Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ

2 Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Miktara bağlı olmayan, o maddeye has olan özelliklere ayırt edici özellikler denir. Ayırt edici özellikleri karşılaştırılan maddelerin dış şartları (basınç, sıcaklık) aynı olmalıdır.

3 Maddenin Ayırt edici özellikleri Şunlardır;
Özkütle Erime ve Kaynama Noktası Çözünürlük Esneklik Genleşme Öz ısı İletkenlik

4 ÖZKÜTLE(YOĞUNLUK) Bir maddenin 1 cm³ nün kütlesine ÖZKÜTLE (Yoğunluk)denir. Özkütle ayırt edici özellik taşır.Çünkü her maddenin özkütlesi vardır. d= m/V olarak ifade edilir.

5 ERİME VE KAYNAMA NOKTASI
Maddelerin ısı alarak sıvı hale dönüşmesine erime noktası , kabın iç basıncı ile dış basıncının eşit olduğu sıcaklığa kaynama noktası denir. Erime ve kaynama noktası saf maddeler için ayırt edici özelliktir. Element ve bileşiklerin belirli erime ve kaynama noktası vardır.

6 Saf maddelerin erime süresince ve kaynama süresince sıcaklıkları değişmez.
Maddelerin saflığı bozulursa kaynama ve erime noktalarının sabitliği bozulur. Mesela tuzlu su normal suya göre daha yüksek sıcaklıkta kaynar.

7 ÇÖZÜNÜRLÜK Belirli bir sıcaklıkta 100 gram çözücüde çözünebilen maksimum madde miktarıdır.(Ç:g/100g.sıvı) Her maddenin değişik çözücülerde çözünürlüğü farklıdır. Polar maddeler polar maddelerde daha iyi çözücülerde , apolar maddeler apolar çözücülerde daha iyi çözünür.

8 Katıların çözünürlüğü sıcaklığın artmasıyla genellikle artarken , gazların çözünürlüğü sıcaklığın artmasıyla azalır. Bazı katıların çözünürlüğü sıcaklık arttıkça azalır. Gazların sıvılardaki çözünürlüğü sıcaklık arttıkça azalır.

9 ESNEKLİK Dışarıdan bir kuvvetin etkisiyle maddelerin şeklinde ve hacminde meydana gelen değişmedir. Katılar için ayırt edici bir özellik olabilir.gazlar ve sıvılar için ayırt edici bir özellik değildir.

10 GENLEŞME Isı etkisiyle katı ve sıvıların boy ve hacimlerindeki artma oranıdır. Gazlar için kesinlikle ayırt edici bir özellik olamaz. Çünkü bütün gazlar sıcaklık değişimi karşısında aynı oranda genleşir. Katı ve sıvılar için ayırt edici bir özelliktir.

11 ÖZ ISI Bir maddenin 1 gramının sıcaklığını 1°C arttırmak için verilmesi gereken ısı miktarıdır. Bir maddenin katı , sıvı ve gaz hallerinin herbiri için öz ısı farklıdır.

12 İLETKENLİK Maddeleri elektrik akımı iletkenliklerine bakarak da ayırabiliriz. Bununla ilgili şu noktaların bilinmesi faydalıdır; İyonlu çözeltiler (Asit , baz ,tuz çözeltileri) elektrik akımını iletirler.

13 Suda moleküler halinde çözünen maddelerin çözeltileri (şekerli su, alkol + su çözeltileri ) elektriği iletmezler. Metaller elektrik akımını iletir. Ametaller iletmezler.


"MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları