Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Science and nature in balance Yumurta Tavukçuluğunda Probiyotiklerin Önemi John Tuer Antalya Kasım 2015.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Science and nature in balance Yumurta Tavukçuluğunda Probiyotiklerin Önemi John Tuer Antalya Kasım 2015."— Sunum transkripti:

1 Science and nature in balance Yumurta Tavukçuluğunda Probiyotiklerin Önemi John Tuer Antalya Kasım 2015

2 1989: Firma Kuruluş Tarihi  Ruminant ürünleri  Kanatlı 1997: Diğer Bölümler için Probiyotikler  Agriculture (Ruminant, Poultry)  Pet Hayvanları  İnsan Sağlığı 2010: Yeni Üretim Tesisi 2011: II. Üretim Tesisi 2015: Büyümeye Devam  120+ çalışan  50’den fazla ülkede  3. Üretim birimi planlandı Ana Pazarlar  Brazil  Iran  Saudi Arabia Ürünler  Protexin Probiotics International Somerset, UK

3 Probiotic’ PROBIOS kelimesinden köken alır, ‘Probiotic’ PROBIOS kelimesinden köken alır, bu da YASAM ICIN demektir. bu da YASAM ICIN demektir ‘'Bağırsak dengesinin düzenlenmesine yardımcı olan canlı, mikrobiyel yem katkısıdır” Dr Fuller (1989)  “Bağırsak florasına ve/yada bağışıklık sistemine etki ederek fayda sağlamak amacıyla kullanılan canlı mikroorganizmalardır. Dr Fuller (2004) Dr Fuller (2004) New Perspectives of Probiotics, International Probiotic Conference, Slovakia. Sep

4 Probiyotikler neden kullanılır ? Kanatlı performans artışı Yemden yararlanma (FCR), yumurta üretimi, yumurta kalitesi ve yumurta verimi (ve döllülük) Kanatlı Sağlığı Düşük mortalite, daha az hastalık görülme sıklığı ve ekonomik kayba yol açan hastalıkların yaygınlığı ve şiddetinde azalma Stresin etkisini azatmak Isı stresi, rasyon değişikliği---.. Vb. Stres faktörleri Modern çiftlik yönetim teknikleri Satış ve Pazarlama Kalite ve yumurta markası için yüksek değer İhracat fırsatları (Antibiyotik kalıntıları)

5 Probiyotikler nasıl etki eder? 1: Rekabetçi dışlama Tutunma yerleri ve besinler için rekabet 2: Bağırsak pH ‘nını düşürür Laktik asit ve diğer asitleri üretir 3: Bağışıklık sistemini modüle eder Doğal bağışıklık (Innate immunity receptors, Toll-like receptors) Kazanılmış bağışıklık T-helper cells (Modulate balance of Th1, Th2 and Th17 derived cytokines) Mucosal antigen-specific IgA (Adequate production dependent on normal homeostasis of microflora) Lactic Acid

6 Bir Probiyotikte neye bakılır ?  Yüksek miktarda canlı probiyotik mikroorganizmalar  Hem yem hem de suya katılarak verilebilmesi Kullanım kolaylığı  Mikroorganizmaların üretim yerinden kanatlı bağırsağına kadar geçen sürede canlı kalabilirliği Isı Nem Asit toleransı Uzun raf ömrü

7 Probiyotik Çalışmaları Uluslararası denemeler ürün endikasyonunu desteklemeli

8 Science and nature in balance Mehmet Bozkurt 1, Kamil Küςükyilmaz 1, Veysel Ayhan 2, Metin Çabuk 3, Abdullah Uğur Çatli 1. – Performance of layer or broiler breeder hens varies in response to different probiotic preparations. – Italian Journal of Animal Science 2011; Vol 10:e Erbeyli Tavukςuluk, Araştirma Enstitüsü, Aydin, Turkey. 2 Zootekni Bölümü, Süleymen Demirel Universitesi, Isparta, Turkey. 3 Kanatli Bölümü, Celal Bayer Universitesi, Turkey. Farklı probiyotikler kullanılarak yumurtacı ve broyler performansları

9 Yumurta kalitesi ve veriminde farklı probiyotiklerin etkileri Çalışma1: 450 x 22 haftalık yumurta tavuğu Çalışma 2: 450 x 22 haftalık broyler Kullanım zamanı hafta arası Çalışma grupları Kontrol Control Probiotic 1 Probiotic 2 Probiotic 3Kayıtlar Canlı ağırlık, yaşam gücü, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, FCR ve Fertilite

10 Farklı Probiyotikler kullanılan yumurtacı tavuklar KontrolProbiotic 1Probiotic 2Probiotic 3 Yumurta üretimi% Hen-day b a b b Yumurta Ağırlık, g59.58 c bc a b Yumurta kütlesi, g/hen/day b a 53.2 a ab Yem Tüketimi, g/hen/day a a b b Yem Dönüşüm Oranı, g yem /g yumurta 2.13 a 2.07 b 2.04 b 2.05 b Lines with differing superscripts differ significantly P<0.05 Yem tüketimini azaltarak ekonomik fayda sağlama olasılığı

11 Broyler damızlıklarda farklı probiyotik kullanımı KontrolProbiotic 1Probiotic 2Probiotic 3 Yumurta verimi% Hen-day b b a b Yumurta ağırlığı, g (n=6144) a a ab b Kuluçkaya basılabilir yumurta % Her bir tavuk için basılabilir toplam yumurta b b a b Lines with differing superscripts differ significantly P<0.05

12 Broyler Damızlıklarda Farklı Probiyotik kullanımı KontrolProbiotic 1Probiotic 2Probiotic 3 Döllülük, % Döllü yumurtaların çıkım oranı, % b a a ab Basılan yumurtaların genel çıkım oranı % b a a ab Civciv ağırlığı, g a b a a Her bir tavuktan elde edilen civciv sayısı b b a b Lines with differing superscripts differ significantly P<0.05 Daha fazla civciv = Yüksek Karlılık

13 Broyler Damızlıklarda Farklı Probiyotik kullanımı Sonuçlar Bu çalışmalarda yumurtlama oranı ve yumurta ağırlığına bakıldığında probiyotikler performans artırıcı olarak kullanılabilirler. Broyler damızlıkların üreme performansında istatistiksel olarak anlamlı ilerlemeler gözlemlenmiştir. Mehmet Bozkurt 1, Kamil Küςükyilmaz 1, Veysel Ayhan 2, Metin Çabuk 3, Abdullah Uğur Çatli 1. – Performance of layer or broiler breeder hens varies in response to different probiotic preparations. – Italian Journal of Animal Science 2011; Vol 10:e

14 Science and nature in balance Sohail Hassan Khan 1, Muhammad Atif 2, Nasir Mukhtar 2, Abdul Rehman 1 and Ghulam Fareed 1 – Effects of supplementation of multi-enzyme and multi species probiotic on production performance, egg quality, cholesterol level and immune system in laying hens. – Journal of Applied Animal Research, 39:4, Poultry Research Institute, Murree Road, Shansabad, Rawlpindi, Pakistan. 2 Pir Mehr Shah Arid Agriculture University, Rawlpindi, Pakistan. Probiyotiklerin yumurta verimi ve kalitesine etkisi

15 Yumurta verimine Probiyotiklerin ve Enzimlerin Etkisi Materyal ve Metod 180 Hy-Line W haftalık yumurtacı tavuk 180 Hy-Line W haftalık yumurtacı tavuk 70 gün yemleme periyodu 70 gün yemleme periyodu Tedavi Grupları Negatif KontrolPerformans artırıcı kullanılmamış Negatif KontrolPerformans artırıcı kullanılmamış Antibiyotik (3 antibiyotik kombinasyonu) Antibiyotik (3 antibiyotik kombinasyonu) Multi-Enzyme Multi-Enzyme Probiotic Probiotic

16 Yumurta verimine Probiyotiklerin ve Enzimlerin Etkisi Tablo 1: Yumurta Verimi Parametreler Negatif Kontrol AntibiyotikMulti EnzimProbiotik Yumurta Üretimi (% egg/hen/day) 73.1 b 80.8 a 81.0 a Yumurta Ağırlığı (g) 61.6 b 64.8 a 64.9 a 65.0 a Yumurta Kütlesi (g/day/hen) 45.0 b 52.4 a 52.6 a Yem Tüketimi (g) Yem dönüşümü (g yem: g yumurta) 2.64 a 2.24 b 2.18 b 2.15 b Canlı ağırlık artışı (g) 11 b 52 ab 51 ab 59 a Ölüm oranı (%) a, b Means within rows with differing superscripts differ significantly (P<0.05) Yem tasarrufu Gelir + +

17 Yumurta verimine Probiyotiklerin ve Enzimlerin Etkisi Tablo 3: Kan ve yumurta verileri Parametre Negatif Kontrol Antibiyotik Multi Enzimler Probiotik LDL kolesterol (mg/dL) a a a 80.2 b HDL kolesterol (mg/dL) 42.7 b b 42.0 b 53.4 a Aterojenik indeks 2.49 a 2.48 a 2.59 a 1.50 b Yumurta sarısı kolesterolü (mg/g) a 9.95 a a 9.36 b Heterofil (%) a b b b Lenfosit (%) b a a a H:L Oranı a, b Means within rows with differing superscripts differ significantly (P<0.05) Notes: Heterophil cell increase during stress periods and consequently H:L ration can be used as a measure of stress

18 Yumurta verimine Probiyotiklerin ve Enzimlerin Etkisi Sonuçlar Enzim ve Probiyotiklerin kullanımının yumurta üretimini belirgin derecede artırdığı görülmüştür. Yemden yararlanma tedavi gruplarında daha iyi olsa da istatistiksel bir farklılık saptanmamıştır. Halk sağlığı açısından talep edilen ve önemli bulunan, düşük kolesterollü yumurta üretiminde Probiyotikler yardımcı olabilmektedir. Sohail Hassan Khan, Muhammad Atif, Nasir Mukhtar, Abdul Rehman and Ghulam Fareed. Effects of supplementation of multi-enzyme and multi species probiotic on production performance, egg quality, cholesterol level and immune system in laying hens. Journal of Applied Animal Research, 39:4,

19 Science and nature in balance Profa E Santin 1 et al – Protexin Concentrate adicionado na ração para o controle de Salmonella Minnesota em frangos de corte. Pesq. Vet Brazil. 33(1) Janeiro Departamento de Medicina de Veterinaria, Universidade Federal Do Parana, Curitiba, SP, Brazil Kanatlılarda Salmonella Kontrolünde Probiyotiklerin Etkisi

20 Materyal Metod 80 broilers, 20 grup 80 broilers, 20 grupTreatments T1 = Negatif Kontrol T1 = Negatif Kontrol T2 = Pozitif Kontrol Salmonella inokulasyonu T2 = Pozitif Kontrol Salmonella inokulasyonu T3 = Probiotic 1Salmonella inokulasyonu T3 = Probiotic 1Salmonella inokulasyonu T4 = Probiotic 2Salmonella inokulasyonu T4 = Probiotic 2Salmonella inokulasyonu Salmonella Minesota 15. günde oral inokulasyon -Deneme süresi 35 gün -Probiyotikler yem katkı olarak kullanılmıştır

21 Altlıkta SalmonellaGün 21Gün 35 Negative Kontrol0.00 ± 0.0 a Positive Kontrol ± 1.2 b 3981 ± 1.7 c Probiotic 1794 ± 19.9 b 707 ± 3.6 b Probiotic 210 ± 0 b 707 ± 3.6 b a – c Values with different superscripts show statistical differences (P<0.05) Kolakal swaplarda SalmonellaInokulasyondan 48 saat sonra Negative Kontrol0.00 ± 0.00 a Positive Kontrol ± b Probiotic ± 28.2 a Probiotic 24.0 ± 3.5 a Salmonella sayımıKursakSekum Negative Kontrol0.00 ± 0.00 a Positive Kontrol7 ± 3 b ± c Probiotic 15 ± 5 b 204 ± 40.7 b Probiotic 25 ± 5 b 42 ± 12.5 b % AzalmaAltlık 21.günAltlık 35.günSwaps 48 sa.Sekum 35.gün Probiotic 196.0%82.2%99.7%99.0% Probiotic 299.9%82.2%99.9%99.8%

22 Thank you for your attention Sorular ? Teşekkürler


"Science and nature in balance Yumurta Tavukçuluğunda Probiyotiklerin Önemi John Tuer Antalya Kasım 2015." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları