I= ZnSO4 Carrez II= K4[Fe(CN)6] ZNSO4 + K4[Fe(CN)6] = K2ZNFe(CN)6 + K2SO4

29

30 3 + 12 dk ısıtıldıktan sonra üzerine 30 ml saf su eklenir
dk ısıtıldıktan sonra üzerine 30 ml saf su eklenir. Huni çıkartılır. Hemen çeşme suyuna tutularak soğutulur. Soğutulduktan sonra vakit kaybetmeksizin Carrez 1 çözeltisinden 5 ml eklenip 1 dk çalkalanır. Carrez 2 çözeltisinden de 5 ml eklenip 1 dk çalkalanır. Her numune için 1 adet 100 lük mezür alınır. Ağzına huni yerleştirilir. Mavi bant filtre kağıdı ile süzme yapılır. Süzülen çözelti Polarimetre cihazında okunur. Bulunan değer ile % Nişasta hesaplanır. Bulunan değer x 2000 ∕ 184 = % Nişasta Oranı

31

32

33 SELÜLOZ TAYİNİ Selüloz bitkinin sert ve kuvvetli olmasını sağlar, otçul hayvanlar selülozu sindirebilirler bunun nedeni ise bağırsaklarında yaşayan simbiyoz bakterileri, protozoa türleri ve odun yiyen bazı böcek türlerinin salgıladıkları selüloz enzimidir. Selüloz kabuk demektir. Selüloz oranı fazla ise kanatlı hayvanlar bunları sindiremeyeceğinden hastalık olma olasılığı fazladır. Selüloz oranının düşük olması beklenir.

34 Selüloz Analizi Hassas teraziye 250 ml lik beher konulup sıfırlanır.Yaklaşık 1 gr numune tartılır. Üzerine 10 ml % lik H2SO4 eklenir. 4 lü plate ısıtıcıya yerleştirilip su az açılır. Kaynama başladıktan sonra yarım saat beklenir. Kaynama devam ederken süzme işlemi için gerekli hazırlıklar yapılır.

35 Grooche kroze ve hunisi nuçe erlene yerleştirilir
Grooche kroze ve hunisi nuçe erlene yerleştirilir. Quartz kumunu grooche krozeye cm ye kadar konulur. Bu arada yarım saat sonunda 10 ml % 28 lik KOH eklenir. Yarım saat daha beklenir. Isıtılmış saf su Quartz kumuna dökülerek sn kadar su trompu açık bırakılır.Yarım saat bitince beher alınır.Quartz kumunda süzülür. Daha sonra saf su ile beher yıkanıp tekrar quartz kumunda süzülür. Saf su ile kum 2-3 defa yıkanır. %1 ‘ lik H2SO4 10 ml kuma dökülür. Saf su ile yıkanır Yaklaşık 10 ml %1 lik NaOH eklenir ve yıkanır. Tekrar 10 ml %1 lik H2SO4 eklenir ve yıkanır.Yağ çözücü olarak aseton 2-3 defa eklenir grooche krozeye alınıp 2 saat etüvde bekletilir. İçindeki suyu uçurduktan sonra soğumaya bırakılır.

36 Tartım işlemi yapılır. 1 saat kül fırınında 550 C de bekletildikten sonra soğutulur. Tartım yapılır. İlk tartım = a [(a-b)∕ Numune mik]x 100 = % Selüloz Son tartım = b

37 Üreaz Tayini Soya gibi bazı baklagil tohumlarında ve bakterilerde bulunan, üreyi amonyak ve karbondiokside bazen de amonyum karbonata katalize eden bir enzimdir. Soya türevlerinde bakılır. Soyanın çiğ kalıp kalmadığını tespit edilmesine yarar. Üreaz testinde kırmızı rengin meydana gelmesi NH3 oluşumu nedeni ile Ph’ının yükselmesi sonucunda indikatör renginin ortaya çıkması demektir. REAKSİYON (NH2)2CO + H2O CO2+2NH3

38 Hızlı Üreaz Testi Üreaz Stok Çözeltisinden 0,1 N HCl yada H2SO4 ile rengi biraz açılana kadar eklenir. Petri kabına 1 yemek kaşığı numune serilir. Üzerine 25 ml civarında üreaz test çözeltisinden eklenir. 5 dk beklenir. Kırmızı tanelerin olup olmadığına bakılır nokta arası istenilen sonuçtur. Eğer noktadan daha az ise Soya yanmış demektir. Besin değerleri açısından verimsizdir noktadan fazlası ise Soya fasulyesinin çiğ kaldığını gösterir.

39

40 Ham Kül Tayini Bitki ve hayvan organizmaları gibi yemler de su ve kuru maddeden meydana gelir. Kuru maddenin büyük bir kısmını organik maddeler, geri kalanını ise inorganik maddeler oluşturur. Yem içerisindeki protein, yağ, selüloz, nişasta, şeker gibi besin maddeleri organik kısmı oluştururken; kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum, tuz (NaCl) gibi makro elementler ve demir, bakır, çinko gibi mikro elementler ise inorganik kısmı oluşturur. Yemin suyu uçurulduktan sonra kalan kuru maddeyi yaktığımız zaman geriye kül kalır. Kalan bu kül, yemin inorganik kısmı, yanıp uzaklaşan kısım ise yemin organik kısmı olarak kabul edilir.

41 Yakma sonucunda geriye kalan külün tamamını inorganik besin maddeleri olarak ifade etmek doğru değildir. Çünkü inorganik besin maddelerinin yanında yemin içerisinde toz, toprak, kum gibi unsurlar varsa bunlar da kül olarak kalır. Bu nedenle yakma sonucunda bulunan değer ham kül olarak ifade edilir. Genel olarak yemlerin kuru maddesinin % 10’luk kısmı kül, geri kalan % 90’lık kısmı ise organik maddelerden meydana gelir. Hayvansal kökenli yemler (örneğin balık unu) ise mineral kapsamları zengin olduğundan daha yüksek oranda (%20-30) ham kül ihtiva eder.

42 Ham Kül Analizi Darası alınan kaba sıfırlama yapılmadan yaklaşık gr numune ilave edilerek kül fırına yerleştirilir. 2 gramın üzerine çıkmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü kömürleşme olabilir. 550 C de 4 saat bekletilir. Yakma işlemi bitince yarım saat kapak açık vaziyette soğutulur. Çift paralel çalışılır. Sonra numuneler dışarı alınır. Soğuması beklenir. Son tartım alınır. Dara + Numune – Dara = Numune miktarı (a) Dara + Kül – Dara = Kül Miktarı (b) Ham Kül % = b/a x 100

43

44 Kalsiyum Tayini Bazı mineraller vücudun çeşitli organlarının, kemik ve diş gibi sert dokuların yapı taşlarından-dır. Mineraller hücre çalışmasında gereklidir. Sağlıklı kemiklerin ve dişlerin oluşumunda, kasların kasılması, sinir uyarımı , kanın pıhtılaşması, enzim aktivasyonu, hücre zarlarında iyonların taşınması, kalp ritminin korunması ve hormon salgılanması için gereklidir. Kalsiyum yaklaşık olarak % 99 oranında kemik ve dişlerde mevcuttur. Yumurtacı tavuklar yumurta kabukları üretimi için önemli miktarda Ca ihtiyaç duyarlar.

45 Eksiklik belirtileri: Raşitizm (genç hayvanlarda)
Eksiklik belirtileri: Raşitizm (genç hayvanlarda). Osteoporoz (büyük hayvanlar). Süt ateşi dediğimiz hastalık (Hipokalsemi) kalsiyum eksikliği ile ilişkili bir hastalıktır. Yumurtlayan tavuklarda, ince ka-buklu yumurta, yumurta üretiminde düşüş gene kalsiyumun eksikliği ile ilişkilidir. Kalsiyum fosfor oranı önemlidir. Yemde D vitamini eksikliği, kalsiyumun doğru kullanılması-nı engellemesi nedeniyle kritik öneme sahiptir. Aşırı kalsiyum, çinko emilimini ve kullanımını azaltır. Aşırı magnezyum bulunması, kalsiyum emilimini azaltır ve kemiklerde kalsiyum atılımını arttırır.

46 Bulunduğu kaynaklar: Başlıca kireç taşı, tebeşir, midye-istiridye kabuğu, yumurta kabuğu, kalsiyum karbonat, kalsit, kalsiyum sülfat, kalsiyum asetat, kalsiyum laktat, kalsiyum fosfat gibi bileşiklerden oluşan yem katkı maddeleri ve baklagiller, yonca gibi yem bitkileridir. Ca ( Kalsiyum) İskelette, sıvılarda iyon olarak bulunur. Kanatlılarda eksiklik belirtileri: Genç büyüyen kanatlılarda, diyette (gıda, yiyecek, günlük besin veya yem) kalsiyum veya fosfor eksikliği ve yeterli D3 Vitamini içermemesi anormal kemik gelişimini meydana getirir.  D3 Vitamini kalsiyum emilimi için gereklidir. Kalsiyum veya fosfor eksik olduğu zaman iskelet kalsifikasyonunda da eksiklik oluşur. Genç ve büyüyen kanatlılarda başta Raşitizm, olmak üzere genellikle yetişkin yumurtacı tavuklarda yumurta kabuk kalitesinde bozulma ve osteoporoz görülür. Kalsiyum bu durumu aşmak ve tavuk ağırlığını desteklemek için daha fazla kullanılır olduğunda kafes yorgunluğu dediğimiz hastalık oluşur. Hayvanlar kafes içinde çökmeye başlar.

47 Kalsiyum Analizi 2 gr numune kül fırınında 6 saat 550 C de yakılır. Elde edilen kül 25o ml lik erlene aktarılır. Üzerine 40 ml %27,66 lık HCl eklenir. Bu işlem yapılırken bir miktar asit ile kül kabı yıkanıp erlene aktarılır. 60 ml saf su ve damla derişik HNO3 eklenerek kaynamaya bırakılır. Çeker ocakta ısıtıcı tabla üzerinde 30 dk kaynatılır. Süre bitince oda sıcaklığına kadar soğutulan numune 250 ml lik ölçülü balona kaba filtre kağıdı ile süzülür. Hacim 250 ye tamamlanır. Bu çözeltiden içerisinde mg Ca içerecek hacimde alınarak 250 ml lik erlene aktarılır.

48 Üzerine 1 ml sitrik asit 5 ml NH4Cl eklenir. Hacim 100 ml ye tamamlanır. Isıtıcı uzerinde kaynaması sağlanır. Kaynama olunca hemen alınır. Üzerine 30 ml doygun amonyum okzalat ve 8-10 damla bromo krezol yeşili damlatılır. Manyetik karıştırıcı üzerinde Ph ı olana kadar NH3 eklenir. 90 C de ki su banyosunda ağzı kapatılarak 30 dk bekletilir.

49 Daha sonra dışarıya alınarak 1 saat oda sıcaklığında bekletilerek mavi bantlı filtre kağıdı ile süzülür.

50 Erlen filtre kağıdı saf su ile iyice yıkanır
Erlen filtre kağıdı saf su ile iyice yıkanır. 600 mt lik beherin iç tarafına filtre kağıdı yapışacak şekilde yerleştirilir. 50 ml sıcak %18.76 lık H2SO4 ile yıkanır. Daha sonra 50 ml sıcak saf su ile yıkanarak filtre kağıdı atılır. Çözelti 75 C de KMnO4 ile titre edilir. Harcanan miktar kaydedilir.

51 REAKSİYONLAR Ca+2 + C2O4 -2 → CaC2O4 CaC2O4 + 2H+ → H2C2O4 + Ca+2 5 C2O MnO H+ → 2Mn CO2 + 8 H2O

52 Pelet Durabilite Analizi
Bu analizde örneğin sertliği ölçülür. Sert olan yemlerde mineral vitamin tam olarak hayvana aktarılır. Ancak yeterli sertliğe sahip olmayan yemlerde vitamin ve minerallerde kayıplar söz konusudur.

53 100 gr yemden elenmiş olarak tartılır
100 gr yemden elenmiş olarak tartılır. (a gr) Motor gücü 4000 W olacak şekilde 30 sn zaman ayarlı olarak 70 mBarda çalıştırılır. Süre sonunda makina içinde toz olmayan sert kalan yemler tartılır. (b gr) %durabilite = b / a x 100

54 Yoğunluk Analizi Katı maddelerin yem hammadde vs yoğunluklarının tespiti için yapılır. Numune örneğine göre 250 – 500 ml lik veya 1000 ml lik mezürler kullanılır. Mezür boş olarak tartılır ( a gr) Numune mezüre hacim çizgisine kadar doldurulur. Fazla gelen kısım üstten düz bir şey ile kaydırılarak atılır, tartılır.(b gr) %Yoğunluk = b-a / Mezür hacmi ( ml)

55 Not : Mezür numune ile doldurulurken sıkıştırmak amacıyla herhangi bir yere vurulmaz,çarpılmaz. Numune mezüre serbest akışla doldurulur.

56 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.


"STAJ YAPILAN KURUM : AKYEM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları