Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nar’ın Geleceği Neden Nar? Nar’ın Geleceği Doç.Dr.Orhan Özçatalbaş 10 Mayıs 2007 Dedeman-Antalya Neden Nar?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nar’ın Geleceği Neden Nar? Nar’ın Geleceği Doç.Dr.Orhan Özçatalbaş 10 Mayıs 2007 Dedeman-Antalya Neden Nar?"— Sunum transkripti:

1

2

3 Nar’ın Geleceği Neden Nar?

4

5 Nar’ın Geleceği Doç.Dr.Orhan Özçatalbaş 10 Mayıs 2007 Dedeman-Antalya Neden Nar?

6 Neden Nar? Özellikle Üreticiler Nar’ın geleceğini merak etmektedir. Acaba bazı meyveler gibi üretim fazlalığından dolayı Nar üretimine yapılan yatırımlar boşa çıkabilir mi ? Rakip ülkelerin durumu nedir, pazardaki son durum nedir ? Nar çeşidiyle ilgili yapılan araştırmalar nelerdir ? Orhan Özçatalbaş/2007, Antalya

7 10 tüketiciden 9’unun satın alma kararını, 1. derecede " sağlık" kriteri etkiliyor. Lezzet ve fiyat daha gerilerde yer alıyor. Ürün tercihlerinde sağlığı hiç önemsemeyen ya da nadiren dikkate alan tüketicilerin oranı yalnızca % 6 düzeyinde Kaynak: Health Focus İŞLEVSEL- fonksiyonel gıdalar Tedavi edici etkisi olan, ilaç olmayan gıdalar Orhan Özçatalbaş/2007, Antalya

8 Besin Değerleri Servis Ölçüsü: ½ Tabak (87 g) Her bir servis ölçüsünde Kalori: 80 Yağ: 0 Yağ 0 g Kolesterol 0 mg Sodyum 5 mg Potasyum 180 mg Karbonhidrat 18 g Protein 1 g Vitamin A %0 Vitamin C %4 Calcium %0 Demir %2 Günlük miktarlar 2.000 kalori üzerinden değerlendirilmiştir. Günlük % Miktar %0 %5 %6 %0 Orhan Özçatalbaş/2007, Antalya

9 İŞLENMİŞ gıda olarak Nar farklı şekillerde Sunulabilir... Orhan Özçatalbaş/2007, Antalya

10 Who We AreWho We Are What We Do What We Can Do For You Current Activities How You Can Help Donate Now Friends of Pomegranate Contact UsWhat We DoWhat We Can Do For YouCurrent Activities How You Can HelpDonate NowFriends of PomegranateContact Us www.pomegranates.org/nutrition.html Orhan Özçatalbaş/2007, Antalya

11 CUT OFF THE CROWN, THEN CUT THE POMEGRANATE INTO SECTIONS. PLACE THE SECTIONS IN A BOWL OF WATER, THEN ROLL OUT THE ARILS (JUICE SACS) WITH YOUR FINGERS. DISCARD EVERYTHING ELSE. STRAIN OUT THE WATER. THEN EAT THE SUCCULENT ARILS WHOLE, SEEDS AND ALL. OTHER METHODS... TRADITIONAL METHOD Cut the crown end off a pomegranate, removing with it some of the white pith. Lightly score the skin in quarters, from the stem to the crown end. Firmly yet gently break the sections apart, following the score lines. Bend back the skin and gently scoop the seed clusters into a bowl; remove any pith. FANNING METHOD Cut the pomegranate in half vertically. With the cut side up, make 4 equally spaced cuts 1 inch long and 1 inch deep. Hold the pomegranate half, cut side down, over a deep bowl and pull the fruit open but not apart, using equal pressure from both hands. Holding the pomegranate half, cut side down, in the palm of one hand, whack the top of the fruit with the back of a large spoon. The seeds will fall out. :: Tips for Releasing the Juice Orhan Özçatalbaş/2007, Antalya

12 Sağlık Sektöründe Nar… Beslenme Takviyesi İlaçları; Cilt Bakım Ürünleri; Nar Suyu Nar Çayı Antioksidan Orhan Özçatalbaş/2007, Antalya

13 Dekorasyonda Nar… Sağlığın,umudun, bereketin ve canlanmanın bir sembolü olarak nar, ev dekorasyonunda kullanılmaktadır. Orhan Özçatalbaş/2007, Antalya

14 Neden Nar? Nar’ın Geleceği SONUÇ RAPORU 10 Mayıs 2007 Dedeman-Antalya

15 “Nar’ın Geleceği” Paneli Sonuç Raporu ve Bildirgesi Antalya Ticaret Borsası ve Tarım İl Müdürlüğü’nün işbirliği, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya İhracatçı Birlikleri, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Tarım Danışmanları Derneği’nin destekleri ve TEB’in katkılarıyla; 10 Mayıs 2007 tarihinde Antalya Dedeman Otel’de “Nar’ın Geleceği” konusunda yapılan panelin sonunda; Panel yöneticisi Doç. Dr. Orhan ÖZÇATALBAŞ tarafından aşağıdaki panel sonuç raporu hazırlanmış, panel sonunda rapor panelistlerin (Yrd.Doc.Dr. Şadiye Gözlekçi, Dr. Caner Onur, Ercan Boztepe, Dr. Suat Yılmaz ve Burçak Görker) görüşlerine sunulmuş ve tüm katılımcıların katkısı talep edilerek, bildiriye son şekli verilmiştir. Orhan Özçatalbaş/2007, Antalya

16 RAPOR / BİLDİRİ METNİ Nar üretiminde ülkemiz yaklaşık 100 bin tonluk üretimle dünyada üçüncü sırada olup, dünya nar üretiminin yaklaşık %10’nunu üretmektedir. Türkiye’de tarımın merkezi durumunda bulunan Antalya, Türkiye toplam nar üretiminin 1/3 ünden fazlasını üretmektedir. Bu nedenle Antalya da yapılacak çalışmalar ülkemiz narcılığına ışık tutacaktır. Nar konusunda yapılan araştırma ve çalışmaların üreticilere uygun yöntemlerle ulaştırılması gereklidir. Tarım, bilimsel bilgiler ışığında, dolayısıyla iyi tarım uygulamaları (İTU) kapsamında yapılırsa olumlu sonuç alınabilir. Bu kapsamda öncelikli olarak yapılması gereken konular aşağıda sıralanmıştır. 1- Mevcut nar çeşitleri dışında iç ve dış pazar talepleri dikkate alınarak yeni çeşitlere yönelinmesi gereklidir. Özellikle tatlı, yumuşak çekirdekli, ve iç ve kabuğu kırmızı nar çeşitleri(Hicrannar, Esinnar gibi) öne çıkarılmalı, bundan böyle bu çeşitlerin dikimine ağırlık verilmelidir. Bunların yanında %100 farklı renkli (sarı, turuncu, yeşil kabuklu gibi) çeşitler üzerinde çalışmalar üzerinde durulmalı ve yeni çalışmalara başlanmalıdır. Ayrıca pazar bakımından erkenci ve geççi çeşitler üzerinde durulmalıdır. Bu konular süreç içinde tekrar değerlendirilmelidir. 2-Yeni nar çeşitleri ıslah çalışmalarında dış pazar talepleri ve 1. madde de belirtilen konular dikkate alınmalıdır. 3- Nar işleme ve değerlendirme tesislerinin kurulması üzerinde durulmalıdır. 4- Organik nar yetiştiriciliğine özel önem verilmelidir. 5- Nar çalışma grubu oluşturulmalı, ilgili birimlerin koordinasyon içinde çalışması sağlanmalıdır (Nar konusunda çalışanların işbirliği içinde olmasına Antalya Ticaret Borsası yardımcı olacaktır). 6- Tarım İl Müdürlüğü yayım programları içinde Nar üreticiliğine daha fazla önem verilmelidir. Üreticilere İTU’nun benimsetilmesi üzerinde durulmalıdır. 7- İşletme ölçekleri büyütülmeli, işletmeler en az 50 dekar büyüklükte olmalıdır. 8- Sertifikalı fidan ve iyi tarım uygulamalarını esas alacak uygulamalar özendirilmelidir. 9- Üretim planlaması üzerinde durulmalıdır. 10- Merkez ilçe Nar Üreticileri Birliği’nin faaliyetlerini tüm üreticileri kapsayacak şekilde ve profesyonel bilgiden yararlanacak anlayışla çalışması sağlanmalıdır. 11- Turunçgil bahçeleri Nar dikimi nedeniyle kaldırılmamalı ve bu iki ürün rakip olarak değerlendirilmemelidir. Orhan Özçatalbaş/2007, Antalya

17 Tesekkür ederiz. ozcatalbas@akdeniz.edu.tr müzik Amour Violino Orhan Özçatalbaş/2007, Antalya


"Nar’ın Geleceği Neden Nar? Nar’ın Geleceği Doç.Dr.Orhan Özçatalbaş 10 Mayıs 2007 Dedeman-Antalya Neden Nar?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları