Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
Metin Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B

2 METİN NEDİR? Bir yazıyı biçim,anlatım ve noktalama özellikleriyle oluşturan kelimelerin bütününe metin denir.Metin birbirini izleyen,sıralı ve anlamlı bütünler oluşturan cümleler ya da mısralar dizisidir. *Her metin dilsel bir bütünlüktür.

3 İfade Şekillerine Göre Metinler
Mensur Metinler Manzum Metinler Metinler gerçeklikte ilişkileri,işlevleri ve yazılış amaçları bakımından temelde ikiye ayrılır:Öğretici metinler ve edebi(sanatsal) metinler.

4 Öğretici metin nedir? Haber ve bilgi vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek,uyarmak,düşündürmek,yönlendirmek vb. amaçlarla kaleme alınan metinlere öğretici metinler denir. Öğretici Metinler Gazete çevresinde gelişen metin türleri Felsefi Metinler Tarihsel Metinler Bilimsel Metinler Kişisel hayatı konu alan metin türleri Mülakat Makale Eleştiri Deneme Sohbet Röportaj Haber Yazısı Fıkra Gezi Yazısı Mektup Biyografi Hatıra Otobiyografi Günlük

5 Öğretici Metnin Özellikleri
Açıklamak, bilgi vermek, öğretmek amacıyla yazılır. Günlük yaşantılar, tarihî olaylar ve bilimsel gerçekler ele alınır. Konuyla ilgili duygu ve düşünceler kısa ve kesin ifadelerle dile getirilir. Dil, daha çok, göndergesel işlevde kullanılır.

6 Edebi metin nedir? Edebiyat(yazın) sanatından yararlanılarak oluşturulan metinlere edebi(yazınsal) metin denir.Edebi metinlerde kelime,cümle ve mısraların önemli bir bölümü , günlük dildeki anlamlarından sıyrılarak yan anlam değeri kazanır.Bu tür metinlerde; sezdirme,hissettirme,çağrıştırma ön planda yer alır.

7

8 Edebi Metinin Özellikleri
1.Edebiyat güzel sanatların bir dalı olduğuna göre edebi metinler sanat metinleridir. 2.Edebiyat dille yapılan, malzemesi dil olan güzel sanattır. Edebî metinler, kullanılan dilin işlediği ürünler olarak karşımıza çıkar. 3.Edebî metinlerde dil, ağırlıklı olarak sanatsal işleviyle kullanılır. Bunun yanında metnin türüne göre farklı işlevlerde de kullanıldığı unutulmamalıdır. 4.Edebî metinler bir sanat eseri olarak yaratıcılık ürünü olan metinlerdir. 5.Edebî metinler özgün (orijinal) ürünler olup taklit ya da kopya değildirler. Edebî bir metin bu anlamda “biricik ve tek” tir. Necip Fazıl Kıaskürek’in “Kaldırımlar”, Saik Faik Abasıyanık’ın “Semaver” adlı eserleri, bir ikincisi olmayan eserlerdir. 6.Edebî metinler bireysel (ferdî) eserlerdir. 7.Edebî metinler bir etkileşim aracıdır.

9 Manzum Hikaye Köy seyirlik oyunları Destan Masal Orta oyunu Fabl
Edebi Metinler Olay çevresinde gelişen edebi metinler Anlatmaya bağlı edebi metinler Göstermeye bağlı edebi metinler Coşku ve heyecanı dile getiren metinler Her tür şiir Manzum Hikaye Destan Masal Fabl Öykü Roman Mesnevi Serbest Şiir Koşma Kaside Sone Sagu Gazel Semai Murabba Köy seyirlik oyunları Orta oyunu Meddah Dram Trajedi Komedi

10 SON Hazırlayan: Görkem TOPAL İzlediğiniz için teşekkür ederim. Kaynak:Esen Yayınları,9.sınıf konu anlatım Türk Edebiyatı


"Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları