Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİLLİ GÜVENLİK Hazırlayan : Kudret Uğurlu EMİNSOY.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİLLİ GÜVENLİK Hazırlayan : Kudret Uğurlu EMİNSOY."— Sunum transkripti:

1 MİLLİ GÜVENLİK Hazırlayan : Kudret Uğurlu EMİNSOY

2 SUNU PLANI MİLLİ GÜVENLİK TANIMI MİLLİ GÜVENLİK SİYASETİ
MG TESPİTİNDEN SORUMLU ORGANLAR MGK YAPISI VE ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ ASKERLİKLE İLGİLİ BAZI TANIMLAR

3 MİLLİ GÜVENLİĞİN TANIMI
Milli güvenlik; devletin anayasal düzeni, milli varlığını, bütünlüğünü, milletlerarası alanda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik bütün çıkarlarının yanı sıra uluslar arası antlaşmalarla kararlaştırılan haklarını her türlü iç ve dış tehdide karşı korumak ve kollamak üzere gerçekleştirilen faaliyetlerin bütünüdür.

4 MİLLİ GÜVENLİK SİYASETİ
Milli güvenlik siyaseti; milli güvenliğin sağlanması ve milli hedeflere ulaşılması amacı ile MİLLİ GÜVENLİK KURULU’nun belirlediği görüşler dahilinde BAKANLAR KURULU tarafından tespit edilen iç, dış ve savunma hareket tarzlarına ait esasları kapsayan siyaseti ifade eder.

5 MİLLİ GÜVENLİĞİN TESPİTİNDEN SORUMLU ORGANLAR
BAKANLAR KURULU MİLLİ GÜVENLİK KURULU

6 MGK YAPISI Cumhurbaşkanı Başbakan Başbakan Yardımcısı Adalet Bakanı
Milli Savunma Bakanı İçişleri Bakanı Dışişleri Bakanı Genelkurmay Başkanı Kara Kuvvetleri Komutanı Deniz Kuvvetleri Komutanı Hava Kuvvetleri Komutanı Jandarma Genel Komutanı

7 MGK GÖREVLERİ Devletin milli güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulanması maksadıyla tavsiye kararları almak ve gerekli koordinasyonun sağlanması için görüşler tespit etmek.

8 MGK ÇALIŞMA YÖNTEMİ Kurul 2 ayda bir toplanır. Acil durumlarda bu süreye bakılmaz. Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanır. Olmadığı zamanlarda kurula Başbakan başkanlık eder. Toplantı gündemi Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir. Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın önerileri de dikkate alınır. Kararlar çoğunluğa göre alınır. Eşitlik halinde Başkanın oy kullandığı taraf çoğunluğu sağlamış olur. MGK kararları Başbakan tarafından Bakanlar Kurulu gündemine öncelikli olarak alınarak görüşülür ve gerekli kararlar alınır. Görüşme tutanakları gizlidir. Genel sekreter tarafından tutulur. Açıklanmaz ve yayınlanmaz.

9 MGK ÇALIŞMA YÖNTEMİ

10 BAZI ASKERİ TANIMLAR ASKERLİK ASKER ASKER STATÜLERİ MAKAM STATÜLERİ
Türk vatanını, istiklalini ve cumhuriyetini korumak maksadıyla harp sanatını öğrenme ve yapma yükümlülüğüdür. Süresi 15 aydır. ASKER Askerlik yükümlülüğü altına giren kişilerle özel kanunlarla silahli kuvvetlere katılan ve resmi bir üniforma taşıyan şahıslara denir. ASKER STATÜLERİ ER ERBAŞ ASTSUBAY ASKERİ ÖĞRENCİ YEDEK SUBAY SUBAY MAKAM STATÜLERİ AMİR: Makam ve memuriyet bakımından emretme yetkisine sahip askerdir. ÜST: Rütbe ve kıdemce büyük olan askerdir. AST: Üstün rütbece ve kıdemce aşağısında olan askerdir.


"MİLLİ GÜVENLİK Hazırlayan : Kudret Uğurlu EMİNSOY." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları