Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PEDODONTİDE LAZER Prof.Dr. Serap ÇETİNER. İnsan gelişiminin en aktif dönemi olan çocuklukta, süt dişlerinin sağlıklı oluşu ve bütünlüğü İyi bir çiğneme.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PEDODONTİDE LAZER Prof.Dr. Serap ÇETİNER. İnsan gelişiminin en aktif dönemi olan çocuklukta, süt dişlerinin sağlıklı oluşu ve bütünlüğü İyi bir çiğneme."— Sunum transkripti:

1 PEDODONTİDE LAZER Prof.Dr. Serap ÇETİNER

2 İnsan gelişiminin en aktif dönemi olan çocuklukta, süt dişlerinin sağlıklı oluşu ve bütünlüğü İyi bir çiğneme fonksiyonu Çiğneme kaslarının dengeli bir şekilde gelişimi, Çocuğun psikolojik gelişimi, Alttan gelen sürekli dişlerin çenelerde optimum oklüzyonda yer alması, Düzgün bir fonasyon için temel oluşturur

3 Çocuk diş hekimliğindeki temel amaç, çürük oluşumunun önlenmesidir. Restoratif tedavi gereksinimlerinde ise, çocuğun sabrı göz önünde bulundurularak olabildiğince kısa seanslarda, kısa sürede tamamlanacak tedavi yöntemleri tercih edilmelidir.

4 ÇOCUK HASTA BAKAN DİŞ HEKİMİNİN MİSYONU!!!

5 OPTİMAL KORUYUCU, DURDURUCU VE RESTORATİF İŞLEMLERİ STRESTEN UZAK BİR ORTAMDA GERÇEKLEŞTİRMEKTİR.

6 Geleneksel kavite preperasyon teknikleri, koruma için genişletme felsefesine dayanır. Bu yöntemde kullanılan yavaş ve/veya hızlı dönen el aletleri, özellikle çocuk için rahatsız edici ağrı, vibrasyon ve sese neden olmanın yanı sıra, sağlıklı diş dokusunun da çürükle birlikte kaldırılmasına neden olmaktadır.

7 ÇOCUK HASTANIN BAŞARISIZ DİŞ HEKİMİ DENEYİMİNİN KÖKENİNDE Gürültülü Çalışan Yüksek Devirli El Aletleri Tedavi Süresince Duyulan Ağrı Vibrasyon Enjeksiyon Anesteziye Bağlı Postoperatif Dudak-Yanak Bölgesindeki Hissizlik

8 Çocuk hastalarda restoratif işlemler için alternatif arayışlar, amalgam restorasyonlardan günümüze kadar güncelliğini korumuştur.

9 1950’li yıllarda lokal anestezi ve döner aletler olmaksızın uygulanabilen air abrazyon ve kimyasal çürük kaldırma yöntemleri 1980’li yılların ortalarına kadar aralıklarla klinik kullanımda denenmiş ancak pahalı olmaları ve raf ömürlerinin kısa olması gibi nedenler başarılarını sınırlamıştır.

10 1990’lı yıllarla birlikte air abrazyon sistemler tekrar gündeme gelerek, geleneksel yüksek devirli el aletleri ve Er-Yag laserler arasında köprü görevi görmüştür.

11 1997’de klinik kullanıma giren SERT DOKU LASER TEKNOLOJİSİ, diş hekimine sadece çürük diş dokusunu kaldırarak sağlıklı diş dokusunun korunmasını sağlayan mikro invasiv diş hekimliğini uygulama olanağı sağlamıştır.

12 Sert doku laserleri ortadan kaldırdığından, özellikle çocuk diş hekimliği pratiğinde yeni bir umut olmuştur. vibrasyonu sesleri mikro fraktürleri, hasta korkusunu lokal anestezi ihtiyacını

13 ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİNDE KULLANILAN LASERLER Sert ve Yumuşak Doku Tedavilerinde Kullanılan Erbiyum Laserler Teşhis Amaçlı Kullanılan Laserler (Diagnodent)

14 Teşhis Amaçlı Kullanılan Laserler (Diagnodent) Son yıllarda geliştirilen ve lazer ışığının dişin hem organik hem de inorganik yapısı tarafından absorbe edilmesi esası üzerine tasarlanmış olan lazer fluorasan sistemi (Kavo Diagnodent), okluzal çürüklerin teşhisi ve derinliklerinin belirlenmesinde başarı ile kullanılmaktadır.

15 Başlangıç halindeki okluzal çürüklerin belirlenmesinde 1998 yılından beri başarı ile kullanıldığı belirtilen Laser fluorasan sisteminde(Kavo Diagnodent) çürüğün ilerleme miktarı ile ilişkili olarak dişlerin okluzal ve aproksimal yüzeylerinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle fluorasan tutulumunda gözlenen artış bir gösterge aracılığı ile sayısal değer olarak belirlenmektedir

16

17 DİAGNODENT SKALASI SAYISAL DEĞER DİŞİN DURUMU 0-14SAĞLAM 15-20MİNE ÇÜRÜĞÜ 21-99DENTİN ÇÜRÜĞÜ

18 Çocuk diş hekimliği uygulamalarında Erbiyum laserler etkili ve güvenilir bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

19 ERBİYUM LAZERLERİN UYGULAMA ALANLARI Yumuşak doku tedavileri Sert doku tedavileri Yumuşak ve sert dokuların kombine tedavileri Süt dişlerinin pulpa tedavileri

20 YUMUŞAK DOKU TEDAVİLERİ

21 Ankiloglosi tedavisi Lingual ve labial frenilum cerrahisi Ortodontik amaçlı olarak gömülü dişlerin açığa çıkarılması Ortodontik hastalarda diş eti konturunun düzeltilmesi ve gingivektomi Yumuşak doku lezyonlarının çıkartılması ve biyopsi alımı Süren dişlerdeki perikoronal torbanın kaldırılması Aftöz ülser ve herpetik lezyonların tedavisi

22 SERT DOKU TEDAVİLERİ

23 Dolgu materyallerinin sökülmesi Çürük uzaklaştırılması ve kavite preperasyonları Mine yapısının pürüzlendirilmesi

24 Sınırlı sayıda klinik çalışmalar,çocuk hastalarda Erbiyum laserlerin geleneksel yöntemlere göre tedavi süresini göreceli kısaltması, döner el aletlerine bağlı oluşan vibrasyon, koku, ses ve korkuyu ortadan kaldırması, lokal anestezi, dikiş atma, postoperatif ağrı ve antibiyotik ihtiyacını azaltması ya da tamamen ortadan kaldırması gibi avantajlarını göstermektedir.

25

26


"PEDODONTİDE LAZER Prof.Dr. Serap ÇETİNER. İnsan gelişiminin en aktif dönemi olan çocuklukta, süt dişlerinin sağlıklı oluşu ve bütünlüğü İyi bir çiğneme." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları