Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir."— Sunum transkripti:

1

2 Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.

3 1.Yüzeyleri parlaktır. 2.Isı ve elektriği iyi iletirler. 3.Tel ve levha haline gelebilirler. 4.Elektron vererek bileşik yaparlar. 5.Oda koşullarında katı halde bulunurlar (Civa hariç) 6.Erime ve kaynama noktaları genellikle yüksektir.

4 1.Parlak değil mattırlar. Bazıları renkli olabilir. 2.Isı ve elektriği iyi iletmezler. 3.Tel ve levha haline gelemezler. Kırılgandırlar. 4.Elektron alarak veya elektronları ortaklaşa kullanarak bileşik yaparlar. 5.Oda koşullarında katı, sıvı veya gaz halinde bulunabilirler. 6.Erime ve kaynama noktaları genellikle düşüktür.

5 1.Kimyasal Oda şartlarında tek atomlu gaz halindedirler. 2.tepkimeye girmeye istekli değildirler. 3.Değerlikleri 0(sıfır) dır. 4.Isı ve elektrik akımını iletmezler. 5.En yüksek enerji düzeyindeki orbitaller tam dolu olduğundan kararlı elektron düzenine sahiptirler.

6 Elektron dizilimi, yarılmamış bir atomdaki elektronların konumlarını gösterir. Kimyabilimciler, temel fizik bilgilerine dayanarak, atomların elektron dizilimlerine göre nasıl davranabilecekleri konusunda fikir yürütebilirler. Elektron dizilimi, bir atomun kararlılık, kaynama noktası ve iletkenlik gibi özellikleri hakkında bilgi verir. Atomların son enerji düzeylerine (en dış yörüngelerine) "valans düzeyi", burada yer alan elektronlara da "valans elektronları" adı verilir. Kimyasal tepkimelerde birinci derecede önem taşıyan elektronlar, valans elektronlarıdır. Bir elementin periyodik tablodaki yerine bakarak, o elementin elektron dizilimi de anlaşılabilir. Aynı grupta (dikey sırada) yer alan elementlerin elektron dizilimleri büyük benzerlik gösterir ve bu nedenle de kimyasal tepkimelerde benzer şekilde davranırlar.

7

8 Helyum (2), neon (10), argon (18)in elektron dağılımları incelendiğinde

9 Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır. 1.Katmanda en çok 2 elektron bulunması durumu dublet kuralı, 2. ve 3. katmanlarda en çok 8 elektron bulunması durumu oktet kuralı olarak adlandırılır. Helyum dublet, neon ve argon oktet kuralına uyar. Oktet veya dublet kuralına uyan atomlar kararlı yapıya sahiptir. Diğer elementler de kararlı yapıya sahip olmak isterler. Bu yüzden elektron alır veya verirler. Son yörüngesindeki elektron sayısı az olan lityum (3), berilyum (5) gibi elementler elektron verme eğilimindedir. Oksijen(8), flor(9) elementleri ise elektron almaya yatkındır. Atomlar elektron alarak veya vererek kararlı yapıya ulaştıklarında artık, iyon olarak adlandırılırlar. Nötr bir atomun elektron almış veya vermiş haline iyon denir. Atom elektron alarak kararlı hale geçerse elektron sayısı>proton sayısı olur. Bu tür iyonlara negatif(-) yüklü iyon (anyon)denir. Atom elektron vererek kararlı hale geçerse elektron sayısı(+)yüklü iyon (katyon)denir. Atomlar kaybettikleri elektron sayısı kadar +yüklü, kazandıkları elektron sayısı kadar – yüklü olurlar. Not: iyon yükü =proton sayısı- elektron sayısı Eğer iyon anyonsa sembolün sağ üst kısmına – işareti konur ve aldığı elektron sayısı yazılır. Katyonsa + işareti konur ve sayısı yazılır.


"Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları