Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BRUCE LEE 27 Kasım 1940 San Francisco, California

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BRUCE LEE 27 Kasım 1940 San Francisco, California"— Sunum transkripti:

1 BRUCE LEE 27 Kasım 1940 San Francisco, California
20 Temmuz 1973 (32 yaşında) Hong Kong

2 Bruce Lee, Amerika doğumlu olup Çin kökenlidir
Bruce Lee, Amerika doğumlu olup Çin kökenlidir. San Francisco'daki  hastanesinde dünyaya gelmiştir. Babası Lee Chuen Çinli, annesi Grace Lee yarı Çinli yarı Kafkas'lıdır. Bruce Lee durduran yumruk yolu adını verdiği bir savunma sanatı sistemi geliştirmiştir. Lee'nin bu sistemi geliştirmeden önce eğitimini aldığı savaş sanatları arasında; Kung Fu, Wing Chun, Karate, Boks, Tayland boksu, Jujutsu, Kick Boks, Aikido, Judo, Eskrim, Güreş ve Tekvando.

3 San Francisco'da doğan Lee'nin gerçek adı Lee Jun-Fan'dır. İsmini doğumunda hazır bulunan doktor vermiştir. Babası ve annesi, Çin operasında oyuncuydu. Lee doğduğunda, bir turne için Birleşik Devletlerde bulunuyorlardı. Ailesi, Kung Fu öğrenmesini istedi. 6 yaşındayken bile ilerideki hırçın, sert karakterini belli ediyordu

4 Lee, Kung Fu tekniklerini bilinçsiz bir şekilde öğrenmeye başladıktan sonra, 1954'de ünlü Kung Fu Ustası Yip Man'ın öğrencisi olarak Wing Chun sistemini çalışmaya karar verdi. Bunun diğer bir nedeni ise bir sokak kavgasında küçük düşme korkusunu yenebilmekti.

5 Sık sık karıştığı sokak kavgalarından dolayı 19 yaşındayken kötü şöhret edinince 1959'da ailesi onu doğduğu Amerika Birleşik Devletleri'ne kendi arkadaşlarının yanına göndermiştir. Seattle'de otururken bir resturanın çatı katında garsonluk yaptığı sürece kalmasına izin verildi. Liseyi bitirip üniversiteye geçti. Washington Üniversitesinde Felsefe bölümüne girdi ve geceleri restaurantta çalışmaya devam etti.

6  Bir yandan okula devam ederken, bir yandan da Amerikalılara Çin Kültürü'nün zenginliğini anlatmak için o güne kadar Çinlilerden başkasına öğretilmesi yasak olan olan Kung Fu dersleri vermeye başlamıştı. Bu amaçla kendi adını taşıyan Jun Fan Kung Fu adında bir okul açmıştı. Bu spor okulu yılına kadar açık kalmış, yine aynı yıl Amerikalı Linda Emery ile evlenmiştir ve iki tane çocuğu olmuştur

7 İlk uzun metrajlı filmi; Çinli prodüktör Raymond Chow'un yeni kurduğu film şirketi Golden Harvest ile çekilen Büyük Patron filmidir. Film, Hong Kong ve güneydoğu Asya bölgesinde şimdiye kadar kırılmış tüm gişe rekorlarını alt üst ederek büyük bir patlama yaptı

8 Dövüş filmleri genellikle sinema teknikleri ile hızlandırılır ama Bruce Lee o kadar hızlıydı ki buna gerek kalmamıştı. Saniye başına 24 kare çekim yapan kameralar hareketleri yakalamayı başarmadı o yüzden çekimlerinde saniye başına 34 kare resim alan kameralara geçiş yapılmak zorunda kalındı.

9 Bruce Lee günlük rutin bir antrenmanında 2000 tekme ve 5000 yumruk atıyordu. Ve bunlar yalnızca gerçek antrenmanına başlamadan yaptığı rutinlerdi

10 Aşağıdaki resimde gördüğünüz V-oturuşu adı verilen hareketi normal insanların  bir saniye bile yapması zorken o yarım saat boyunca bu şekilde durabiliyordu.

11  Normal bir insanın iki kolu ile yaptığı şınav çekme hareketini, tek kolu ile hatta yalnızca işaret ve baş parmaklarını kullanarak yapabiliyordu.

12  Bir tekmesi 130 kiloluk bir kum torbasını uçurup tavana çarptırmaya yetiyordu. Bruce Lee sık sık hırsını bu kum torbalarından alırdı ki 60 kiloluk bir torbayı tekme ile parçalamışlığı vardır.

13 O kadar hızlı hareket ediyordu ki bir insan elini kapatana kadar elinden bir bozuk parayı alıp başka bir para bırakabiliyordu.

14 Bruce Lee meşhur 1 inç’ten yumruğu yani 2,5 cm mesafeden attığı yumruk ile rakibini 4,5 metre öteye fırlatabiliyordu. Diğer meşhur 6 inç yumrukta yani 25 cm mesafeden olanda ise aşağıdaki gibi. Ayrıca izlediğiniz o meşhur videoda bu yumruğu attığı Bob Baker yumruğu yedikten sonra Bruce Lee’ye “Bir daha gösteri için böyle hareketler yapmamalısın. Çünkü o yumruğu yedikten sonra acı ertesi günde geçmedi ve işe gidemedim” demiş.

15 1970 yılında Bruce Lee antrenman yaparken belini ciddi şekilde sakatladı. Doktorlar bir daha spor yapamayacağını ve yapmaya kalkarsa da bunun çok tehlikeli olduğunu söylediler fakat o hayatını adadığı spora her şeyini riske ederek devam etti. Sonuç olarak mucizevi bir şekilde tam olarak iyileşti ve o yıldan sonra 5 film daha çekti.  Bruce Lee'yi zirveye taşıyan film ise, Dan İnosantio ve Kerim Abdül Cabbar ile birlikte rol aldığı Game of Death (Ölüm Oyunu) filmidir

16

17 Betty Ting'inde başrol oynayacağı "Game Of Death" adlı filmini bitirmek için yapımcısı Raymond Chow'la görüşmek üzere Betty'nin dairesine gitmişti. Raymond, öğleden sonra akşam tekrar konuşmak üzere onlardan ayrıldı.,Baş ağrısından şikayet eden Bruce, Betty'i her zaman kendisininde kullandığı bir aspirin karışımı olan Equogesic verdi. Ondan sonra Bruce uzanmak üzere yatak odasına gitti. Raymond akşam niçin gelmediklerini öğrenmek için onları aradığında Betty, Bruce'un uyuyakaldığını söyledi. Raymond, Betty'nin dairesine gidip Bruce kaldırmayı çalıştı ama başaramadı. Panik olmaya başladılar ve Betty doktor çağırdı. Onu kurtarmak için yapılan denemeler sonuç vermedi ve 20 temmuz 1973 te hayatını kaybetmiştir.

18 Diğer bir trajedi ise oğlu Brandon Lee'nin 31 Mart 1993'te Amerika'nın Kuzey Carolina eyaletinde "The Crow" filminin çekimleri sırasında kameralar önünde karnından vurularak ölmesidir. Bruce Lee Amerika'nın Seattle eyaletinde Lake View mezarlığına gömülmüştür. Daha sonra 3 Mart 1993'te Brandon Lee'de babasının yanına gömüldü. Her gün kendisinin ve oğlunun mezarı dünyanın dört bir tarafından gelen insanlar tarafından ziyaret edilmektedir.

19 HAZIRLAYAN MUHAMMED BURHAN BAYRAK 11/B 266


"BRUCE LEE 27 Kasım 1940 San Francisco, California" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları