Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hayat Bilgisi Dersi 2.Tema

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hayat Bilgisi Dersi 2.Tema"— Sunum transkripti:

1 Hayat Bilgisi Dersi 2.Tema

2 TEMA GENEL TEKRARI BENİM EŞSİZ YUVAM
HERKESİN BİR YUVASI VAR İnsanların yaşadıkları yere ev denir. Tavuk, ördek, hindi gibi hayvanların yaşadıkları yere kümes denir. At, eşek, inek gibi hayvanların yaşadıkları yere ahır denir. Koyun, keçi, kuzu gibi hayvanların yaşadıkları yere ağıl denir. Arıların barınaklarına kovan denir. Balıklar denizlerde yaşar. Ayıların yaşadığı yere in denir. Yılanlar ve kertenkeleler toprağın altında barınırlar. Kuşlar ise yaptıkları yuvalarda yaşarlar. Köpeklerin yaşadığı yere klübe denir.

3 HERKESİN BİR ADRESİ VAR

4 CANLILAR NASIL BESLENİYORLAR?
CANLILAR NASIL BESLENİR? Hayvanları bir kısmı etle, bir kısmı otla, bir kısmı da hem et hem de otla beslenir. İnek, koyun, zürafa gibi hayvanlar otla beslenir. Aslan, köpek, kurt, kedi gibi hayvanlar etle beslenir. Tavuk, ördek, ayı gibi hayvanlar, hem ot hem de etle beslenirler. İnsanlar çok çeşitli yiyeceklerle beslenirler. Bitkiler de kendi besinlerini kendileri yaparlar. Bunun için güneş ışığına, suya, hava ve toprağa ihtiyaçları vardır. Arı vız vız diye ses çıkarır Kuş cik cik der. Ördek vak vak diye ses çıkarır İnek möö der. Kedi miyav der Koyun ve keçi meee der. Köpek hav hav der.

5 MUTFAKTA NELER OLUYOR? FOKUR FOKUR
Bir maddenin akışkan durumundan katı duruma geçmesine Donma denir. Katı cismin ısı etkisiyle sıvı duruma geçmesine Erime denir. Bir sıvının kaynayarak buhar durumuna geçmesine Buharlaşma denir. Bir sıvının sıcaklığı belli bir dereceyi bulunca, buharlaşarak fokurdamasına Kaynama denir.Su; deniz seviyesinde 100 derecede kaynar.

6 YEMEKTE GÖRGÜ KURALLARI
SOFRADA GÖRGÜ KURALLARI Yemekten önce ellerimizi yıkamalıyız. Yemekten önce ve sonra afiyet olsun demeliyiz. Ağzımızda lokma varken konuşmamalıyız. Ağzımızı şapırdatmamalıyız. Tabağımızdaki yemeği bitirmeliyiz. Sofradan kalkarken ellerine sağlık, teşekkür ederim, demeliyiz. Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız. Sofra kurulurken ve kaldırılırken büyüklerimize yardımcı olmalıyız.

7 EVDEKİ KURALLAR EV KURALLARI
Ailemizin yaşadığı alanlara ev denir. Evimizde uyacağımız kurallar evimizin düzenli olmasını sağlar. Evde uymamız gereken bazı kurallar şunlardır. Sabahları erken kalkıp ailemizle kahvaltı yapmalıyız. Anne, baba ve kardeşlerimizin haklarına saygılı olmalıyız. Anne, baba ve büyüklerimizin sözünü dinlemeliyiz. Televizyon ve müzik aletlerinin sesini çok açmamalıyız. Kardeşlerimizle iyi geçinmeliyiz.

8 GÜN ŞERİDİ PLANLI YAŞAM
Günlük yaşantımızı planladığımızda; hayatımız düzene girer. İşlerimizi zamanında yaparız. Zamanımızı bilinçli kullanırız. Unutmayalım ki zaman bizim en değerli hazinemizdir.

9 EŞYALAR KONUŞUYOR DAĞINIK ÇOCUK
Yatağımız, dolabımız, elbiselerimiz, diş fırçamız, oyuncaklarımız ve okulda kullandığımız araç gereçler bizim kişisel eşyalarımızdır. Bunları dikkatli ve özenli kullanmalıyız. Başkalarının kişisel eşyalarını izin almadan kullanmamalıyız. İyi çocuklar eşyalarını dağıtmazlar. Odaları daima düzenli olur. Kendi eşyalarını kendileri toplar ve annelerine eziyet etmezler. Düzenli olmak, güzel bir alışkanlıktır.

10 AİLEM AİLEMİZ Aile; anne, baba ve çocuklardan oluşur. Bazı ailelerde büyük anne ve büyük baba da bir arada yaşar. Böyle ailelere büyük aile denir. Babamızın annesine babaanne deriz. Babamızın babasına büyükbaba deriz. Babamızın erkek kardeşine amca deriz. Babamızın kız kardeşine hala deriz. Annemizin annesine anneanne deriz. Annemizin babasına dede deriz. Annemizin erkek kardeşine dayı deriz. Annemizin kız kardeşine teyze deriz.

11 BİRBİRİMİZE YARDIM EDERİZ.
AİLEDE YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA Evde işlerimizi yardımlaşarak yapmalıyız. Yardımlaşma ve dayanışma ile işler kısa zamanda ve kolayca biter. Bizler de anne ve babamıza yardımcı olmak için: Anne ve babamıza yardım etmeliyiz. Sofrayı kurmada ve toplamada annemize yardımcı olmalıyız. Kendi odamızı düzenlemeliyiz. Oyuncaklarımızı dağınık bırakmamalıyız. Sabah kalkınca birbirimize günaydın deriz. Okula giderken anne ve babamıza hoşça kalın deriz. Evimize gelen misafirlere hoş geldiniz deriz. Gece yatarken iyi geceler deriz. Yemeğe başlamadan önce afiyet olsun deriz. Yemekten sonra annemize eline sağlık deriz. Hasta olan kişilere geçmiş olsun deriz.

12 BİRBİRİNE DEĞER VEREN BİR AİLEYİZ.
DEĞER YARGILARI Ailemizde ve yaşadığımız toplumda sevilen bir çocuk olmak istiyorsak Komşularımız ve arkadaşlarımızla iyi geçinmeliyiz. Otobüste hasta, yaşlı, hamile ve çocuklu kadınlara yer vermeliyiz. Bir yere kapıyı çalarak girmeliyiz. Evimize gelen misafirlere iyi davranmalıyız. Büyüklerimize saygılı, küçüklerimize sevgi ile davranmalıyız. Yalan söylememeliyiz.

13 HATANI KABUL EDİYOR MUSUN?
HATA YAPABİLİRİZ Hepimiz hata yapabiliriz. Yaptığım hatalardan dolayı özür dilemeyi bilirim. Arkadaşlarımla oyun oynarken onları üzersem hemen özür dilerim. Onlardan da özür dilemelerini beklerim.

14 ÇEVREMİZDEKİLERE DUYGULARIMIZI NASIL İFADE EDİYORUZ?
KIZGINIM Sinirlendiğimiz zaman durmalı ve sakince düşünmeliyiz. Sinirli olarak hareket edersek; başkalarını ve kendimizi üzebiliriz. İçimizden ona kadar saymalı ve sakinleşmeliyiz. Sonra neler yapabileceğimize karar vermeliyiz.

15 LİDER KİM? EVİMİZİN LİDERİ
Lider; yol gösteren, planlayan ve yaratıcı olan kişidir. Ailemizde yapılan işlere göre anne, baba veya çocuk lider olabilir. Lideri güçlü olan kişi hayatta her zaman başarılı olur.

16 BİRLİKTE EĞLENİYORUZ EĞLENCE ZAMANI
İnsanların, eğlenmeye de ihtiyaçları vardır. Bu yüzden bazı günler eğlence yerlerine gidilir. Piknik yapmak, tiyatro veya sinemaya gitmek gibi. Eğlence yerlerine giden çocuklar, anne ve babalarını üzmemelidir. Kurallara uygun olarak davranmalıdırlar. İyi çocuk olmalıdırlar

17 BİRBİRİMİZİ ANLIYOR MUYUZ?
DUYU ORGANLARIMIZ Çevremizdeki varlıkları duyu organlarımız yoluyla fark ederiz. Beş tane duyu organımız vardır. Bunlar: gözümüz, kulağımız, burnumuz, dilimiz ve derimizdir. Kulağımızla sesleri duyarız. Gözümüzle görürüz. Burnumuzla koklarız. Dilimizle tat alırız. Derimizle dokunuruz. Yemeğin kokusunu burnumuzla alırız. Çikolatanın tadını dilimizle alırız. Kuşların sesini kulağımızla duyarız. Sarılmayı derimizle yaparız. Arkadaşlarımızı gözlerimizle görürüz.

18 SULAR KESİLDİ EVDEKİ KAYNAKLAR
Evimizde elektrik, su, odun, kömür, doğal gaz gibi kaynakları kullanırız. Hayatımızda büyük önemi olan bu kaynakları tutumlu kullanmalıyız. Gereksiz yanan lambaları söndürmeliyiz. Boşa akan muslukları kapatmalıyız. Soba, kalorifer veya doğal gaz yanarken kapı ve pencereleri kapalı tutmalıyız.

19 PAZARA GİDELİM PARA HARCIYORUM
Para; ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullandığımız bir ödeme aracıdır. Para birimimiz Türk Lirasıdır(TL). Paramızı düzenli harcamalıyız. Önce temel ihtiyaçlarımızı almalıyız. Bunlar; beslenme, giyecek ve barınma gibi ihtiyaçlardır. Anne ve babamızı gereksiz harcamalar yapmaları için zorlamamalıyız. Para kazanmak zor bir iştir. Onları üzmemeliyiz.

20 EŞYALARIN GÜCÜ AKILLI FIRIN
Evimizde kullandığımız bazı aletler şunlardır: Makas, çekiç, tırnak makası, balta, testere, tornavida. Evimizde kullandığımız teknoloji ürünü makineler: Buzdolabı, bilgisayar, televizyon, telefon, ütü, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ocaklı fırın. Evlerimizde kullandığımız alet ve makineler hayatımızı ve işlerimizi kolaylaştırır.

21 EVDEKİ TEHLİKELİ DURUMLAR
DİKKAT TEHLİKE Bazen hayatımızda tehlikeli olaylarla karşılaşabiliriz. Yangın, hastalık, hırsızlık gibi. Bu tür tehlikeli durumlarda aranması gereken telefon numaralarını bilmeliyiz. Yangın durumunda; 110 numaralı itfaiyeyi aramalıyız. Hırsızlık durumunda 155 numaralı polisi aramalıyız. Hastalık ve kaza anında 112 numaralı Hızır acil servisi aramalıyız.

22 DOĞAL AFETLER İÇİN ÖNLEM ALALIM
DOĞAL AFETLERDEN KORUNALIM Doğal Afet dendiğinde aklımıza deprem, sel, çığ gibi olaylar gelmelidir. Yurdumuz deprem kuşağındadır. Depremin ne zaman olacağı belli olmaz. Her an depreme hazırlıklı olmalıyız. Depreme hazırlık için aşağıdakileri yapmalıyız: Evimizdeki kitaplık, dolap, tablo gibi eşyaları duvara sabitlemeliyiz. Evlerimizi sağlam yaptırmalıyız. Deprem çantası hazırlamalıyız. Deprem çantamızda: Su, Kuru gıda, El feneri, Düdük, Pilli radyo ve İlk yardım malzemeleri bulundurmalıyız.

23 SEVGİLİ ÇOCUKLAR SİZ BİR HARİKASINIZ


"Hayat Bilgisi Dersi 2.Tema" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları