Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI"— Sunum transkripti:

1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
IV. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MUĞLA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FETHİYE MÜHENDİSLİĞİ 2013

2 KAYADİBİ/FETHİYE MUĞLA
SAKLIKENT KANYONU KAYADİBİ/FETHİYE MUĞLA

3

4

5 ALANI: 1996 yılında tescil edilen Saklıkent Milli Parkının alanı 4169 hektarlık bölümü Muğla İlinde, 8221 hektarı da Antalya İl sınırları içerisinde olmak üzere toplam iken, Milli Park Sınırları, Bakanlar Kurulunun 14 Kasım tarih ve sayılı kararı ile ha olarak daraltılmıştır. Milli Park Sahasının 87.0 Ha’sı Muğla İli sınırları içerisinde, 1556 Ha’sı Antalya İli sınırları içerisinde kalmaktadır.

6

7 İŞLETMESİ: Saklıkent Kanyon girişi ve genel saha işletmeciliği, ihale ile tarihinden itibaren 5 yıllığına (51g) FETAB’a (Fethiye Alt Yapı Hizmetleri Birliği) verilmiştir.

8 MEVKİİ: Akdeniz’in en güzel tatil yörelerinden biridir. Fethiye ile Kaş arasında Tlos antik kenti yakınlarındadır. Yaklaşık 30 yıldır tatilcilerin uğrak yeridir. Son zamanlarda konaklama ve daha fazla aktivite imkanlarının sağlanması ile yöreye canlılık gelmiştir. Saklıkent’e, Muğla İli Fethiye İlçesi 48 km, Antalya İli Kaş İlçesi 60 km uzaklıktadır. Saklıkent Türkiye’nin güneyinde, Muğla İli Fethiye İlçesi Kayadibi Köyü sınırları içerisinde olup, Saklıkent’e güneyden Kalkan – Yeşilova yol ayrımından Palamut Köyü yolu ile kuzeyden Kemer yolu ile ulaşılmaktadır.

9 ULAŞIM: Ulaşım genellikle karayolu ile yapılmaktadır. Ancak Dalaman Havalimanı ile hava yolunu da kullanmak mümkündür. Antalya-Muğla-Burdur bağlantılı üç karayolu çam ağaçları arasında yapılacak rahat bir yolculuk ile Fethiye’nin ziyaretçilerine kolay bir ulaşım imkanı sağlar. Fethiye’ye 48 km. mesafedeki Kayadibi köyündeki Saklıkent Milli Parkına özel araçlarla, Fethiye merkezden kalkan, Saklıkent dolmuşlarıyla ve ayrıca Saklıkent’e güneyden Kalkan-Yeşilova yol ayırımından Palamut Köyü yolu ile ulaşılmaktadır.

10

11 KAYNAK DEĞERLERİ: Saklıkent’e yaklaşırken kanyonun ilk görüntüleri nefes kesicidir ve Thor’un baltasıyla ikiye bölünmüş gibi duran muazzam dağın sizleri büyüleyeceğine eminiz. Milli Parkın ana kaynak değerlerini, m. yükseklikte ve oldukça dik vadi yamaçlarına sahip Saklıkent Kanyonu oluşturmaktadır. Özellikle Saklıkent Kanyonu içerisinde bazı kesimlerin karstik tünellerin çökmesi sonucu kanyon oluşumuna katkıda bulunduğu gözlemlenmektedir. Arazi yapısı, düşey(dik) yönlü tektonizması ile derin kanyon oluşturarak iki havza arasında uzanan özelliği ile ziyaretçilerde hayranlık duygusu uyandırmaktadır. Kanyonun kireç taşından oluşmuş duvarları dağlardan inen sularla özenle oyulmuştur.

12 KAYNAK DEĞERLERİ: Saklıkent Türkiye’nin en uzun ve en derin kanyonudur ve 18 km uzunluğundadır. Kanyon içindeki şelale ve suyun çağlayan şeklindeki akışı ve derin kanyonu görülmeye değer bir doğa harikasıdır. Tüm kanyonu yürüyerek geçebilmek olanaksızdır. Profesyonel dağcılardan oluşan bir ekiple birlikte gerekli malzeme ve ekipman sağlanarak Saklıkent Kanyonu geçilebilmektedir. Kanyon o kadar dar ve derindir ki güneş ışınları sulara kadar ulaşamaz. Kanyon içerisinde 16 adet mağara varlığından bahsedilmektedir. Mağaralarda 3000 yıl kadar önce insanların saklanmak için buralarda yaşadığı söylenmektedir. Mağaralara yürüyerek ulaşılamıyor, ancak dağların zirvelerinden aşağı inilerek ulaşabilmektedir.

13 KAYNAK DEĞERLERİ: Milli Park alanında orman formasyonu Kızılçam, Karaçam ve Sedir den meydana gelmektedir. Bunlar sahadaki jeomorfolojik basamakların bulunduğu yükseltiye göre sırasıyla maki, Kızılçam, Karaçam ve Sedir şeklinde sıralanmaktadır. Kanyon girişine yakın kesimlerde Kızılçam yaygınlık gösterirken özellikle Milli Parkın güneydoğu kesimlerinde m nin üzerindeki zonlarda Karaçam, Dumanlıdağ ve yakın çevresinde ise anıt niteliğindeki Sedirler etkileyici görüntüler oluşturur. Aklar yaylasının güneydoğu kesimi soğanlı bitkilerin (Sıklemenlerin) endemik olarak yerleştikleri ve yetiştikleri sahalardır.

14

15

16 SAKLIKENT GELİRİ: Saklıkent Milli Parkı yılı toplam geliri ,35 TL’dir.

17

18 ZİYARETÇİ SAYISI: 2012 yılında Saklıkent Milli Parkına gelen ziyaretçi sayısı: Şahıs : Öğrenci: TOPLAM: kişi Saklıkent Kanyonunu ziyaret etmiştir.

19 İRTİBAT: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 0312 2076061
Orman ve Su Bakanlığı 4.Bölge Müdürlüğü Muğla Şube Müdürlüğü Fethiye Mühendisliği


"ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları