Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ağda Kullanılan Medya. 2/36 İçerik  Bakır Medya  Optik Medya  Kablosuz Medya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ağda Kullanılan Medya. 2/36 İçerik  Bakır Medya  Optik Medya  Kablosuz Medya."— Sunum transkripti:

1 Ağda Kullanılan Medya

2 2/36 İçerik  Bakır Medya  Optik Medya  Kablosuz Medya

3 Bakır Medya

4 4/36 Kablo özellikleri Sorular?  Belli bir kablo kullanmak suretiyle hangi veri hızlarına erişilebilir?  Kullanılan hatta bağlı olarak iletimin hızı  Ne tür bir iletim düşünülüyor Digital veya baseband iletim Analog-tabanlı veya broadband iletim  Belirli bir kablo kullanıldığında zayıflama söz konusu olmadan önce bir sinyal ne kadar seyahat edebilir?

5 5/36 Kablo özellikleri  10BASE-T 10, 10 mbps iletim hızını Base, baseband ve digital sinyali T, twisted pair kabloyu ifade eder.  10BASE5- Thicknet olarak adlandırılır. 5, sinyalin bozulmadan alabileceği mesafe 500 m.

6 6/36 Kablo özellikleri

7 7/36 Koaksiyel kablo  10BASE2 Thinnet olarak isimlendirilir. 2, sinyalin bozulmadan alabileceği mesafe yaklaşık 200 mdir (185).

8 8/36 Koaksiyel kablo

9 9/36 Koaksiyel kablo- (Thicknet/Thinnet)  Koaksiyel Kablo Silindirik dış iletken İç tel iletken (bakır)  Avantajları: Repeater olmadan STP & UTP den daha uzun mesafelere gidebilir Fiber optik kablodan daha ucuz  Dezavantajları: Kurulumu twisted pair kablodan daha pahalı. Kurulum zorluğu- kalınlıktan dolayı esnek değildir. Ethernet omurgası için kullanılmaktaydı, çünkü daha uzun iletim mesafesi ve gürültü önleme kabiliyeti vardı.

10 10/36 Shielded Twisted-Pair Kablo  Shielded twisted-pair kablo (STP) Koruyucu kılıf (shielding) Çift burulmuş (twisting of wires)  STP elektriksel gürültüyü azaltır Crosstalk electromagnetic interference (EMI) radio frequency interference (RFI).

11 11/36 Shielded Twisted-Pair Kablo

12 12/36 STP Kablo  STP her tür harici parazitlere karşı çok iyi koruma sağlar.  Dezavantajlar: Daha pahalı Kurulumu UTP den daha zor  Geleneksel STP ile UTP nin bileşkesi olarak yeni ScTP (Screened UTP) kablolar mevcuttur. Bu kablo aynı zamanda Foil Twisted Pair (FTP) olarak da bilinir.

13 13/36 ScTP

14 14/36 STP  STP ve ScTP deki Metalik koruma materyali her iki uçtan topraklanmalıdır.  Eğer düzgün şekilde topraklanma olmazsa çevresel gürültülerden kolaylıkla etkilenebilir.

15 15/36 UTP Kablo  Unshielded twisted-pair kablo (UTP) 4 çift kablo Her kablo yalıtkan materyal ile kaplanmıştır. Her çift kendi aralarında çift burulmuştur. EMI ve RFI etkisi burulmadan dolayı azaltılır.

16 16/36 UTP Kablo

17 17/36 UTP Kablo  Avantajları. Kurulumu kolay. Diğer bütün medya tiplerinden daha ucuz. Bununla birlikte gerçek avantaj kablonun boyutudur.  Dezavantaj Elektriksel gürültü ve parazitlere yatkındır. Koaksiyel ve fiber kablodan daha kısa mesafelerde çalışır.

18 18/36 3 tip UTP kablo vardır  Birebir kablo (Straight-through)  Kros kablo (Crossover)  Konsol kablosu(Rollover)

19 Optik Medya

20 20/36 Optik Media-  Işık elektromanyetik enerjinin bir türüdür.  Elektromanyetik enerji Elektrik yükünün ileri-geri hareketi esnasında üretilir.  Dalga formundaki bu enerji vakumda, havada ve cam gibi materyaller boyunca hareket edebilir.

21 21/36 Işık Işın Modeli  Optik fiber üzerinden veri göndermek için kullanılan dalga boyları insan gözü ile görülemez.  Bu dalga boyları kırmızı ışıktan biraz uzun olup infrared ışık olarak adlandırılır. ışık vakumda 300.000km/sn hızla hareket eder.

22 22/36 Elektromanyetik tayf  Elektromanyetik tayf veya elektromanyetik spektrum (EMS), evrenin herhangi bir yerinde fizik kurallarınca mümkün kılınan tüm elektromanyetik radyasyonu ve farklı ışınım türevlerinin dalga boyları veya frekanslarına göre bu tayftaki rölatif yerlerini ifade eden kavramdır. Herhangi bir cismin elektromanyetik tayfı veya spektrumu, o cisim tarafından çevresine yayılan karakteristik net elektromanyetik radyasyonu tabir eder.*fizik elektromanyetikdalga boylarıfrekanslarına radyasyonu  Elektromanyetik tayf, dalgaboylarına göre atomaltı değerlerden başlayıp (bkz. Gama ışını veya X-ışını) binlerce kilometre uzunlukta olabilecek radyo dalgalarına kadar birçok farklı radyasyon tipini içerir. Elektromanyetik tayf teoride sonsuz ve sürekli olsa da, pratikte kısa dalgaboyu (yüksek frekans) ucunun limitinin Planck uzunluğuna, uzun dalgaboyu (alçak frekans) ucunun limitinin ise evrenin tümünün fiziksel büyüklüğüne eşit olduğu düşünülmektedir.*atomaltıGama ışınıX-ışınıkilometreradyo dalgalarınateoridesonsuzPlanck uzunluğunaevrenin *Wikipedia: Elektromanyetik tayf

23 23/36 Elektromanyetik Tayf

24 24/36 Işık Işın Modeli

25 25/36 Optik Medya  Işık hava, su, cam gibi materyaller boyunca daha düşük hızla hareket eder. Bir ışık ışını (bir yüzeye çarpan ışık), iki materyal arasındaki sınır noktasına ulaştığında ışındaki ışık enerjisinin bir kısmı geri yansır. Geri yansıyan ışık, yansıtılmış ışın olarak isimlendirilir. Bu nedenle camda kendimizi görürüz.

26 26/36 Fiber optic

27 27/36 Fiber optic  Bir kılıf içerisinde iki fiber bulunmaktadır. Bir fiber A cihazından B ye veri aktarırken diğer fiber B cihazından A ya veri taşımak için kullanılır.  Fiberler benzer özellikte olup zıt yönde veri taşırlar.  Full-duplex communication link

28 28/36 Fiber optic

29 29/36 Fiber Kablo Modları  Multimode Fiber Işığın fiber boyunca farklı yollarda seyahat edebilmesi için fiber çekirdek çapı yeteri genişlikte olmalıdır.  Single-mode fiber Çekirdek çapı daha küçüktür Işık ışınları tek modda hareket eder.

30 30/36 Multimode fiber (62.5/125)  Her bir fiber optik kablo 5 parçadan oluşmaktadır. Core (çekirdek) Cladding(kılıf) Buffer (tampon) Strength material (dayanıklılık sertlik materyali) Outer jacket (dış ceket)  2000m kadar veri taşıma (6,560 ft)  2 tip ışık kaynağı kullanılabilir Infrared Light Emitting Diodes (LEDs) Vertical Cavity Surface Emitting Lasers (VCSELs)

31 31/36 Single-mode Fiber  Single-mode fiber, multimod fibere benzer parçalardan oluşur.  Fiber çekirdeği 9 mikron, çevreleyen kaplama 125 mikron çapındadır.  Işık kaynağı olarak infrared lazer kullanılır.

32 32/36 Single-mode Fiber

33 33/36 Single-mode Fiber  Multi-mode fiber ile temel farklılıkları; Single-mod da çekirdek çapı daha küçüktür ve tek bir modda veri iletimi yapar. 3000 metreye veri iletebilir. Çok pahalı Binalar arasındaki bağlantı için kullanılır.

34 34/36 İletim Aygıtları  Optik fiber bağlantılar veri iletimi için ışık kullanır. Elektriği ışığa döndürmek için alıcı ve vericiye ihtiyaç vardır.  kablo boyunca ışığı kodlamak ve iletmek için kullanılan 2 tip ışık kaynağı vardır. LEDs LASERS

35 35/36 Optik fiberlerin kurulumu, bakımı ve testi

36 36/36 Optik fiberlerde Sinyaller ve Gürültü  Dezavantajları Scattering (saçılma) Absorption (soğurma) Işığın ısı yoluyla kaybolması Attenuation (güç yitirimi-zayıflama) Dispersion (ayrılma-dağılma) Farklı ortamlarda ışığın yayılma hızının değişmesi


"Ağda Kullanılan Medya. 2/36 İçerik  Bakır Medya  Optik Medya  Kablosuz Medya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları