Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

15. Ozon Paneli 18 Aralık 2014, ISTANBUL METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Klimatoloji Şube Müdürlüğü OZON ve İKLİM MODEL WEB GÖSTERİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "15. Ozon Paneli 18 Aralık 2014, ISTANBUL METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Klimatoloji Şube Müdürlüğü OZON ve İKLİM MODEL WEB GÖSTERİMİ."— Sunum transkripti:

1 15. Ozon Paneli 18 Aralık 2014, ISTANBUL METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Klimatoloji Şube Müdürlüğü OZON ve İKLİM MODEL WEB GÖSTERİMİ Mithat EKİCİ Mühendisi

2 1.Ozon Uydu verilerinin içeriği ve toplanması Grid yapısı 0.25X0.25 çözünürlük. Uydu Tipi Kutupsal Periyod Günde 1 Kaynak:https://ozoneaq.gsfc.nasa.gov/data/omi 2. Türkiye alanı için decode edilerek database atılması Kullanılan Dil:Php Düzenli olarak kaynaktan indirilmesi. Türkiye bölgesi için 82 grid datasının alınması. Database ortamına atılması 3. Sunum Aşaması: Ortam :Harita ve grafik Zaman :Yıl, Ay Uygulama :Maksimum, Minimum,Ortalama OZON TABAKASI UYDU VERİLERİ GÖSTERİMİ

3 TOMS programı 24 Ekim 1978 tarihinde Nimbus-7 uzay aracı üzerindeki TOMS Uçuş Modülü kullanılarak, geçerli ölçümlere aynı yılın Kasım ayında başlamıştır. TOMS cihazının görevi Mayıs 1993 yılında sona ermiştir. Yerine ise Meteor-3 TOMS Ağustos 1991'de veri göndermeye başlamış ve Aralık 1994 yılında faaliyetini durdurmuştur. OMI, NASA’nın Yeryüzü Gözlem Sistemi Aura Uydusu güvertesinde ve UV/Görünür CCD Spektrometre ile birlikte NADIR görüntüleme sistemidir. Aura, 15 Temmuz 2004 tarihinde uzaya fırlatılmış ve 9 Ağustos 2004 yılından bu yana veri toplamaktadır. Son zamanlardaki, TOMS ve OMI verileri, görüntüleme koşulları ile ilişkili hataları gidermek amacıyla NASA'nın Goddard Ozon İşlem Ekibi tarafından geliştirilen Sürüm 8 algoritması ile işlem yapmaktadır. TOMS - OMI uydu ozon verileri, küresel veri seti içerisinden 1979-2014 (36 yıl) periyodu için ve 34°-42° K, 25°- 45°D ile aralığındaki, 0.25°x0.25° çözünürlüğünde ve 82 adet grid’den oluşmaktadır. Aylık değerlendirmeler için 82x12=984 adet, mevsimlik karşılaştırmalar için de 82x4= 328 adet veri kullanılmıştır. OMI Uydu Küresel Toplam Ozon Gösterimi Nimbus-7 TOMS cihazı tarafından 5 Şubat 1990'da Avrupa üzerindeki toplam ozon seviyeleri: Kontur aralığı 10 DU, en düşük 260 DU ve en yüksek 360 DU’dur.

4 OZON TABAKASI UYDU VERİLERİ Toms –OMI uydu verileri küresel olarak yayınlanan ve koordinatları girilerek istediğiniz bölgenin veya noktanın uydu ozon verileri indirilebilmekte ve bunun gösterimi yapılabilmektedir. GIS ortamında çizilen Türkiye ve illerini kapsayan ozon uydu gösterimleri Türkiye üzerinde ozon tabakası toplam ozon verisinin ne durumda olduğunu göstermektedir. Bu gösterim üzerine kursörü taşıyarak istenen bir ilin durumu grafiklendirilebilmektedir. Ayrıca ozon tabakası ve atmosferdeki ozon gazı hakkında genel bilgiye de ulaşılabilmektedir. Mevsimlik, yıllık, aylık veri değerlendirilmesi yapılabilmektedir. Maksimum, minimum ve ortalama gösterimler sağlanabilmektedir.

5 Uydu ozon verileri ile çizdirilmiş olan harita üzerinde ayrıntıları görülmek istenen ile tıklandığında gösterimini yaptırdığınız yıllık ortalamalar ise o ile ait özel yıllık ortalama grafiğini görebilmektesiniz. Veya aynı şekilde harita üzerinde örneğin minimum ozon grafiğini çizdirdiyseniz görmek istediğiniz ili özelleştirip o ile ait minimum ozon grafiğini de görebiliyorsunuz.

6 İklim Modeli Projeksiyon sunum web görüntülemesi ise, daha önce ayrıntılı şekilde anlatılan küresel iklim modelinden elde edilen ve Türkiye yi içine alan bölgesel iklim modeli çıktılarından yararlanılarak kolay görüntüleme ve kullanım amaçlı web ortamında gösterim amaçlı hazırlanmıştır. Bu gösterimde farklı küresel iklim verisi merkezleri seçimi yapılabilir, içinde bulunduğumuz yüzyıl içerisinde herhangi bir periyot seçilebilir, aylık, mevsimlik veya yıllık seçim tercihleri yapılabilir, sıcaklık, yağış parametreleri seçilebilir ve farklı il, bölge ve havza seçimleri yapılabilir

7 Ayrıca bu gösterimde frekans analizleri, eğilim analizleri vb. grafik gösterimler de mümkündür. Hem il, hem bölgesel ve hem de tüm Türkiye yi kapsayacak sıcaklık ve yağış projeksiyonları mümkündür.

8


"15. Ozon Paneli 18 Aralık 2014, ISTANBUL METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Klimatoloji Şube Müdürlüğü OZON ve İKLİM MODEL WEB GÖSTERİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları