Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

London Kuvvetleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "London Kuvvetleri."— Sunum transkripti:

1 London Kuvvetleri

2 London Kuvvetleri (İnduklenmiş Dipol Bağları)
Asal gaz atomları ve apolar molekuller arasında ilk bakışta hicbir etkileşimin olmaması beklenir. Ancak asal gazlar da sıvılaşabilir. Bu sıvılaşma olayı asal gaz atomları arasında cekim kuvvetleri olabileceğini gosterir. Bu kuvvetin sebebi, asal gaz atomlarının (veya apolarmolekullerin) elektron bulutlarının her zaman ideal kuresel simetrik olmayışından kaynaklanır.

3 Yuk bulutunun simetrik halden sapması, elektronların hareketinin veya atomların carpışmasının sonucu olabilir. Orneğin helyum atomları birbirine cok yaklaşınca farklı atomların cekirdekleri ve elektronları birbiriyle etkileşir Boylece yuk simetrisi bozulan her atom gecici bir kısmi yuk kazanmış olur.

4 Bu şekilde gecici dipolluk kazanmış atomlar komşu atomları ceker.
London kuvvetleri, molekuldeki veya atomdaki elektron sayısı arttıkca onem kazanır. Orneğin bu kuvvetler, iki elektronlu He ve H2’de cok zayıfken (kaynama sıcaklıkları sırasıyla -269 oC ve -253 oC), 54 elektronlu Xe atomları arasında nispeten daha buyuktur (kaynama noktası -108 oC).

5 Elektron sayısı 68 olan naftalinde molekuller arası etkileşimler sadece London kuvvetleri olduğu halde, naftalin oda şartlarında bir katıdır (naftalinin erime sıcaklığı 80 oC). London kuvvetleri her kimyasal tur icin mum - kundur ancak, başka etkileşimler varsa o etkileşimler oncelik alabilir.

6 helyumda london etkileşimi

7


"London Kuvvetleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları