Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROTOKOL YÖNETİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROTOKOL YÖNETİMİ."— Sunum transkripti:

1 PROTOKOL YÖNETİMİ

2 Seminerin Anahtar Kelimeleri
Protokol Seminerin Anahtar Kelimeleri Protokol Nezaket ve Görgü

3 Yararlanılan Kaynaklar

4 Protokol, insanı küçültmez.
Ama, protokole önem verilmezse, oturulan mevkiin hakkı gözetilmezse, devlete ve millete zarar gelir. İ.İNÖNÜ

5 Protokolün Tarihsel Gelişimi
1069 – 1070 Yusuf Has Hacip Kutadgu Bilig (Kutlu Yönetim Bilgisi)

6 Protokolün Tarihsel Gelişimi
Kutadgu Bilig (Kutlu Yönetim Bilgisi) Yusuf Has Hacip Bir ahlâk, adalet, inanç eseri olduğu kadar, bir hükümet protokol ve görgü kılavuzudur.

7 Protokolün Tarihsel Gelişimi
Kutadgu Bilig (Kutlu Yönetim Bilgisi) Yusuf Has Hacip “Akıllıysan, katıldığın her şölende yemeğini zarafetle yersin. Görgüsüz, aptal ve kaba saba olan kişi, terbiyeli biriyle karşılaşınca bocalar… Uzanıp da başkasının önünden lokma almayasın.”

8 Protokolün Tarihsel Gelişimi
14.yy.da Romalılar tarafından bir sanat olarak benimsenmiştir. İlk diplomasi okulu Venedik’te açılmıştır. Fransızlar protokole önem vermişlerdir.

9 Protokol Türleri Osmanlı Devleti’nde; İlk daimi diplomatik temsilcilik Fatih döneminde Venedik tarafından İstanbul’da kurulmuştur (1454). Kanuni Sultan Süleyman döneminde protokol kuralları ağırlık kazanmıştır (1563).

10 Devlet Protokolü Kamusal Protokol Uluslararası Protokol
Protokol Türleri Uluslararası Protokol Diplomatik Protokol Saray Protokolü Devlet Protokolü Siyasi Protokol Askeri Protokol Mülki Protokol Kamusal Protokol Adli Protokol Akademik Protokol Dini Protokol Spor Protokolü Sosyal Protokol

11 Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları
BİR İNSANIN NİTELİĞİ, KIYAFETİYLE; NEZAKETİ, DAVRANIŞIYLA; BİLGİSİ, KONUŞMASIYLA; BECERİSİ, İŞİYLE; GÖRGÜSÜ, YEMESİ-İÇMESİYLE ortaya çıkar.

12 Protokol / Fransızca “protocole”
Protokolün Anlamı Protokol / Fransızca “protocole” “Resmi ilişkilerde ve törenlerde önde gelme hakkı ve törensel davranış konusunda uyulması gereken kurallar bütünü” (Robert, 1992:706, 1555)

13 “Protokol geniş anlamda kamusal ve toplumsal yaşamdaki;
Protokolün Anlamı “Protokol geniş anlamda kamusal ve toplumsal yaşamdaki; bütün etkinliklerde ve törenlerde, resmi ilişkilerde ve görüşmelerde, yazışmalarda ve toplantılarda, kabul ve ziyaretlerde, davet ve ziyafetlerde yöntem ve biçim yönünden uyulması ve uygulanması gereken kurallar bütünüdür.”

14 Protokol Kurallarının Amacı
PROTOKOL KURALLARININ AMACI BİREYSEL, KURUMSAL VE ULUSAL ONURU VE SAYGINLIĞI KORUMAKTIR.

15 Protokol Kurallarının Amacı
KAMUSAL YAŞAMDA PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARINI BİLMEK İNSANA GÜVEN VERİR; ÜSTÜNLÜK VE SAYGINLIK SAĞLAR. BU KURALLARA UYAN KİŞİLER İŞ YAŞAMINDA DAİMA FARK EDİLİRLER .

16 Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI
Yaşam Alanımız Özel Alan Kamusal (Resmi) Alan Sosyal Alan GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI PROTOKOL KURALLARI

17 PROTOKOLDE, ÜÇ KİŞİ ÖNEMLİDİR: YÖNETİCİLER HANIMLAR PROTOKOL KURALLARI
Protokol Öncelikleri PROTOKOLDE, ÜÇ KİŞİ ÖNEMLİDİR: KONUKLAR YÖNETİCİLER HANIMLAR PROTOKOL KURALLARI BU ÜÇ KİŞİYLE OLAN İLİŞKİLERDE TAM OLARAK UYGULANIR.

18 HERKESİ PROTOKOL AÇISINDAN DENETLER VE DEĞERLENDİRİRLER.
Protokolün Önemi DİPLOMATLAR SUBAYLAR KAYMAKAMLAR / VALİLER BÜROKRATLAR HANIMLAR BU KİŞİLER; HERKESİ PROTOKOL AÇISINDAN DENETLER VE DEĞERLENDİRİRLER.

19 PROTOKOLE ÖNEM VERMEMESİ YA DA UYMAMASI
Protokolün Önemi BİR KİŞİNİN PROTOKOLE ÖNEM VERMEMESİ YA DA UYMAMASI TAŞIDIĞI ÜNVANIN, ÇALIŞTIĞI KURUMUN VEYA TEMSİL ETTİĞİ MAKAMIN İTİBARINI DÜŞÜRÜR.

20 HAK ETTİĞİ VE LÂYIK OLDUĞU ÖNEMİ VE DEĞERİ VERMEMEK YA DA
Protokolün Önemi BİR KİŞİYE YA DA KURUMA HAK ETTİĞİ VE LÂYIK OLDUĞU ÖNEMİ VE DEĞERİ VERMEMEK YA DA GEREĞİNDEN FAZLA ÖNEM VE DEĞER VERMEK O KİŞİ YA DA KURUMUN KENDİ DEĞERİNİ VE SAYGINLIĞINI DÜŞÜRÜR.

21 TÜM İLİŞKİLERDE SAYGI VE NEZAKET ESASTIR
Protokol İlkeleri PROTOKOL İLKELERİ TÜM İLİŞKİLERDE SAYGI VE NEZAKET ESASTIR ONURU VE SAYGINLIĞI (İtibarı) KORUMAK 3. TEMSİL ESASTIR

22 HERKES TAŞIDIĞI UNVANI VE ÇALIŞTIĞI KURUMU TEMSİL EDER.
Protokol İlkeleri PROTOKOLDE; HERKES TAŞIDIĞI UNVANI VE ÇALIŞTIĞI KURUMU TEMSİL EDER. KİMSE KENDİNİ TEMSİL ETMEZ. TEMSİL; KİŞİNİN DIŞ GÖRÜNÜ GÜZEL VE UYGUN GİYİMİ, UYGUN TUTUM VE DAVRANIŞI, UYGUN VE GÜZEL KONUŞMASI PROTOKOL- SAYGI, GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARINA UYMASI İLE ORTAYA ÇIKAR. TEMSİL, AYNI ZAMANDA KİŞİNİN İMAJIDIR.

23 4. DÜZEY EŞİTLİĞİ VE DENKLİK ESASTIR 5. KARŞILIKLILIK ESASTIR
Protokol İlkeleri 4. DÜZEY EŞİTLİĞİ VE DENKLİK ESASTIR 5. KARŞILIKLILIK ESASTIR 6. ÖNDEGELME VE ÖNCEGELMEDE UNVAN, RÜTBE VE KIDEM ESASTIR 7. PROTOKOLSÜZ SIRALAMA ALFABETİKTİR. 8. ULUSAL BAYRAK, KONUK, ÜST VE HANIM SAĞDADIR.

24 KARŞILAMADA ÜSTLER BAŞTA; UĞURLAMADA SONDADIR.
Protokol İlkeleri KARŞILAMADA ÜSTLER BAŞTA; UĞURLAMADA SONDADIR. 10. YÜRÜYÜŞ VE OTURMA DÜZENİNDE 1 NUMARA OLAN ÜST; ORTA MERKEZDEDİR. 11. TOPLANTI VE TÖRENLERDE KONUŞMA SIRASI AST’TAN ÜST’EDİR (En üst en son konuşur).

25 12. PROTOKOLDE KORUMAK, KOLLAMAK VE SAYMAK ESASTIR. KONUĞU ÜST’Ü VE
Protokol İlkeleri 12. PROTOKOLDE KONUĞU ÜST’Ü VE HANIMI KORUMAK, KOLLAMAK VE SAYMAK ESASTIR.

26 Protokolde Temel Öğeler
Organizasyon (Düzen) Kılık Kıyafet Davranışlar Konuşmalar Mekan, Eşya ve Malzemeler İkramlar Çiçek ve Hediyeler

27 Protokolün Uygulandığı Alanlar
KAMUSAL YAŞAMDA PROTOKOL KURALLARININ TAM OLARAK UYGULANDIĞI RESMİ ALANLAR: MAKAM ODASI MAKAM ARABASI VE RESMİ ARABA TOPLANTI VE TOPLANTI ODASI TÖREN VE TÖREN ALANI RESMİ DAVET VE ZİYAFETLER

28 Protokol Yönetimi ÖNCELİK- SONRALIK SIRA DÜZENLERİ MAKAM PROTOKOLÜ BAYRAK PROTOKOLÜ TAŞIT PROTOKOLÜ TOPLANTI VE BRİFİNG PROTOKOLÜ TÖREN PROTOKOLÜ KONUŞMA PROTOKOLÜ RESMİ YAZIŞMA PROTOKOLÜ YÖNETSEL DAVRANIŞ PROTOKOLÜ ZİYARET PROTOKOLÜ KONUK PROTOKOLÜ DAVET VE ZİYAFETLER KIYAFET PROTOKOLÜ SOSYAL DAVRANIŞ PROTOKOLÜ

29 ÖNCELİK- SONRALIK SIRA DÜZENLERİ
Protokol Yönetimi ÖNCELİK- SONRALIK SIRA DÜZENLERİ Protokolde önde gelme sıralaması dikey, önce gelme sıralaması da yatay olarak yapılır. Nümerik olarak yapılan dikey sıralama( 1,2,3,,,9) önde gelme düzenini; Önde gelme sırası içinde alfabetik olarak yapılan yatay sıralama ise (3/a,3/b,3/c) eşitler arasındaki öncelik düzenini ifade eder.

30 ÜLKEMİZDE DEVLET PROTOKOLÜ Devlet Erkânı Devlet Ricali
Protokolde Öncelik ve Sonralık Sıra Düzenleri ÜLKEMİZDE DEVLET PROTOKOLÜ Devlet Erkânı Devlet Ricali Devlet organlarının ve kurumlarının ikinci derecedeki sivil yöneticileri ve üyeleridir. Mülki Askeri

31 Protokolde Öncelik ve Sonralık Sıra Düzenleri İL PROTOKOL SIRADÜZENİ
Vali (Orgeneraller, Oramiraller) (Milletvekilleri) Garnizon komutanı Büyükşehir belediye başkanı (Büyükşehirdeki ilçede yapılan törende ilçe belediye başkanı) Cumhuriyet Başsavcısı (Adalet Komisyonu Başkanı, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı) Üniversite rektörleri Baro başkanı Rektör yardımcıları, fakülte dekanları, enstitü ve yüksek okul müdürleri (İldeki genel ve katma bütçeli kuruluşların genel müdürleri)

32 Protokolde Öncelik ve Sonralık Sıra Düzenleri
11. Vali yardımcıları, il emniyet müdürleri, (Büyükşehirdeki ilçe kaymakamları ve ilçe belediye başkanları) 12. Hakimler, savcılar, noter odası başkanı 13. İktidar partisi, ana muhalefet partisi ve TBMM’de grubu bulunan partilerin il başkanları 14. (Dekan yardımcıları, enstitü ve yüksek okul müdür yardımcıları) 15. (Bakanlık müfettişleri, hesap uzmanları, Sayıştay denetçileri) 16. Bakanlıkların ve bağlı kuruluşların bölge ve il müdürleri (Bakanların imza sırasına göre), 17. (Genel müdürlük ve bölge müfettişleri) 18. Resmi banka müdürleri, KİT yöneticileri

33 Protokolde Öncelik ve Sonralık Sıra Düzenleri
19. TBMM’de grubu bulunmayan siyasî partilerin il başkanları (alfabetik) 20. İl genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri 21. İldeki mesleki kuruluşların temsilcileri 22. Özel banka müdürleri 23. Kamu yararına çalışan dernek başkanları.

34 Protokol Yönetimi MAKAM PROTOKOLÜ Kamu kurum ve kuruluşlarında, örgütü temsil eden yöneticilerin oturdukları odaya “makam” denir. Türk kamu yönetiminde “makam” deyimi, kurumu ve kurumsal otoriteyi temsil ve ifade eder.

35 “Kişiler geçici makamlar kalıcıdır”; “Saygı kişiye değil, makamadır”;
Makam Protokolü Kamusal yaşamda anlayış olarak, makamın özel bir önemi, etkinliği, üstünlüğü ve ayrıcalığı vardır. Bu anlayışa göre; “Kişiler geçici makamlar kalıcıdır”; “Saygı kişiye değil, makamadır”; “Makama saygı esastır”

36 Makam Protokolü

37 Türk Bayrağı Kanunu ve Türk Bayrağı Tüzüğü ile düzenlenmiştir.
Protokol Yönetimi BAYRAK PROTOKOLÜ Türk Bayrağı Kanunu ve Türk Bayrağı Tüzüğü ile düzenlenmiştir.

38 Taşıt Protokolü TAŞIT PROTOKOLÜ Arabaya küçük büyükten önce biner ve sola oturur, böylelikle şeref yeri olan sağ tarafı büyüğe bırakmış olur. Ülkemizde ise genellikle bu durumun tam tersi gözlenir. Bizde genellikle "Efendim önden buyurun" denilerek büyüklere öncelik tanınır.

39 1. MAKAM OTOMOBİLİNDE OTURMA DÜZENİ
Taşıt Protokolü 1. MAKAM OTOMOBİLİNDE OTURMA DÜZENİ Ş: Şoför KSMT: Koruma, Sekreter (Özel Kalem), Mihmandar, Tercüman Ş SMT 2 1 MAKAM Ş KSMT 2 1 BOŞ

40 2. RESMÎ TAŞITLARDA OTURMA DÜZENİ
Taşıt Protokolü 2. RESMÎ TAŞITLARDA OTURMA DÜZENİ Ş 3 2 1 Ş 4 2 3 1

41 Taşıt Protokolü 3. TAKSİLERDE OTURMA DÜZENİ Ş E2 E1 H Ş E H2 H1

42 4. OTOMOBİLİ SAHİBİNİN KULLANDIĞI ÖZEL TAŞITLARDA OTURMA DÜZENİ
Taşıt Protokolü 4. OTOMOBİLİ SAHİBİNİN KULLANDIĞI ÖZEL TAŞITLARDA OTURMA DÜZENİ Ş 1 K BOŞ Ş 1 KE 3 EH 2 KH

43 TOPLANTI VE BRİFİNG PROTOKOLÜ
Protokol Yönetimi TOPLANTI VE BRİFİNG PROTOKOLÜ Protokolde; Yer, masa, sandalye, ikram, söz ve davranış olarak her şeyin bir anlamı ve yorumu vardır.

44 (Bilgilendirme Toplantısı)
Brifing Protokolü Brifing (Bilgilendirme Toplantısı) Yönetim yaşamında üstleri bilgilendirme ve hatta onları eğitme ve yöneltme yöntemidir. Brifing raporunda; sunuş, kısa tarihçe, örgütsel yapı, personel ve öğrenci durumu, yapılan işler ve etkinlikler, sürdürülen projeler, planlanan olası projeler, sorunlar ve ekler yer almalıdır.

45 TEK BAŞKANLI VE TEK TARAFLI TOPLANTI DÜZENİ
Toplantı Protokolü TEK BAŞKANLI VE TEK TARAFLI TOPLANTI DÜZENİ BAŞKAN 1 3 5 7 9 2 4 6 8 10

46 EŞBAŞKANLI VE ÇİFT TARAFLI TOPLANTI DÜZENİ
Toplantı Protokolü EŞBAŞKANLI VE ÇİFT TARAFLI TOPLANTI DÜZENİ 5 3 EŞBAŞKAN 1 2 4 4 2 1 EŞBAŞKAN 3 5

47 TEK BAŞKANLI ÇOK TARAFLI U DÜZENİ TOPLANTI
Toplantı Protokolü TEK BAŞKANLI ÇOK TARAFLI U DÜZENİ TOPLANTI 1 3 5 7 9 11 2 4 6 8 10 12

48 EŞDÜZEY BAŞKANSIZ YADA PROTOKOLSÜZ YUVARLAK/KARE MASA TOPLANTI DÜZENİ
Toplantı Protokolü EŞDÜZEY BAŞKANSIZ YADA PROTOKOLSÜZ YUVARLAK/KARE MASA TOPLANTI DÜZENİ (KOMİSYON TOPLANTISI)

49 Protokol Konuları TÖREN PROTOKOLÜ Törenler, devletin olduğu kadar kurum ve kuruluşların da büyüklük ve üstünlük göstergesidir. Törenlerde, davet edilecek kişiler, önde gelme sıralaması, oturma veya kortej düzeni, davetlilerin karşılanması ve uğurlanması önceden planlanır ve kusursuz uygulanır.

50 a) Törensel Konuşma Kuralları
Protokol Konuları KONUŞMA PROTOKOLÜ a) Törensel Konuşma Kuralları Takdim Kuralları Hitap ve Selamlama Kuralları b) Etkili Konuşma Kuralları

51 c) Doğru Konuşma Kuralları
Yanlış Anlamda kullanılan Kelimeler Çıkan olaylar sonucunda bir kişi öldü. (sonunda) Verilen rapor müspet tepki yaptı. (ekti yaptı) Gereksiz Kelimeler Velilerle iki saat süreyle görüştük. Soğuk eksi 20 derece

52 d) Doğru Konuşma Kuralları
Gereksiz Tekrarlamalar ……..hürmetlerimi ve saygılarımı sunarım. Gereksiz Yardımcı Fiiller İsteklilerin başvuruda bulunması. (başvurması)

53 e) Konuşmalarda Saygı ve Nezaket kuralları
Konuşma Kuralları e) Konuşmalarda Saygı ve Nezaket kuralları Söz gümüşse sükut altındır. Hayırlı söz keramettir, sükut ise selamettir. Konuşma insanın terazisidir, fazlası ziyandır. Az konuşan kınanmaz, üstelik itibarı çok olur. Dilini tutan bütün kötülüklerden kurtulur. Şaka, alay ve boş konuşmak belaya yol açar. Çok konuşmak dostluğu bozar.

54 e) Telefonda Konuşma Kuralları
Dil ola kese savaşı, Dil ola kestire başı, Dil ola ağulu aşı, Yağ ile bal ede bir SÖZ. Yunus Emre

55 RESMİ YAZIŞMA PROTOKOLÜ
Protokol Konuları RESMİ YAZIŞMA PROTOKOLÜ 02 Aralık 2004 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik

56 Resmi Yazışma Protokolü
Yönetim Dilinde “RİCA ETMEK”, EMİR VERMEK; “ARZ ETMEK” SUNMAK YA DA TALEP ETMEKTİR.

57 İMZA, İMZA KİŞİYİ VE KİŞİLİĞİ TEMSİL EDER
Resmi Yazışma Protokolü İMZA KİŞİYİ VE KİŞİLİĞİ TEMSİL EDER İMZA, KİŞİNİN ADINI ve/veya SOYADINI EL YAZISIYLA YAZMASIDIR.

58 Resmi Yazışma Protokolü
İMZA, İYİ BİR İMZA OKUNABİLEN VE KİŞİYİ TEMSİL EDEN İMZADIR. İMZA DAİMA AD VE SOYADIN ÜSTÜNE ATILIR. ÖNEMLİ YAZILAR, ONAYLAR VE KARARLAR DAİMA LACİVERT MÜREKKEPLİ DOLMA KALEM YA DA İMZA KALEMİ İLE ATILIR. BİR YÖNETİCİNİN KALEMİ VE İMZASI İYİ OLMALIDIR.

59 KURUMLARARASI YAZIŞMALARDA İMZA KONUSUNDA
Resmi Yazışma Protokolü KURUMLARARASI YAZIŞMALARDA İMZA KONUSUNDA DÜZEY EŞİTLİĞİ VE DENKLİK ESASTIR. MÜDÜRÜN İMZASIYLA GELEN YAZI MÜDÜRÜN İMZASIYLA CEVAPLANDIRILIR. MAKAMA YAZILAN YAZILAR MAKAMIN İMZASIYLA; BİRİME YAZILAN YAZILAR BİRİM AMİRİNİN İMZASIYLA GÖNDERİLİR.

60 Yazı bir kişi ya da bir kuruluşa gönderildiğinde
Resmi Yazışma Protokolü Yazı bir kişi ya da bir kuruluşa gönderildiğinde İfade Doğru Yanlış Arz ederim X Rica ederim Arz ve rica ederim

61 Dağıtımlı olmayan bir yazıda
Resmi Yazışma Protokolü Dağıtımlı olmayan bir yazıda İfade Doğru Yanlış Bilgilerinize arz ederim Bilgilerinizi rica ederim X Gereğini arz ederim Gereğini rica ederim Bilgi ve gereğini arz ederim Bilgi ve gereğini rica ederim

62 Dağıtımlı olan bir yazıda
Resmi Yazışma Protokolü Dağıtımlı olan bir yazıda İfade Doğru Yanlış Bilgilerinizi arz ederim Bilgilerinizi rica ederim X Gereğini arz ederim Gereğini rica ederim Bilgi ve gereğini arz ederim Bilgi ve gereğini rica ederim

63 YÖNETSEL DAVRANIŞ PROTOKOLÜ
Protokol Konuları YÖNETSEL DAVRANIŞ PROTOKOLÜ (Örgütlerde Ast-Üst İlişkileri)

64 Protokol Konuları ZİYARET PROTOKOLÜ

65 GÖREVE BAŞLAMA AMİRİ ZİYARETLE BAŞLAR.
Ziyaret Protokolü GÖREVE BAŞLAMA AMİRİ ZİYARETLE BAŞLAR. AMİR GÖREVE BAŞLATIR. GÖREVE BAŞLAYAN KİŞİYİ ÜST’E VE ASTLARA AMİR TAKDİM EDER.

66 Protokol Konuları KONUK PROTOKOLÜ

67 DAVET VEYA KABUL EDİLEN; KARŞILANAN, AĞIRLANAN VE UĞURLANAN KİŞİDİR.
Konuk Protokolü KONUK; DAVET VEYA KABUL EDİLEN; KARŞILANAN, AĞIRLANAN VE UĞURLANAN KİŞİDİR. ZİYARETÇİ; GÖRMEYE VEYA GÖRÜŞMEYE GELEN KİŞİDİR.

68 HERKES DENGİNİN KONUĞUDUR.
Konuk Protokolü HERKES DENGİNİN KONUĞUDUR. ÜST KONUK VE YABANCI KONUK DAİMA ONUR KONUĞUDUR. AST ZİYARETÇİDİR.

69 KONUĞA VERİLEN ÖNEM VE DEĞER; KARŞILAMA 0TURTULAN YER SUNULAN İKRAM
Konuk Protokolü KONUĞA VERİLEN ÖNEM VE DEĞER; KARŞILAMA 0TURTULAN YER SUNULAN İKRAM GÖSTERİLEN İLGİ UĞURLAMA İLE DEĞERLENDİRİLİR.

70 İLK KEZ DAVET EDİLEN VEYA KABUL EDİLEN BİR KONUK DAİMA RESMİDİR.
Konuk Protokolü İLK KEZ DAVET EDİLEN VEYA KABUL EDİLEN BİR KONUK DAİMA RESMİDİR. BİÇİMSEL VE TÖRENSEL OLARAK KARŞILANIR, AĞIRLANIR VE UĞURLANIR.

71 KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA
Konuk Protokolü KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA İLK KARŞILAMA İLE SON UĞURLAMA DAİMA RESMİDİR.

72 Konuk Protokolü Nazilli’de çocuklar tarafından yapılan bir karşılama töreni  (9 Ekim 1937) / A welcoming ceremony in Nazilli given by the  children (9 October 1937)

73 BİR ERKEĞİ EŞİ, BİR HANIMI EVİ GİYİMİ YEMEĞİ
Protokol BİR ERKEĞİ EŞİ, BİR HANIMI EVİ GİYİMİ YEMEĞİ TEMSİL EDER.

74 (Resepsiyon, Kokteyl ve Resmi Yemekler)
Protokol Konuları DAVET VE ZİYAFETLER (Resepsiyon, Kokteyl ve Resmi Yemekler)

75 Yemek Protokolü                                      

76 SERVİS TAKIMI VE DÜZENİ
Yemek Protokolü Resmi bir davette... Kalabalık ve süslü bir masaya oturduğunuz zaman en dışta bulunan çatal-bıçaktan başlayacağınızı daima hatırlayın. Yemek yemek için çatalı sağ elinize alabilirsiniz. MASADA SERVİS TAKIMI VE DÜZENİ

77 12 KİŞİLİK, ONUR KONUĞU OLAN VE YALNIZ ERKEKLERİN
Yemek Protokolü YEMEK ZİYAFETLERİNDE MASA VE OTURMA DÜZENLERİ ES: Evsahibi OKE : Onur Konuğu Erkek KH : Konuk Hanım ESİ: Evsahibesi OKH : Onur Konuğu Hanım KE : Konuk Erkek 12 KİŞİLİK, ONUR KONUĞU OLAN VE YALNIZ ERKEKLERİN DAVETLİ OLDUĞU UZUN MASADA OTURMA DÜZENİ Evsahibi Pencere Onur Konuğu

78 Yemek Protokolü HANIMLARIN DA KATILDIĞI 12 KİŞİLİK RESMİ YEMEKTE ORTA MERKEZLİ UZUN MASADA OTURMA DÜZENİ

79 Yemek Protokolü

80 HANIMLARIN DA KATILDIĞI 8-14 KİŞİLİK RESMİ YEMEKTE ORTA
Yemek Protokolü HANIMLARIN DA KATILDIĞI 8-14 KİŞİLİK RESMİ YEMEKTE ORTA MERKEZLİ UZUN MASADA OTURMA DÜZENİ HK EK HK Evsahibi HK EK HK Pencere EK HK EK Evsahibesi EK HK EK

81 MASA BAŞLARININ ÖNEMLİ KONUKLARA VERİLDİĞİ YEMEKTE OTURMA DÜZENİ
Yemek Protokolü MASA BAŞLARININ ÖNEMLİ KONUKLARA VERİLDİĞİ YEMEKTE OTURMA DÜZENİ Üst yöneticilere, aile büyüklerine ve kendilerine özel saygı beslenen tanınmış sanatçı, politikacı, bilim adamı, iş adamı vb. önemli konuklara verilen 6-12 kişilik yarıresmî davette oturma düzenidir. ES HK EK HK EK HK OKH OKE EK HK EK HK EK ESİ

82 18-32 KİŞİLİK KONUKLU-EŞLİ RESMİ YEMEKTE ORTA MERKEZLİ
Yemek Protokolü 18-32 KİŞİLİK KONUKLU-EŞLİ RESMİ YEMEKTE ORTA MERKEZLİ U MASADA OTURMA DÜZENİ 2.KH 1.KE ESİ OKE ES OKH 2.KE 3.KH E H E H

83 Protokol kurallarına göre sağ taraf her zaman şeref yeridir.
Yemek Protokolü Protokol kurallarına göre sağ taraf her zaman şeref yeridir. BASINDAN Konuk ve ev sahibi yan yana

84 Yemek Protokolü Yemekteki oturma düzeni son derece önemlidir. İlk önce onur konuğu, ardından da diğerleri yerine oturur. Protokol kurallarına göre sağ taraf her zaman şeref yeridir. Bu nedenle onur konuğu daima ev sahibinin yanına oturtulur. Bu durum arabaya binerken de geçerlidir.

85 Protokol Konuları GİYİM PROTOKOLÜ

86 GİYİM, KİŞİNİN İMGESİDİR
Giyim Protokolü GİYİM, KİŞİNİN İMGESİDİR

87 İnsanlar kıyafetiyle karşılanır, düşünceleriyle uğurlanır.
Giyim Protokolü İnsanlar kıyafetiyle karşılanır, düşünceleriyle uğurlanır. ANONİM

88 GECE VE GÜNDÜZ RESMİ KIYAFET TAYYÖR; YARIRESMİ KIYAFET
Giyim Protokolü SİVİL HANIMLARDA GECE VE GÜNDÜZ RESMİ KIYAFET TAYYÖR; YARIRESMİ KIYAFET KUMAŞ PANTOLON-CEKET VEYA ETEK- CEKET (Döpiyes); GECE RESMİ KIYAFETİ İSE UZUN ETEK TUVALETTİR.

89 GECE-GÜNDÜZ RESMİ KIYAFET, BAĞCIKLI SİYAH AYAKKABI VE SİYAH ÇORAP;
Giyim Protokolü SİVİL ERKEKLERDE GECE-GÜNDÜZ RESMİ KIYAFET, BAĞCIKLI SİYAH AYAKKABI VE SİYAH ÇORAP; LACİVERT/SİYAH ÜÇ DÜĞMELİ YA DA KRUVAZE TAKIM ELBİSE; MANŞETLİ BEYAZ GÖMLEK VE KRAVATTIR.

90 UYGUN VE ŞIK GİYİM DAİMA
Giyim Protokolü HANIMLARDA TEK RENK RESMİ, İKİ RENK YARIRESMİ, ÜÇRENK SOSYALDİR. ERKEKLERDE UYGUN VE ŞIK GİYİM DAİMA ÜÇ RENKTİR.

91 GİYİMDE ÜÇTEN FAZLA RENK DAİMA
Giyim Protokolü HANIMLARDA VE ERKEKLERDE GİYİMDE ÜÇTEN FAZLA RENK DAİMA FANTEZİ VE RÜKÜŞTÜR. OLUMSUZ DİKKAT ÇEKER VE ELEŞTİRİLİR.

92 RESMİ VE SOSYAL DAVETLERDE EVLİ HANIM VE ERKEĞİN KIYAFETTE
Giyim Protokolü RESMİ VE SOSYAL DAVETLERDE EVLİ HANIM VE ERKEĞİN KIYAFETTE TARZ VE RENK OLARAK UYUMU ŞARTTIR.

93 KIYMETLİ TAKI DAİMA TEK TAKILIR.
Giyim Protokolü KIYMETLİ TAKI DAİMA TEK TAKILIR. GİYİMDE AYAKKABI, ÇORAP, KEMER, ÇANTA VE KRAVATIN UYUMU ŞARTTIR.

94 KRAVAT, AYAKKABI, SAAT VE TEK TAŞLI YÜZÜK BİR KÜLTÜR VE STATÜDÜR.
Giyim Protokolü KRAVAT, AYAKKABI, SAAT VE TEK TAŞLI YÜZÜK BİR KÜLTÜR VE STATÜDÜR.

95 VE DEĞERLENDİRME NOKTASI
Giyim Protokolü HER İNSANIN GİYİMDE VE DAVRANIŞTA DİKKAT VE DEĞERLENDİRME NOKTASI VARDIR.

96 KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA HANIMLAR VE YÖNETİCİLER
Giyim Protokolü KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA HANIMLAR VE YÖNETİCİLER DAİMA AYRINTIYA BAKARLAR.

97 YÖNETSEL VE SOSYAL DAVRANIŞ PROTOKOLÜ
Protokol Konuları YÖNETSEL VE SOSYAL DAVRANIŞ PROTOKOLÜ (Hitap, Selâm, Takdim, Tanıştırma, Konuşma / Telefonda Konuşma,Yemek Yeme, Çay / Kahve İçme, Teşekkür Etme, Hediye ve Çiçek Alma ve Sunma)

98 Sayın Müdür, Sayın Müdürüm, Müdür Bey SOSYAL HİTAP
KAMUSAL YAŞAMDA SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI RESMİ HİTAP Sayın Müdür, Sayın Müdürüm, Müdür Bey SOSYAL HİTAP Ahmet Bey, Ayşe Hanım; Beyefendi / Hanımefendi ÖZEL HİTAP Ahmet, Ayşe, Abi, Abla

99 Saygılar Sayın Müdürüm, Saygılar Hanımefendi
KAMUSAL YAŞAMDA SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI RESMİ SELÂM Saygılar Sayın Müdürüm, Saygılar Hanımefendi SOSYAL SELÂM İyi günler, Günaydın EL UZATMA HAKKI Öncelikle ev sahibine, üst’e ve hanıma aittir.

100 KAMUSAL YAŞAMDA SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI
Kamusal yaşamda üstlerin eli öpülmez. Ancak, karşılama ve uğurlamada yanaktan öpüşme bir gelenektir.

101 kişi yalnızca ünvanıyla; yarı resmî ortamda ünvanı ve adı-soyadıyla;
KAMUSAL YAŞAMDA SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI Resmî ortamda kişi yalnızca ünvanıyla; yarı resmî ortamda ünvanı ve adı-soyadıyla; sosyal ortamda adı-soyadı ve ünvanıyla; özel ortamda yalnızca adıyla takdim edilir ve tanıştırılır.

102 Medeniyet Ayrıntıdadır. Volter
Protokol Kuralları Medeniyet Ayrıntıdadır. Volter

103 Bu nedenle, protokolde % 99 başarı, başarı kabul edilmez.”
Protokol Kuralları “Bir program işlediği sürece de hiçbir önem taşımaz. Ancak en ufak bir aksaklıkta çok büyük sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle, protokolde % 99 başarı, başarı kabul edilmez.”

104 Protokol Kuralları ÖZET : Kamusal ve sosyal yaşamda protokol kuralları, başta yöneticilerin ve tüm çalışanların uymak ve uygulamak zorunda oldukları biçimsel ve davranışsal kurallar bütünüdür. Bu nedenledir ki, özellikle yöneticilerin kamusal ve sosyal yaşamları büyük ölçüde protokol kuralları içinde geçmektedir. Bu yüzden, protokol kurallarını bilmek ve bu kurallara uymak insan ilişkilerinde, kurumlar ve uluslararası ilişkilerde kişisel, kurumsal ve ulusal saygınlık açısından bir zorunluluktur Çünkü, protokol kuralları onurun ve saygınlığın koruyucusudur.

105 Protokol Kurallarının Amacı
PROTOKOL KURALLARININ AMACI BİREYSEL, KURUMSAL VE ULUSAL ONURU VE SAYGINLIĞI KORUMAKTIR.

106 Nihat AYTÜRK, PROTOKOL YÖNETİMİ 2004, TODAİE Yayını, Ankara
Kaynaklar KAYNAKLAR: Nihat AYTÜRK, PROTOKOL YÖNETİMİ 2004, TODAİE Yayını, Ankara Nihat AYTÜRK, YÖNETİM SANATI 2003, Yargı Yayınevi, Ankara Prof.Dr. Ö. PEKER, N. AYTÜRK, YÖNETİM BECERİLERİ 2002, Yargı Yayınevi, Ankara Nihat AYTÜRK, ÇAĞDAŞ BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK 2001, Yargı Yayınevi, Ankara Ayşenur KURTOĞLU, NEZAKET VE GÖRGÜ 2004, Timaş Yayınları, İstanbul Nilgün SEVİNÇ, PROTOKOL BİLGİSİ 2004, Detay Yayınları, Ankara Yüksel SÖYLEMEZ, GÖRGÜSÜZLÜK ÇAĞI 2005, ODTÜ Yayıncılık, Ankara


"PROTOKOL YÖNETİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları