Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ali Berk ÖZAYTEKİN Burak Nafiz BAYINDIR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ali Berk ÖZAYTEKİN Burak Nafiz BAYINDIR"— Sunum transkripti:

1 Ali Berk ÖZAYTEKİN Burak Nafiz BAYINDIR
BİLİM VE ETİK Ali Berk ÖZAYTEKİN Burak Nafiz BAYINDIR

2 ETİK NEDİR? Etik terimi Yunanca ethos yani "töre" sözcüğünden türemiştir. Etik doğruyu ve yanlışı ahlaki açıdan değerlendiren bilim dalıdır.

3 Etik Bilim Nasıl Olmalıdır?
Etik bilim, doğru bilimdir. Doğru bilim 4 ilkede sağlanabilir. Bu ilkeler; evrensellik, saydamlık, çıkarsızlık ve kuşkuculuktur. ->Evrensellik ->Saydamlık ->Çıkarsızlık ->Kuşkuculuk

4 Evrensellik “Üniversalizm” yani evrenselcilik, herhangi bir bilimsel gelişme ya da sanat yapıtında ulusal bağlara bağlı kalmadan, tüm dünyanın ortak sahibi sayıldığı anlayıştır.

5

6

7 Saydamlık Bilimde saydamlık, bilimsel araştırmaların herkesin görebileceği açık bir şekilde yapılması yani gizli saklı olmamasını destekleyen, ve bu araştırmaların üçüncü şahıslar tarafından rahatça incelenip denetlenebilecek bir yapıda olmasını şart koşan bir ilkedir.

8

9

10

11

12 Çıkarsızlık Çıkarsız olmak tüm hayatta olduğu gibi bilimde de şart olan bir anlayıştır. Siyasi, maddi ya da çıkarlar da dahil olmak üzere, her bilim insanının ilk felsefesi saf bilimi uygulamak olmalıdır. İçinde en ufak bir kişisel çıkar barındıran her bilim hareketi, kesinlikle etik olamaz.

13

14

15

16 Kuşkuculuk Kuşkuculuk, ya da diğer adlarıyla; septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her bilgiyi kuşkuyla karşılayan gelen bilgilerin temellerini ve kesinliklerini irdeleyen ve aynı zamanda insan aklının kesin bir bilgiye ulaşamayacağını yani; doğruya erişilse bile her daim şüphe ile bakınılacağını, mutlağa ulaşmanın imkansız olduğunu destekleyen bir düşünce tarzıdır.

17

18

19

20 Man is an animal with primary instincts of survival
Man is an animal with primary instincts of survival. Consequently his ingenuity has developed first and his soul afterwards. The progress of science is far ahead of man's ethical behavior. Charlie Chaplin

21 Dinlediğiniz için teşekkürler


"Ali Berk ÖZAYTEKİN Burak Nafiz BAYINDIR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları